Από τις 1.500 «κίτρινες κάρτες», ο ΕΟΦ κατέληξε σε πέντε περιστατικά τα οποία ερευνά σε σχέση με τις σπάνιες παρενέργειες (όπως θρομβώσεις) μετά το εμβόλιο της AstraZeneca.
Με σημαντική καθυστέρηση, οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα χθες Τετάρτη (26.05.2021) όλα τα στοιχεία που αποτυπώνουν με ακρίβεια το πρόβλημα των σπάνιων ανεπιθύμητων παρενεργειών μετά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19.
Η Επιτροπή Εμβολιασμών, μετά τη δεδομένη ανησυχία των πολιτών, προσπάθησε να βάλει τέλος στον προβληματισμό που υπάρχει μετά τις περιπτώσεις των τελευταίων ημερών και τα περιστατικά με το σπάνιο σύνδρομο θρόμβωσης / θρομβοπενίας ύστερα από το εμβόλιο της AstraZeneca.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, αλλά και δηλώσεις της προέδρου της Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρίας Θεοδωρίδου, συνολικά πέντε είναι οι Έλληνες πολίτες που υπέστησαν τις επιπτώσεις του σπάνιου συνδρόμου TTS, σε σύνολο σχεδόν ενός εκατομμυρίων εμβολιασμών.
Ανάμεσα σε 905.915 εμβόλια πρώτης και δεύτερης δόσης που χορηγήθηκαν σε όλη τη χώρα, πέντε άνθρωποι που έλαβαν το σκεύασμα της AstraZeneca εκδήλωσαν -ανάμεσα στην 6η και 15η ημέρα μετά τον εμβολιασμό τους- θρόμβους στο αίμα και χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων (θρομβοπενία).
«Μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί 5 περιπτώσεις θρόμβωσης μετά το εμβόλιο της AstraZeneca. Από αυτές, οι 4 εκδηλώθηκαν σε γυναίκες και μία σε άνδρα 35 ετών. Ένας ασθενής ανάρρωσε, τρεις νοσηλεύονται και μία γυναίκα δυστυχώς κατέληξε», ανέφερε η χαρακτηριστικά η Μαρία Θεοδωρίδου.
Ποια είναι τα περιστατικά θρομβώσεων που συνδέονται με το εμβόλιο
Ανάμεσα στις 1.500 «κίτρινες κάρτες» με προς διερεύνηση περιστατικά, για τα οποία υπήρξαν ενδείξεις συσχετισμού τους με ανεπιθύμητες ενέργειες εμβολίων, η αρμόδια επιτροπή φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ, κατέληξε σε 5 περιπτώσεις που συνδέονται άμεσα με τις επιπλοκές του εμβολίου της AstraZeneca.
Γυναίκα 61 ετών πέθανε στο “Γ. Γεννηματάς”
Η πρώτη περίπτωση σημειώθηκε στην Αθήνα στην αρχή των εμβολιασμών, πριν από περίπου 2,5 μήνες και είχε μοιραία κατάληξη. Η ασθενής, την 7η ημέρα μετά τον εμβολιασμό της με το συγκεκριμένο εμβόλιο, παρουσίασε έντονο πονοκέφαλο και την 9η μέρα, εγκεφαλικό επεισόδιο μετά από θρόμβωση, με ταυτόχρονη θρομβοπενία.
Νοσηλεύθηκε στο Γενικό Κρατικό Αθηνών “Γ. Γεννηματάς”, ενώ στη συνέχεια υπέστη δεύτερη θρόμβωση σε κεντρική αρτηρία του ενός κάτω άκρου και υπεβλήθη σε ακρωτηριασμό. Παρά τις τεράστιες προσπάθειες των γιατρών, η ασθενής κατέληξε.
Αυτό είναι το πρώτο και μοναδικό περιστατικό που έχει δηλωθεί από την πλευρά της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), ως σχετιζόμενο με το εμβόλιο της AstraZeneca.
35χρονος άνδρας από την Ιεράπετρα της Κρήτης
Νεαρός άνδρας, μόλις 35 ετών, από την Ιεράπετρα της Κρήτης εμφάνισε 10 ημέρες μετά τον εμβολιασμό του, στις 29 Απριλίου, πονοκέφαλο, μυαλγίες και στο τέλος θρόμβο και παράλυση στο πόδι. Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του σε νοσοκομείο της Κρήτης εντοπίστηκε και δεύτερη θρόμβωση στην αριστερή καρωτίδα.
Το πρόβλημα της υγείας του πλέον έχει αντιμετωπιστεί επιτυχώς και έχει διαφύγει τον κίνδυνο.
47χρονη γυναίκα από την Κρήτη
Μια 47χρονη γυναίκα από την Κρήτη, μητέρα δύο παιδιών ήταν το επόμενο περιστατικό που αναστάτωσε την τοπική κοινωνία. Η γυναίκα έκανε το εμβόλιο στις 3 Μαΐου και την ίδια μέρα εμφάνισε υψηλό πυρετό και έντονο πονοκέφαλο που δεν υποχωρούσε.
Στις 11 Μαΐου μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και μία ημέρα μετά, παρουσίασε θρόμβο στον εγκέφαλο που της προκάλεσε εγκεφαλικό επεισόδιο και ταυτόχρονη παράλυση από τη μία πλευρά του σώματός της.
Πλέον μετά από πολυήμερη νοσηλεία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης (ΠΑΓΝΗ) και μεγάλη αγωνία, η γυναίκα εμφανίζει βελτίωση στην κλινική της εικόνα, ενώ μόλις χθες με τη βοήθεια του φυσιοθεραπευτή κατάφερε να σηκωθεί από το κρεβάτι και να περπατήσει. Οι γιατροί είναι αισιόδοξοι.
44χρονη πιθανόν εγκεφαλικά νεκρή
Μια 44χρονη γυναίκα, μητέρα τριών παιδιών, μεταφέρθηκε στο Βενιζέλειο νοσοκομείο της Κρήτης στις 12 Μαΐου, έξι μέρες μετά τον εμβολιασμό της με το σκεύασμα της AstraZeneca. Εμφάνισε συμπτώματα θρομβοπενίας και εισήχθη για νοσηλεία στην αιματολογική κλινική.
Στις 20 Μαΐου εμφάνισε επιδείνωση και έκανε επιληπτική κρίση. Οι γιατροί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), όπου μεταφέρθηκε αναγκάστηκαν να τη διασωληνώσουν, ενώ η αξονική τομογραφία έδειξε ενδοεγκεφαλική αιμορραγία.
Η εξάπλωση του αιματώματος στον εγκέφαλο, που δεν μπορούσε να περιοριστεί ήταν η χειρότερη εξέλιξη. Πλέον οι γιατροί αναμένουν τα τεστ που πιθανότατα θα πιστοποιήσουν τον εγκεφαλικό θάνατό της.
36χρονη από τη Μυτιλήνη
Στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Αθήνας μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή από τη Λέσβο, μια 36χρονη γυναίκα που υπέστη θρόμβωση μετά τον εμβολιασμό της.
Η γυναίκα υπέφερε από έντονους πονοκεφάλους, ενώ οι εξετάσεις της στο Βοστάνειο Νοσοκομείο Μυτιλήνης όπου μεταφέρθηκε από τους συγγενείς της, έδειξαν χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων, δηλαδή το συγκεκριμένο σπάνιο σύνδρομο θρομβοπενίας, με την ταυτόχρονη παρουσία θρόμβου.
Η γυναίκα λαμβάνει θεραπεία και προς το παρόν δείχνει να έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο.
ΕΟΦ: «Δεν σχετίζεται με το εμβόλιο ο θάνατος 63χρονης στη Λέσβο»
Ο θάνατος 63χρονης γυναίκας από τη Λέσβο που έδωσε σκληρή μάχη στη ΜΕΘ του “Βοστάνειου” Νοσοκομείου Μυτιλήνης σχεδόν για δύο μήνες, δεν σχετίζεται με το εμβόλιο της AstraZeneca, όπως ανακοινώθηκε από τον ΕΟΦ.
«Το περιστατικό της 63χρονης γυναίκας στη Μυτιλήνη που αναφέρθηκε εχθές είχε εξετασθεί από την ειδική Ομάδα Εργασίας της Ε.ΦΑΡ. για τα εμβόλια σε παλαιότερη συνεδρίαση και χαρακτηρίστηκε, βάσει όλων των διαθέσιμων πληροφοριών, ως μη σχετιζόμενο, λόγω του χρονικά απομακρυσμένου γεγονότος (25 μέρες μετά τον εμβολιασμό) και του υψηλού κινδύνου για εμφάνιση καρδιαγγειακού συμβάντος λόγω προδιαθεσικών παραγόντων», ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.
Καθησυχαστικοί οι επιστήμονες
Τα παραπάνω περιστατικά προκάλεσαν μεγάλη ανησυχία στην κοινή γνώμη, ενώ κλονίστηκε η εμπιστοσύνη για το εμβόλιο της AstraZeneca σε μερίδα των πολιτών. Επιπτώσεις υπήρξαν και στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, καθώς σημειώθηκαν ακυρώσεις της δεύτερης δόσης του εμβολίου της AstraZeneca.
Η καθυστέρηση, επίσης, στη δήλωση των περιστατικών ανεπιθύμητων ενεργειών των εμβολίων στον ΕΟΦ από τους γιατρούς μέσω της διαδικασίας της συμπλήρωσης της “κίτρινης κάρτας”, οδήγησε σε περαιτέρω αδιαφάνεια και ασάφεια.
Χθες, έστω και καθυστερημένα, δόθηκαν διευκρινήσεις και συγκεκριμένοι αριθμοί, οι οποίοι αποδεικνύουν ότι η συχνότητα των περιστατικών παρενεργειών στην Ελλάδα δεν ξεπερνούν τα ποσοστά που εμφανίζουν οι μελέτες, αλλά και οι υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από τον ΕΟΦ, η αναλογία περιστατικών TTS προς το σύνολο των εμβολιασθέντων με το σκεύασμα VAXZEVRIA της AstraZeneca στην Ελλάδα είναι 1 περιστατικό στους 181.000 εμβολιασμούς (0,55/100.000).
Πιο συγκεκριμένα στις ηλικιακές ομάδες κάτω των 50 ετών, όπως προκύπτει από τα μέχρι σήμερα στοιχεία, η συχνότητα εμφάνισης είναι:
για την ηλικιακή ομάδα 30-39 αντιστοιχούν 1.58 περιστατικά ανά 100.000 εμβόλια, με τα αντίστοιχα ποσοστά του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) να είναι 1.8 περιστατικά στα 100.000 εμβόλια,
για την ηλικιακή ομάδα 40-49 αντιστοιχούν 2.28 περιστατικά ανά 100.000 εμβόλια, με τα αντίστοιχα ποσοστά του ΕΜΑ να καταγράφονται σε 2.1 περιστατικά στα 100.000 εμβόλια.
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε πως στις ίδιες ηλικίες και το ίδιο χρονικό διάστημα, οι ανεμβολίαστες γυναίκες που νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ ήταν κατά πολύ περισσότερες από όσες εμφάνισαν επεισόδια μετά τον εμβολιασμό.
«Συγκριτικά, 62 γυναίκες 30-49 ετών νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ το τελευταίο δίμηνο. Σύμφωνα με τα παραπάνω, η Επιτροπή κρίνει ότι πρώτον, το όφελος υπερτερεί του κινδύνου. Λαμβάνοντας υπόψιν τα επιδημιολογικά δεδομένα και την τρέχουσα διασπορά, συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού με το ισχύον πρόγραμμα», πρόσθεσε.
Πλέον όλα τα εμβόλια θα είναι διαθέσιμα από το ερχόμενο Σάββατο (29.05.2021) σε όλους τους πολίτες από 30 ετών και άνω, οπότε όσοι διστάζουν ακόμα για τον εμβολιασμό τους με το σκεύασμα AstraZeneca, μπορούν να επιλέξουν ένα άλλο εμβόλιο.
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, τόνισε ωστόσο, πως «ο κίνδυνος από τον κορονοϊό είναι μεγαλύτερος σε γυναίκες κάτω των 50 και τα εμβόλια MRNA είναι διαθέσιμα σε άτομα όλων των ηλικιών. Σε ό, τι αφορά τη δεύτερη δόση, συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού με το ίδιο εμβόλιο, καθώς η πιθανότητα εμφάνισης θρόμβωσης μετά τη δεύτερη δόση είναι εξαιρετικά μικρή».
Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr