• Latest
πλυντηριο μπανιο

Είναι φυσιολογικό να ξυπνάμε τη νύχτα για να ουρήσουμε; – Τι μπορούμε να κάνουμε

14 Νοεμβρίου 2025
Συλλυπητήριο μήνυμα του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Βοΐου

Ο Δήμος Βοΐου ευχαριστεί τον Σύλλογο Πανηγυριστών Μεσολογγίου «Αη Συμιός» και τη Φιλαρμονική Κέρκυρας

14 Νοεμβρίου 2025
Ενημερωτική ημερίδα με θέμα: Ηλεκτρονική απογραφή δραστηριοτήτων μέσω της πλατφόρμας “Open Business”

Ενημερωτική ημερίδα με θέμα: Ηλεκτρονική απογραφή δραστηριοτήτων μέσω της πλατφόρμας “Open Business”

14 Νοεμβρίου 2025
Ορκωμοσία των πρωτοετών Δοκίμων Αστυφυλάκων της εκπαιδευτικής σειράς 2025-2028 στο Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Γρεβενών

Ορκωμοσία των πρωτοετών Δοκίμων Αστυφυλάκων της εκπαιδευτικής σειράς 2025-2028 στο Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Γρεβενών

14 Νοεμβρίου 2025
Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος την Τετάρτη 07-08-2024

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος τη Δευτέρα 17-11-2025

14 Νοεμβρίου 2025
Με οριακή ψηφοφορία (10-9) το νέο 1ο Δημοτικό Σερβίων θα στεγαστεί στο κτήριο του 1ου Δημοτικού – Ένταση και αντεγκλήσεις στο Δ.Σ. Σερβίων (Βίντεο)

18η κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων

14 Νοεμβρίου 2025
Ζωντανή μετάδοση της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βοΐου

Συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Βοΐου την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2025

14 Νοεμβρίου 2025
Βόιο: Διεγράφη ο Γιώργος Μαγιάγκας από μέλος του συνδυασμού του Δημάρχου Χρήστου Ζευκλή. Βίντεο

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βοΐου για ισολογισμό 2021

14 Νοεμβρίου 2025
Διεθνής Διάκριση για την Ελληνική Γουνοποιία στο “Furmark Futures Competition 2026”

Διεθνής Διάκριση για την Ελληνική Γουνοποιία στο “Furmark Futures Competition 2026”

14 Νοεμβρίου 2025
Βέττα Καλλιόπη

Καλλιόπη Βέττα: «Στη Βουλή η ταλαιπωρία των ογκολογικών ασθενών της Δυτικής Μακεδονίας. Απαιτείται ενίσχυση της Ογκολογικής Κλινικής του Μποδοσάκειου και ίδρυση ακτινοθεραπευτικής μονάδας»

14 Νοεμβρίου 2025
Η ΕΥΔΑΜ συνεχίζει τον κύκλο ενημερωτικών συναντήσεων με την τοπική κοινωνία – Επόμενος σταθμός η Καστοριά

Η ΕΥΔΑΜ συνεχίζει τον κύκλο ενημερωτικών συναντήσεων με την τοπική κοινωνία – Επόμενος σταθμός η Καστοριά

14 Νοεμβρίου 2025
Εξοικονομώ

Ανακαινίζω-Νοικιάζω 2025: Χιλιάδες απόπειρες απάτης – Ακυρώθηκαν 3.700 αιτήσεις για χρηματοδοτήσεις

14 Νοεμβρίου 2025
εργατικο κεντρο

Τιμούμε την 52η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

14 Νοεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Παρασκευή, 14 Νοεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Είναι φυσιολογικό να ξυπνάμε τη νύχτα για να ουρήσουμε; – Τι μπορούμε να κάνουμε

sierafm by sierafm
14 Νοεμβρίου 2025
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
πλυντηριο μπανιο
0
SHARES
28
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter
Πότε πρέπει να απευθυνθούμε σε γιατρό για τη νυχτερινή ούρηση.

Κανένας δεν χαίρεται όταν ξυπνάει μέσα στη νύχτα από την ακατανίκητη επιθυμία να ουρήσει. Αν και αυτό από μόνο του δεν είναι κάτι που πρέπει να προκαλέσει προβληματισμό, υπάρχει περίπτωση να «κρύβει» κάποια πάθηση και να πρέπει να απευθυνθούμε σε γιατρό.

Οι νυχτερινές επισκέψεις στην τουαλέτα είναι φυσιολογικές. Περίπου ένα τρίτο των ενηλίκων πάνω από 30 χρονών και οι μισοί άνω των 65 ετών το κάνουν αυτό, επισημαίνουν οι New York Times που μίλησαν με ειδικούς για αυτό το ζήτημα, οι οποίοι εξήγησαν τι μπορούμε να κάνουμε και πότε πρέπει να ζητήσουμε τη βοήθεια γιατρού.

Η νυκτουρία αποτελεί ιατρικό ζήτημα μόνο εάν ξυπνάμε περισσότερες από δύο φορές μέσα στη νύχτα ή εάν δυσκολευόμαστε να κοιμηθούμε μετά, λέει ο δρ. Τζέφρι Βάις επικεφαλής του τμήματος ουρολογίας στο SUNY Downstate Health Sciences University. «Είναι σύμπτωμα, όχι ασθένεια», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αυτό μπορεί να οφείλεται σε ουρολογικά προβλήματα, όπως μια λοίμωξη ή μια υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη μπορεί να ευθύνονται. Ωστόσο, ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και η υπνική άπνοια, μεταξύ άλλων, επίσης μπορούν να προκαλέσουν νυκτουρία.

Τι προκαλεί τη νυκτουρία

Συνήθως, συμβαίνει για δύο λόγους: Το σώμα μας παράγει πάρα πολλά ούρα κατά τη διάρκεια της νύχτα ή η κύστη δεν μπορεί να συγκρατήσει τόσα όσο παλιότερα. Περίπου το ένα τρίτο των ανθρώπων αντιμετωπίζουν και τα δύο.

Η ηλικία είναι σημαντικός παράγοντας. Όσο μεγαλώνουμε, η παραγωγή ούρων μετατοπίζεται προς τη νύχτα, εξαιτίας ορμονικών αλλαγών και επειδή φθίνει η νεφρική λειτουργία, επισημαίνει ο Ντόναλντ Μπλούιζ, ειδικός ύπνου στο Emory University Medical Center.

Όμως, υπάρχουν αρκετές παθήσεις που μπορεί να κάνουν πιο πιθανή τη νυκτουρία, σε οποιαδήποτε ηλικία. Για παράδειγμα, ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση. Επίσης, η εγκυμοσύνη προκαλεί συχνοουρία, ενώ και η υπνική άπνοια μπορεί να προκαλέσει νυκτουρία. Ακόμα, εάν είναι πρησμένα τα πόδια μας, όταν ξαπλώνουμε αυτό το υγρό περνά στην κυκλοφορία του αίματος και τελικά στην ουροδόχο κύστη, κάτι που μπορεί να συμβεί επίσης λόγω καρδιακής ανεπάρκειας ή φλεβικών προβλημάτων.

Πότε πρέπει να απευθυνθούμε σε γιατρό

Η νυκτουρία μπορεί να είναι ανησυχητική, καθώς ενδέχεται να αποτελεί ένδειξη υποκείμενης πάθησης. Επίσης, μπορεί να «κρύβει» τα σημάδια της αϋπνίας, ή να την επιδεινώσει. Επίσης, μελέτη το 2019 συνέδεσε τις νυχτερινές επισκέψεις στην τουαλέτα με αυξημένο κίνδυνο πτώσεων κατά 20% και καταγμάτων κατά 32%.

Δεδομένων όλων αυτών, είναι λογικό να αναφέρουμε τη νυκτουρία στον γιατρό μας. Όμως, θα πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα σε αυτό εάν πρόκειται για κάτι που μας προκαλεί ενόχληση, αν «βρέχουμε» το κρεβάτι μας ή σε περίπτωση που ξαφνικά ξυπνάμε συχνότερα προκειμένου να ουρήσουμε, συμβουλεύει ο δρ. Τζέφρι Βάις.

Τι μπορούμε να κάνουμε για λιγότερες νυχτερινές επισκέψεις στην τουαλέτα

Οι επιπτώσεις της γήρανσης είναι μη αναστρέψιμες, αλλά μερικές μικρές αλλαγές μπορούν να βοηθήσουν. Το πρώτο βήμα είναι να αποφεύγουμε το τσάι, τον καφέ και το αλκοόλ το βράδυ. Ένας καλός εμπειρικός κανόνας είναι να αποφεύγουμε να πίνουμε νερό και άλλα υγρά 2-4 ώρες προτού πέσουμε για ύπνο. Βέβαια, μπορούμε να πιούμε μερικές γουλιές προκειμένου να πάρουμε κάποιο φάρμακο ή να ξεδιψάσουμε.

Κάποια φρούτα και λαχανικά, όπως τα σπαράγγια, το σέλερι, το καρπούζι και τα σταφύλια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και μπορούν να μας κάνουν να ουρούμε περισσότερο. Επίσης, η μείωση της ημερήσιας πρόσληψης νατρίου μπορεί να βοηθήσει, επειδή το αλάτι προκαλεί κατακράτηση υγρών.

Εάν έχουμε πρησμένα πόδια, μπορούμε να φορέσουμε κάλτσες συμπίεσης ή να τα βάζουμε ψηλά, λέει η δρ. Αλέιν Μάρκλαντ, καθηγήτρια του πανεπιστημίου της Γιούτα. Για ανθρώπους με υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη προτείνει ασκήσεις πυελικού εδάφους, που βοηθούν να ελέγξουμε τις ανεπιθύμητες συστάσεις της. Τέλος, μπορούμε να ζητήσουμε από γιατρό να ελέγξει τα φάρμακα που παίρνουμε.

ΠΗΓΗ

Tags: ΟΥΡΑ
Previous Post

ΚΚΕ-ΚΝΕ: Εκδήλωση αφιέρωμα για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Next Post

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η 1η συνάντηση του δικτύου εμπλεκομένων μερών του έργου SMARTFORM – Interreg Europe στην Κοζάνη

Next Post
Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η 1η συνάντηση του δικτύου εμπλεκομένων μερών του έργου SMARTFORM – Interreg Europe στην Κοζάνη

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η 1η συνάντηση του δικτύου εμπλεκομένων μερών του έργου SMARTFORM – Interreg Europe στην Κοζάνη

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Πρόσφατα άρθρα

  • Ο Δήμος Βοΐου ευχαριστεί τον Σύλλογο Πανηγυριστών Μεσολογγίου «Αη Συμιός» και τη Φιλαρμονική Κέρκυρας
  • Ενημερωτική ημερίδα με θέμα: Ηλεκτρονική απογραφή δραστηριοτήτων μέσω της πλατφόρμας “Open Business”
  • Ορκωμοσία των πρωτοετών Δοκίμων Αστυφυλάκων της εκπαιδευτικής σειράς 2025-2028 στο Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Γρεβενών
  • Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος τη Δευτέρα 17-11-2025
  • 18η κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  2. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  3. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. Νεάπολη Βοΐου: Τελετή τιμής για τους ήρωες του Α’ Βαλκανικού Πολέμου - TsotiliNews στο Νεάπολη: Τίμησαν τους νεκρούς μαχητές Α΄ Βαλκανικού Πολέμου
  5. Τυρνα Μπινου Ελενη Οδοντιατρος Αριδαι Ν.Πελλας στο Το πρόγραμμα εορτασμού στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αυγερινού
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Plinko.gr

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr