• Latest
πλυντηριο μπανιο

Είναι φυσιολογικό να ξυπνάμε τη νύχτα για να ουρήσουμε; – Τι μπορούμε να κάνουμε

14 Νοεμβρίου 2025
Πέταξαν 56 φορτία με μπάζα σε αγροτικές περιοχές – Πέντε συλλήψεις

Πέταξαν 56 φορτία με μπάζα σε αγροτικές περιοχές – Πέντε συλλήψεις

13 Ιουνίου 2026
Κοζάνη: Σύλληψη 32χρονης για κλοπή

Πώς δρούσε το κύκλωμα κοκαΐνης με πρώην ποδοσφαιριστή, αστυνομικό και ειδικό φρουρό – Οι κωδικές ονομασίες που χρησιμοποιούσαν

13 Ιουνίου 2026

Ισόβια στον ιδιοκτήτη του λούνα παρκ της Χαλκιδικής για τον θάνατο του 19χρονου Γιάννη

13 Ιουνίου 2026
Δυναμική παρουσία του Δημάρχου Γρεβενών, στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Ρόδο

Ο Δήμαρχος Γρεβενών Κυριάκος Ταταρίδης, σχετικά με τη μήνυση σε βάρος του: “Δεν υπήρξε οποιαδήποτε απειλή, εξύβριση ή άλλη παράνομη συμπεριφορά, όπως αναφέρεται στην καταγγελία” (Βίντεο)

13 Ιουνίου 2026
Ολοκληρώθηκε με εξαιρετική επιτυχία το Τουρνουά Ποδοσφαίρου, με κεντρικό μήνυμα «Κόκκινη Κάρτα στα Ναρκωτικά …. Σκοράρω στη Ζωή»

Ολοκληρώθηκε με εξαιρετική επιτυχία το Τουρνουά Ποδοσφαίρου, με κεντρικό μήνυμα «Κόκκινη Κάρτα στα Ναρκωτικά …. Σκοράρω στη Ζωή»

13 Ιουνίου 2026
Η τοποθέτηση του Αγροτικού Συλλόγου Βοΐου στη Βουλή. Προτάσεις και παρεμβάσεις από την Αντιπρόεδρο Αργυρώ Ξανθοπούλου. Βίντεο

Η τοποθέτηση του Αγροτικού Συλλόγου Βοΐου στη Βουλή. Προτάσεις και παρεμβάσεις από την Αντιπρόεδρο Αργυρώ Ξανθοπούλου. Βίντεο

13 Ιουνίου 2026
Συγχαρητήριο Μήνυμα Δημάρχου Γρεβενών για την 18η Πανελλήνια Γιορτή Μανιταριού

Συνέλαβαν το δήμαρχο Γρεβενών – Φέρεται να εξύβρισε και να απείλησε την αναπληρώτρια διευθύντρια Οικονομικών

13 Ιουνίου 2026
Αρτηριακή Αγγειοπλαστική και Ενδοπρόθεση. Γράφει ο  Γ. Ζιμπιλίδης

Τσοτύλι: Στο ιατρείο Ζιμπιλίδη η Χειρουργός- Μαστολόγος, Κουκουριτάκη, Μηλιώτη Ζαμπία

13 Ιουνίου 2026
Καλλιόπη Βέττα: «Καλή επιτυχία στις νέες και τους νέους της Π.Ε. Κοζάνης που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις»

Καλλιόπη Βέττα: Να σταματήσει ο διωγμός των Ακαδημαϊκών Υποτρόφων και η αποδυνάμωση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

13 Ιουνίου 2026
Και δεύτερη νεκρή αρκούδα στη Δυτική Μακεδονία

Και δεύτερη νεκρή αρκούδα στη Δυτική Μακεδονία

13 Ιουνίου 2026
μελισσες

Π. Κουκουλόπουλος: Στεκόμαστε στο πλευρό των απλήρωτων μελισσοκόμων που ζητούν το δίκιο τους

13 Ιουνίου 2026
Συνδυασμός «ΕΛΠΙΔΑ»: “Η Καστοριά σε αδιέξοδο : Αναζητώντας Όραμα και Στρατηγική Ανάπτυξης”

‘Ελπίδα” – Γεωργία Ζεμπιλιάδου: Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ Να το πουν καθαρά: Data Center και καύση απορριμμάτων δεν θα περάσουν από το παράθυρο

13 Ιουνίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Σάββατο, 13 Ιουνίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Είναι φυσιολογικό να ξυπνάμε τη νύχτα για να ουρήσουμε; – Τι μπορούμε να κάνουμε

sierafm by sierafm
14 Νοεμβρίου 2025
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
πλυντηριο μπανιο
0
SHARES
94
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter
Πότε πρέπει να απευθυνθούμε σε γιατρό για τη νυχτερινή ούρηση.

Κανένας δεν χαίρεται όταν ξυπνάει μέσα στη νύχτα από την ακατανίκητη επιθυμία να ουρήσει. Αν και αυτό από μόνο του δεν είναι κάτι που πρέπει να προκαλέσει προβληματισμό, υπάρχει περίπτωση να «κρύβει» κάποια πάθηση και να πρέπει να απευθυνθούμε σε γιατρό.

Οι νυχτερινές επισκέψεις στην τουαλέτα είναι φυσιολογικές. Περίπου ένα τρίτο των ενηλίκων πάνω από 30 χρονών και οι μισοί άνω των 65 ετών το κάνουν αυτό, επισημαίνουν οι New York Times που μίλησαν με ειδικούς για αυτό το ζήτημα, οι οποίοι εξήγησαν τι μπορούμε να κάνουμε και πότε πρέπει να ζητήσουμε τη βοήθεια γιατρού.

Η νυκτουρία αποτελεί ιατρικό ζήτημα μόνο εάν ξυπνάμε περισσότερες από δύο φορές μέσα στη νύχτα ή εάν δυσκολευόμαστε να κοιμηθούμε μετά, λέει ο δρ. Τζέφρι Βάις επικεφαλής του τμήματος ουρολογίας στο SUNY Downstate Health Sciences University. «Είναι σύμπτωμα, όχι ασθένεια», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αυτό μπορεί να οφείλεται σε ουρολογικά προβλήματα, όπως μια λοίμωξη ή μια υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη μπορεί να ευθύνονται. Ωστόσο, ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και η υπνική άπνοια, μεταξύ άλλων, επίσης μπορούν να προκαλέσουν νυκτουρία.

Τι προκαλεί τη νυκτουρία

Συνήθως, συμβαίνει για δύο λόγους: Το σώμα μας παράγει πάρα πολλά ούρα κατά τη διάρκεια της νύχτα ή η κύστη δεν μπορεί να συγκρατήσει τόσα όσο παλιότερα. Περίπου το ένα τρίτο των ανθρώπων αντιμετωπίζουν και τα δύο.

Η ηλικία είναι σημαντικός παράγοντας. Όσο μεγαλώνουμε, η παραγωγή ούρων μετατοπίζεται προς τη νύχτα, εξαιτίας ορμονικών αλλαγών και επειδή φθίνει η νεφρική λειτουργία, επισημαίνει ο Ντόναλντ Μπλούιζ, ειδικός ύπνου στο Emory University Medical Center.

Όμως, υπάρχουν αρκετές παθήσεις που μπορεί να κάνουν πιο πιθανή τη νυκτουρία, σε οποιαδήποτε ηλικία. Για παράδειγμα, ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση. Επίσης, η εγκυμοσύνη προκαλεί συχνοουρία, ενώ και η υπνική άπνοια μπορεί να προκαλέσει νυκτουρία. Ακόμα, εάν είναι πρησμένα τα πόδια μας, όταν ξαπλώνουμε αυτό το υγρό περνά στην κυκλοφορία του αίματος και τελικά στην ουροδόχο κύστη, κάτι που μπορεί να συμβεί επίσης λόγω καρδιακής ανεπάρκειας ή φλεβικών προβλημάτων.

Πότε πρέπει να απευθυνθούμε σε γιατρό

Η νυκτουρία μπορεί να είναι ανησυχητική, καθώς ενδέχεται να αποτελεί ένδειξη υποκείμενης πάθησης. Επίσης, μπορεί να «κρύβει» τα σημάδια της αϋπνίας, ή να την επιδεινώσει. Επίσης, μελέτη το 2019 συνέδεσε τις νυχτερινές επισκέψεις στην τουαλέτα με αυξημένο κίνδυνο πτώσεων κατά 20% και καταγμάτων κατά 32%.

Δεδομένων όλων αυτών, είναι λογικό να αναφέρουμε τη νυκτουρία στον γιατρό μας. Όμως, θα πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα σε αυτό εάν πρόκειται για κάτι που μας προκαλεί ενόχληση, αν «βρέχουμε» το κρεβάτι μας ή σε περίπτωση που ξαφνικά ξυπνάμε συχνότερα προκειμένου να ουρήσουμε, συμβουλεύει ο δρ. Τζέφρι Βάις.

Τι μπορούμε να κάνουμε για λιγότερες νυχτερινές επισκέψεις στην τουαλέτα

Οι επιπτώσεις της γήρανσης είναι μη αναστρέψιμες, αλλά μερικές μικρές αλλαγές μπορούν να βοηθήσουν. Το πρώτο βήμα είναι να αποφεύγουμε το τσάι, τον καφέ και το αλκοόλ το βράδυ. Ένας καλός εμπειρικός κανόνας είναι να αποφεύγουμε να πίνουμε νερό και άλλα υγρά 2-4 ώρες προτού πέσουμε για ύπνο. Βέβαια, μπορούμε να πιούμε μερικές γουλιές προκειμένου να πάρουμε κάποιο φάρμακο ή να ξεδιψάσουμε.

Κάποια φρούτα και λαχανικά, όπως τα σπαράγγια, το σέλερι, το καρπούζι και τα σταφύλια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και μπορούν να μας κάνουν να ουρούμε περισσότερο. Επίσης, η μείωση της ημερήσιας πρόσληψης νατρίου μπορεί να βοηθήσει, επειδή το αλάτι προκαλεί κατακράτηση υγρών.

Εάν έχουμε πρησμένα πόδια, μπορούμε να φορέσουμε κάλτσες συμπίεσης ή να τα βάζουμε ψηλά, λέει η δρ. Αλέιν Μάρκλαντ, καθηγήτρια του πανεπιστημίου της Γιούτα. Για ανθρώπους με υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη προτείνει ασκήσεις πυελικού εδάφους, που βοηθούν να ελέγξουμε τις ανεπιθύμητες συστάσεις της. Τέλος, μπορούμε να ζητήσουμε από γιατρό να ελέγξει τα φάρμακα που παίρνουμε.

ΠΗΓΗ

Tags: ΟΥΡΑ
Previous Post

ΚΚΕ-ΚΝΕ: Εκδήλωση αφιέρωμα για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Next Post

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η 1η συνάντηση του δικτύου εμπλεκομένων μερών του έργου SMARTFORM – Interreg Europe στην Κοζάνη

Next Post
Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η 1η συνάντηση του δικτύου εμπλεκομένων μερών του έργου SMARTFORM – Interreg Europe στην Κοζάνη

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η 1η συνάντηση του δικτύου εμπλεκομένων μερών του έργου SMARTFORM – Interreg Europe στην Κοζάνη

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Πέταξαν 56 φορτία με μπάζα σε αγροτικές περιοχές – Πέντε συλλήψεις
  • Πώς δρούσε το κύκλωμα κοκαΐνης με πρώην ποδοσφαιριστή, αστυνομικό και ειδικό φρουρό – Οι κωδικές ονομασίες που χρησιμοποιούσαν
  • Ισόβια στον ιδιοκτήτη του λούνα παρκ της Χαλκιδικής για τον θάνατο του 19χρονου Γιάννη
  • Ο Δήμαρχος Γρεβενών Κυριάκος Ταταρίδης, σχετικά με τη μήνυση σε βάρος του: “Δεν υπήρξε οποιαδήποτε απειλή, εξύβριση ή άλλη παράνομη συμπεριφορά, όπως αναφέρεται στην καταγγελία” (Βίντεο)
  • Ολοκληρώθηκε με εξαιρετική επιτυχία το Τουρνουά Ποδοσφαίρου, με κεντρικό μήνυμα «Κόκκινη Κάρτα στα Ναρκωτικά …. Σκοράρω στη Ζωή»

Πρόσφατα σχόλια

  1. Self Care για Εσένα και το Κατοικίδιό σου - SieraFM στο Κοζάνη: Ολοκληρώθηκε η διημερίδα «Μακροχρόνια Φροντίδα Υγείας: Χτίζοντας Συνεργασίες»
  2. Το Σπίτι, το Σώμα και οι Στιγμές Ξεκούρασης - SieraFM στο Γ. Κασαπίδης: Βάλαμε σε τροχιά υλοποίησης έργα που προστατεύουν το περιβάλλον και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των Δυτικομακεδόνων
  3. Η Εμπειρία Διακοπών που Συνεχίζεται στο Σπίτι - SieraFM στο Παρουσίαση των Βιβλίων του Δημήτρη Χριστόπουλο, “Ταξίδι στο Κράτος” και “Χρόνια Δοκιμασίας”
  4. Νεότερες πληροφορίες για την 59χρονη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή σε ακάλυπτο οικοδομής στην Πτολεμαΐδα - SieraFM στο Σοκ στην Πτολεμαΐδα: Νεκρή βρέθηκε γυναίκα σε ακάλυπτο οικοδομής
  5. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr