• Latest
ΕΚΛΟΓΕΣ

Εκλογές 2023: Δεν βάζουμε σταυρούς στο ψηφοδέλτιο την Κυριακή -Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ψηφοφόροι

24 Ιουνίου 2023
Πτολεμαΐδα: Τρεις μητέρες Ρομά, καταγγέλλουν οδηγό ταξί για κακομεταχείριση των παιδιών τους

Φλώρινα: Στη φάκα της Αστυνομίας 26χρονος απατεωνας.

8 Ιουλίου 2026
Κάλεσμα σε συνάντηση των γουνοποιών που απορρίφθηκαν από τις ενισχύσεις

Top lot για το Σιατιστινό φαρμαδόρο Νίκο Μαγιάγκα στην Κοπεγχάγη

8 Ιουλίου 2026
Κινηματογραφική καταδίωξη στο Λιβαδερό Κοζάνης: Επ’ αυτοφώρω σύλληψη για απόπειρα απάτης

Συνελήφθησαν άμεσα μετά από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση αστυνομικών του Αστυνομικού Τμήματος Σερβίων Κοζάνης 31χρονος και 30χρονη ημεδαπή, που δραστηριοποιούνταν σε τηλεφωνικές απάτες

8 Ιουλίου 2026
Πτολεμαΐδα: 53χρονη βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της

Σοβαρός τραυματισμός εργαζόμενου στην Πτολεμαΐδα – Έπεσε στον φωταγωγό πολυκατοικίας

8 Ιουλίου 2026
Γρεβενά: Συναντήσεις στο Υπουργείο Υποδομών για τον Ε65

Ε65: Στις 23 Ιουλίου τα εγκαίνια– Το μεγάλο ερώτημα για την Εγνατία Οδό

8 Ιουλίου 2026
Μια δωρεά 200.000 δολαρίων που δεν έφτασε ποτέ στη Σιάτιστα

Μια δωρεά 200.000 δολαρίων που δεν έφτασε ποτέ στη Σιάτιστα

8 Ιουλίου 2026
Τρεις Σιατιστινοί που άφησαν το αποτύπωμα τους στην Αμερική

Τρεις Σιατιστινοί που άφησαν το αποτύπωμα τους στην Αμερική

8 Ιουλίου 2026
Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στην Καστοριά

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στην Καστοριά

8 Ιουλίου 2026
Π. Κουκουλόπουλος: «Τρεις δεσμεύσεις για τη Δυτική Μακεδονία στις 100 πρώτες μέρες διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ»

Π. Κουκουλόπουλος: Έχει και η γελοιότητα τα όριά της

8 Ιουλίου 2026
Παραιτήθηκε ο Παναγιώτης Κοντός από τον ΣΥΡΙΖΑ

Παραιτήθηκε ο Παναγιώτης Κοντός από τον ΣΥΡΙΖΑ

8 Ιουλίου 2026
Καλλιόπη Βέττα: «Καλή επιτυχία στις νέες και τους νέους της Π.Ε. Κοζάνης που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις»

Καλλιόπη Βέττα: «Καθυστερημένη, ανεπαρκής και προεκλογική η τροπολογία για τη Ρήτρα Δίκαιης Μετάβασης

8 Ιουλίου 2026
Δήμος Καστοριάς: «Φεστιβάλ Αυλής 2026» – Πρόγραμμα

Δήμος Καστοριάς: «Φεστιβάλ Αυλής 2026» – Πρόγραμμα

8 Ιουλίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τετάρτη, 8 Ιουλίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές 2023: Δεν βάζουμε σταυρούς στο ψηφοδέλτιο την Κυριακή -Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ψηφοφόροι

sierafm by sierafm
24 Ιουνίου 2023
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΕΚΛΟΓΕΣ
0
SHARES
16
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Λίγες ώρες μένουν μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες για την εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου και το iefimerida.gr συγκεντρώνει όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ψηφοφόροι για τις επικείμενες εκλογές που διαφέρουν από εκείνες της 21ης Μαΐου.

Αρχικά πρέπει να τονιστεί ότι οι εκλογές της 25ης Ιουνίου δεν είναι δεύτερος γύρος των εκλογών της 21ης Μαΐου. Πρόκειται για μια νέα εκλογική διαδικασία, ανεξάρτητη από τις εκλογές του περασμένου Μαΐου και γι’ αυτό δεν χαρακτηρίζονται ως «δεύτερος γύρος» ή «επαναληπτικές εκλογές».

Επομένως, οι τωρινές κάλπες που θα στηθούν σε λιγότερο από δύο 24ωρα θα είναι… άδειες, αφού τα αποτελέσματα της 21ης Μαΐου δεν προσμετρούνται.

Σ’ αυτές τις εκλογές θα εφαρμοστεί ο εκλογικός νόμος της ενισχυμένης αναλογικής, που επαναφέρει το μπόνους εδρών προς το πρώτο κόμμα και όχι με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής με το οποίο έγιναν οι εκλογές του Μαΐου.

Οι εκλογές της 25ης Ιουνίου θα γίνουν με λίστα και άρα δεν θα χρειαστεί να βάλουμε σταυρό στα ψηφοδέλτια. Οι βουλευτές εκλέγονται βάσει της σειράς κατάταξης τους στο ψηφοδέλτιο κάθε εκλογικής περιφέρειας, η οποία καθορίζεται από τα εκάστοτε κομματικά επιτελεία.

Κάτι ακόμα που πρέπει να προσέξουν οι ψηφοφόροι είναι ότι σ’ αυτές τις εκλογές τα εκλογικά τμήματα θα υπάρξουν ορισμένες μεταβολές λόγω των Πανελλαδικών (διαβάστε εδώ).
Ο οδηγός του ΥΠΕΣ για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου

Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Εσωτερικών έχει δώσει με έναν αναλυτικό οδηγό απαντήσεις σε ορισμένα σημαντικά ερωτήματα που έχουν ανακύψει σε σχέση με τις διαφοροποιήσεις της διαδικασίας των βουλευτικών εκλογών της 25ης Ιουνίου 2023 συγκριτικά με εκείνη της 21ης Μαΐου 2023.

Αναλυτικά:

Οι βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023 είναι ο δεύτερος γύρος των εκλογών που διεξήχθησαν στις 21 Μαΐου 2023;

Όχι. Οι βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023 είναι μια ξεχωριστή, νέα εκλογική διαδικασία, ανεξάρτητη από εκείνη της 21ης Μαΐου 2023. Ως εκ τούτου, χαρακτηρισμοί όπως «δεύτερος γύρος» ή «επαναληπτικές εκλογές» δεν είναι ορθοί.

Το εκλογικό σύστημα παραμένει το ίδιο;

Οι βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023 θα διεξαχθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, εν αντιθέσει με εκείνες της 21ης Μαΐου που διεξήχθησαν με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Πώς ψηφίζω βουλευτές;

Οι επικείμενες εκλογές θα πραγματοποιηθούν με δεσμευμένο συνδυασμό (λίστα) και όχι με σταυρό προτίμησης. Με αυτή τη διαδικασία, οι βουλευτές εκλέγονται βάσει της σειράς κατάταξης τους στο ψηφοδέλτιο κάθε εκλογικής περιφέρειας, η οποία καθορίζεται από τα εκάστοτε κομματικά επιτελεία. Ως εκ τούτου, ΔΕΝ βάζουμε σταυρό στα ψηφοδέλτια των κομμάτων. Εξάλλου, στα παραβάν των εκλογικών τμημάτων που θα δημιουργηθούν δεν θα υπάρχει στιλό.

Τα ψηφοδέλτια που χρησιμοποιήθηκαν στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 παραμένουν σε ισχύ;

Όχι. Οι βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023 θα διεξαχθούν με νέα ψηφοδέλτια, τα οποία θα τυπωθούν βάσει όσων ορίζει ο ισχύων νόμος. Ως εκ τούτου, ψηφοδέλτια που αφορούσαν στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 και για οποιοδήποτε λόγο παρέμειναν στην κυριότητα των ψηφοφόρων καθίστανται άκυρα και δεν δύνανται να χρησιμοποιηθούν.

Είμαι ετεροδημότης. Μπορώ να ψηφίσω στον τόπο διαμονής μου;

Ναι, εφόσον η αίτησή σας έχει υποβληθεί στον αρμόδιο Δήμο και έχει διεκπεραιωθεί από αυτόν το αργότερο έως και την 30ή Απριλίου 2023, μπορείτε να ψηφίσετε στον Δήμο διαμονής σας. Αίτηση που δεν διεκπεραιώθηκε έως τη συγκεκριμένη ημερομηνία, δε λαμβάνεται υπόψη για την επικείμενη εκλογική διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση, συνιστάται οι εκλογείς να ανατρέξουν στην πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού Ψηφίζεις» για να ενημερωθούν για τον τόπο που ψηφίζουν.

Είμαι Έλληνας που διαμένει στο εξωτερικό και δεν πρόλαβα την προθεσμία για να ψηφίσω στις προηγούμενες εκλογές. Τι θα ισχύσει τώρα;

Οι Έλληνες του εξωτερικού μπορούν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους εφόσον η αίτηση για εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους έχει υποβληθεί στη σχετική πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών (https://apodimoi.gov.gr) έως και την Τετάρτη 17 Μαΐου 2023. Διευκρινίζεται πως για την έγκριση της αίτησης εφαρμόζονται τα κριτήρια όπως ορίζονται από τον ισχύοντα νόμο.

Στις προηγούμενες εκλογές ψήφισα στο εξωτερικό, αλλά την 25η Ιουνίου 2023 θα βρίσκομαι στην Ελλάδα. Θα μπορέσω να ψηφίσω;

Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αίτησης για αναστολή της εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού ήταν η Παρασκευή 26 Μαΐου 2023. Οποιαδήποτε αίτηση υπεβλήθη μετά τη συγκεκριμένη ημερομηνία δεν θα ληφθεί υπόψη για την επικείμενη εκλογική διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση, συνιστάται οι εκλογείς να ανατρέξουν στην πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού Ψηφίζεις» για να ενημερωθούν για τον τόπο που ψηφίζουν.

Ψηφίζω στο ίδιο εκλογικό τμήμα όπου ψήφισα στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023;

Είναι το πιθανότερο, ωστόσο επειδή μπορεί να υπάρξουν ορισμένες μεταβολές στα εκλογικά τμήματα, συνιστάται ισχυρά σε όλους τους ψηφοφόρους να ανατρέξουν στην πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού Ψηφίζεις» για να ενημερωθούν για το πού ψηφίζουν.

Πηγή: iefimerida.gr

Tags: ΕΚΛΟΓΕΣ
Previous Post

Απατεώνας έμεινε σε πεντάστερο ξενοδοχείο για 603 ημέρες και δεν πλήρωσε τίποτα – Χρωστά πάνω από 70.000 δολάρια

Next Post

Tουρνουά ποδοσφαίρου με κεντρικό μήνυμα «Κόκκινη Κάρτα στα Ναρκωτικά .… Σκόραρε στη Ζωή»

Next Post
Tουρνουά ποδοσφαίρου

Tουρνουά ποδοσφαίρου με κεντρικό μήνυμα «Κόκκινη Κάρτα στα Ναρκωτικά .… Σκόραρε στη Ζωή»

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Φλώρινα: Στη φάκα της Αστυνομίας 26χρονος απατεωνας.
  • Top lot για το Σιατιστινό φαρμαδόρο Νίκο Μαγιάγκα στην Κοπεγχάγη
  • Συνελήφθησαν άμεσα μετά από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση αστυνομικών του Αστυνομικού Τμήματος Σερβίων Κοζάνης 31χρονος και 30χρονη ημεδαπή, που δραστηριοποιούνταν σε τηλεφωνικές απάτες
  • Σοβαρός τραυματισμός εργαζόμενου στην Πτολεμαΐδα – Έπεσε στον φωταγωγό πολυκατοικίας
  • Ε65: Στις 23 Ιουλίου τα εγκαίνια– Το μεγάλο ερώτημα για την Εγνατία Οδό

Πρόσφατα σχόλια

  1. Το Μυστικό μιας Ποιοτικής Καθημερινότητας - SieraFM στο Αγχος και καθημερινότητα -Οι 12 αλλαγές που πρέπει να κάνετε στον τρόπο ζωής σας για να το μειώσετε
  2. Οι Καλύτερες Επενδύσεις Ξεκινούν από τις Σωστές Αποφάσεις - SieraFM στο Επένδυση στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Κοζάνη?
  3. Τι Αυξάνει Πραγματικά την Αξία ενός Σπιτιού; - SieraFM στο Μια παράσταση «Θεάτρου Forum» για το έμφυλο χάσμα στη φροντίδα!
  4. Self Care για Εσένα και το Κατοικίδιό σου - SieraFM στο Κοζάνη: Ολοκληρώθηκε η διημερίδα «Μακροχρόνια Φροντίδα Υγείας: Χτίζοντας Συνεργασίες»
  5. Το Σπίτι, το Σώμα και οι Στιγμές Ξεκούρασης - SieraFM στο Γ. Κασαπίδης: Βάλαμε σε τροχιά υλοποίησης έργα που προστατεύουν το περιβάλλον και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των Δυτικομακεδόνων
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr