Όπως ανακοίνωσε η Υπουργός Παιδείας, οι βάσεις 2022 θα ανακοινωθούν μέχρι την Παρασκευή προκειμένου οι μαθητές να μπορούν να πάνε διακοπές.
Το Υπουργείο Παιδείας πιστό στην ανακοίνωση του τελικά θα ανακοινώσει νωρίτερα από ποτέ τις βάσεις για τις πανελλήνιες. Μέσα στην εβδομάδα και συγκεκριμένα μέχρι την Παρασκευή θα βγουν οι βάσεις 2022 προκειμένου να μπει τέλος στην αγωνία των μαθητών και να πάνε ήρεμοι τις διακοπές τους γνωρίζοντας σε ποια σχολή έχουν περάσει, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.
Εκτιμήσεις
Οι εκτιμήσεις για τις βάσεις, λόγω των πολλαπλών επιδόσεων που προκύπτουν από τους διαφορετικούς συντελεστές βαρύτητας, δείχνουν σχεδόν συνολικά πτώση των βάσεων εισαγωγής, με τις δημοφιλείς σχολές, που βρίσκονται στις πρώτες επιλογές χιλιάδων υποψηφίων, να οδηγούν την καθοδική πορεία, καταγράφοντας τις περισσότερες απώλειες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.
Νομικές, Ιατρικές, Πολυτεχνεία θα παρουσιάσουν απώλειες ακόμα και των 500 μορίων, πολύ μεγαλύτερες από σχολές μεσαίας ή χαμηλής βαθμολογίας που θα εμφανίσουν συγκρατημένη πτώση.
Η συρρίκνωση των αριστούχων ήταν ο λόγος που οι δημοφιλείς σχολές θα καταγράψουν όπως όλα δείχνουν τη μεγαλύτερη αναλογικά πτώση, σε σχέση με άλλα πανεπιστημιακά τμήματα.
Αντίθετα, οι πολύ χαμηλές επιδόσεις που κατέγραψαν οι υποψήφιοι σε αρκετά μαθήματα, δεν θα έχουν τεράστια επίπτωση στην πτώση των βάσεων σε χαμηλόβαθμες σχολές, καθώς δεν διαφοροποιούνται σημαντικά σε σχέση με πέρσι.
Μοναδική εξαίρεση θα αποτελέσουν τα οικονομικά τμήματα που στην πλειοψηφία τους θα έχουν ανοδική τάση. Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία χρόνια, παρά τις χαμηλές επιδόσεις των υποψηφίων του 4ου επιστημονικού πεδίου, που υπάγονται τα οικονομικά, καταγράφεται μια σταθερή ανοδική πορεία. Ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» δείχνει πίνακες με το πώς θα κυμανθούν οι βάσεις 2022.
Δείτε τους πίνακες:
1ο Επιστημονικό πεδίο-Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Νομικών Σπουδών
17.550 έως 17.650 η Νομική Χάνει το όριο των 18.000 μορίων η Νομική Αθήνας, με τις εκτιμήσεις να την τοποθετούν μεταξύ 17.550 και 17.650, μια μείωση άνω των 500 μορίων. Απώλειες άνω των 500 μορίων υπολογίζονται και στο μάθημα της Ψυχολογίας, με τις δημοφιλείς σχολές να κινούνται στα όρια των 16.000 με 17.500 μορίων. Σε όλες τις σχολές και τα τμήματα αναμένεται πτώση των βάσεων, μιας και ο ανταγωνισμός μέσα σ’ ένα χρόνο έχει συρρικνωθεί στο 80% σε σχέση με πέρσι. Πιο συγκρατημένη θα είναι η πτώση στις σχολές που κινούνται μεταξύ 12.000 και 14.000 μορίων, όπου σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να καταγραφούν και μικρές αυξήσεις έως και 100 μορίων.
2ο: επιστημονικό πεδίο-Θετικών και Τεχνολογικών Σπουδών Χάνουν και οι Πολυτεχνικές
Από 200 έως και 500 μόρια κινούνται οι προβλέψεις για τις απώλειες στο 2ο επιστημονικό πεδίο, με τις πολυτεχνικές σχολές σε κεντρικά ιδρύματα αλλά και περιφερειακά να κινούνται κάτω από το όριο των 18.000, ένα όριο που είχαν χάσει σχεδόν όλες από πέρσι. Η κύλιση προς χαμηλότερες βαθμολογίες, στις πιο δημοφιλείς σχολές του εν λόγω πεδίου συνεχίζονται, σταματούν όμως στο όριο των 14.000 μορίων, όπου σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να υπάρξει και μικρή αύξηση. Και σε αυτή την περίπτωση οι υψηλόβαθμες σχολές εκτιμάται ότι θα έχουν μείωση ακόμα και 400 μορίων, ενώ σε όσες κινούνται μεταξύ 10.000 και 14.000 μορίων αναμένεται συγκράτηση των βάσεων με μικρές μεταβολές που δεν θα ξεπερνούν τα 100 με 150 μόρια.
3ο επιστημονικό πεδίο-Επιστημών Υγείας 18.600 και πάνω για Ιατρικές
Η Ιατρική Αθήνας δεν προβλέπεται να πέσει κάτω από 18.600 μόρια, ενώ η τελευταία στην κατάταξη των βάσεων εισαγωγής Ιατρική, αυτή της Αλεξανδρούπολης, οριακά μπορεί να πέσει κάτω από το κατώφλι των 18.000 μορίων, χωρίς όμως σοβαρές απώλειες σε σχέση με πέρσι.
Περιορισμένη θα είναι η πτώση των βάσεων και στις χαμηλόβαθμες σχολές, καθώς οι επιδόσεις σε αυτό το επιστημονικό πεδίο είναι διαχρονικά οι καλύτερες. Μάλιστα, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο ακόμα και για μικρή άνοδο σε κάποιες περιπτώσεις.
Σε άλλες δημοφιλείς σχολές του πεδίου, όπως η Οδοντιατρική σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη να εκτιμάται ότι θα χάσουν 100-200 μόρια και τις Φαρμακευτικές να προβλέπεται να έχουν αντίστοιχες απώλειες. Η πτώση σε αρκετές σχολές θα οφείλεται στα μαθήματα που έχουν πριμοδοτήσει τα ίδια τα τμήματα όπως η Φυσική, που δεν κατεγράφησαν τόσο υψηλές επιδόσεις όσο αναμένονταν.
4ο επιστημονικό πεδίο-Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής
Σε άνοδο οι Οικονομικές Η μεγάλη έκπληξη και φέτος είναι οι σχολές και τα τμήματα Οικονομίας, καθώς στο σύνολό τους θα καταγράψουν άνοδο της τάξης των 200-300 μορίων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις. Ειδικότερα, οι λίγες υψηλόβαθμες σχολές άνω των 17.000 μορίων θα εμφανίσουν μία μικρή πτώση έως και 250 μορίων, ενώ από τις σχολές που κινούνται από 16.000 και κάτω, θα καταγραφούν ανοδικές τάσεις.
Ενδεικτικά, μία από τις πιο υψηλόβαθμες σχολές η Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στο ΟΠΑ αναμένεται να πέσει από τα 18.422 μόρια στα 18.150 έως 18.250 μόρια. Αντίθετα, στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών, στο ΕΚΠΑ, που πέρσι είχε βάση εισαγωγής 13.617, υπολογίζεται άνοδος 200 έως 300 μορίων. Παρά τις χαμηλές βαθμολογίες που κατέγραψε το εν λόγω πεδίο, οι επιδόσεις δεν είναι πολύ χειρότερες σε σχέση με πέρσι, ενώ στις μεσαίες βαθμολογίες υπήρξε μεγαλύτερος αριθμός υποψηφίων.
Πηγή: dikaiologitika.gr