Μαθητές σχολείων ανακαλύπτουν τη γεωλογική κληρονομιά στο Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Γρεβενών – Κοζάνης
Αποδυνάμωση του Δημοσίου και  εκχώρησης αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες και ανώνυμες εταιρείες στην Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας
Το Θερινό Σχολείο Υδρογόνου επιστρέφει δυναμικά για 3η χρονιά στην Κοζάνη
ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ
gov.gr, υπολογιστης
νερο
ΤΡΟΧΑΙΑ ΚΛΗΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ
πονος αυτι
Επιμελητήριο Κοζάνης: Όλοι μαζί για την Μαρία
ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ
Ανακήρυξη Αριστείδη Σιαφάρα ως Ευεργέτη του Δημοτικού Σχολείου Εράτυρας

Εξαπάτησαν 30.000 Ευρωπαίους πολίτες, πανευρωπαϊκό κύκλωμα στο οποίο συμμετείχαν και δύο Έλληνες

Συνελήφθησαν στην Κομοτηνή δύο Ελληνες που συμμετείχαν σε πανευρωπαϊκό κύκλωμα, με λεία πάνω από 8 εκατ. ευρώ και θύματα κυρίως κατοίκους της Γερμανίας.

Μια καλοστημένη απάτη είχε στηθεί από κύκλωμα που είχε εγκαταστήσει τηλεφωνικό κέντρο στην Τουρκία και δρούσε από το 2015 σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Τα νούμερα πραγματικά ζαλίζουν, καθώς περισσότεροι από 30.000 πολίτες της Γηραιάς Ηπείρου έπεσαν θύματα των απατεώνων, ενώ τα ποσά που χάθηκαν -και φυσικά κατέληξαν στις τσέπες των δραστών- ξεπερνούν τα 8 εκατ. ευρώ.

Το κουβάρι των αποκαλύψεων ξετυλίχθηκε πριν από λίγες ημέρες όταν η γερμανική αστυνομία σε συνεργασία με τη EUROPOL και άλλες ευρωπαϊκές αστυνομικές Αρχές εξαπέλυσε ευρεία επιχείρηση, στην οποία συμμετείχε και η Ελληνική Αστυνομία μέσω της Διεύθυνσης Οργανωμένου Εγκλήματος της Βόρειας Ελλάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος μετά την ενημέρωση που είχαν από τις γερμανικές Αρχές, αλλά και μετά την έκδοση δύο ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης που αφορούσαν Ελληνες πολίτες με μόνιμη κατοικία την Κομοτηνή, πραγματοποίησαν έρευνες στη συγκεκριμένη πόλη, στη Θεσσαλονίκη και στα Τρίκαλα Ημαθίας.

Με βάση τα ευρωπαϊκά εντάλματα συνελήφθησαν δύο Ελληνες πολίτες στην Κομοτηνή, οι οποίοι φαίνεται πως συμμετείχαν στο κύκλωμα παίζοντας τον ρόλο των ενδιάμεσων στη μεταφορά των χρημάτων από τις τηλεφωνικές απάτες.

Τραπεζικοί λογαριασμοί

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., πρόκειται για έναν 25χρονο και έναν 43χρονο, οι οποίοι είχαν δώσει τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους στο κύκλωμα προκειμένου να μπαίνουν σε αυτούς τα χρήματα από τις απάτες και να χάνεται η διαδρομή του χρήματος. Στη συνέχεια και αφού κρατούσαν για λογαριασμό τους την προσυμφωνημένη προμήθεια, μετέφεραν τα υπόλοιπα χρήματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς των φερόμενων αρχηγών του κυκλώματος σε τουρκικές τράπεζες.

Σημειώνεται ότι κατά τις έρευνες στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο αυτοκίνητα -το ένα με γερμανικές πινακίδες- κινητά τηλέφωνα, τραπεζικές κάρτες ελληνικών και τουρκικών τραπεζών, καθώς και πλήθος χρυσαφικών και κοσμημάτων.

Πώς δρούσε όμως το συγκεκριμένο κύκλωμα εξαπατώντας ανυποψίαστους πολίτες ανά την Ευρώπη; Από το 2015, οι απατεώνες είχαν βάλει σε εφαρμογή το σχέδιό τους, βάσει του οποίου γίνονταν απολύτως πειστικοί στα θύματα που έπεφταν στα δίχτυα τους.

Παγίδα

Τα μέλη του κυκλώματος καλούσαν στο τηλέφωνο ανυποψίαστους πολίτες κυρίως στη Γερμανία, αλλά και σε άλλες χώρες, όπως η Τσεχία και η Αυστρία, μέσω του τηλεφωνικού κέντρου που είχαν εγκαταστήσει στην Τουρκία. Με ενθουσιασμό τούς ενημέρωναν πως είχαν κερδίσει πλούσια δώρα και ταξίδια μέσω διαγωνισμού περιοδικού που είχαν πάρει μέρος κατά το παρελθόν.

Πολλοί από τους «τυχερούς νικητές» έπεφταν στην παγίδα και συμφωνούσαν να λάβουν τα πλούσια δώρα και τα δωρεάν ταξίδια, αφού πρώτα όμως γίνουν συνδρομητές του περιοδικού για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια, έπειτα από δύο-τρεις μήνες και ενώ οι περισσότεροι δεν είχαν πληρώσει τις συνδρομές τους, οι απατεώνες έπαιρναν εκ νέου τηλέφωνο προσποιούμενοι τους αστυνομικούς από το τοπικό αστυνομικό τμήμα, τους δικαστικούς λειτουργούς ή τους δικαστικούς κλητήρες προκειμένου να τους ενημερώσουν για την εμπλοκή τους με τη Δικαιοσύνη.

Οι «μαϊμού» αστυνομικοί και δικαστικοί λειτουργοί ενημέρωναν το υποψήφιο θύμα πως η σύμβαση για τη συνδρομή στο περιοδικό είχε καταγγελθεί, λόγω μη τήρησης καταβολής των χρημάτων για τις μηνιαίες συνδρομές και πλέον οι ίδιοι είναι υπόδικοι και χρεωμένοι, λόγω της μήνυσης που είχε κατατεθεί εις βάρος τους.

Πολλά από τα υποψήφια θύματα «τσιμπούσαν το δόλωμα» και ήταν διατεθειμένα να πληρώσουν το χρηματικό ποσό ώστε να αποφύγουν να βρεθούν αντιμέτωπα με τη Δικαιοσύνη. Αμεσα οι απατεώνες τούς έδιναν το IBAN συγκεκριμένων τραπεζικών λογαριασμών -ανάμεσά τους και κάποιοι που ανήκαν στους δύο συλληφθέντες στην Κομοτηνή- ώστε να καταθέσουν τα χρήματα και να ξεμπερδέψουν με τη Δικαιοσύνη. Στην καλοστημένη αυτή κομπίνα συμμετείχαν δεκάδες άλλα άτομα από πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Next Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

FIESTA VOIO NEW (2)