• Latest
«Ενότητα» – Λάζαρος Μαλούτας: Χαιρετισμός Λ. Μαλούτα στην εκδήλωση κοπής πίτας της Ενότητας

«Ενότητα» – Λάζαρος Μαλούτας: Χαιρετισμός Λ. Μαλούτα στην εκδήλωση κοπής πίτας της Ενότητας

9 Ιανουαρίου 2025
Μπλόκο αγροτών στα διόδια Μαλγάρων – Κλειστά και τα δύο ρεύματα

Κώστας Τσιάρας: Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με τους αγρότες άμεσα. Σήμερα, αύριο, όποτε χρειαστεί

8 Δεκεμβρίου 2025
ΔΕΗ myHotel SmartRate: Νέο προϊόν ενέργειας ειδικά σχεδιασμένο για ξενοδοχεία

ΔΕΗ: «Quiet Hour» στο δίκτυο καταστημάτων για πιο συμπεριληπτική εμπειρία των πελατών της

8 Δεκεμβρίου 2025
Μπλόκο αγροτών στα διόδια Μαλγάρων – Κλειστά και τα δύο ρεύματα

Ο χάρτης με τα αγροτικά μπλόκα – Σε όλη τη χώρα έχουν εξαπλωθεί οι κινητοποιήσεις, κρίσιμες οι σημερινές συνελεύσεις

8 Δεκεμβρίου 2025
Δήμος Βοΐου: Στα 9,7 εκατομμύρια ο ισολογισμός του 2021. Βίντεο

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βοΐου την Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2025

8 Δεκεμβρίου 2025
πετρελαιο θερμανσης

Επίδομα Θέρμανσης: Οι ημερομηνίες πληρωμής και ποιοι εξαιρούνται

8 Δεκεμβρίου 2025
Δήμος Κοζάνης: Ενημέρωση για το πρόγραμμα εκσκαφών οπτικών ινών (10 Μαρτίου – 15 Μαρτίου 2025)

Δήμος Κοζάνης: Πρόσληψη προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου

8 Δεκεμβρίου 2025
To Επιμελητήριο Κοζάνης στη Γενική Συνέλευση της ΚΕΕΕ που διοργανώθηκε στην Πάτρα 5-7 Δεκεμβρίου 2025

To Επιμελητήριο Κοζάνης στη Γενική Συνέλευση της ΚΕΕΕ που διοργανώθηκε στην Πάτρα 5-7 Δεκεμβρίου 2025

8 Δεκεμβρίου 2025
Επίδομα στέγασης: Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν την πληρωμή Ιανουαρίου -Τι αλλάζει από το 2025

«Κλειδώνει» η νέα πληρωμή για την επιστροφή ενοικίου

8 Δεκεμβρίου 2025
Άργος Ορεστικό: Μετά τη Σιάτιστα έκλεψαν χρυσή αλυσίδα με σταυρό από ηλικιωμένη γυναίκα με την ίδια μέθοδο

Ανήλικοι «χτύπησαν» θυρίδες κούριερ και έκλεψαν παπούτσια – Συνελήφθησαν επί τόπου

8 Δεκεμβρίου 2025
Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας ανάβει το Χριστουγεννιάτικο δέντρο

Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας ανάβει το Χριστουγεννιάτικο δέντρο

8 Δεκεμβρίου 2025
Τραγωδία στη Χαλκιδική: Αγόρι 8 ετών κατέρρευσε και πέθανε μπροστά στους γονείς του

Στο νοσοκομείο με οξεία μέθη ανήλικος μετά από γάμο

8 Δεκεμβρίου 2025
«Μηδενική Ανοχή στη μη χρήση κράνους»: Πραγματοποιήθηκαν 461 τροχονομικοί έλεγχοι σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας

169 τροχονομικοί έλεγχοι για κράνος σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας

8 Δεκεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Δευτέρα, 8 Δεκεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

«Ενότητα» – Λάζαρος Μαλούτας: Χαιρετισμός Λ. Μαλούτα στην εκδήλωση κοπής πίτας της Ενότητας

sierafm by sierafm
9 Ιανουαρίου 2025
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
«Ενότητα» – Λάζαρος Μαλούτας: Χαιρετισμός Λ. Μαλούτα στην εκδήλωση κοπής πίτας της Ενότητας
0
SHARES
6
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Σας καλωσορίζουμε στη σημερινή εκδήλωση της παράταξής μας, για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.

Εύχομαι σε όλες και όλους μια καλή χρονιά, γεμάτη υγεία, αλληλεγγύη, ευημερία και δημιουργικότητα.

Εύχομαι το 2025 να δικαιώσει τις ελπίδες και τις προσδοκίες μας και να αποτελέσει μια χρονιά θετικών εξελίξεων για τον τόπο μας.

Συγκεντρωθήκαμε απόψε σε αυτόν τον χώρο, ο οποίος είναι η έδρα της παράταξής μας, για να ανταλλάξουμε ευχές, να κόψουμε την πίτα μας, και να συζητήσουμε για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που έχουμε μπροστά μας.

Η περιοχή μας βιώνει μια παρατεταμένη κρίση, η οποία ξεκίνησε πριν από μια δεκαπενταετία περίπου.

Η αρχή αυτής της πορείας μπορεί να τοποθετηθεί στο 2010, όταν άρχισε η οικονομική κρίση στην πατρίδα μας και ταυτόχρονα η συρρίκνωση της λιγνιτικής δραστηριότητας. Της δραστηριότητας που αποτέλεσε τον πυρήνα της τοπικής οικονομίας και κυριάρχησε σε όλον τον ενεργειακό άξονα.

Η οικονομική κρίση που έπληξε την Ελλάδα, οι μνημονιακές δεσμεύσεις και η υγειονομική κρίση του COVID-19, που ακολούθησε μερικά χρόνια μετά, συνέβαλαν στη δημιουργία μιας “θολής” εικόνας για την κρίση της περιοχής, αλλά και τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετώπιζε, τα οποία δεν ήταν άλλα από την σταδιακή και συνεχόμενη μείωση του εισοδήματός της εξαιτίας της συνεχούς συρρίκνωσης της ηλεκτροπαραγωγικής δραστηριότητας.

Σήμερα, είναι πλέον σαφές ότι η περιοχή μας καλείται να αλλάξει σελίδα.

Χρειάζεται να χαράξουμε έναν νέο αναπτυξιακό δρόμο, βασισμένο σε ένα βιώσιμο και παραγωγικό μοντέλο που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις.

Και βεβαίως αν στόχος όλων των δημοτικών αρχών είναι η προστασία, η ανάπτυξη και η συνεχής βελτίωση των συμφερόντων και της ποιότητας ζωής της τοπικής κοινωνίας, είναι προφανές ότι τα ζητήματα ανάπτυξης και της διεκδίκησης τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο αποκτούν κυρίαρχη σημασία για τον τόπο μας.

Αυτή λοιπόν είναι η προσέγγισή μας, αυτός ήταν ο οδηγός που είχαμε και κατά την δημοτική περίοδο 2019-24.

Ήταν τα αναπτυξιακά ζητήματα πέρα από λαϊκισμούς, μικροπολιτικές επιλογές αλλά και προσωπικές στρατηγικές.

Με αυτά τα δεδομένα και αυτά τα χαρακτηριστικά διατυπώνουμε και την κριτική μας, για το πώς πορεύτηκε η δημοτική αρχή το χρόνο που μας πέρασε.

Έχοντας συμπληρώσει πάνω από έναν χρόνο στη νέα αυτοδιοικητική περίοδο, αλλά και 15 μήνες από τις εκλογές του 2023, είναι η κατάλληλη στιγμή, υπάρχει ο αναγκαίος χρόνος, για να αξιολογήσουμε την πορεία της:

1. Ο Δήμος Κοζάνης, που επί δεκαετίες υπήρξε πρωτοπόρος στην τοπική αυτοδιοίκηση της Δυτικής Μακεδονίας, και όχι μόνο, σήμερα εμφανίζεται σε ρόλο κομπάρσου.

Η δημοτική αρχή παραχωρεί βασικές και αποκλειστικές αρμοδιότητές της σε άλλους φορείς, ενώ ο ρόλος της υποβαθμίζεται με την συνεχή απουσία από δραστηριότητες σημαντικές για το μέλλον του τόπου.

2. Η μεγάλη προεκλογική εξαγγελία της δημοτικής αρχής το καλοκαίρι του 2023 ήταν η eco-θέρμανση. Ένα σύστημα με το οποίο θα θερμαίνονταν όλοι οι οικισμοί του Δήμου Κοζάνης με οικολογικό και οικονομικό τρόπο.

Μέχρι σήμερα, που μπήκαμε στον δεύτερο χρόνο της αυτοδιοικητικής περιόδου, δεν έχει γίνει το παραμικρό βήμα στην κατεύθυνση υλοποίησης αυτού του σχεδίου. Ούτε το στοιχειώδες, δηλαδή να ανατεθεί με κάποια μελέτη σε έναν επιστημονικό φορέα (ΠΔΜ, ΕΚΕΤΑ) η διερεύνηση για να προσδιορίσει τα μεγέθη και τις προϋποθέσεις, τεχνικές και οικονομικές, για την υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου.

Άραγε γιατί;

Μήπως γιατί ήξεραν από την πρώτη στιγμή ότι επρόκειτο για ένα όνειρο θερινής νυκτός και δεν είχε καμία σχέση, καμία επαφή με την πραγματικότητα, δεν διακρίνονταν από κανένα ίχνος ρεαλισμού και εν γνώση τους το χρησιμοποίησαν σαν εκλογικό πυροτέχνημα;

3. Η νέα δημοτική αρχή επέβαλε στους πολίτες στον πρώτο κιόλας χρόνο της θητείας της σημαντικές οικονομικές επιβαρύνσεις. Αύξησε τα δημοτικά τέλη από πέρυσι με ένα ποσό της τάξης των 400.000 € ετησίως, που καλούνται να πληρώνουν κάθε χρόνο όλοι οι πολίτες του δήμου Κοζάνης, ενώ με το νέο τιμολόγιο της τηλεθέρμανσης, που ήδη ψηφίστηκε από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΚ, θα κληθούν οι πολίτες να πληρώνουν περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια ευρώ το χρόνο επιπλέον, για να καλύψουν τις θερμαντικές τους ανάγκες.

Σε μια περίοδο δηλαδή, που η κρίση χτυπά τον τόπο και τα οικονομικά όλων των πολιτών, σε μία δυσχερή περίοδο, η δημοτική αρχή υποχρεώνει τους πολίτες από την πρώτη κιόλας μέρα της θητείας της, να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη τους.

4. Τη χρονιά που πέρασε δεν έγινε καμία πρόοδος στις μεγάλες στρατηγικές κατακτήσεις, που είχαμε πετύχει στη δημοτική μας περίοδο.

Η ένταξη της Κοζάνης στους 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης έμεινε ένας τίτλος ο οποίος κοσμεί το γραφείο του δημάρχου. Τίποτα πέραν αυτού.

Το μεγάλο έργο του ΣΔΙΤ, με το οποίο εξασφαλίσαμε 80 εκατομμύρια ευρώ για σημαντικά έργα εκπαίδευσης, αθλητισμού και αναπτυξιακά (το μουσείο τεχνολογίας στη ΖΕΠ) είναι στάσιμο, είναι κολλημένο. Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει δεν έγινε κανένα απολύτως βήμα ώστε να επιλυθούν.

Όσο για τη δημιουργία του πράσινου χωριού στην Ακρινή η δημοτική αρχή είναι απλώς θεατής.

Συνεπώς σε μία κρίσιμη περίοδο, όπου ο τόπος έχει ανάγκη ένα νέο αναπτυξιακό ξεκίνημα, έχει ανάγκη ένα restart, η δημοτική αρχή αδυνατεί να συνεχίσει σημαντικές κατακτήσεις μας, αδυνατεί να συνεχίσει αναπτυξιακά έργα και πρωτοβουλίες.

5. Αλλά ακόμη και σε μικρότερης κλίμακας επιλογές υπάρχει μία παντελής αδράνεια. Είναι δεδομένο, ότι για να μπορέσεις να αντλήσεις πόρους, να φέρεις περισσότερους πόρους στην περιοχή ένας είναι ο δρόμος:

Να προετοιμάζεις τις ανάλογες μελέτες και δράσεις ούτως ώστε με αυτόν τον τρόπο να ωριμάσεις έργα και να διεκδικήσεις να φέρεις επενδύσεις στον τόπο.

Ενώ λοιπόν τα τεχνικά προγράμματα του δήμου και τού 2024 και του 2025 συνεχίζονται βασικά με τα έργα και τις χρηματοδοτήσεις που εξασφαλίσαμε τα προηγούμενα χρόνια δεν είναι ορατή καμία καινούργια πρωτοβουλία, που να σηματοδοτεί την ταυτότητα της νέας δημοτικής αρχής.

6. Και η συνέχεια βεβαίως σε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που ξεκινήσαμε και εξασφαλίσαμε για τον τόπο συνεχίζει να παραμένει στάσιμη. Δεν γίνεται το παραμικρό βήμα.

Αναφέρομαι ενδεικτικά στο ότι για το ΒΙΟΠΑ, το οποίο ήταν εγκαταλελειμμένο και είχε μετατραπεί σε καταυλισμό Ρομά, επικαιροποιήσαμε την ένταξή του στο νέο νομοθετικό πλαίσιο, κάνοντας όλες τις απαραίτητες ενέργειες και παίρνοντας όλες τις εγκρίσεις.

Η νέα δημοτική αρχή όρισε το νέο του διοικητικό του συμβούλιο μόλις το Δεκέμβριο του 2024 δηλαδή ένα ολόκληρο χρόνο από τότε που ανέλαβε.

Από τον τρίτο πυλώνα χρηματοδότησης της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση 10 εκατομμυρίων ευρώ. Κανένα βήμα μέχρι σήμερα για να υλοποιηθούν τα έργα που χρηματοδοτούνται.

7. Θα μπορούσα να συνεχίσω αναφέροντας και άλλες παραλείψεις και αστοχίες της δημοτικής αρχής, όμως κλείνω με την επικοινωνιακή πολιτική της.

Ξεκίνησε με μία επιθετική επικοινωνιακή πολιτική, ότι για όλα τα λάθη, τις καθυστερήσεις και τις παραλείψεις φταίει η προηγούμενη δημοτική αρχή.

Μήπως για το ότι δεν πραγματοποιήθηκε φέτος για πρώτη φορά μετά από τόσα χρόνια το έθιμο των μωμόγερων, η εβδομάδα κινητικότητας τον Σεπτέμβριο ή για το φιάσκο της γιορτής ανάμματος του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου, φταίμε εμείς;

Στέκομαι ιδιαίτερα στο έθιμο των μωμόγερων, και την αποτυχία οργάνωσης της φετινής εκδήλωσης, ένα έθιμο που είναι εγγεγραμμένο στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της ‘Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας’ (UNESCO) και στο οποίο είμαστε στην πρωτοπορία της πατρίδας μας.

Συνέχισε, προσπαθώντας να οικειοποιηθεί το έργο και τις κατακτήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην προηγούμενη δημοτική περίοδο.

Και συνεχίζει βεβαίως να μεγιστοποιεί τα πάντα, το παραμικρό, το αυτονόητο, το τίποτα και να το θεωρεί κατάκτηση για τον τόπο και είδηση.

Όμως ξεχνά αυτό που επισημάναμε στην αρχή.

Ότι ο τόπος χρειάζεται μια νέα αναπτυξιακή πορεία, χρειάζεται ένα νέο παραγωγικό όραμα, χρειάζεται μεγάλες και σοβαρές πρωτοβουλίες, που θα τον βγάλουν από την ύφεση, που βιώνει.

Είδηση δεν είναι ένας δρόμος 20 μέτρων που διανοίγεται σε μία γωνιά της πόλης.

Φίλες και φίλοι, η περιοχή μας χρειάζεται μια νέα αναπτυξιακή πορεία, ένα όραμα, που θα δώσει προοπτική και ελπίδα. Ως παράταξη, θα συνεχίσουμε να ασκούμε εποικοδομητική κριτική, να αναδεικνύουμε τα προβλήματα και τις παραλείψεις, αλλά και να προτείνουμε λύσεις, που θα οδηγήσουν τον τόπο μας σε μια νέα εποχή ευημερίας.

Σε αυτή την προσπάθεια σας θέλουμε δίπλα μας.

Σας ευχαριστώ για τη συμμετοχή σας και σας εύχομαι καλή χρονιά με υγεία και πρόοδο.

Tags: ΛΑΖΑΡΟΣ ΜΑΛΟΥΤΑΣ
Previous Post

Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης: 2025 – Γιορτινό Ξεκίνημα: Μαρία Παπαγεωργίου 3 in Loop

Next Post

Η 2ησυνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για το 2025

Next Post
 34η συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

Η 2ησυνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για το 2025

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Πρόσφατα άρθρα

  • Κώστας Τσιάρας: Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με τους αγρότες άμεσα. Σήμερα, αύριο, όποτε χρειαστεί
  • ΔΕΗ: «Quiet Hour» στο δίκτυο καταστημάτων για πιο συμπεριληπτική εμπειρία των πελατών της
  • Ο χάρτης με τα αγροτικά μπλόκα – Σε όλη τη χώρα έχουν εξαπλωθεί οι κινητοποιήσεις, κρίσιμες οι σημερινές συνελεύσεις
  • Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βοΐου την Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2025
  • Επίδομα Θέρμανσης: Οι ημερομηνίες πληρωμής και ποιοι εξαιρούνται

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  2. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  3. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  5. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Plinko.gr

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr