• Latest
αγριογουρουνα

Επιβεβαιώθηκε κρούσμα Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων σε θηλυκό αγριόχοιρο

3 Φεβρουαρίου 2023
Δήμος Κοζάνης: «Φεστιβάλ Τεχνολογίας» την Πέμπτη 16 Ιουλίου 2026 στην κεντρική πλατεία Νίκης της Κοζάνης στις 19:00 το απόγευμα στο πλαίσιο των 44ων Λασσανείων

Δήμος Κοζάνης: «Φεστιβάλ Τεχνολογίας» την Πέμπτη 16 Ιουλίου 2026 στην κεντρική πλατεία Νίκης της Κοζάνης στις 19:00 το απόγευμα στο πλαίσιο των 44ων Λασσανείων

11 Ιουλίου 2026
Κάλεσμα για συμμετοχή στο συλλαλητήριο στην ΔΕΘ από το συνδικάτο οικοδόμων Κοζάνης

Ανακοίνωση – καταγγελία για “εργατικό ατύχημα”

11 Ιουλίου 2026
Σιάτιστα: Φωτογραφία μιας άλλης εποχής

Σιάτιστα: Φωτογραφία μιας άλλης εποχής

11 Ιουλίου 2026
Τραγωδία στη Χαλκιδική: Αγόρι 8 ετών κατέρρευσε και πέθανε μπροστά στους γονείς του

65χρονος πέθανε μπροστά στην οικογένειά του σε ξενοδοχείο

11 Ιουλίου 2026
αστυνομια, ασθενοφορο

Νεκρή 15χρονη από τη σύγκρουση μοτοσικλέτας με απορριμματοφόρο

11 Ιουλίου 2026
υπολογιστης

Πάνω από 42.000 αρχεία παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης εντοπίστηκαν σε ιστοσελίδα

11 Ιουλίου 2026
φορολογια

Ξεκινά η ρύθμιση των 72 δόσεων -Ποιοι μπορούν να ενταχθούν

11 Ιουλίου 2026
φορολογια

Δόθηκε παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις

11 Ιουλίου 2026
ΕΓΝΑΤΙΑ

Εγνατία Οδός: Τρία αυτοκίνητα πήγαιναν ανάποδα

11 Ιουλίου 2026
ΚΑΡΔΙΑ

Καρδιακές παθήσεις και ψυχικές διαταραχές: Ένας φαύλος κύκλος…

11 Ιουλίου 2026
Δήμος Γρεβενών: Διάθεση κλιματιζόμενων χώρων και μέτρα προστασίας από τον καύσωνα

«Κλειδώνει» καύσωνας στην Ελλάδα – Πότε έρχεται ραγδαία άνοδος της θερμοκρασίας

11 Ιουλίου 2026
Ryanair: Η συγκλονιστική μαρτυρία της συζύγου του 60χρονου για το θρίλερ στον αέρα – «Το μισό του σώμα ήταν εκτός παραθύρου»

Ryanair: Η συγκλονιστική μαρτυρία της συζύγου του 60χρονου για το θρίλερ στον αέρα – «Το μισό του σώμα ήταν εκτός παραθύρου»

11 Ιουλίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Κυριακή, 12 Ιουλίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Επιβεβαιώθηκε κρούσμα Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων σε θηλυκό αγριόχοιρο

sierafm by sierafm
3 Φεβρουαρίου 2023
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
αγριογουρουνα
0
SHARES
3
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

     Η Υποδιεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, ενημερώνει τους επαγγελματίες χοιροτρόφους αλλά και εκτροφείς οικόσιτων χοίρων, τους κυνηγούς αγριόχοιρων και το καταναλωτικό κοινό της Π.Ε. Κοζάνης ότι στις 20/01/2023 επιβεβαιώθηκε κρούσμα Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων σε θηλυκό αγριόχοιρο στην ΠΕ Σερρών ( Νέο Πετρίτσι Δήμου Σιντικής) και ενεργοποιήθηκε το «Σχέδιο αντιμετώπισης  έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση της Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων»

Η Αφρικανική Πανώλη είναι ιογενής ασθένεια που προσβάλλει αποκλειστικά τους χοίρους, με κύρια συμπτώματα υψηλό πυρετό, αιμορραγίες στο δέρμα, τους βλεννογόνους και τα εσωτερικά όργανα, υψηλή μεταδοτικότητα και θνησιμότητα που αγγίζει το 100%, οπότε είναι φανερό πως αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την συστηματική χοιροτροφία και την Αγροτική Οικονομία συνολικά, ενώ σύμφωνα με την Εθνική και Κοινοτική Νομοθεσία, αποτελεί νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης αλλά δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

  Μεταδίδεται με πολλούς τρόπους όπως στενή επαφή των ασθενών με υγιή ζώα, μέσω των εκκρίσεων από μολυσμένα ζώα, με μηχανικούς μεταφορείς όπως κρότωνες (τσιμπούρια), με την κατανάλωση μολυσμένων ζωοτροφών και ζωικών υποπροϊόντων και με μηχανικά μέσα μολυσμένα από τον ιό (εξοπλισμός, ρουχισμός, οχήματα). Σημαντικό ρόλο στην μετάδοση της νόσου αποτελούν οι πληθυσμοί αγριόχοιρων, οι οποίοι αποτελούν εν δυνάμει δεξαμενή του ιού στη φύση και οι οποίοι μετακινούνται ανεξέλεγκτα και μπορούν να διασπείρουν την νόσο σε μεγάλες αποστάσεις. Ο ιός επιβιώνει στο περιβάλλον και σε αντικείμενα για μεγάλα χρονικά διαστήματα και δεν αδρανοποιείται εύκολα αντιθέτως παραμένει εξαιρετικά ανθεκτικός σε χαμηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος.

Η Κτηνιατρική Υπηρεσία εφιστά την προσοχή στους κατόχους χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων, τους εμπλεκόμενους στο εμπόριο και τη διακίνηση ζώων (υπεύθυνους σφαγείων, κτηνοτρόφους, εμπόρους/κρεοπώλες) και τους εκτροφείς οικόσιτων χοίρων να λαμβάνουν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα βιοασφάλειας ώστε να αποτραπεί η είσοδος στην Π.Ε. Κοζάνης και η εξάπλωση της νόσου.

Ιδιαιτέρως προσεκτικοί οφείλουν να είναι οι κάτοχοι εκμεταλλεύσεων εκτατικού τύπου και οικόσιτων χοίρων λόγω της αυξημένης πιθανότητας επαφής των ζώων τους με ζώα της άγριας πανίδας. Κρίσιμο σημείο αποτελεί η αποφυγή οποιασδήποτε επαφής δυνητικά μολυσμένων αγριόχοιρων με εκτρεφόμενα χοιρινά, με ύπαρξη κατάλληλης περίφραξης που θα εμποδίζει οποιαδήποτε είσοδο/έξοδο ζώων, αδέσποτων και άγριων και ειδικότερα την είσοδο αγριόχοιρων.

Οι εντατικές εκμεταλλεύσεις κλειστού τύπου εξυπακούεται ότι πρέπει να εντατικοποιήσουν στο μέγιστο βαθμό τα μέτρα βιοασφάλειας που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, αυστηρό έλεγχο της εισόδου και εξόδου ζώων στην εκμετάλλευση, αποφυγή άσκοπων επισκέψεων από ανθρώπους στην μονάδα, κατάλληλη περίφραξη που αποτρέπει την είσοδο άγριων ζώων, κατάλληλη ένδυση του προσωπικού, τήρηση κανόνων ατομικής υγιεινής, αποφυγή αγοράς ζωοτροφών από χώρες (πχ Βουλγαρία) που ενδημεί η νόσος και σχολαστικούς καθαρισμούς και απολυμάνσεις εκτροφής και οχημάτων.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται να δείχνουν και οι κυνηγοί αγριόχοιρων, κυρίως στη σωστή διαχείριση των θηραμάτων, δίνοντας μεγάλη σημασία στον ενδεδειγμένο χειρισμό των εντοσθίων ή άλλων υποπροϊόντων αγριόχοιρου (πχ αίμα, δέρμα, κόκκαλα) έτσι ώστε να αποτραπεί η επαφή και κατανάλωση τους από οποιοδήποτε οικόσιτο ή άγριο ζώο και ιδίως λήψη όλων των ενδεδειγμένων μέτρων βιοασφάλειας εάν οι κυνηγοί αγριόχοιρων έρχονται σε επαφή με οικόσιτους χοίρους.

Οι εκτροφείς οικόσιτων χοίρων (χοίροι που διατηρούνται σε αυλές) υποχρεούνται σε δήλωση των χοίρων και της εκτροφής τους στις αρμόδιες Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, ενώ απαγορεύονται αυστηρά οι αγοραπωλησίες ζώων από παράνομους πλανόδιους εμπόρους. Επισημαίνεται ότι η κατοχή και εκτροφή ζώων χωρίς δήλωση στις αρμόδιες Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, επισύρει βαριές κυρώσεις ιδιαίτερα σε περιπτώσεις επιζωοτιών που απειλούν την συστηματική κτηνοτροφία της χώρας μας.

Κάθε πολίτης, φορέας ή ομάδα που δραστηριοποιείται στην ύπαιθρο και τα δάση της Π.Ε. Κοζάνης (κτηνοτρόφοι, κυνηγετικοί σύλλογοι, Θηροφυλακή και δασικές Υπηρεσίες) οφείλει να επιδείξει αυξημένη επαγρύπνηση και να αναφέρει στην Κτηνιατρική Υπηρεσία οποιοδήποτε περιστατικό νεκρού ή ετοιμοθάνατου αγριόχοιρου, ανεύρεσης εστίας νεκρών ζώων ή ύπαρξης ζώων με τα προαναφερθέντα κλινικά συμπτώματα.

Επισημαίνεται τέλος ότι η ασθένεια προσβάλλει αποκλειστικά τους χοίρους (εκτρεφόμενους και αγριόχοιρους), δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο με κανέναν τρόπο (κατανάλωση κρέατος ή επαφή) και δεν εγκυμονεί  κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία. Αποτελεί ωστόσο σοβαρή απειλή με τεράστιες κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις, λόγω των ενδεχόμενων βαριών απωλειών ζωικού κεφαλαίου και των αυστηρών περιοριστικών μέτρων που λαμβάνονται σε περίπτωση εκδήλωσης κρούσματος.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και πολίτες οφείλουν να δείξουν την απαιτούμενη προσοχή, πνεύμα συνεργασίας με τις τοπικές Κτηνιατρικές αρχές και αυξημένη επαγρύπνηση ώστε οποιοδήποτε περιστατικό να διερευνηθεί εγκαίρως και σε περίπτωση διαπίστωσης εστίας της ασθένειας να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα αποφυγής εξάπλωσης της νόσου.

Ο Προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Π.Ε. Κοζάνης

                                                                                                                  Σωκράτης Ηλιάδης

                                                                                                                       Κτηνίατρος

        ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

   Κτηνιατρικό Γραφείο Κοζάνης & Τσοτυλίου,  Τηλ. 2461029023

Κτηνιατρικό Γραφείο Εορδαίας,                        Τηλ. 2463081656

Κτηνιατρικό Γραφείο Σερβίων                           Τηλ. 2464021587

Tags: ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΑ
Previous Post

1η Έκθεση–Συνεδρίου: «Η Δυτική Μακεδονία της Δημιουργίας και της Καινοτομίας»

Next Post

Συνάντηση Δημάρχου Γρεβενών με τον νέο Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Δυτικής Μακεδονίας

Next Post

Συνάντηση Δημάρχου Γρεβενών με τον νέο Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Δυτικής Μακεδονίας

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Δήμος Κοζάνης: «Φεστιβάλ Τεχνολογίας» την Πέμπτη 16 Ιουλίου 2026 στην κεντρική πλατεία Νίκης της Κοζάνης στις 19:00 το απόγευμα στο πλαίσιο των 44ων Λασσανείων
  • Ανακοίνωση – καταγγελία για “εργατικό ατύχημα”
  • Σιάτιστα: Φωτογραφία μιας άλλης εποχής
  • 65χρονος πέθανε μπροστά στην οικογένειά του σε ξενοδοχείο
  • Νεκρή 15χρονη από τη σύγκρουση μοτοσικλέτας με απορριμματοφόρο

Πρόσφατα σχόλια

  1. Το Μυστικό μιας Ποιοτικής Καθημερινότητας - SieraFM στο Αγχος και καθημερινότητα -Οι 12 αλλαγές που πρέπει να κάνετε στον τρόπο ζωής σας για να το μειώσετε
  2. Οι Καλύτερες Επενδύσεις Ξεκινούν από τις Σωστές Αποφάσεις - SieraFM στο Επένδυση στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Κοζάνη?
  3. Τι Αυξάνει Πραγματικά την Αξία ενός Σπιτιού; - SieraFM στο Μια παράσταση «Θεάτρου Forum» για το έμφυλο χάσμα στη φροντίδα!
  4. Self Care για Εσένα και το Κατοικίδιό σου - SieraFM στο Κοζάνη: Ολοκληρώθηκε η διημερίδα «Μακροχρόνια Φροντίδα Υγείας: Χτίζοντας Συνεργασίες»
  5. Το Σπίτι, το Σώμα και οι Στιγμές Ξεκούρασης - SieraFM στο Γ. Κασαπίδης: Βάλαμε σε τροχιά υλοποίησης έργα που προστατεύουν το περιβάλλον και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των Δυτικομακεδόνων
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr