• Latest
ΤΕΕ

Επιστολή του ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας προς τα Υπουργεία Υποδομών και Ανάπτυξης με θέμα “Μέτρα για την αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών και την ομαλή εκτέλεση των Δημοσίων Έργων”

16 Μαΐου 2022
χρημα

Πανάκριβο «λάθος» – Πρόστιμο 1.367 ευρώ για απόρριψη υπολειμμάτων καπνίσματος

29 Αυγούστου 2026
ΠΑΣΟΚ: Επίσκεψη του Υποψήφιου Προέδρου Μιχάλη Κατρίνη στον Νομό Κοζάνης

Το ΠΑΣΟΚ για την Περιοδεία Μητσοτάκη στο Νομό Κοζάνης

29 Αυγούστου 2026
Σιάτιστα: ( Φωτογραφία). Οι νεαροί απατεώνες που συνελήφθησαν, είχαν πάρει με τον ίδιο τρόπο κάρτες στην Πτολεμαΐδα και σε άλλες 9 περιοχές της Ελλάδας

Σιάτιστα: ( Φωτογραφία). Οι νεαροί απατεώνες που συνελήφθησαν, είχαν πάρει με τον ίδιο τρόπο κάρτες στην Πτολεμαΐδα και σε άλλες 9 περιοχές της Ελλάδας

29 Αυγούστου 2026
ΣΥΡΙΖΑ

ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης: Η κυβέρνησή σας κ. Μητσοτάκη δεν είναι η λύση, είναι το πρόβλημα             

29 Αυγούστου 2026
Ομιλία Π. Κουκουλόπουλου για την Τηλεθέρμανση στην Ολομέλεια της Βουλής

Π. Κουκουλόπουλος: Την ώρα της πρωθυπουργικής φιέστας, η Κυβέρνηση στη Βουλή απέρριπτε τις προτάσεις των μικρών γουνοποιών Σιάτιστας και Καστοριάς. Βίντεο

29 Αυγούστου 2026
Συνάντηση Σπάρτακου με τον Πρωθυπουργό

Συνάντηση Σπάρτακου με τον Πρωθυπουργό

29 Αυγούστου 2026
χαπια φαρμακα

Απόφαση ορόσημο: Ο FDA ενέκρινε φάρμακο για τον καρκίνο στο πάγκρεας

29 Αυγούστου 2026
πισινα

Τρία παιδιά αισθάνθηκαν δυσφορία από χλώριο πισίνας παιδότοπου – Συνελήφθη η υπεύθυνη

29 Αυγούστου 2026
Σκύλος δάγκωσε ταχυδρόμο – Συνελήφθη η ιδιοκτήτρια του ζώου

Άγρια επίθεση σκύλου σε 12χρονο- Συνελήφθη 28χρονη

29 Αυγούστου 2026
Τουρισμός για όλους

«Κλήρωσε» το Τουρισμός Για Όλους 2026: Δείτε τα αποτελέσματα

29 Αυγούστου 2026
ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΟ, ΚΑΥΣΩΝΑΣ

Λειτουργία Dry στο κλιματιστικό: Πώς προσφέρει δροσιά καταναλώνοντας λιγότερο ρεύμα

29 Αυγούστου 2026
Τραγωδία στη Χαλκιδική: Αγόρι 8 ετών κατέρρευσε και πέθανε μπροστά στους γονείς του

Μυστήριο για τον τρόπο που έχασε την ζωή της η 18χρονη στους καταρράκτες Δερματά – Είχε πάει για φωτογραφίες

29 Αυγούστου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Κυριακή, 30 Αυγούστου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Επιστολή του ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας προς τα Υπουργεία Υποδομών και Ανάπτυξης με θέμα “Μέτρα για την αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών και την ομαλή εκτέλεση των Δημοσίων Έργων”

sierafm by sierafm
16 Μαΐου 2022
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
ΤΕΕ
0
SHARES
9
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Μέτρα για την αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών και την ομαλή εκτέλεση των Δημοσίων Έργων

Αξιότιμοι κοι Υπουργοί,

Όπως σας είναι γνωστό, οι συνεχιζόμενες συνέπειες του COVID-19, η ενεργειακή κρίση και η κρίση στην Ουκρανία έχουν επιφέρει ραγδαίες αυξήσεις στις τιμές των υλικών και της ενέργειας και προβλήματα στην ομαλή λειτουργία της αλυσίδας εφοδιασμού. Οι ανωτέρω παράγοντες προκαλούν δυσκολία έως αδυναμία υλοποίησης των δημοσίων συμβάσεων και εκτέλεσης των δημοσίων έργων, καθώς ήταν απρόβλεπτοι υπό την έννοια ότι δεν μπορούσαν να προβλεφθούν κατά το στάδιο σύνταξης και υποβολής των προσφορών.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι συνεχείς ανατιμήσεις των υλικών που απαιτούνται για την εκτέλεση των δημοσίων έργων (σίδηρος, τσιμέντο, χαλκός, ξυλεία, άσφαλτος κλπ.) έχουν αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό το τελευταίο χρονικό διάστημα, που αποκλείουν την ομαλή εκτέλεση των έργων. Κι αυτή είναι η απαρχή μόνο του προβλήματος. Καθώς η αδυναμία υλοποίησης έργων επιφέρει κίνδυνο απένταξεώς τους,  εμπλοκή στις χρηματοδοτήσεις,  στον οικονομικό προγραμματισμό τους και απώλεια θέσεων εργασίας,  έχουν  δημιουργηθεί συνθήκες έκτακτης ανάγκης που απαιτούν  άμεση λύση. Το νέο περιβάλλον, που έχει πλέον δημιουργηθεί στην υλοποίηση των δημόσιων συμβάσεων,  αφορά τόσο τους εργολήπτες – κατασκευαστικές εταιρίες όσο και τις αρμόδιες Υπηρεσίες (Τεχνικές, Οικονομικές) των αναθετουσών αρχών (αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης, οργανισμοί δημοσίου δικαίου κ.ο.κ.).

Οι εξαγγελθείσες παρεμβάσεις (σύμφωνα με το δελτίου τύπου της 04/05/2022) που πρόκειται να αναλάβει το Υπουργείο  Υποδομών & Μεταφορών είναι προς την σωστή κατεύθυνση. και η θετική τους επίδραση θα ενισχυθεί εάν οι εν λόγω παρεμβάσεις  υλοποιηθούν το ταχύτερο δυνατόν.  

Είναι επιτακτική ανάγκη να ενεργοποιηθούν άμεσα οι διατάξεις του Νόμου, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες νομοθετικής ρύθμισης και παρέμβασης και να δοθούν άμεσα διευκρινιστικές οδηγίες – εγκύκλιοι  για τα μέτρα που θα ληφθούν για την διαδικασία που θα ακολουθείται σε κάθε στάδιο, προκειμένου να μπορούν ανάδοχοι και αναθέτουσες αρχές να προχωρήσουν στις απαραίτητες τροποποιήσεις και να συνεχιστεί απρόσκοπτα η εκτέλεση των έργων. Η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων,  με την υπ’αρ.2040/13-04-2022 επιστολή της προς όλους τους αρμόδιους φορείς με θέμα «  Διευκρινήσεις ως προς την αύξηση τιμών και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, λόγω της ενεργειακής κρίσης της κρίσης, στην Ουκρανία και των συνεχιζόμενων συνεπειών  του COVID-19», επισημαίνει τις διατάξεις του θεσμικού πλαισίου οι οποίες δύναται να χρησιμοποιηθούν από τις Αναθέτουσες Αρχές ώστε να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί  και να συνεχισθεί ομαλά η εκτέλεση των συμβάσεων. Αναμένουμε από το Υπουργείο να απευθύνει με ανάλογο τρόπο κατευθύνσεις  προς όλες τις Αναθέτουσες Αρχές και του εμπλεκόμενους φορείς.

Στην παραπάνω κατεύθυνση, της αναζήτησης άμεσων λύσεων, το ΤΕΕ/ΤΔΜ έχει να προτείνει στους αρμόδιους φορείς τα παρακάτω:

  • ΑΜΕΣΗ ΕΚΔΟΣΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

Το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις αναθεωρήσεις τιμών ανά άρθρο εργασιών στα δημόσια έργα απαιτεί χρονοβόρες και απαιτητικές (μεγάλου φόρτου εργασίας) διαδικασίες ώστε η επιτροπή διαπίστωσης τιμών δημοσίων έργων να προσδιορίσει συντελεστές αναθεώρησης τιμών για κάθε άρθρο εργασιών από τα εκατοντάδες που υπάρχουν).  Ως άμεση λύση και με προσωρινό χαρακτήρα προτείνετε να υιοθετηθεί  ο ορισμός ομάδων ομοειδών εργασιών και εν συνεχεία «οριζόντιων» συντελεστών αναθεώρησης τιμών ανά ομάδα ομοειδών εργασιών ο οποίος  θα εφαρμόζεται σε όλα τα άρθρα των εν εξελίξει έργων αντίστοιχης ομάδας, με την ανάλογη τροποποίηση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου.

  • ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

Εργασίες των οποίων η ανατίμηση των υλικών δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με την αναθεώρηση τιμών, θα πρέπει να αποζημιώνονται απολογιστικά. Ενδεικτικά Σας αναφέρουμε τις εργασίες ασφαλτόστρωσης, εργασίες που περιλαμβάνουν οικοδομικό σίδηρο κ.ά.

  • ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ

Τροποποίηση των συμβάσεων και αναπροσαρμογή του εργολαβικού ανταλλάγματος για την κάλυψη των ανατιμήσεων στις περιπτώσεις που δεν δύνανται να καλυφθούν από τους συντελεστές αναθεώρησης (βλ. άρθρο 132 ν4412/2016).

  • ΕΠΑΝΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΜΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ ΕΡΓΩΝ

Αναπροσαρμογή των Προϋπολογισμών Μελετών των υπό δημοπράτηση Έργων ώστε να συμβαδίζουν με την οικονομική πραγματικότητα.

  • ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΠΡΟΘΕΣΜΙΩΝ

Προκειμένου να υλοποιηθούν οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων των υλικών και της εργασίας. Σε κάποιες, δε, περιπτώσεις μπορεί να εφαρμοσθεί, εφόσον κριθεί σκόπιμο και συμφωνεί ο Ανάδοχος, προσωρινή αναστολή συμβατικών υποχρεώσεων.

Το ΤΕΕ/ΤΔΜ ζητά άμεση στήριξη και ρύθμιση της έκτακτης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, καθώς μέχρι στιγμής υπάρχει μόνο μία ανακοίνωση υπό τη μορφή δελτίου τύπου από το Υπουργείο Υποδομών ότι θα προωθηθούν θεσμικά παρεμβάσεις προς την επίλυση του ζητήματος. Δεν αρκεί όμως μόνο η πολιτική δέσμευση, αλλά απαιτείται ουσιαστική και επείγουσα παρέμβαση και προγραμματισμός, προκειμένου να γίνει διαχείριση της κρίσης που αντιμετωπίζει ο χώρος των δημοσίων έργων και να μην υπάρξουν μη αναστρέψιμες συνέπειες.

Είμαστε πάντα στη διάθεσή σας για οτιδήποτε χρειαστείτε.

 

Για τη Δ.Ε. του Τ.Ε.Ε./Τ.Δ.Μ.

Ο Πρόεδρος

 

 

 

 

Νικόλαος Συλλίρης

 

Tags: ΤΕΕ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Previous Post

Kοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος: Πότε οι νέες αιτήσεις

Next Post

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας κ. Μαργαρίτης Γεώργιος επισκέφτηκε το Γενικό Νοσοκομείο Φλώρινας «Ελένη Θ. Δημητρίου»

Next Post
Νοσοκομείο Φλώρινας

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας κ. Μαργαρίτης Γεώργιος επισκέφτηκε το Γενικό Νοσοκομείο Φλώρινας «Ελένη Θ. Δημητρίου»

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Πανάκριβο «λάθος» – Πρόστιμο 1.367 ευρώ για απόρριψη υπολειμμάτων καπνίσματος
  • Το ΠΑΣΟΚ για την Περιοδεία Μητσοτάκη στο Νομό Κοζάνης
  • Σιάτιστα: ( Φωτογραφία). Οι νεαροί απατεώνες που συνελήφθησαν, είχαν πάρει με τον ίδιο τρόπο κάρτες στην Πτολεμαΐδα και σε άλλες 9 περιοχές της Ελλάδας
  • ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης: Η κυβέρνησή σας κ. Μητσοτάκη δεν είναι η λύση, είναι το πρόβλημα             
  • Π. Κουκουλόπουλος: Την ώρα της πρωθυπουργικής φιέστας, η Κυβέρνηση στη Βουλή απέρριπτε τις προτάσεις των μικρών γουνοποιών Σιάτιστας και Καστοριάς. Βίντεο

Πρόσφατα σχόλια

  1. “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια - TsotiliNews στο “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια
  2. Ανακήρυξη ως Ευεργέτη του Παναγιώτη Ξενόπουλου από το Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου - TsotiliNews στο Ανακήρυξη ως Ευεργέτη του Παναγιώτη Ξενόπουλου από το Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου
  3. Vangelis Tzelepis στο Σιάτιστα- Δεκαπενταύγουστος: Η παρέα ” Τα Λεβεντόπαιδα”. Βίντεο και φωτογραφίες
  4. Xris στο Δήμος Βοΐου: Τέσσερις νέες παιδικές χαρές σε Γαλατινή, Σιάτιστα, Εράτυρα και Τσοτύλι. Φωτογραφίες
  5. sierafm στο Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στη Σιάτιστα στο κέντρο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr