Η καλή κατάσταση των τροφίμων είναι θεμελιώδης για την υγεία μας για αυτό είναι σημαντικό να τα συντηρούμε σε συνθήκες που εμποδίζουν την ανάπτυξη μούχλας.
Είναι γνωστό άλλωστε ότι η κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων με παθογόνους οργανισμούς όπως μύκητες και βακτήρια μπορεί να προκαλέσει τροφικές λοιμώξεις.
Η μούχλα είναι ένας μύκητας που υπάρχει παντού – τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους. Αυτοί οι οργανισμοί μπορούν να μολύνουν και να αποικίσουν τρόφιμα. Υπάρχουν διάφορα είδη μούχλας με διαφορετικές προτιμήσεις σε τρόφιμα και διαφορετικά επίπεδα τοξικότητας. Η εμφάνιση και ο αποικισμός τους αλλοιώνει τα τρόφιμα, καθιστώντας τα ακατάλληλα και μη ασφαλή για κατανάλωση.
Οι μύκητες αναπαράγονται και εξαπλώνονται μέσω σπορίων, τα οποία μεταφέρονται στα τρόφιμα μέσω του αέρα ή του νερού. Αν και δεν είναι όλη η μούχλα τοξική, είναι δύσκολο να καθοριστεί ποια είναι και ποια όχι, γι’ αυτό οι ειδικοί ασφάλειας τροφίμων συνιστούν να μην καταναλώνουμε μολυσμένα προϊόντα.
Μπορούμε να κόψουμε το μέρος με τη μούχλα και να φάμε το υπόλοιπο;
Όχι, δεν συνιστάται. Παρόλο που μόνο ένα μέρος του τροφίμου μπορεί να φαίνεται μολυσμένο, ολόκληρο το τρόφιμο έχει προσβληθεί, ακόμα κι αν δεν είναι ορατό. Όταν παρατηρούμε μαύρα ή πράσινα σημάδια σε ψωμί, τυρί, γιαούρτι, ξηρούς καρπούς, φρούτα και λαχανικά, πρέπει να τα πετάξουμε αμέσως.
Ορισμένοι τύποι μυκήτων παράγουν μυκοτοξίνες στα τρόφιμα. Οι μυκοτοξίνες είναι πολύ τοξικές ουσίες που αναπτύσσονται σε συνθήκες υγρασίας και βέλτιστης θερμοκρασίας. Μεταξύ των πιο επικίνδυνων είναι οι αφλατοξίνες, οι φουμονισίνες και τα τριχοθηκένια, που μπορούν να προκαλέσουν ναυτία, εμετό, διάρροια και άλλα συμπτώματα.
Πηγή: iefimerida.gr