Σιάτιστα: Η περιφορά του Επιτάφιου.  Βίντεο
ΦΥΛΑΚΗ
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΤΕΛΗ
ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ
ΗΛΙΟΣ ΣΥΝΝΕΦΑ ΚΑΙΡΟΣ
Βόιο: Πραγματοποιήθηκε η τελετή της Αποκαθήλωσης στο Δρυόβουνο.  Βίντεο
πυροτεχνήματα
Ο Επιτάφιος στον Άγιο Δημήτριο Σιάτιστας. Φωτογραφίες
Συναγερμός για πυρκαγιά σε φορτηγό εν κινήσει σε σήραγγα στην Εγνατία – Διακοπή κυκλοφορίας (βίντεο)
Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης: Ολοκλήρωση Κοινωνικής Δράσης «ΠΑΣΧΑ 2024»
Κοζάνη: Διάθεσή τροφίμων στο Τιάλειο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο από την Ένωση Στρατιωτικών
Οικολογική Κίνηση Κοζάνης: Ακατανόητη και απαράδεκτη η κοπή δεκάδων δέντρων στο στρατόπεδο Μακεδονομάχων

Εμβόλιο κορονοϊού σε τσιρότο: Πιο αποτελεσματικό από τις ενέσεις

Η πρώτη δοκιμή του εμβολίου Covid-19 σε μορφή δερματικού επιθέματος σε ανθρώπους θα ξεκινήσει το 2022

https://www.newsbeast.gr/image/s870x/webp/file/files/1/2021/11/traymatismos.jpg

Ένα νέο «τσιρότο» δέρματος, μέσω του οποίου γίνεται η χορήγηση του εμβολίου για τον κορονοϊό, μπορεί να παρέχει πιο αποτελεσματική ανοσιακή προστασία από ό,τι τα παραδοσιακά ενέσιμα εμβόλια, δείχνει η δοκιμή του σε πειραματόζωα. Το εμβόλιο-τσιρότο είναι δυνατό να αποθηκευτεί σε θερμοκρασία δωματίου και να τοποθετηθεί χωρίς την ανάγκη ιατρικού προσωπικού, πράγμα που το καθιστά ιδανικό για μέρη χωρίς υποδομές ψύξης και με ανεπάρκεια γιατρών και νοσηλευτών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ντέιβιντ Μάλερ του αυστραλιανού Πανεπιστημίου της Κουίνσλαντ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό «Science Advances», σύμφωνα με το «New Scientist», έχουν αφιερώσει χρόνια στην ανάπτυξη εμβολίων με τη μορφή επιθεμάτων δέρματος για διάφορες νόσους (γρίπη, δάγκειο πυρετό, πολιομυελίτιδα κ.ά.) και πλέον αξιοποιούν αυτήν την τεχνογνωσία κατά του νέου κορονοϊού.

Το επίθεμα, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, έχει πλάτος ενός εκατοστού και διαθέτει 5.000 μικροσκοπικές πλαστικές ακίδες μήκους 0,25 χιλιοστών η κάθε μία, οι οποίες είναι επικαλυμμένες με αποξηραμένο εμβόλιο, που είναι πιο σταθερό από τη συνήθως υγρή μορφή του. Το επίθεμα πιέζεται ανώδυνα στο δέρμα και έτσι το εμβόλιο εισχωρεί στο σώμα.

Διαπιστώθηκε ότι τα εμβόλια που χορηγούνται με αυτό τον τρόπο προκαλούν ισχυρότερη ανοσολογική απόκριση, επειδή το δέρμα είναι γεμάτο ανοσολογικά κύτταρα. Σύμφωνα με τον δρα Μάλερ, όταν το αντιγριπικό εμβόλιο χορηγείται μέσω του δέρματος, είναι αρκετή μία δοσολογία μόνο το ένα έκτο της κανονικής δόσης ενός ενέσιμου εμβολίου.

Οι ερευνητές δοκίμασαν το επίθεμα με ένα υποψήφιο εμβόλιο Covid-19, το HexaPro του Πανεπιστημίου του Τέξας, το οποίο βρίσκεται σε φάση κλινικών δοκιμών. Τα τρωκτικά, στα οποία έγινε το εμβόλιο μέσω του επιθέματος, ανέπτυξαν περισσότερα αντισώματα σε σχέση με εκείνα που έκαναν το εμβόλιο με ένεση. Το εμβόλιο HexaPro παρέμεινε σταθερό για τουλάχιστον έναν μήνα στο επίθεμα όταν αποθηκεύτηκε σε θερμοκρασία 25 βαθμών Κελσίου και για μία εβδομάδα όταν η θερμοκρασία συντήρησής του ήταν οι 40 βαθμοί.

Η πρώτη δοκιμή του εμβολίου Covid-19 σε μορφή δερματικού επιθέματος σε ανθρώπους θα ξεκινήσει το 2022. Εάν το εμβόλιο, στη συνέχεια, εγκριθεί για κυκλοφορία, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ευρέως για την τρίτη ενισχυτική δόση ή για νέες παραλλαγές του κορονοϊού, καθώς είναι εύκολο η σύνθεση του HexaPro να αναπροσαρμοστεί.

Πηγή: Newsbeast.gr

Next Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Nako