• Latest
φωτοβολταικα

ΕΛΠΕ: Αποθήκευση ενέργειας στο γίγα Φ/Β Πάρκο της Κοζάνης

13 Ιουλίου 2021
Οριστικά αποτελέσματα Κοινωνικού Τουρισμού 2025: Πού τα βλέπετε

Διακοπές με έως 12 ευρώ την ημέρα για 25.000 συνταξιούχους e-ΕΦΚΑ (πρώην ΟΑΕΕ)

26 Απριλίου 2026
υπολογιστης

Δεν παρέδωσε ποτέ το μηχάνημα που πούλησε σε 52χρονο μέσω διαδικτύου – Συνελήφθη στην Κόρινθο ο δράστης

26 Απριλίου 2026
ΚΑΦΕΣ

Η «χρυσή» δόση καφεΐνης: Πώς ο καφές μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο

26 Απριλίου 2026
Στο νοσοκομείο 12χρονη μετά από πτώση από ταράτσα

Νεκρός άνδρας μετά από ανατροπή τρακτέρ

26 Απριλίου 2026
Δικαστήριο δικη

Η δίκη της «δασκάλας με τα μήλα»: Η πρώτη εικονική δίκη με δικαστές παιδιά νηπιαγωγείου

26 Απριλίου 2026
Άργος Ορεστικό: Μετά τη Σιάτιστα έκλεψαν χρυσή αλυσίδα με σταυρό από ηλικιωμένη γυναίκα με την ίδια μέθοδο

Ανήλικοι λήστευαν περίπτερα και βενζινάδικα – Συνελήφθησαν και οι γονείς τους

26 Απριλίου 2026
Οριστικά αποτελέσματα Κοινωνικού Τουρισμού 2025: Πού τα βλέπετε

ΔΥΠΑ: Παράταση αιτήσεων για 300.000 επιταγές κοινωνικού τουρισμού

26 Απριλίου 2026
καιρος

Σάκης Αρναούτογλου: Πού θα έχουμε βροχές και χιονοπτώσεις – Ο καιρός την Πρωτομαγιά

26 Απριλίου 2026
ΕΠΣ Κοζάνης: Τα αποτελέσματα και οι βαθμολογίες του Σαββατοκύριακου 21-22/12/2024

Β’ ΕΠΣ Κοζάνης – Τα αποτελέσματα της 21ης αγωνιστικής – Η βαθμολογία

26 Απριλίου 2026
Σεεν, ΣΕΕΕΝ σωματείο εργαζομένων στην ενεργεια

ΣΕΕΝ: Πρωτομαγιά 2026: 140 χρόνια αγώνα – συνεχίζουμε

26 Απριλίου 2026
ΕΠΣ Κοζάνης: Τα αποτελέσματα και οι βαθμολογίες του Σαββατοκύριακου 21-22/12/2024

ΕΠΣ Κοζάνης: Και τώρα οι δυό τους. Κοίλα και Μακεδονικός για το πρωτάθλημα

25 Απριλίου 2026
Πραγματοποιήθηκε το Μνημόσυνο για τον Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Παύλο. Βίντεο

Ονομαστήρια Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανασίου 1 και 2 Μαΐου 2026

25 Απριλίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Κυριακή, 26 Απριλίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΛΠΕ: Αποθήκευση ενέργειας στο γίγα Φ/Β Πάρκο της Κοζάνης

sierafm by sierafm
13 Ιουλίου 2021
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
φωτοβολταικα
0
SHARES
10
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Αίτηση για την εγκατάσταση ενός συστήματος αποθήκευσης ενέργειας, τύπου in front of the meter, ετοιμάζεται να υποβάλλει η «ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες ΑΕ» προκειμένου να διαχειρίζεται αποτελεσματικότερα της 350 GWh ηλεκτρικού ρεύματος που θα παράγονται ανά έτος, από το γίγα- φωτοβολταϊκό πάρκο της Κοζάνης, το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία στο πρώτο τρίμηνο του 2022.

Αυτό το σύστημα αποθήκευσης ενέργειας, θα εγκατασταθεί εντός της έκτασης του Πάρκου, σε επιφάνεια 10-30 στρεμμάτων, που υπάρχει διαθέσιμη.

Τα ανωτέρω δήλωσε ο Διευθυντής Ανάπτυξης & Λειτουργίας της «ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες» κ. Σωτήρης Καπέλλος, στη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου , κατά την οποία και τόνισε ότι ο όμιλος των ΕΛΠΕ, που πλέον μετατοπίζεται από τον κλάδο της διϋλισης και γίνεται Επιχείρησης Ενέργειας, θέλει να αναπτυχθεί στις ΑΠΕ αλλά και στην παραγωγή «πράσινου υδρογόνου» (σ.σ. μετέχει στο σχέδιο White Dragon για τη Δυτική Μακεδονία).

Κατασκευάστηκε στο 50% το φ/β Πάρκο στα Λιβερά

Στόχος της «ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες» είναι, μέχρι τέλος του 2021 να έχει εγκατεστημένη ισχύ από ΑΠΕ , 300 MW, με τα 204 MW να αφορούν το φωτοβολταϊκό – πάρκο που κατασκευάζεται στο νομό  Κοζάνης, μεταξύ Λιβερών και Σιδερών και το οποίο έχει υλοποιηθεί σε ποσοστό 50%. Έχουν κατασκευαστεί τα νότια τμήματα του Πάρκου, μέρος των βορείων και συνεχίζεται η κατασκευή της εγκατάστασης στα δυτικά και προς τα βόρεια.

Αυτό το σχέδιο ανάπτυξης προβλέπει ότι από φ/β και αιολικά, τέλος 2025, ο Όμιλος θα έχει μονάδες εγκατεστημένης ισχύος 600 ΜW και ως το 2030, συνολικά 2.000 ΜW, κάτι που συνεπάγεται εξαγορές ώριμων έργων, πέραν της ανάπτυξης νέων.

Στην παρούσα φάση το υπό ανάπτυξη χαρτοφυλάκιο της «ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες» περιλαμβάνει έργα ισχύος 1.300 MW, από τα οποία το 80% αφορά φωτοβολταϊκά, ενώ τα αιολικά αντιπροσωπεύουν 200 MW.

Aπαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Καπέλλος σημείωσε πως η Εταιρεία, εξετάζει πιθανές εξαγορές ενεργειακών πράσινων μονάδων , σε όλη την Ελλάδα, ενώ από το 2012, έχει εκκινήσει διαδικασίες για την αδειοδότηση και άλλων έργων στη Δυτική Μακεδονία.

Τήρηση των περιβαλλοντικών όρων

Τα σημεία στα οποία έδωσε έμφαση ο κ. Καπέλλος, αφορούσαν τις διαδικασίες με τις οποίες η Εταιρεία προσεγγίζει και διαχειρίζεται θέματα περιβάλλοντος, επαφών και σχέσεων με τις τοπικές κοινωνίες, όπως και ενίσχυσης της οικονομίας της Δυτικής Μακεδονίας.

Το γίγα- φωτοβολταϊκό πάρκο , που στην πραγματικότητα αποτελείται από 18 πάρκα τα οποία κατασκευάζονται σε έκταση 4.400 στρεμμάτων δημόσιας γης, θα είναι προσβάσιμο, μέσω του εσωτερικού οδικού δικτύου που δημιουργείται , και στους κατοίκους ενώ δεν θα παρεμποδίζονται οι μετακινήσεις της άγριας πανίδας αλλά και των ζώων κτηνοτροφικών μονάδων.  Από τις εκτάσεις που δεσμεύθηκαν για την κατασκευή του φ/β πάρκου, 1.500 στρέμματα θα αποδοθούν για βόσκηση.

Το έργο, παρακολουθείται στενά και σε τακτική βάση για την τήρηση των όρων της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, κάτι στο οποίο έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση η EBRD, που συγχρηματοδοτεί το έργο με 75 εκατ. ευρώ.

EBRD και Εμπορικές Τράπεζες συγχρηματοδοτούν με 100 εκ. ευρώ

Υπενθυμίζεται ότι η επένδυση για το Φ/Β Πάρκο Κοζάνης φτάνει στα 130 εκατ. ευρώ. Στην επένδυση, πέραν της ΕΒRD, χρηματοδότηση 25 εκατ. ευρώ παρέχεται από εμπορικές τράπεζες ενώ το υπόλοιπο ποσό διαθέτει ο Όμιλος των ΕΛΠΕ.

Ο κ. Καπέλλος επανέλαβε ότι το 60% του έργου εκτελείται από εταιρείες της περιοχής και εργατικό δυναμικό της Δυτικής Μακεδονίας. Κατά την κατασκευαστική φάση απασχολούνται 350 άτομα, στη δε λειτουργία οι απασχολούμενοι θα είναι 30.

Σε ό,τι αφορά στα οικονομικά οφέλη για την περιοχή, το 3% των εσόδων, ποσό περίπου 500.000 ευρώ, θα αποδίδεται ετησίως και για τα επόμενα 20 χρόνια, στους Δήμους της περιοχής ( Κοζάνης και Εορδαίας) για την εκτέλεση έργων ενώ 1,5 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για αναδασώσεις και 1,5 εκατ. ευρώ δόθηκε για τη δέσμευση της γης.

Καταλήγοντας ο κ. Καπέλλος υποστήριξε ότι δεν ισχύουν τα όσα έχουν υποστηριχθεί, περί επίπτωσης στο μικροκλίμα της περιοχής από τη λειτουργία ενός τόσο μεγάλου Πάρκου, καθώς η θερμότητα που συλλέγουν τα πάνελ, δεν φτάνει στο έδαφος, ενώ η βλάστηση, πιθανότατα και θα ωφελείται από την υγρασία που θα δημιουργείται.

Εν κατακλείδι, το διευθυντικό στέλεχος της «ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες» είπε, πως η απολιγνιτοποίηση προξενεί ένα θέμα μείωσης θέσεων απασχόλησης στη περιοχή, αλλά αυτό το ζήτημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από τη στροφή στην πράσινη ενέργεια. Η ανάπτυξη των ΑΠΕ, είναι Ευρωπαϊκή και εθνική επιλογή, οπότε τα οφέλη από την πράσινη ενέργεια διαχέονται και δεν αφορούν στενά τις περιοχές εγκατάστασης των μονάδων.

Πηγή: grtimes.gr

Tags: ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ
Previous Post

Κοζάνη: Rapid tests την Πέμπτη 15 Ιουλίου, 10:00-13:00, στην κεντρική πλατεία

Next Post

Επίδομα Θέρμανσης: Παράταση στη διαδικασία υποβολής δικαιολογητικών, πότε θα καταβληθεί η δεύτερη δόση

Next Post
πετρελαιο θερμανσης

Επίδομα Θέρμανσης: Παράταση στη διαδικασία υποβολής δικαιολογητικών, πότε θα καταβληθεί η δεύτερη δόση

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Διακοπές με έως 12 ευρώ την ημέρα για 25.000 συνταξιούχους e-ΕΦΚΑ (πρώην ΟΑΕΕ)
  • Δεν παρέδωσε ποτέ το μηχάνημα που πούλησε σε 52χρονο μέσω διαδικτύου – Συνελήφθη στην Κόρινθο ο δράστης
  • Η «χρυσή» δόση καφεΐνης: Πώς ο καφές μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο
  • Νεκρός άνδρας μετά από ανατροπή τρακτέρ
  • Η δίκη της «δασκάλας με τα μήλα»: Η πρώτη εικονική δίκη με δικαστές παιδιά νηπιαγωγείου

Πρόσφατα σχόλια

  1. Νεότερες πληροφορίες για την 59χρονη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή σε ακάλυπτο οικοδομής στην Πτολεμαΐδα - SieraFM στο Σοκ στην Πτολεμαΐδα: Νεκρή βρέθηκε γυναίκα σε ακάλυπτο οικοδομής
  2. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
  3. Εκδήλωση για τη Μάχη της Οσνίτσανης - GreekHumans στο Δήμος Βοΐου: Η Εκδήλωση για τον εορτασμό της Μάχης της Οσνίτσανης στη Δαμασκηνιά. Φωτογραφίες
  4. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  5. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr