Το ελαιόλαδο μπορεί να προσφέρει δεκάδες οφέλη για την υγεία μας, όπως αντιοξειδωτικά, υγιή λίπη και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ας δούμε τις 10 σημαντικές.
1.Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε υγιή μονοακόρεστα λίπη
Περίπου το 13,8% του ελαιόλαδου είναι κορεσμένα λίπη, ενώ το 10,5% είναι πολυακόρεστα, όπως ωμέγα-6 και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
Ωστόσο, το κυρίαρχο λιπαρό οξύ του ελαιολάδου είναι το ελαϊκό οξύ, ένα μονοακόρεστο λίπος που αποτελεί το 71% της συνολικής περιεκτικότητας σε λάδι.
Μελέτες υποδεικνύουν ότι το ελαϊκό οξύ μειώνει τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες και μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στα γονίδια που συνδέονται με τον καρκίνο. Τα μονοακόρεστα λιπαρά είναι επίσης αρκετά ανθεκτικά στην υψηλή θερμοκρασία, καθιστώντας το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο την καλύτερη επιλογή για μαγείρεμα.
2.Το ελαιόλαδο περιέχει μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών
Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο περιέχει καλές ποσότητες βιταμινών. Για παράδειγμα, 1 κουταλιά της σούπας (σούπας) περιέχει 13% της ημερήσιας αξίας (DV) για τη βιταμίνη Ε και 7% της DV για τη βιταμίνη Κ.
Αλλά το ελαιόλαδο είναι επίσης πλούσιο σε ισχυρά αντιοξειδωτικά.
Αυτά μπορεί να σας βοηθήσουν να μειώσετε τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών που επηρεάζουν το καρδιαγγειακό και το κεντρικό νευρικό σας σύστημα.
Τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν επίσης τη φλεγμονή και βοηθούν στην προστασία της χοληστερόλης του αίματος από την οξείδωση.
3.Το ελαιόλαδο έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
Η χρόνια φλεγμονή θεωρείται ότι είναι ένας βασικός και κρίσιμος λόγος ασθενειών που αφορά τις εξής παθήσεις:
- καρκίνος
- καρδιακό νόσημα
- μεταβολικό σύνδρομο
- διαβήτης τύπου 2
- νόσος Αλτσχάιμερ
- αρθρίτιδα
Η έρευνα δείχνει επίσης ότι το ελαϊκό οξύ, το κύριο λιπαρό οξύ στο ελαιόλαδο, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα ορισμένων φλεγμονωδών δεικτών, όπως η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP).
4.Το ελαιόλαδο ενδέχεται να βοηθήσει στην πρόληψη των εγκεφαλικών
Ένα εγκεφαλικό προκαλείται από μια διαταραχή της ροής του αίματος στον εγκέφαλό σας, είτε λόγω θρόμβου αίματος είτε λόγω αιμορραγίας.
Είναι η δεύτερη πιο κοινή αιτία θανάτου, σύμφωνα με δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Η σχέση μεταξύ του ελαιολάδου και του κινδύνου εγκεφαλικού έχει μελετηθεί εκτενώς, αλλά τα αποτελέσματα είναι μικτά. Για παράδειγμα, μια ανασκόπηση του 2014 με μελέτες σε 841.000 ανθρώπους διαπίστωσε ότι το ελαιόλαδο ήταν η μόνη πηγή μονοακόρεστων λιπαρών που σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού και καρδιακών παθήσεων.
Ωστόσο, μια μετα-ανάλυση του 2020, δεν βρήκε σημαντική σχέση μεταξύ της πρόσληψης ελαιολάδου και του κινδύνου εγκεφαλικού.
5.Το ελαιόλαδο προστατεύει από τις καρδιακές παθήσεις
Οι καρδιακές παθήσεις είναι η πιο κοινή αιτία θανάτου στον κόσμο. Μελέτες έδειξαν ότι οι καρδιακές παθήσεις είναι λιγότερο συχνές στις μεσογειακές χώρες. Αυτό οδήγησε σε εκτεταμένη έρευνα για τη μεσογειακή διατροφή, η οποία έχει πλέον αποδειχθεί ότι μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι ένα από τα βασικά συστατικά αυτής της διατροφής. Το ελαιόλαδο έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση, η οποία είναι ένας από τους ισχυρότερους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και πρόωρο θάνατο.
6.Το ελαιόλαδο δεν σχετίζεται με την αύξηση βάρους και την παχυσαρκία
Η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων θερμίδων μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους και τα λίπη είναι υψηλά σε θερμίδες. Ωστόσο, πολυάριθμες μελέτες έχουν συνδέσει τη μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε ελαιόλαδο, με ευνοϊκές επιδράσεις στο σωματικό βάρος.
Μια ανασκόπηση του 2018 διαπίστωσε επίσης ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε ελαιόλαδο βοήθησαν στην προώθηση της απώλειας βάρους περισσότερο από τις δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε ελαιόλαδο.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων οποιουδήποτε τροφίμου θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση βάρους και το ελαιόλαδο δεν αποτελεί εξαίρεση.
7.Το ελαιόλαδο μπορεί να καταπολεμήσει τη νόσο του Αλτσχάιμερ
Η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι μια από τις πιο κοινές νευροεκφυλιστικές καταστάσεις στον κόσμο.
Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του είναι η συσσώρευση πλακών βήτα-αμυλοειδούς στα κύτταρα του εγκεφάλου σας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της γνωστικής ικανότητας και απώλεια μνήμης.
Μια ανασκόπηση του 2024 διαπίστωσε ότι το ελαιόλαδο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ και της γνωστικής εξασθένησης. Μπορεί να το κάνει αυτό μειώνοντας τις βήτα-αμυλοειδείς πλάκες, τη νευροφλεγμονή και το οξειδωτικό στρες.
8.Τα αντιοξειδωτικά στο ελαιόλαδο έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες
Ο καρκίνος είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες θανάτου στον κόσμο.
Οι άνθρωποι στις μεσογειακές χώρες έχουν χαμηλότερο κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η μεσογειακή διατροφή, η οποία περιλαμβάνει ελαιόλαδο, μπορεί να είναι ο λόγος.
Μια μεγάλη μετα-ανάλυση του 2022 διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν τη μεγαλύτερη ποσότητα ελαιολάδου είχαν 31% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο.
Αυτό μπορεί να οφείλεται στα αντιοξειδωτικά στο ελαιόλαδο, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της οξειδωτικής βλάβης που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες, η οποία οδηγεί σε καρκίνο.
9.Το ελαιόλαδο μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια αυτοάνοση ασθένεια που χαρακτηρίζεται από παραμορφωμένες αρθρώσεις.
Μια μελέτη του 2023 διαπίστωσε ότι το ελαιόλαδο συνδέθηκε με χαμηλότερους δείκτες φλεγμονής και τη σοβαρότητα της νόσου σε άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα, ειδικά για πιο σοβαρή δραστηριότητα της νόσου.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι το ελαιόλαδο βοήθησε στη μείωση των επιπέδων της CRP, η οποία μπορεί να παίζει ρόλο στη φλεγμονή και την εξέλιξη της νόσου.
10.Το ελαιόλαδο έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες
Το ελαιόλαδο περιέχει ενώσεις, που μπορεί να αναστέλλουν ή να σκοτώνουν επιβλαβή βακτήρια.
Ένα από αυτά είναι το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (H. pylori), ένα βακτήριο που ζει στο στομάχι σας και μπορεί να προκαλέσει έλκη και καρκίνο του στομάχου. Μια μελέτη σε ζώα του 2022 διαπίστωσε ότι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση ορισμένων στελεχών αυτού του βακτηρίου.
Πηγή: Healthstat.gr