• Latest
πονος αυτι

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Ποια τρόφιμα προστατεύουν, ποια αυξάνουν τον κίνδυνο

31 Μαρτίου 2021
Ζωντανή μετάδοση της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βοΐου

Συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Βοΐου την Τρίτη 28 Απριλίου 2026

24 Απριλίου 2026
Βόιο: Η αναφορά σε αυτιστική συμπεριφορά της αντιπολίτευσης και η αντίδραση του Κώστα Ζήκου. Βίντεο

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βοΐου την Πέμπτη 30 Απριλίου

24 Απριλίου 2026
Δήμος Βοΐου: Συγχαρητήρια για την εκλογή στη θέση της Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Οδοντιατρικού Συλλόγου Κοζάνης Σοφία Τζήκα

Δήμος Βοΐου: Συγχαρητήρια για την εκλογή στη θέση της Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Οδοντιατρικού Συλλόγου Κοζάνης Σοφία Τζήκα

24 Απριλίου 2026
Μέχρι την Παρασκευή οι ανανεώσεις εγγραφής στο ΜΕΝΟ

Μ. Σχοινάς στο 11ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών : «Δεν κινδυνεύουν οι επιδοτήσεις» – Τα τρία «εργοτάξια» για τον πρωτογενή τομέα

24 Απριλίου 2026
Στάθης Κωνσταντινίδης: Η δημιουργία 2 Ωνάσειων Σχολείων στην περιοχή μας αποτελεί μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη

Στάθης Κωνσταντινίδης: «Να αυξηθεί η συμμετοχή των κατοίκων της Π.Ε. Κοζάνης στο ενεργειακό χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ του ομίλου της ΔΕΗ».

24 Απριλίου 2026
Πτολεμαΐδα: Εξιχνίαση κλοπής σε αρτοποιείο

Συνελήφθη άμεσα 35χρονος γιατί αφαίρεσε από την ταμειακή μηχανή καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, το χρηματικό ποσό των 185 ευρώ

24 Απριλίου 2026
Ομιλία Π. Κουκουλόπουλου για την Τηλεθέρμανση στην Ολομέλεια της Βουλής

Πρόταση για στοχευμένο πρόγραμμα προσέλκυσης εργαζομένων στη γουνοποιία, με εξειδικευμένες παραμέτρους, κατέθεσε ο Π. Κουκουλόπουλος στη Βουλή

24 Απριλίου 2026

Ευχαριστήριο μήνυμα από το Γυμνάσιο Λύκειο Νεάπολης για την αντικατάσταση των εσωτερικών θυρών του σχολείου

24 Απριλίου 2026
ΔΕΥΑΚ

ΔΕΥΑΚ: Σάββατο 25/4, λόγω διακοπής ρεύματος, αρρυθμία και πιθανή διακοπή υδροδότησης, σε Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Κοζάνης.

24 Απριλίου 2026

Μια χούφτα καρύδια την ημέρα είναι βάλσαμο για σάκχαρο, πίεση και χοληστερόλη

24 Απριλίου 2026
Άργος Ορεστικό: Μετά τη Σιάτιστα έκλεψαν χρυσή αλυσίδα με σταυρό από ηλικιωμένη γυναίκα με την ίδια μέθοδο

Πρωταθλητής τζούντο μετέφερε στην Εθνική Οδό 1,15 εκατ. ευρώ μετρητά σε σακούλες σούπερ μάρκετ

24 Απριλίου 2026
Ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Γρεβενών για τη στήριξη των εργαζομένων και τη βιωσιμότητα των κοινωνικών δομών.

Ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Γρεβενών για τη στήριξη των εργαζομένων και τη βιωσιμότητα των κοινωνικών δομών.

24 Απριλίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Παρασκευή, 24 Απριλίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Ποια τρόφιμα προστατεύουν, ποια αυξάνουν τον κίνδυνο

sierafm by sierafm
31 Μαρτίου 2021
in ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
πονος αυτι
0
SHARES
3
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter
Οι διατροφικές επιλογές μας μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και την αρτηριακή πίεση που παίζουν σημαντικό ρόλο στα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.

Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μία από τις κυριότερες αιτίες νοσηρότητας και θνησιμότητας, αλλά στο 80% των περιπτώσεων μπορεί να προληφθεί. Η καθημερινή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην προστασία εναντίον του.

«Οι διατροφικές επιλογές μας μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα αλλά και την αρτηριακή πίεση. Η συσσώρευση χοληστερόλης και η υπέρταση αποτελούν κύριες αιτίες για αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια», λέει η κυρία Susan Jaeger, από το Κέντρο Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων της Cleveland Clinic, στο Οχάιο.

Η κυρία Jaeger παρέχει τις εξής συμβουλές για να πάρετε την κατάσταση στα χέρια σας.

Να κάνετε έξυπνες επιλογές στις σαλάτες σας

Φρούτα και λαχανικά είναι οι καλύτερες επιλογές για να χορταίνετε και ταυτοχρόνως να μειώνετε την πρόσληψη:

  • Χοληστερόλης
  • Επιβλαβών λιπαρών
  • Άλατος

Χάρη στη βοήθειά τους μπορείτε να μειώσετε σημαντικά τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο. Δεν αρκεί, όμως, να λέτε «τρώω καθημερινά μία μεγάλη σαλάτα». Έχει σημασία να προσέχετε τι περιέχει αυτή η σαλάτα. «Αν περιέχει σος μαγιονέζας ή «κολυμπάει» στο λάδι, είναι επιβαρημένη σε λίπη και θερμίδες», εξηγεί. «Το ίδιο και αν περιέχει πρόσθετα αλλαντικά ή τυριά με πολλά λιπαρά. Μεγάλο λάθος είναι επίσης να προσθέτετε αλάτι ή αλμυρά συστατικά στην σαλάτα σας».

Ανάλογο πρόβλημα θα υπάρξει και αν φτιάξετε μια ωραία φρουτοσαλάτα, την οποία θα περιχύσετε με άφθονη σαντιγί, ζάχαρη, σιρόπι.

Αντί όλων αυτών, να τρώτε συνδυασμούς πολύχρωμων λαχανικά, με λίγους ξηρούς καρπούς, άπαχο κρέας ή ψάρι, και λίγο ελαιόλαδο. Για σως μπορείτε αν χρησιμοποιείτε λίγων λιπαρών γιαούρτι, με διάφορα μπαχαρικά και λίγο ελαιόλαδο. Στη σαλάτα σας μπορείτε επίσης να βάλετε όσπρια, σπόρους, κάπαρη, λίγες ελιές και άλλα υγιεινά συστατικά της παραδοσιακής ελληνικής διατροφής. Μπορείτε επίσης να τη συνοδεύετε με υδατάνθρακες ολικής αλέσεως (π.χ. ψωμί ολικής, παξιμάδι κ.λπ.).

Κρατήστε τα λιπαρά για εξαιρετικές περιστάσεις

Τα πολλά λιπαρά αυξάνουν τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο. Αυτό δεν σημαίνει πως υπάρχει πρόβλημα, αν τρώτε κάτι τηγανητό μία ή δύο φορές τον χρόνο. Δεν είναι όμως δυνατόν να τρώτε τηγανητά κάθε μέρα ούτε κάθε εβδομάδα. Το ίδιο ισχύει για το κόκκινο κρέας, τα επεξεργασμένα κρεατικά, το βούτυρο, τα πατατάκια, τα πρόχειρα φαγητά και γενικώς όλα τα παχυντικά πιάτα.

Να τρώτε το φαγητό σας κυρίως βραστό, ψητό ή στον ατμό και όχι τηγανητό. Να προτιμάτε πουλερικά (χωρίς την πέτσα) και σποραδικά άπαχο κόκκινο κρέας. Καλό υποκατάστατο του κρέατος είναι επίσης οι φακές, τα φασόλια και ο αρακάς (είναι πλούσια σε πρωτεΐνες).

Βάλτε τα ωμέγα-3 στη ζωή σας

Τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι ένα είδος υγιεινού λίπους, που αυξάνει την καλή (HDL) χοληστερόλη. Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι μειώνουν τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο. Φροντίστε λοιπόν να τα καταναλώνετε συστηματικά.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα τρώτε κάθε εβδομάδα τουλάχιστον δύο φορές ψάρι. Να προτιμάτε τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, οι σαρδέλες και το σκουμπρί. Καλές πηγές ω-3 λιπαρών οξέων είναι και τα εμπλουτισμένα τρόφιμα του εμπορίου (π.χ. αυγά).

Μην το παρακάνετε με το αλκοόλ

Το αλκοόλ αυξάνει την αρτηριακή πίεση, γεγονός που αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο. Φροντίστε λοιπόν να μην υπερβαίνετε:

  • Το ένα ποτό την ημέρα, αν είστε γυναίκα
  • Τα δύο ποτά την ημέρα, αν είστε άνδρας

Να προτιμάτε το κόκκινο κρασί, διότι περιέχει συστατικά που προστατεύουν την καρδιά και τον εγκέφαλο.

Αφήστε κάτω το αλάτι

Όλα τα τρόφιμα εκ φύσεως περιέχουν αλάτι. Πόσο μάλλον τα επεξεργασμένα και τυποποιημένα τρόφιμα του εμπορίου. Πάρα πολύ αλάτι περιέχει, μεταξύ άλλων, το ψωμί που αγοράζουμε. Μελέτες έχουν δείξει πως από αυτό προέρχεται το τουλάχιστον 40% του άλατος που καταναλώνουμε.

Επειδή, λοιπόν, η καθημερινή διατροφή μας περιέχει κατά κανόνα πολύ περισσότερο αλάτι απ’ όσο θα έπρεπε, μην βάζετε πρόσθετο αλάτι στο φαγητό σας. Αντ’ αυτού επιλέξτε μπαχαρικά και μυρωδικά. Το αλάτι αυξάνει την πίεση και η υπέρταση είναι κύριος παράγοντας κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Προτιμότερο είναι επίσης να τρώτε μαγειρευτό φαγητό χωρίς προσθήκη άλατος. Πολύ αλάτι περιέχουν έτοιμα φαγητά όπως πίτσες, σάντουϊτς, σως, έτοιμες σούπες, έτοιμα φαγητά του εμπορίου, πατατάκια, ακόμα και δημητριακά πρωινού. Όταν  εξ άλλου παραγγέλνετε φαγητό απ’ έξω, να ζητάτε να μην προσθέτουν αλάτι.

Πηγή: iatropedia.gr

Previous Post

Γιατί πρέπει να σταματήσουμε το μπάνιο με καυτό νερό;

Next Post

Ακμή μετά τα 30: Δείτε που μπορεί να οφείλεται

Next Post
σπυρι

Ακμή μετά τα 30: Δείτε που μπορεί να οφείλεται

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Βοΐου την Τρίτη 28 Απριλίου 2026
  • Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βοΐου την Πέμπτη 30 Απριλίου
  • Δήμος Βοΐου: Συγχαρητήρια για την εκλογή στη θέση της Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Οδοντιατρικού Συλλόγου Κοζάνης Σοφία Τζήκα
  • Μ. Σχοινάς στο 11ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών : «Δεν κινδυνεύουν οι επιδοτήσεις» – Τα τρία «εργοτάξια» για τον πρωτογενή τομέα
  • Στάθης Κωνσταντινίδης: «Να αυξηθεί η συμμετοχή των κατοίκων της Π.Ε. Κοζάνης στο ενεργειακό χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ του ομίλου της ΔΕΗ».

Πρόσφατα σχόλια

  1. Νεότερες πληροφορίες για την 59χρονη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή σε ακάλυπτο οικοδομής στην Πτολεμαΐδα - SieraFM στο Σοκ στην Πτολεμαΐδα: Νεκρή βρέθηκε γυναίκα σε ακάλυπτο οικοδομής
  2. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
  3. Εκδήλωση για τη Μάχη της Οσνίτσανης - GreekHumans στο Δήμος Βοΐου: Η Εκδήλωση για τον εορτασμό της Μάχης της Οσνίτσανης στη Δαμασκηνιά. Φωτογραφίες
  4. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  5. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr