• Latest
ΑΤΜ, ΤΡΑΠΕΖΑ, χρημα

Επιδόματα: Προ των πυλών αλλαγές στο σύστημα χορήγησης – Τι φέρνει η σύσταση του Εθνικού Μητρώου Επιδομάτων και Παροχών

13 Ιανουαρίου 2025
πισινα

Καστοριά: Σε κρίσιμη κατάσταση 4χρονο παιδί μετά από πτώση σε πισίνα

13 Ιουλίου 2026

Μουντιάλ 2026: Οι ημέρες και οι ώρες των ημιτελικών

13 Ιουλίου 2026
Δήμος Καστοριάς: «Φεστιβάλ Αυλής 2026» – Πρόγραμμα

Το «Φεστιβάλ Αυλής 2026» του Δήμου Καστοριάς υποδέχεται τους TSARKA BALKANA

13 Ιουλίου 2026
Κινηματογράφος Σινεμά

Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης: Θερινό σινεμά «Ασανσέρ για δολοφόνους» και «Καθρέφτες Στα Φτερά»

13 Ιουλίου 2026
ΑΔΕΔΥ

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Κοζάνης: Στάση εργασίας ενάντια στη  Συνταγματική Αναθεώρηση

13 Ιουλίου 2026
Δήμος Βοΐου: Θέατρο Σκιών – «Οι Αρραβώνες του Καραγκιόζη»

Δήμος Βοΐου: Θέατρο Σκιών – «Οι Αρραβώνες του Καραγκιόζη»

13 Ιουλίου 2026
Καλοκαιρινή Εθελοντική Αιμοδοσία στην Π.Ε. Καστοριάς

Καλοκαιρινή Εθελοντική Αιμοδοσία στην Π.Ε. Καστοριάς

13 Ιουλίου 2026
Συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Κοζάνης την Τρίτη 13 Αυγούστου 2024

Δήμος Κοζάνης: Η νέα σύνθεση του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης και της Δημοτικής Επιτροπής για τη δεύτερη θητεία της αυτοδιοικητικής περιόδου (2024-2028)

13 Ιουλίου 2026
Το Συμβούλιο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας έκανε αποδεκτή την παραίτηση του Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Διασφάλισης Ποιότητας

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας – Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

13 Ιουλίου 2026
ΕΥΔΑΜ:  Ξεκινούν οι εκδηλώσεις για τις νέες δράσεις ενίσχυσης μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων στις Ηπειρωτικές Περιοχές Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης

ΕΥΔΑΜ:  Ξεκινούν οι εκδηλώσεις για τις νέες δράσεις ενίσχυσης μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων στις Ηπειρωτικές Περιοχές Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης

13 Ιουλίου 2026
Αιχμηρή συνέντευξη του Προέδρου του Σπάρτακου στο radiome.gr

Video με την ομιλία του Προέδρου του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ στο Συλλαλητήριο της 9ης Ιουλίου

13 Ιουλίου 2026
«Μηδενική Ανοχή στη μη χρήση κράνους»: Πραγματοποιήθηκαν 461 τροχονομικοί έλεγχοι σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας

Συνεχίζονται οι τροχονομικοί έλεγχοι για τη «Μηδενική ανοχή στη μη χρήση κράνους», σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας -254- τροχονομικοί έλεγχοι

13 Ιουλίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Δευτέρα, 13 Ιουλίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Επιδόματα: Προ των πυλών αλλαγές στο σύστημα χορήγησης – Τι φέρνει η σύσταση του Εθνικού Μητρώου Επιδομάτων και Παροχών

sierafm by sierafm
13 Ιανουαρίου 2025
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΑΤΜ, ΤΡΑΠΕΖΑ, χρημα
0
SHARES
18
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Αλλάζει εκ βάθρων το σύστημα χορήγησης των κοινωνικών και άλλων επιδομάτων στην Ελλάδα, με στόχο τον εξορθολογισμό και τη δικαιότερη απονομή τους στις ευάλωτες οικονομικά κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού.

Το πρώτο βήμα γίνεται με τη σύσταση Εθνικού Μητρώου Επιδομάτων και Παροχών, σκοπός του οποίου είναι η χαρτογράφηση των παροχών που δίνονται από τον κρατικό κορβανά και εν συνεχεία η υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων για τη διαμόρφωση ενός νέου δικαιότερου συστήματος.

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ορίζεται η «Σύσταση, συγκρότηση και ορισμός μελών και καθορισμός αποζημίωσης της Ομάδας Εργασίας για την ανάπτυξη του θεσμικού πλαισίου σχετικά με τη δημιουργία Εθνικού Μητρώου Επιδομάτων και Παροχών και για το συντονισμό υλοποίησης του έργου». Επικεφαλής της ομάδας, η οποία πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της έως τα τέλη του 2025, τίθεται η γενική γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, Παυλίνα Καρασιώτου.

Βασικό ζητούμενο είναι σύμφωνα με την ΕΡΤ, η πλήρης εξυγίανση ενός συστήματος που επί χρόνια λειτουργούσε χωρίς καμία σαφήνεια, με αμφιλεγόμενα κριτήρια και εν τέλει οδηγούσε σε διασπάθιση πόρων οι οποίοι, σε μεγάλο βαθμό, κατέληγαν σε μη δικαιούχους.

Έργο της ομάδας είναι:

  • Η χαρτογράφηση όλων των επιδομάτων και παροχών που χορηγούνται από το Δημόσιο Τομέα. Στο πλαίσιο αυτό, η ομάδα μπορεί να αξιοποιήσει προηγούμενα έργα χαρτογράφησης των εν λόγω επιδομάτων και παροχών που έχουν παραδοθεί στη δημόσια διοίκηση, ιδίως μέσω έργων τεχνικής βοήθειας.
  • Η ανάπτυξη σχεδίου κανονιστικών διατάξεων για τη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού Εθνικού Μητρώου Επιδομάτων και Παροχών, υπό την καθοδήγηση και τις κατευθυντήριες γραμμές που θα τεθούν από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
  • Ο συντονισμός και η τυχόν συνδρομή στην ανάπτυξη της δευτερογενούς νομοθεσίας που θα προβλεφθεί κατ’ εξουσιοδότηση του νόμου που θα ψηφιστεί.

Ακόμη και σήμερα, το Δημόσιο δεν γνωρίζει πόσα επιδόματα λαμβάνει ένα φυσικό πρόσωπο, καθώς δεν υπάρχει διασύνδεση ανάμεσα στις πλατφόρμες των φορέων, με αποτέλεσμα η κεντρική διοίκηση να μην έχει πλήρη και συνολική εικόνα, γεγονός που καθιστά δύσκολη την παρακολούθηση και τον έλεγχο.

Ένα μεγάλο ποσοστό των δικαιούχων λαμβάνει δύο, και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και τρία διαφορετικά επιδόματα, ενώ το γεγονός ότι κανένα από αυτά δεν λαμβάνεται υπόψη στα εισοδηματικά κριτήρια, εντείνει τις στρεβλώσεις. Συνεπώς, τα επιδόματα που χορηγούνται δεν επηρεάζουν την αξιολόγηση των εισοδημάτων ενός ατόμου, παρόλο που αυτά μπορεί να έχουν σημαντική επίδραση στην οικονομική του κατάσταση.

Για παράδειγμα, μία οικογένεια μπορεί να λαμβάνει το επίδομα τέκνων, το αναπηρικό, το επίδομα ανεργίας και το στεγαστικό, εφόσον πληρούνται οι απαιτούμενες προϋποθέσεις. Επειδή, δε, τα επιδόματα είναι αφορολόγητα, δεν εμφανίζονται στις φορολογικές δηλώσεις, με αποτέλεσμα η κατανομή των συνολικών ποσών ανά ΑΦΜ να είναι ιδιαίτερα δύσκολη και η παρακολούθηση των ωφελούμενων να γίνεται ακόμα πιο περίπλοκη.

Υπολογίζεται ότι το σύνολο των επιδομάτων στοιχίζουν στον προϋπολογισμό περισσότερα από 3 δισ. ευρώ με τους ωφελούμενους να ανέρχονται σε 1,2 εκατομμύρια δικαιούχους.

Τα επιδόματα, τα οποία χορηγούνται από πληθώρα φορέων του Δημοσίου, περιλαμβάνουν οργανισμούς και υπηρεσίες όπως ο ΕΦΚΑ, ο ΟΠΕΚΑ, η ΔΥΠΑ, τα υπουργεία Ενέργειας και Οικονομικών, ο ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς και πλήθος άλλων φορέων.

Ανάμεσα στα δεκάδες επιδόματα που χορηγούνται, περιλαμβάνονται: το επίδομα τέκνων, το επίδομα στέγασης, το επίδομα θέρμανσης, το επίδομα αναδοχής, η γονική άδεια, το φοιτητικό επίδομα, το εξωιδρυματικό επίδομα για παραπληγία, το επίδομα μητρότητας, το επίδομα για κινητικότητα, το ειδικό εποχικό επίδομα, η παροχή λόγω αφερεγγυότητας εργοδότη, το επίδομα διαμονής σε παιδικές κατασκηνώσεις, το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας, οι αγροτικές επιδοτήσεις, καθώς και η επιδότηση λογαριασμών ΔΕΗ, με στόχο τη στήριξη των νοικοκυριών που πλήττονται από την ενεργειακή κρίση.

Περίπου 15.354 ανασφάλιστοι υπερήλικες λαμβάνουν το επίδομα αντί σύνταξης, ενώ υπάρχουν και λιγότερο γνωστά επιδόματα, όπως το επίδομα στεγαστικής συνδρομής, το επίδομα ομογενών, το επίδομα για περιοχές ορεινές και μειονεκτικές, καθώς και η συνεισφορά του Δημοσίου στα κόκκινα δάνεια, που συμβάλλει στην ενίσχυση των ευάλωτων ομάδων. Εξίσου σημαντικά είναι το επίδομα για το Πρόγραμμα «Γέφυρα», που αφορά τις στεγαστικές ανάγκες ευάλωτων πολιτών, και οι καταβολές του Προγράμματος Συνεισφοράς του Δημοσίου σε ευάλωτους οφειλέτες, που παρέχει βοήθεια σε όσους βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση και αδυνατούν να ανταποκριθούν στις οφειλές τους.

Πηγή: enikonomia.gr

Tags: ΑΛΛΑΓΕΣΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
Previous Post

ΤΕΕ: Σεμινάριο με θέμα : «Πρωτοβάθμιος Προσεισμικός Έλεγχος Κτιρίων»

Next Post

Θεσσαλονίκη: Το Mετρό έφερε μείωση στους τζίρους των περιφερειακών μαγαζιών – Υπέρογκες ξαφνικά οι απαιτήσεις των ιδιοκτητών για ενοίκιο

Next Post
Μετρό Θεσσαλονίκης: Βανδαλισμοί πριν καν εγκαινιαστεί!

Θεσσαλονίκη: Το Mετρό έφερε μείωση στους τζίρους των περιφερειακών μαγαζιών - Υπέρογκες ξαφνικά οι απαιτήσεις των ιδιοκτητών για ενοίκιο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Καστοριά: Σε κρίσιμη κατάσταση 4χρονο παιδί μετά από πτώση σε πισίνα
  • Μουντιάλ 2026: Οι ημέρες και οι ώρες των ημιτελικών
  • Το «Φεστιβάλ Αυλής 2026» του Δήμου Καστοριάς υποδέχεται τους TSARKA BALKANA
  • Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης: Θερινό σινεμά «Ασανσέρ για δολοφόνους» και «Καθρέφτες Στα Φτερά»
  • Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Κοζάνης: Στάση εργασίας ενάντια στη  Συνταγματική Αναθεώρηση

Πρόσφατα σχόλια

  1. Το Μυστικό μιας Ποιοτικής Καθημερινότητας - SieraFM στο Αγχος και καθημερινότητα -Οι 12 αλλαγές που πρέπει να κάνετε στον τρόπο ζωής σας για να το μειώσετε
  2. Οι Καλύτερες Επενδύσεις Ξεκινούν από τις Σωστές Αποφάσεις - SieraFM στο Επένδυση στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Κοζάνη?
  3. Τι Αυξάνει Πραγματικά την Αξία ενός Σπιτιού; - SieraFM στο Μια παράσταση «Θεάτρου Forum» για το έμφυλο χάσμα στη φροντίδα!
  4. Self Care για Εσένα και το Κατοικίδιό σου - SieraFM στο Κοζάνη: Ολοκληρώθηκε η διημερίδα «Μακροχρόνια Φροντίδα Υγείας: Χτίζοντας Συνεργασίες»
  5. Το Σπίτι, το Σώμα και οι Στιγμές Ξεκούρασης - SieraFM στο Γ. Κασαπίδης: Βάλαμε σε τροχιά υλοποίησης έργα που προστατεύουν το περιβάλλον και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των Δυτικομακεδόνων
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr