Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε χθες γνωστό κατά τη διάρκεια περιοδείας του στη Μεσσηνία ότι θα ανοίξει η πλατφόρμα και για εφήβους κάτω των 15 ετών (έως σήμερα εμβολιάζονται από 15 ετών και πάνω), κάτι που βρίσκεται στην «ατζέντα» των συνεδριάσεων της αρμόδιας επιστημονικής επιτροπής όσο οι δείκτες της πανδημίας ανεβαίνουν και θα τεθεί στο «τραπέζι» και της σημερινής προγραμματισμένης σύσκεψης.
«Ακόμη είμαστε στην επεξεργασία των δεδομένων, τα οποία αλλάζουν, βέβαια, πολύ γρήγορα. Γνωρίζετε ότι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες- δεν μιλάω για την Αμερική και τον Καναδά διότι ήδη έχουνε αρχίσει τον εμβολιασμό- έχουν προχωρήσει στη δημιουργία ενός προγράμματος. Θα έλεγα ότι η πλειοψηφία έχει προτάξει τον εμβολιασμό των παιδιών με υποκείμενα νοσήματα ή των παιδιών που πρέπει να προασπίσουν, ευάλωτα άτομα.
Επομένως το χρονικό όριο που λέτε δεν απέχει αλλά δεν είναι και ημερολογιακά καθορισμένο», ανέφερε χθες χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.
Οπως προκύπτει από πληροφορίες, οι επιστήμονες που απαρτίζουν την Επιτροπή είναι πολύ κοντά στο να δώσουν το «πράσινο φως» για έναρξη εμβολιασμών σε παιδιά με χρόνια υποκείμενα νοσήματα. Για τον μεγάλο πληθυσμό των υγιών εφήβων από 12 έως 14 ετών επικρατεί προβληματισμός όπως φαίνεται και από τα λόγια της κυρίας Θεοδωρίδου. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι ειδικοί πάντα «ζυγίζουν» το όφελος που μπορεί να επιφέρει ο εμβολιασμός και είναι γνωστό ότι τα παιδιά που δεν έχουν προβλήματα υγείας κατά κανόνα περνούν την Covid-19 ήπια. Από την άλλη πλευρά, η ένταξη και του ανήλικου πληθυσμού στο εμβολιαστικό πρόγραμμα ωφελεί την προσπάθεια για οικοδόμηση του τείχους συλλογικής ανοσίας και είναι σημαντική για την ομαλή επαναλειτουργία της εκπαίδευσης από το Σεπτέμβριο. Μέλη, πάντως, της Επιτροπής επιμένουν ότι το βάρος πρέπει να πέφτει στην αύξηση των ποσοστών κάλυψης των ενηλίκων για τη δημιουργία ανοσίας.
Στο μεταξύ, την αξιοποίηση των παιδιάτρων για τον εμβολιασμό των ανηλίκων ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων. Με επιστολή της προς το γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, επισημαίνεται ότι η πλειοψηφία των υποχρεωτικών εμβολιασμών, που εντάσσονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, πραγματοποιείται στα παιδιατρικά ιατρεία. «Καθημερινά και από πολλά χρόνια, εμβολιάζουμε χιλιάδες παιδιά σε όλη την Ελλάδα.
Το γεγονός αυτό μας κάνει να έχουμε την μεγαλύτερη εμπειρία, όσον αφορά τα εμβόλια και τους εμβολιασμούς. Τα παιδιατρικά ιατρεία διαθέτουν σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό και παρέχουν δυνατότητα ανάνηψης και αντιμετώπισης αναφυλακτικής αντίδρασης, με χορήγηση οξυγόνου με ambu και τη χρήση ενέσιμης αδρεναλίνης. Οι παιδίατροι έχουμε εκπαιδευτεί εντατικά στην αντιμετώπιση επειγόντων καταστάσεων και οι περισσότεροι διαθέτουμε και τις αντίστοιχες πιστοποιήσεις», αναφέρεται στην επιστολή.
Οι παιδίατροι μέλη της Ενωσης, μεταξύ άλλων, σημειώνουν ότι είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι στην επικοινωνία με τους γονείς και τον χειρισμό των παιδιών για εξέταση και εμβολιασμό, ενώ γνωρίζουν καλά το ιστορικό υγείας κάθε παιδιού. Η Ενωση ζητά τον εμβολιασμό στα παιδιατρικά ιατρεία, εναλλακτικά «προτείνουμε την πρόσληψη παιδιάτρων, με βραχείας διάρκειας συμβάσεων έργου, για να στελεχώσουν τα εμβολιαστικά κέντρα, που θα εμβολιάζουν εφήβους και παιδιά», όπως επισημαίνει.
Πηγή: eleftherostypos.gr