• Latest
κορονοιος εμβολιο

Επιστήμονες προειδοποιούν: Οι εμβολιασμοί δεν θα σταματήσουν την εξέλιξη του κορονοϊού

30 Νοεμβρίου 2020
Ν. Παπαϊωάννου από τη Δυτική Μακεδονία: “Κόσμημα το Πανεπιστήμιο για την περιοχή”

Ν. Παπαϊωάννου από τη Δυτική Μακεδονία: “Κόσμημα το Πανεπιστήμιο για την περιοχή”

4 Σεπτεμβρίου 2025

Βόιο: 9ο Εργαστήριο Παραδοσιακής Δόμησης στον Πεντάλοφο

4 Σεπτεμβρίου 2025
ανεργια

Δυτική Μακεδονία: Πρώτη και με… διαφορά στην ανεργία

4 Σεπτεμβρίου 2025
Γουνοφόρα ζώα μίγκ

Σοκαριστικό περιστατικό στους Μανιάκους: Μινκ επιτέθηκε και ακρωτηρίασε το χέρι κατάκοιτης ηλικιωμένης

4 Σεπτεμβρίου 2025
Πώς έγινε το τροχαίο δυστύχημα με δύο νεκρούς 16χρονους στην Καστοριά – Η τρελή πορεία της λευκής BMW

-3- θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα στη Δυτική Μακεδονία

4 Σεπτεμβρίου 2025
Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Εξιχνιάσθηκε υπόθεση απάτης με υπολογιστή που διαπράχθηκε σε βάρος 65χρονου στην Κοζάνη

4 Σεπτεμβρίου 2025
Σύγχρονο, “πράσινο” και οικονομικό.  Ολοκληρώθηκε ταχύτατα το έργο της Ενεργειακής Αναβάθμισης του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Γρεβενών

Σύγχρονο, “πράσινο” και οικονομικό. Ολοκληρώθηκε ταχύτατα το έργο της Ενεργειακής Αναβάθμισης του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Γρεβενών

4 Σεπτεμβρίου 2025
Αντί για Ορυκτό Αέριο ένα πρόγραμμα «Απόλλων» με ενέργεια από Α.Π.Ε. για τις Τηλεθερμάνσεις

Λ. Ιωαννίδης: Βιώσιμη Διαχείριση Απορριμμάτων «Ένα άλλο μοντέλο είναι εφικτό»

4 Σεπτεμβρίου 2025
Δήμος Κοζάνης: Δωρεάν στειρώσεις αδέσποτων ζώων συντροφιάς και δεσποζόμενων ζώων ευπαθών κοινωνικών ομάδων στις 13, 14 και 15 Νοεμβρίου 2024

Δήμος Κοζάνης: Άλλες 100 στειρώσεις αδέσποτων ζώων και δεσποζόμενων ζώων ευπαθών κοινωνικών ομάδων, πραγματοποιήθηκαν το τριήμερο 1, 2 και 3 Σεπτεμβρίου 2025

4 Σεπτεμβρίου 2025
Ολοκληρώθηκαν οι κρίσιμες συναντήσεις 9 εκ των 13 δημάρχων της Δυτικής Μακεδονίας-Αμανατίδη-Βουλευτών ΝΔ με υπουργούς στην Αθήνα

Με στοχευμένα αιτήματα ο Δήμαρχος Γρεβενών, Κυριάκος Ταταρίδης, στις συναντήσεις με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη στην Αθήνα

4 Σεπτεμβρίου 2025
Βόιο: 4 εκδηλώσεις το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου

Βόιο: 4 εκδηλώσεις το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου

4 Σεπτεμβρίου 2025
Προσοχή στις απάτες τύπου Caller ID spoofing: Από πλαστές τηλεφωνικές κλήσεις μέχρι deepfake φωνές και βίντεο χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι

Καστοριά: 17χρονος σε ρόλο απατεώνα!!

4 Σεπτεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Πέμπτη, 4 Σεπτεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Επιστήμονες προειδοποιούν: Οι εμβολιασμοί δεν θα σταματήσουν την εξέλιξη του κορονοϊού

sierafm by sierafm
30 Νοεμβρίου 2020
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
κορονοιος εμβολιο
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Την ώρα που όλος ο πλανήτης παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις στο πεδίο της ανάπτυξης εμβολίων για τον κορονοϊό, Αμερικανοί επιστήμονες προειδοποιούν πως ακόμη και όταν αρχίσουν οι εμβολιασμοί, η εξέλιξη του SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο Covid-19, δεν θα σταματήσει και στην πορεία μπορεί να γίνει πιο ανθεκτικός.

Γι’ αυτό, χρειάζεται συνεχής εγρήγορση, καθώς στις λοιμώδεις νόσους οι νόμοι του Δαρβίνου είναι εξίσου σημαντικοί με τους νόμους του Παστέρ.

Με άλλα λόγια, η φυσική επιλογή στους μικροοργανισμούς μπορεί να τους μεταμορφώσει μέσω της εξέλιξης τους. Όπως τα βακτήρια αναπτύσσουν αντίσταση στα αντιβιοτικά, οι ιοί μπορούν να εξελιχθούν και να γίνουν πιο ανθεκτικοί στα εμβόλια, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ.

Όπως επισημαίνουν σε δημοσίευση τους στο περιοδικό βιολογίας «PLoS Biology» οι καθηγητές βιολογίας Ντέιβιντ Κένεντι και ‘Αντριου Ριντ του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, ειδικοί στην ανάπτυξη της ιικής αντίστασης στα εμβόλια, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», υπάρχει μια μικρή πιθανότητα η εξέλιξη του νέου κορονοϊού να υποσκάψει σταδιακά την αποτελεσματικότητα της πρώτης γενιάς εμβολίων.

«Όπως έχουμε δει με άλλες νόσους, όπως η πνευμονία, η εξέλιξη αντίστασης μπορεί γρήγορα να καταστήσει τα εμβόλια αναποτελεσματικά. Μαθαίνοντας από την προηγούμενη εμπειρία και εφαρμόζοντας αυτή τη γνώση στο σχεδιασμό των εμβολίων, μπορούμε να μεγιστοποιήσουμε σε βάθος χρόνου τη θετική επίπτωση των εμβολίων κατά της Covid-19», ανέφερε ο Κένεντι.

Μεταξύ άλλων, οι δύο επιστήμονες προτείνουν τα ρινοφαρυγγικά δείγματα που συλλέγονται από εθελοντές στη διάρκεια των κλινικών δοκιμών των διαφόρων εμβολίων, να αναλύονται για τον προσδιορισμό του ιικού φορτίου τους (της ανιχνεύσιμης ποσότητας του κορονοϊού), έτσι ώστε να υπάρχει ένας διαχρονικός δείκτης για το πώς εξελίσσεται η μεταδοτικότητα του. Επισημαίνουν ότι το «φρενάρισμα» της μετάδοσης του ιού μέσω των εμβολιασμών αποτελεί παράγοντα-κλειδί για την εξέλιξη της αντίστασης του, καθώς όσο λιγότερο μεταδίδεται ο ιός, τόσο ελαχιστοποιούνται οι ευκαιρίες που έχει για να μεταλλαχθεί και έτσι -μέσω της διαδικασίας της φυσικής επιλογής- να αναδειχθούν νέα ισχυρότερα στελέχη.

Οι ερευνητές ακόμη προτείνουν τα γενετικά δεδομένα που αποκτώνται μέσω των ρινοφαρυγγικών δειγμάτων, να χρησιμοποιούνται για να παρακολουθείται κατά πόσο όντως στην πορεία συμβαίνει η εξέλιξη του ιού ως απάντηση στα εμβόλια, όπως επισημαίνει το ΑΜΠΕ. Για παράδειγμα, η ανίχνευση γενετικών διαφορών λόγω μεταλλάξεων ανάμεσα στα γονιδιώματα του κορονοϊού από εμβολιασμένους ανθρώπους, σε σχέση με γονιδιώματα του ιού από άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί αλλά είχαν κάνει εικονικό εμβόλιο (πλασίμπο), θα παράσχει την αναγκαία σύγκριση για να διαπιστωθεί κατά πόσο ο ιός εξελίσσεται υπό την πίεση των εμβολίων.

Ακόμη, η μελέτη εισηγείται την ανάλυση των δειγμάτων αίματος που λαμβάνονται στη διάρκεια των κλινικών δοκιμών των εμβολίων, προκειμένου να διαπιστωθεί -μέσω μέτρησης των αντισωμάτων και των Τ-λεμφοκυττάρων- κατά πόσο υπάρχει πλεονάζουσα ανοσία στους εμβολιαζόμενους.

«Όπως η συνδυαστική θεραπεία με αντιβιοτικά καθυστερεί την εξέλιξη της αντίστασης στα φάρμακα αυτά, τα εμβόλια που έχουν σχεδιαστεί για να προκαλούν μια πλεονάζουσα ανοσιακή αντίδραση -ή μία κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα ενθαρρύνεται να στοχεύσει σε πολλαπλά σημεία στην επιφάνεια του ιού- μπορεί επίσης να καθυστερήσει την εξέλιξη της αντίστασης απέναντι στα εμβόλια. Αυτό συμβαίνει, επειδή ο κορονοϊός θα πρέπει να αποκτήσει αρκετές μεταλλάξεις, αντί για μία μόνο, προκειμένου να επιβιώσει από την επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπου», τόνισε ο δρ Ριντ.

Γενικά πάντως, οι ερευνητές φαίνονται αισιόδοξοι ότι ο νέος κορονοϊός δεν θα γίνει ανθεκτικός στα εμβόλια. Ούτε τα βακτήρια ούτε οι ιοί αναπτύσσουν αντίσταση στα εμβόλια τόσο εύκολα, όσο κάνουν με άλλα φάρμακα. Για παράδειγμα, το εμβόλιο της ευλογιάς ποτέ δεν έχασε την αποτελεσματικότητα του, ούτε τα εμβόλια για την ιλαρά και την πολιομυελίτιδα, παρά την πολυετή χρήση τους.

Αντίθετα, τα αντιβιοτικά γρήγορα σχεδόν αχρηστεύονται. Εν μέρει η διαφορά οφείλεται στο ότι τα εμβόλια γενικά πυροδοτούν μια ευρύτερη και πιο ποικιλόμορφη της φυσικής ανοσίας, ενώ ένα αντιβιοτικό έχει μια πιο στενή στόχευση. Επίσης τα εμβόλια δρουν προτού ο παθογόνος μικροοργανισμός προλάβει να πολλαπλασιασθεί στον οργανισμό, ενώ όταν τα αντιβιοτικά ή άλλα φάρμακα χορηγούνται, το βακτήριο ή ο ιός-στόχος έχει ήδη αναπαραχθεί στο σώμα του ασθενούς.

Μερικές φορές πάντως, οι ιοί αναπτύσσουν αντοχή στα εμβόλια, αλλά δεν είναι πολύ συνηθισμένο. Έως τώρα δεν υπάρχουν ενδείξεις, σύμφωνα με τον Κένεντι, ότι τα πρώτα υπό δοκιμή εμβόλια για τον κορονοϊό (mRNA και άλλα) οδηγούν στην ανάπτυξη αντίστασης, αλλά το ζήτημα θα πρέπει να παρακολουθείται και, αν χρειαστεί, οι δημιουργοί των εμβολίων να αναπροσαρμόσουν τη σύνθεση τους.

Πηγή:Newsbeast.gr

Tags: κορονοιος εμβολιο
Previous Post

Σχολεία: Όλα τα σενάρια για επιστροφή των μαθητών πριν τις γιορτές και για Ιανουάριο

Next Post

Τα λάθη που κάνετε όταν πλένετε το πρόσωπό σας και πρέπει να σταματήσετε άμεσα

Next Post
ομορφια, πλυσιμο

Τα λάθη που κάνετε όταν πλένετε το πρόσωπό σας και πρέπει να σταματήσετε άμεσα

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Ν. Παπαϊωάννου από τη Δυτική Μακεδονία: “Κόσμημα το Πανεπιστήμιο για την περιοχή”
  • Βόιο: 9ο Εργαστήριο Παραδοσιακής Δόμησης στον Πεντάλοφο
  • Δυτική Μακεδονία: Πρώτη και με… διαφορά στην ανεργία
  • Σοκαριστικό περιστατικό στους Μανιάκους: Μινκ επιτέθηκε και ακρωτηρίασε το χέρι κατάκοιτης ηλικιωμένης
  • -3- θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα στη Δυτική Μακεδονία

Πρόσφατα σχόλια

  1. C.A.SAMPSONIDIS στο Δυο αγρότες από Γρεβενά και Βόιο φέρονται εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
  2. Κωστας στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  3. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  4. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  5. R-G στο Βόιο: Πόσο στοίχησε το Fiesta Voio και ποια είναι η ζημιά. Αναλυτικά στοιχεία
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr