• Latest
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Επιβολή προστίμου στις εκπρόθεσμες κοινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων (Ε1) των έγγαμων φορολογούμενων

3 Οκτωβρίου 2017
Μιχάλης Παπαδόπουλος: Συνάντηση εργασίας με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη

Μιχάλης Παπαδόπουλος: Συνάντηση εργασίας με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη

21 Οκτωβρίου 2026
Δήμος Βοΐου: Πρόγραμμα Εκδηλώσεων εορτασμού Εθνικής Επετείου 28ης Οκτωβρίου 1940

Δήμος Βοΐου: Πρόγραμμα Εκδηλώσεων εορτασμού Εθνικής Επετείου 28ης Οκτωβρίου 1940

21 Οκτωβρίου 2026
Δήμος Καστοριάς: EcoΒόΛΤΑ στη λίμνη Ορεστιάδα την Κυριακή 25 Οκτωβρίου

Δήμος Καστοριάς: EcoΒόΛΤΑ στη λίμνη Ορεστιάδα την Κυριακή 25 Οκτωβρίου

21 Οκτωβρίου 2026
αστυνομια

Φλώρινα: Δύο συλλήψεις για αρπαγή

21 Οκτωβρίου 2026

Σήμερα η εκδήλωση της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ με τίτλο: «Δυτική Μακεδονία: Με τον “μονόδρομο” των θυσιών για τα κέρδη ή με το ΚΚΕ για την ανατροπή και τον Σοσιαλισμό;»

21 Οκτωβρίου 2026
αστυνομια, συλληψη

Κοζάνη: 27χρονος έκλεψε καλώδια από εταιρεία

21 Οκτωβρίου 2026
Δήμος Βοΐου: Προσωρινή μετατόπιση της λαϊκής αγοράς Σιάτιστας

Δήμος Βοΐου: Προσωρινή μερική μετακίνηση της Λαϊκής Αγοράς Νεάπολης λόγω εργασιών ανάπλασης

21 Οκτωβρίου 2026
Στην Κοινότητα του Πρωτοχωρίου ο Δήμαρχος Κοζάνης Γιάννης Κοκκαλιάρης

Στην Κοινότητα του Πρωτοχωρίου ο Δήμαρχος Κοζάνης Γιάννης Κοκκαλιάρης

21 Οκτωβρίου 2026
Μαλούτας: Ανησυχούμε για το μέλλον της Τηλεθέρμανσης, δεν επιχαίρουμε που δικαιωθήκαμε στην κριτική μας

Δήλωση του Προέδρου του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α. Κοζάνης Παναγιώτη Ματιάκη για την τηλεθέρμανση.

21 Οκτωβρίου 2026
Δήμος Βοΐου: 9ο Καστανοπάζαρο στον Πεντάλοφο ~ Πολιτιστικός Σύλλογος Πενταλόφου

Δήμος Βοΐου: 9ο Καστανοπάζαρο στον Πεντάλοφο ~ Πολιτιστικός Σύλλογος Πενταλόφου

21 Οκτωβρίου 2026
ΑΡΣΙΣ

ΑΡΣΙΣ Κοζάνης: Εργαστήριο “Queer Επιβίωση και Παράλληλοι Κόσμοι: Eθνο(ζω)γραφίζοντας τα Καλιαρντά”

21 Οκτωβρίου 2026
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Δημοσκόπηση GPO για το iefimerida: Πρώτη η ΝΔ με 29,4%, μάχη ΕΛΑΣ – ΠΑΣΟΚ για τη δεύτερη θέση -Εκτός Βουλής η Καρυστιανού

21 Οκτωβρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Επιβολή προστίμου στις εκπρόθεσμες κοινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων (Ε1) των έγγαμων φορολογούμενων

sierafm by sierafm
3 Οκτωβρίου 2017
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
0
SHARES
5
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Του κ. Ιωάννου Δ. Ρόνα Φορο- συμβούλου

Με αφορμή πρόσφατη εγκύκλιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), υπ αριθμ. 1139/13-9-2017, με θέμα: « Επιβολή προστίμου στις εκπρόθεσμες κοινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων (Ε1) των έγγαμων φορολογούμενων», αναγράφονται σ αυτή εκτός των άλλων και τα εξής:

Παράγρ. 1 : Σύμφωνα με τις διατάξεις των περιπτώσεων α΄και β΄της παρ. 1 του άρθρου 54 του ν. 4174/2013 (ΚΦΔ), μεταξύ των παραβάσεων στις οποίες επιβάλλεται πρόστιμο στον φορολογούμενο ή οποιοδήποτε πρόσωπο, εφόσον υπέχει αντίστοιχη υποχρέωση από τον Κώδικα ή την φορολογική νομοθεσία που αναφέρεται στο πεδίο εφαρμογής του, είναι και όταν α) δεν υποβάλλει ή υποβάλλει εκπρόθεσμα δήλωση ή υποβάλλει ελλιπή δήλωση πληροφοριακού χαρακτήρα ή φορολογική δήλωση από την οποία δεν προκύπτει φορολογική υποχρέωση καταβολής φόρου και β) όταν δεν υποβάλλει ή υποβάλλει εκπρόθεσμα φορολογική δήλωση.

Στην παράγρ. 2 αυτής της εγκυκλίου γίνεται λόγος για το ύψος του προστίμου, ανάλογα με την περίπτωση, βάσει της κατηγορίας του φορολογουμένου ( επιτηδ/τίας ή όχι ) και παραπέμπει στον Ν. 4174/2013 αρθρ. 54 που εκεί προβλέπεται και διευκρινίζεται από την εγκύκλιο πολ. 1252/2015 της ΑΑΔΕ , όπου έχουν δοθεί περισσότερες εξηγήσεις .

Η παράγραφος 3, επίσης, εστιάζεται στην υποβολή φορολογικής δήλωσης όταν αυτή αφορά συζύγους και υποβάλλεται τυχόν εκπρόθεσμα ή υποβάλλεται εκπρόθεσμα αλλά είναι ελλιπής ή υποβάλλεται εκπρόθεσμα αλλά με τροποποιητικό αυτής περιεχόμενο.

Αυτό που εμείς αποκομίζουμε και σχολιάζουμε, είναι το γεγονός ότι το πρόστιμο επιβάλλεται τώρα ανάλογα με το ποιός σύζυγος, εκ των δύο, ασκεί επιτήδευμα και με βάση την κατηγορία των τηρουμένων βιβλίων του, εξ αυτού του λόγου( απλογραφικά ή διπλογραφικά, δηλαδή).

Έτσι λοιπόν, προβληματιζόμενοι εμείς, διαφωνούμε στο σημείο αυτό, επί της ερμηνείας του νόμου που δόθηκε και καταθέτουμε τις απόψεις μας για να ληφθούν, ίσως, στα υπόψιν, αλλά και για την ενημέρωση των ενδιαφερομένων.

Νομίζουμε δε ότι , εφόσον τυχόν οι θέσεις μας έχουν μια βάση δικαίου, είναι απαραίτητο όπως η νομοθετική εξουσία να γίνει περισσότερο σαφής με τροποποίηση του υπάρχοντος αυτού άρθρου του συγκεκριμένου νόμου για να μη ακολουθούν ερμηνευτικές και να μη γίνονται παρεξηγήσεις, απ αυτές που κοστίζουν, προς όφελος βέβαια του κράτους αλλά και των φορολογουμένων.

Και αυτό το λέμε γιατί η ΑΑΔΕ εξέδωσε την εν λόγω ερμηνευτική εγκύκλιο ακριβώς επειδή πολλά ερωτήματα, επί του θέματος, δέχθηκε .

Άρα υπάρχει ασάφεια επί του νόμου, γι αυτό και η παρέμβαση της ΑΑΔΕ. Άρα είναι δίκαια και η δική μας ανησυχία.

Κατόπιν αυτών παραθέτουμε τις θέσεις και τις απόψεις μας:
Επί των διατάξεων της φορολογικής νομοθεσίας εξετάζουμε πρώτα την περίπτωση της υποβολής φορολογικής δήλωσης.
Σύμφωνα λοιπόν με το άρθρο 67 του ν. 4172/2013 παρ. 4 οι σύζυγοι, κατά την διάρκεια του γάμου, υποχρεούνται να υποβάλλουν κοινή δήλωση για τα εισοδήματα τους στα οποία ο φόρος, τα τέλη και οι εισφορές, που αναλογούν, υπολογίζονται χωριστά στο εισόδημα καθενός συζύγου…

ΥΠΟΧΡΕΟΣ όμως υποβολής της δήλωσης είναι μόνο ο σύζυγος και για τα εισοδήματα της συζύγου του (παρ. 4 άρθρ. 67 του Ν. 4172/2013, επίσης). Δεν αναφέρεται εδώ για το πρόστιμο στην εκπρόθεσμη υποβολή φορολογικής δήλωσης . Σε ποιο πρόσωπο δηλαδή αυτό, το πρόστιμο, επιβάλλεται.

Μήπως επιβάλλεται και στους δύο συζύγους; Όχι. Το πρόστιμο είναι ένα και κατά την άποψη μας επιβάλλεται μόνο στον ΥΠΟΧΡΕΟ υποβολής της δήλωσης, αφού και η δήλωση είναι μία ( παρ. 4α της παραπάνω εγκυκλίου ) και δεν μπορούμε να επιλέξουμε σύζυγο, εκ των δύο, επειδή σε κάποιον εξ αυτών αναλογεί τυχόν μεγαλύτερο ποσόν προστίμου, λόγω της κατηγορίας τήρησης βιβλίων στην οποία ανήκει.

Ασφαλώς ο υπόχρεος είναι και υπόλογος στον άλλο σύζυγο για το εκπρόθεσμο υποβολής της φορολ. δήλωσης , αλλά αυτό αφορά αυτούς τους ίδιους.
Περαιτέρω και στο Ν. 4174/2013 άρθρ. 18 παρ. 1 βλέπουμε ότι: «Ο υπόχρεος σε υποβολή φορολογικών δηλώσεων υποβάλλει τις φορολογικές δηλώσεις στη Φορολογική Διοίκηση κατά το χρόνο που προβλέπεται από την οικεία φορολογική νομοθεσία.
Εκπρόθεσμη φορολογική δήλωση υποβάλλεται οποτεδήποτε μέχρι την έκδοση εντολής ελέγχου…

Ο φορολογούμενος ή, σε περίπτωση δικαιωματικά ανίκανου ο νόμιμος εκπρόσωπος αυτού … βεβαιώνει την ακρίβεια και πληρότητα της φορολογικής δήλωσης με την υπογραφή του».

Χωριστή δήλωση υποβάλλουν οι σύζυγοι, ο καθένας για τα εισοδήματά του, εφόσον α) έχει διακοπεί η έγγαμη συμβίωση και β) ο ένας από τους δύο συζύγους είναι σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση.
Συνοψίζοντας, εφόσον στο Ν. 4174/2013 δεν αναφέρεται ρητά σε ποιόν φορολογούμενο, εκ των συζύγων, που υποχρεωτικά υποβάλλουν κοινή φορολογική δήλωση, πρέπει να επιβληθεί το πρόστιμο εκπροθέσμου υποβολής της , αυτό δεν είναι δυνατόν με εγκύκλιο να γίνεται επιλογή του ύψους του προστίμου , με βάση την κατηγορία ένταξης τήρησης βιβλίων της επιχείρησης του όποιου συζύγου, που στην περίπτωση αναλογεί το μεγαλύτερο, σε αριθμό, ποσόν προστίμου ( πολ. 1139/13-9-2017 ) .

Εμείς νομίζουμε ότι το πρόστιμο πρέπει να επιβάλλεται στον ΥΠΟΧΡΕΟ υποβολής της δήλωσης και μόνο σ αυτόν, όπως στο άρθρ. 18 παρ. 1 του ίδιου νόμου 4174/2013 φαίνεται, είτε αυτός τηρεί βιβλία συγκεκριμένης κατηγορίας είτε δεν τηρεί ( π.χ μισθωτός, συνταξιούχος, εισοδηματίας κ.λ.π.).

Το ύψος δε του προστίμου πρέπει να είναι αυτό που αναλογεί σ αυτόν, τον ΥΠΟΧΡΕΟ, με γνώμονα βέβαια το παραπάνω υποστηριζόμενο σκεπτικό ήτοι δηλαδή την κατηγορία στην οποία αυτός εντάσσεται (επιτηδευματίας με απλογραφικά ή επιτηδευματίας με διπλογραφικά, τηρούμενα βιβλία ή είναι μισθωτός ή συνταξιούχος ή εισοδηματίας, χωρίς βιβλία (Ν.4174/2013 αρθρ.54), χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν η όποια ένταξη του άλλου συζύγου σε κατηγορία τήρησης φορολογικών βιβλίων.

Tags: ΔΟΥ ΕΦΟΡΙΑ ΦΟΡΟΙ
Previous Post

Κοζάνη: Συνελήφθη 39χρονος για καλλιέργεια και κατοχή κάνναβης

Next Post

Συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας, την Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017

Next Post
συνεδριαση περιφερεια

Συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας, την Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Μιχάλης Παπαδόπουλος: Συνάντηση εργασίας με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη
  • Δήμος Βοΐου: Πρόγραμμα Εκδηλώσεων εορτασμού Εθνικής Επετείου 28ης Οκτωβρίου 1940
  • Δήμος Καστοριάς: EcoΒόΛΤΑ στη λίμνη Ορεστιάδα την Κυριακή 25 Οκτωβρίου
  • Φλώρινα: Δύο συλλήψεις για αρπαγή
  • Σήμερα η εκδήλωση της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ με τίτλο: «Δυτική Μακεδονία: Με τον “μονόδρομο” των θυσιών για τα κέρδη ή με το ΚΚΕ για την ανατροπή και τον Σοσιαλισμό;»

Πρόσφατα σχόλια

  1. Βασίλης Στρέμπας στο Με καταγωγή από την Εράτυρα ο 62χρονος που έχασε τη ζωή του στη Ρόδο εξαιτίας της κακοκαιρίας
  2. Κωνσταντίνος Καραγιάννης στο Η 34η Εμποροβιοτεχνική & Γεωργική Έκθεση Δυτικής Μακεδονίας, σε δύο λεπτά και σαράντα πέντε δευτερόλεπτα ! (video)
  3. Ξεκίνησαν οι εργασίες καθαρισμού στο προφράγμα Πραμόριτσας, στο ύψος του Αυγερινού - TsotiliNews στο Ξεκίνησαν οι εργασίες καθαρισμού στο προφράγμα Πραμόριτσας, στο ύψος του Αυγερινού
  4. Νεκρή 55χρονη μετά από ανατροπή τρακτέρ στο Βόιο - Eordaia.org - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ στο Τσοτύλι: 55χρονη καταπλακώθηκε από τρακτέρ
  5. “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια - TsotiliNews στο “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr