• Latest
ΚΑΡΚΙΝΟΣ

Επαναστατική θεραπεία: Γενετικά τροποποιημένος ιός που σκοτώνει τον καρκίνο δοκιμάζεται για πρώτη φορά σε ασθενείς

24 Μαΐου 2022
Κυριακή 3 Μαΐου με χιονάκι στον Πεντάλοφο. Βίντεο

Κυριακή 3 Μαΐου με χιονάκι στον Πεντάλοφο. Βίντεο

3 Μαΐου 2026
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ, ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ, ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Πανελλαδικές: Τα δικαιολογητικά για την αποζημίωση των 350 ευρώ

3 Μαΐου 2026
πυροσβεστικη φωτια

Καστοριά: Τραυματίστηκε 15χρονος από έκρηξη σε σπίτι – Σε εξέλιξη έρευνες

3 Μαΐου 2026
καιρος

Αλλάζει ξανά το σκηνικό του καιρού: Τέλος τα χιόνια και το κρύο – Πότε επιστρέφει η άνοιξη

3 Μαΐου 2026
ηλικιωμένοι

Σοκαριστικό περιστατικό κακοποίησης ηλικιωμένης που έπασχε από άνοια από 67χρονη Βουλγάρα – Την έδερνε καθημερινά

3 Μαΐου 2026
Κοζάνη: Έκλεψε ενοικιαζόμενο ηλεκτρικό πατίνι και κατέληξε στο Τμήμα!!

«Κούρσες» θανάτου στους δρόμους με ηλεκτρικά πατίνια – Πάνω από 150 παιδιά στα νοσοκομεία από ατυχήματα

3 Μαΐου 2026
ηλικιωμένοι

«Δώσε 2.000 ευρώ αλλιώς θα πετάξω τη μάνα σου στα σκουπίδια» – Η απειλή που αποκάλυψε το παράνομο γηροκομείο στους Αμπελόκηπους

3 Μαΐου 2026
ΕΠΣ Κοζάνης: Κυπελλούχος η Κοζάνη στα πέναλτι. Βίντεο με τα πέναλτι

ΕΠΣ Κοζάνης: Κυπελλούχος η Κοζάνη στα πέναλτι. Βίντεο με τα πέναλτι

2 Μαΐου 2026
Γρεβενά: Συναντήσεις στο Υπουργείο Υποδομών για τον Ε65

Αντίστροφη μέτρηση για τον νέο αυτοκινητόδρομο που θα ενώσει την Αθήνα με τη Μακεδονία -Πότε θα παραδοθεί

2 Μαΐου 2026
μωβ μέδουσες

Επέστρεψαν οι μωβ μέδουσες στις ελληνικές θάλασσες: Τι να προσέχουμε

2 Μαΐου 2026
παιδι

Ώρες αγωνίας για βρέφος 19 μηνών

2 Μαΐου 2026
Βράβευση παλαιμάχων Μακεδονικού Σιάτιστας. Φωτογραφίες

Βράβευση παλαιμάχων Μακεδονικού Σιάτιστας. Φωτογραφίες

2 Μαΐου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Κυριακή, 3 Μαΐου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Επαναστατική θεραπεία: Γενετικά τροποποιημένος ιός που σκοτώνει τον καρκίνο δοκιμάζεται για πρώτη φορά σε ασθενείς

sierafm by sierafm
24 Μαΐου 2022
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
ΚΑΡΚΙΝΟΣ
0
SHARES
7
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Ένας πειραματικός ιός που σκοτώνει τον καρκίνο χορηγήθηκε για πρώτη φορά σε ασθενή, με την ελπίδα ότι οι δοκιμές θα αποκαλύψουν τελικά στοιχεία για ένα νέο μέσο επιτυχούς καταπολέμησης των καρκινικών όγκων στο σώμα των ανθρώπων.

Τι είναι ο ογκολυτικός ιός

Το υποψήφιο φάρμακο, που ονομάζεται CF33-hNIS (ή αλλιώς Vaxinia), είναι αυτό που ονομάζεται ογκολυτικός ιός, ένας γενετικά τροποποιημένος ιός που έχει σχεδιαστεί για να μολύνει και να σκοτώνει επιλεκτικά τα καρκινικά κύτταρα, ενώ παράλληλα χαρίζεται στα υγιή.

Στην περίπτωση του CF33-hNIS, ο τροποποιημένος ιός της ευλογιάς λειτουργεί εισερχόμενος στα κύτταρα και αντιγράφοντας τον εαυτό του. Τελικά, το μολυσμένο κύτταρο σκάει, απελευθερώνοντας χιλιάδες νέα σωματίδια του ιού που δρουν ως αντιγόνα, διεγείροντας το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί στα κοντινά καρκινικά κύτταρα.

Προηγούμενες έρευνες σε ζωικά μοντέλα έχουν δείξει ότι το φάρμακο μπορεί να αξιοποιήσει το ανοσοποιητικό σύστημα με αυτόν τον τρόπο για να κυνηγήσει και να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα, αλλά μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει δοκιμές σε ανθρώπους.

Αυτό μόλις άλλαξε: Αυτοί που ανέπτυξαν το φάρμακο- το κέντρο φροντίδας και έρευνας για τον καρκίνο City of Hope στο Λος Άντζελες και η εταιρεία βιοτεχνολογίας Imugene με έδρα την Αυστραλία – ανακοίνωσαν τώρα ότι η πρώτη κλινική δοκιμή σε ανθρώπους ασθενείς βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Η προηγούμενη έρευνά μας έδειξε ότι οι ογκοκυτταρικοί ιοί μπορούν να διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα να ανταποκριθεί στον καρκίνο και να τον σκοτώσει, καθώς και να διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να ανταποκρίνεται καλύτερα σε άλλες ανοσοθεραπείες», λέει ο ογκολόγος και κύριος ερευνητής του City of Hope, Daneng Li. «Πιστεύουμε ότι το CF33-hNIS έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει τα αποτελέσματα για τους ασθενείς μας».

Όπως αναφέρει το sciencealert, η αξιοποίηση της θεραπείας θα εξαρτηθεί πρώτα από την απόδειξη ότι το CF33-hNIS είναι ασφαλές για τους ανθρώπους να το λαμβάνουν, με την πρώτη φάση της δοκιμής να επικεντρώνεται στην ασφάλεια και την ανεκτικότητα του φαρμάκου.

Η παρέμβαση αναμένεται να συμπεριλάβει συνολικά 100 συμμετέχοντες, ο καθένας από τους οποίους θα είναι ενήλικας ασθενής με μεταστατικούς ή προχωρημένους συμπαγείς όγκους που έχει ήδη δοκιμάσει τουλάχιστον δύο προηγούμενες σειρές καθιερωμένης θεραπείας.

Μόλις εγγραφούν στη δοκιμή, τα άτομα αυτά θα λάβουν χαμηλές δόσεις της πειραματικής θεραπείας μέσω άμεσης ένεσης ή ενδοφλεβίως.

Εάν τα πρώτα αποτελέσματα είναι επιτυχή και το CF33-hNIS κριθεί ασφαλές και καλά ανεκτό, πρόσθετες δοκιμές θα διερευνήσουν τον τρόπο με τον οποίο το φάρμακο συνδυάζεται με την πεμπρολιζουμάμπη, μια υπάρχουσα θεραπεία αντισωμάτων που χρησιμοποιείται ήδη στην ανοσοθεραπεία του καρκίνου.

Η έκδοση του ιού που δοκιμάζεται τώρα κλινικά παράγει τον συμπορευτή ιωδιούχου νατρίου του ανθρώπου (hNIS), μια πρωτεΐνη που επιτρέπει στους ερευνητές να απεικονίζουν και να παρακολουθούν τον ιικό πολλαπλασιασμό, καθώς και να επιτρέπουν έναν πρόσθετο τρόπο να βλάπτουν τα καρκινικά κύτταρα με την προσθήκη ραδιενεργού ιωδίου.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να ενθουσιαστούμε με τις ευρείες δυνατότητες που υπάρχουν εδώ– απλώς θα πρέπει να διατηρήσουμε τις προσδοκίες μας υπό έλεγχο, διότι τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα σε προκλινικά πειράματα δεν εγγυώνται απαραίτητα παρόμοια επιτυχή αποτελέσματα σε μεταγενέστερες έρευνες που αφορούν ανθρώπους ασθενείς.

Εάν το φάρμακο αποδειχθεί ασφαλές και καλά ανεκτό, θα μπορούσαμε να έχουμε μπροστά μας ένα ισχυρό νέο εργαλείο για την καταπολέμηση των όγκων, το οποίο περιγράφεται ως «game-changer λόγω του πόσο ισχυρό είναι και λόγω της ικανότητάς του να στρατολογεί και να ενεργοποιεί ανοσοποιητικά κύτταρα», σύμφωνα με τη χειρουργική ογκολόγο Susanne Warner, η οποία προηγουμένως ηγήθηκε μιας ομάδας που μελέτησε τις επιδράσεις του CF33 στους όγκους σε ποντίκια.

«Ο ογκολυτικός ιός μας εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα να στοχεύσει ένα συγκεκριμένο καρκινικό κύτταρο», δήλωσε το 2020. «Αυτό σημαίνει ότι αν ένα παρόμοιο καρκινικό κύτταρο προσπαθήσει ποτέ να αναγεννηθεί, το ανοσοποιητικό σύστημα θα είναι έτοιμο και θα περιμένει να το κλείσει».

Κανείς δεν γνωρίζει ακόμη με βεβαιότητα αν ο CF33-hNIS θα κάνει τα ίδια θαύματα στους ανθρώπους, αλλά αν μπορέσει, θα γίνει μόλις η δεύτερη εγκεκριμένη από τον FDA θεραπεία με οκολυτικό ιό για τον καρκίνο, μετά από ένα φάρμακο που ονομάζεται Talimogene laherparepvec (T-VEC), μια τροποποιημένη έκδοση του ιού του απλού έρπητα, η οποία χρησιμοποιείται στη θεραπεία του μελανώματος.

Πηγή: ethnos.gr

Tags: ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Previous Post

Αγρίνιο: Γαμπρός σκηνοθέτησε ληστεία και ο γάμος ματαιώθηκε – Πώς έφτασαν στα δικαστήρια με τη νύφη

Next Post

Λαμπάδιασε αυτοκίνητο στην Εγνατία. Φωτογραφίες

Next Post

Λαμπάδιασε αυτοκίνητο στην Εγνατία. Φωτογραφίες

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Κυριακή 3 Μαΐου με χιονάκι στον Πεντάλοφο. Βίντεο
  • Πανελλαδικές: Τα δικαιολογητικά για την αποζημίωση των 350 ευρώ
  • Καστοριά: Τραυματίστηκε 15χρονος από έκρηξη σε σπίτι – Σε εξέλιξη έρευνες
  • Αλλάζει ξανά το σκηνικό του καιρού: Τέλος τα χιόνια και το κρύο – Πότε επιστρέφει η άνοιξη
  • Σοκαριστικό περιστατικό κακοποίησης ηλικιωμένης που έπασχε από άνοια από 67χρονη Βουλγάρα – Την έδερνε καθημερινά

Πρόσφατα σχόλια

  1. Νεότερες πληροφορίες για την 59χρονη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή σε ακάλυπτο οικοδομής στην Πτολεμαΐδα - SieraFM στο Σοκ στην Πτολεμαΐδα: Νεκρή βρέθηκε γυναίκα σε ακάλυπτο οικοδομής
  2. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
  3. Εκδήλωση για τη Μάχη της Οσνίτσανης - GreekHumans στο Δήμος Βοΐου: Η Εκδήλωση για τον εορτασμό της Μάχης της Οσνίτσανης στη Δαμασκηνιά. Φωτογραφίες
  4. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  5. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr