• Latest
ΑΤΜ, ΤΡΑΠΕΖΑ, χρημα

Επιδόματα: Προ των πυλών αλλαγές στο σύστημα χορήγησης – Τι φέρνει η σύσταση του Εθνικού Μητρώου Επιδομάτων και Παροχών

13 Ιανουαρίου 2025

Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος στην Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής Δομαβιστίου – Ναμάτων

2 Απριλίου 2026
Με τον Διευθυντή ΛΚΔΜ Α. Νίκου συναντήθηκε το νέο Προεδρείο του Σπάρτακου

Με τον Διευθυντή ΛΚΔΜ Α. Νίκου συναντήθηκε το νέο Προεδρείο του Σπάρτακου

2 Απριλίου 2026
Καλλιόπη Βέττα:  Συνάντηση με την Ένωση Ραδιοταξί «Ο Πτολεμαίος»

Καλλιόπη Βέττα:  Συνάντηση με την Ένωση Ραδιοταξί «Ο Πτολεμαίος»

2 Απριλίου 2026
Επίσκεψη του νέου Γενικού Επιθεωρητή Πυροσβεστικού Σώματος Βορείου Ελλάδος στον Δήμαρχο Καστοριάς

Επίσκεψη του νέου Γενικού Επιθεωρητή Πυροσβεστικού Σώματος Βορείου Ελλάδος στον Δήμαρχο Καστοριάς

2 Απριλίου 2026
«Ενότητα» – Λάζαρος Μαλούτας: Είμαστε περήφανοι για το έργο μας – Χαιρόμαστε με τα έργα που διευρύνουν τις αναπτυξιακές ευκαιρίες του τόπου μας!

Μαλούτας: Ο κος Κοκκαλιάρης ΚΡΥΒΕΤΑΙ, νομίζει…, πίσω από το δάχτυλό του!

2 Απριλίου 2026
Ψάρεμα

Απαγόρευση ψαρέματος στην Π.Ε. Κοζάνης

2 Απριλίου 2026
Καστοριά: Σύλληψη 41χρονου, για διακίνηση μεγάλης ποσότητας ακατέργαστης κάνναβης, βάρους -27- κιλών και -950- γραμμαρίων. Βίντεο

Καστοριά: Σύλληψη 41χρονου, για διακίνηση μεγάλης ποσότητας ακατέργαστης κάνναβης, βάρους -27- κιλών και -950- γραμμαρίων. Βίντεο

2 Απριλίου 2026
Πασχάλης Χαρούμενος: Να θανατώνονται οι επικίνδυνες αρκούδες ή «να τις πάμε στην Πάρνηθα»

Πασχάλης Χαρούμενος: Η κτηνοτροφία περνά μια από τις πιο δύσκολες περιόδους και η δημιουργία εντυπώσεων και ο λαϊκισμός δεν έχουν θέση σε αυτή τη συγκυρία

2 Απριλίου 2026
αγροτες δασικοι χαρτες

Κλήρωση Αναδασμού αγροκτήματος Μαρίνας

2 Απριλίου 2026
Δήμος Κοζάνης: Εκδήλωση στο 3ο ΚΑΠΗ για Πρόληψη και Διατροφή

Δήμος Κοζάνης: Εκδήλωση στο 3ο ΚΑΠΗ για Πρόληψη και Διατροφή

2 Απριλίου 2026
Η λειτουργία των τουριστικών δομών του Δήμου Καστοριάς για την εορταστική περίοδο 2025-2026

Η λειτουργία των τουριστικών δομών του Δήμου Καστοριάς για την περίοδο του Πάσχα

2 Απριλίου 2026
Δήμος Βοΐου: Συμμετοχή του Δημάρχου Βοΐου στο 20o Πολυσυνέδριο «ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ» στη Θεσσαλονίκη

Δήμος Βοΐου: Συμμετοχή του Δημάρχου Βοΐου στο 20o Πολυσυνέδριο «ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ» στη Θεσσαλονίκη

2 Απριλίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Παρασκευή, 3 Απριλίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Επιδόματα: Προ των πυλών αλλαγές στο σύστημα χορήγησης – Τι φέρνει η σύσταση του Εθνικού Μητρώου Επιδομάτων και Παροχών

sierafm by sierafm
13 Ιανουαρίου 2025
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΑΤΜ, ΤΡΑΠΕΖΑ, χρημα
0
SHARES
17
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Αλλάζει εκ βάθρων το σύστημα χορήγησης των κοινωνικών και άλλων επιδομάτων στην Ελλάδα, με στόχο τον εξορθολογισμό και τη δικαιότερη απονομή τους στις ευάλωτες οικονομικά κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού.

Το πρώτο βήμα γίνεται με τη σύσταση Εθνικού Μητρώου Επιδομάτων και Παροχών, σκοπός του οποίου είναι η χαρτογράφηση των παροχών που δίνονται από τον κρατικό κορβανά και εν συνεχεία η υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων για τη διαμόρφωση ενός νέου δικαιότερου συστήματος.

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ορίζεται η «Σύσταση, συγκρότηση και ορισμός μελών και καθορισμός αποζημίωσης της Ομάδας Εργασίας για την ανάπτυξη του θεσμικού πλαισίου σχετικά με τη δημιουργία Εθνικού Μητρώου Επιδομάτων και Παροχών και για το συντονισμό υλοποίησης του έργου». Επικεφαλής της ομάδας, η οποία πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της έως τα τέλη του 2025, τίθεται η γενική γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, Παυλίνα Καρασιώτου.

Βασικό ζητούμενο είναι σύμφωνα με την ΕΡΤ, η πλήρης εξυγίανση ενός συστήματος που επί χρόνια λειτουργούσε χωρίς καμία σαφήνεια, με αμφιλεγόμενα κριτήρια και εν τέλει οδηγούσε σε διασπάθιση πόρων οι οποίοι, σε μεγάλο βαθμό, κατέληγαν σε μη δικαιούχους.

Έργο της ομάδας είναι:

  • Η χαρτογράφηση όλων των επιδομάτων και παροχών που χορηγούνται από το Δημόσιο Τομέα. Στο πλαίσιο αυτό, η ομάδα μπορεί να αξιοποιήσει προηγούμενα έργα χαρτογράφησης των εν λόγω επιδομάτων και παροχών που έχουν παραδοθεί στη δημόσια διοίκηση, ιδίως μέσω έργων τεχνικής βοήθειας.
  • Η ανάπτυξη σχεδίου κανονιστικών διατάξεων για τη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού Εθνικού Μητρώου Επιδομάτων και Παροχών, υπό την καθοδήγηση και τις κατευθυντήριες γραμμές που θα τεθούν από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
  • Ο συντονισμός και η τυχόν συνδρομή στην ανάπτυξη της δευτερογενούς νομοθεσίας που θα προβλεφθεί κατ’ εξουσιοδότηση του νόμου που θα ψηφιστεί.

Ακόμη και σήμερα, το Δημόσιο δεν γνωρίζει πόσα επιδόματα λαμβάνει ένα φυσικό πρόσωπο, καθώς δεν υπάρχει διασύνδεση ανάμεσα στις πλατφόρμες των φορέων, με αποτέλεσμα η κεντρική διοίκηση να μην έχει πλήρη και συνολική εικόνα, γεγονός που καθιστά δύσκολη την παρακολούθηση και τον έλεγχο.

Ένα μεγάλο ποσοστό των δικαιούχων λαμβάνει δύο, και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και τρία διαφορετικά επιδόματα, ενώ το γεγονός ότι κανένα από αυτά δεν λαμβάνεται υπόψη στα εισοδηματικά κριτήρια, εντείνει τις στρεβλώσεις. Συνεπώς, τα επιδόματα που χορηγούνται δεν επηρεάζουν την αξιολόγηση των εισοδημάτων ενός ατόμου, παρόλο που αυτά μπορεί να έχουν σημαντική επίδραση στην οικονομική του κατάσταση.

Για παράδειγμα, μία οικογένεια μπορεί να λαμβάνει το επίδομα τέκνων, το αναπηρικό, το επίδομα ανεργίας και το στεγαστικό, εφόσον πληρούνται οι απαιτούμενες προϋποθέσεις. Επειδή, δε, τα επιδόματα είναι αφορολόγητα, δεν εμφανίζονται στις φορολογικές δηλώσεις, με αποτέλεσμα η κατανομή των συνολικών ποσών ανά ΑΦΜ να είναι ιδιαίτερα δύσκολη και η παρακολούθηση των ωφελούμενων να γίνεται ακόμα πιο περίπλοκη.

Υπολογίζεται ότι το σύνολο των επιδομάτων στοιχίζουν στον προϋπολογισμό περισσότερα από 3 δισ. ευρώ με τους ωφελούμενους να ανέρχονται σε 1,2 εκατομμύρια δικαιούχους.

Τα επιδόματα, τα οποία χορηγούνται από πληθώρα φορέων του Δημοσίου, περιλαμβάνουν οργανισμούς και υπηρεσίες όπως ο ΕΦΚΑ, ο ΟΠΕΚΑ, η ΔΥΠΑ, τα υπουργεία Ενέργειας και Οικονομικών, ο ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς και πλήθος άλλων φορέων.

Ανάμεσα στα δεκάδες επιδόματα που χορηγούνται, περιλαμβάνονται: το επίδομα τέκνων, το επίδομα στέγασης, το επίδομα θέρμανσης, το επίδομα αναδοχής, η γονική άδεια, το φοιτητικό επίδομα, το εξωιδρυματικό επίδομα για παραπληγία, το επίδομα μητρότητας, το επίδομα για κινητικότητα, το ειδικό εποχικό επίδομα, η παροχή λόγω αφερεγγυότητας εργοδότη, το επίδομα διαμονής σε παιδικές κατασκηνώσεις, το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας, οι αγροτικές επιδοτήσεις, καθώς και η επιδότηση λογαριασμών ΔΕΗ, με στόχο τη στήριξη των νοικοκυριών που πλήττονται από την ενεργειακή κρίση.

Περίπου 15.354 ανασφάλιστοι υπερήλικες λαμβάνουν το επίδομα αντί σύνταξης, ενώ υπάρχουν και λιγότερο γνωστά επιδόματα, όπως το επίδομα στεγαστικής συνδρομής, το επίδομα ομογενών, το επίδομα για περιοχές ορεινές και μειονεκτικές, καθώς και η συνεισφορά του Δημοσίου στα κόκκινα δάνεια, που συμβάλλει στην ενίσχυση των ευάλωτων ομάδων. Εξίσου σημαντικά είναι το επίδομα για το Πρόγραμμα «Γέφυρα», που αφορά τις στεγαστικές ανάγκες ευάλωτων πολιτών, και οι καταβολές του Προγράμματος Συνεισφοράς του Δημοσίου σε ευάλωτους οφειλέτες, που παρέχει βοήθεια σε όσους βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση και αδυνατούν να ανταποκριθούν στις οφειλές τους.

Πηγή: enikonomia.gr

Tags: ΑΛΛΑΓΕΣΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
Previous Post

ΤΕΕ: Σεμινάριο με θέμα : «Πρωτοβάθμιος Προσεισμικός Έλεγχος Κτιρίων»

Next Post

Θεσσαλονίκη: Το Mετρό έφερε μείωση στους τζίρους των περιφερειακών μαγαζιών – Υπέρογκες ξαφνικά οι απαιτήσεις των ιδιοκτητών για ενοίκιο

Next Post
Μετρό Θεσσαλονίκης: Βανδαλισμοί πριν καν εγκαινιαστεί!

Θεσσαλονίκη: Το Mετρό έφερε μείωση στους τζίρους των περιφερειακών μαγαζιών - Υπέρογκες ξαφνικά οι απαιτήσεις των ιδιοκτητών για ενοίκιο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος στην Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής Δομαβιστίου – Ναμάτων
  • Με τον Διευθυντή ΛΚΔΜ Α. Νίκου συναντήθηκε το νέο Προεδρείο του Σπάρτακου
  • Καλλιόπη Βέττα:  Συνάντηση με την Ένωση Ραδιοταξί «Ο Πτολεμαίος»
  • Επίσκεψη του νέου Γενικού Επιθεωρητή Πυροσβεστικού Σώματος Βορείου Ελλάδος στον Δήμαρχο Καστοριάς
  • Μαλούτας: Ο κος Κοκκαλιάρης ΚΡΥΒΕΤΑΙ, νομίζει…, πίσω από το δάχτυλό του!

Πρόσφατα σχόλια

  1. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
  2. Εκδήλωση για τη Μάχη της Οσνίτσανης - GreekHumans στο Δήμος Βοΐου: Η Εκδήλωση για τον εορτασμό της Μάχης της Οσνίτσανης στη Δαμασκηνιά. Φωτογραφίες
  3. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  4. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
  5. Γιατί η online ψυχαγωγία έχει γίνει μια μικρή απόδραση για τους εργαζόμενους - SieraFM στο Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Ψυχαγωγίας στην Ελλάδα: Πέρα από τα Παραδοσιακά Όρια
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr