• Latest
Επίδομα στέγασης: Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν την πληρωμή Ιανουαρίου -Τι αλλάζει από το 2025

Επιστροφή ενοικίου: Τι να κάνουν όσοι έλαβαν λίγα ή και καθόλου χρήματα – Η προθεσμία

10 Δεκεμβρίου 2025
Τσοτύλι: Πρωταθλήτρια Ελλάδος και πάλι η Καρπόζηλου Δήμητρα στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Πυγμαχίας

Τσοτύλι: Πρωταθλήτρια Ελλάδος και πάλι η Καρπόζηλου Δήμητρα στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Πυγμαχίας

5 Ιουλίου 2026
Έρχεται το φεστιβάλ «Ανάσα του Δάσους 2026 – Summer Edition» στο Δασάκι Μεσοποταμίας (Καστοριά) με δωρεάν κάμπινγκ και πολλή μουσική!

Έρχεται το φεστιβάλ «Ανάσα του Δάσους 2026 – Summer Edition» στο Δασάκι Μεσοποταμίας (Καστοριά) με δωρεάν κάμπινγκ και πολλή μουσική!

5 Ιουλίου 2026
Μακεδονικός Σιάτιστας: Ανανέωση συνεργασίας με τον προπονητή τερματοφυλάκων Θεόφιλο Φώτη

Μακεδονικός Σιάτιστας: Ανανέωση συνεργασίας με τον προπονητή τερματοφυλάκων Θεόφιλο Φώτη

5 Ιουλίου 2026
Δήμος Βοΐου: Με απόλυτη επιτυχία και πλήθος κόσμου η κεντρική παράσταση του 4ου Διεθνούς Φολκλορικού Φεστιβάλ στη Σιάτιστα. Φωτογραφίες

Δήμος Βοΐου: Με απόλυτη επιτυχία και πλήθος κόσμου η κεντρική παράσταση του 4ου Διεθνούς Φολκλορικού Φεστιβάλ στη Σιάτιστα. Φωτογραφίες

5 Ιουλίου 2026
νερο

Πώς να μειώσετε με ασφάλεια τη θερμοκρασία του σώματός σας σε ακραία ζέστη

5 Ιουλίου 2026
φρουτα λαχανικα

Οι 9 καλύτερες τροφές για την υγεία των νεφρών, σύμφωνα με διατροφολόγους

5 Ιουλίου 2026
Δικαστήριο δικη

Κακουργηματική δίωξη σε 54χρονη που κατηγορείται ότι παρέσυρε γάτα με το αυτοκίνητό της

5 Ιουλίου 2026
ΠΑΙΔΙ, ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Τέσσερις νεαροί ξυλοκόπησαν και έστειλαν στο νοσοκομείο 14χρονο

5 Ιουλίου 2026
πυροσβεστικη, φωτια, πυρκαγια

Δύο πυροσβέστες τραυματίες από τη φωτιά στο Ωραιόκαστρο – Μεταφέρονται στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο

5 Ιουλίου 2026
ασθενοφορο

Νεκρή 82χρονη που παρασύρθηκε από δίκυκλο σε λαϊκή αγορά

5 Ιουλίου 2026
Δήμος Γρεβενών: Διάθεση κλιματιζόμενων χώρων και μέτρα προστασίας από τον καύσωνα

Καύσωνας: Προειδοποίηση για ακραίες θερμοκρασίες στην Ελλάδα

5 Ιουλίου 2026
ΒΟΤΑΝΑ

Το «θαυματουργό» ρόφημα από το παραμελημένο βότανο

5 Ιουλίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Κυριακή, 5 Ιουλίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Επιστροφή ενοικίου: Τι να κάνουν όσοι έλαβαν λίγα ή και καθόλου χρήματα – Η προθεσμία

sierafm by sierafm
10 Δεκεμβρίου 2025
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
Επίδομα στέγασης: Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν την πληρωμή Ιανουαρίου -Τι αλλάζει από το 2025
0
SHARES
30
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Δεύτερη ευκαιρία θα έχουν οι ενοικιαστές που έλαβαν πολύ μικρή ή και καθόλου επιστροφή ενοικίου προκειμένου να κάνουν τροποποιητική δήλωση στην ΑΑΔΕ και να λάβουν κανονικά τα ποσά που δικαιούνται.

Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ, επισημαίνει ότι οι αυτόματες πληρωμές έγιναν με βάση τα ποσά που είχαν δηλωθεί στο έντυπο Ε1 για το φορολογικό έτος 2024. Σε περιπτώσεις όπου υπήρχαν λάθη ή ελλείψεις, το ποσό της επιστροφής ήταν μειωμένο. Συγκεκριμένα εντοπίστηκαν χιλιάδες δηλώσεις όπου είχε αναγραφεί το μηνιαίο ενοίκιο ως ετήσιο.

Για τον λόγο αυτό, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, έδωσε τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση έως τις 30 Δεκεμβρίου 2025, ώστε να λάβουν το ποσό που τους αναλογεί πραγματικά.

Πώς υπολογίζεται η ενίσχυση

Η επιστροφή ενοικίου υπολογίζεται ως το 1/12 της ετήσιας δαπάνης ενοικίου που έχει δηλωθεί στη φορολογική δήλωση (Ε1) του μισθωτή για το φορολογικό έτος 2024, δηλαδή στη δήλωση που υποβλήθηκε το 2025.

Υπάρχουν ανώτατα όρια επιστροφής:

  • 800 ευρώ για μισθωτή χωρίς τέκνα
  • 850 ευρώ με ένα τέκνο
  • 900 ευρώ με δύο τέκνα
  • και +50 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο.

Το πλαφόν ενεργοποιείται μόνο εφόσον το δηλωθέν ετήσιο ενοίκιο ξεπερνά αυτά τα ποσά , διαφορετικά εφαρμόζεται το 1/12 της πραγματικής δαπάνης. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση ύπαρξης φοιτητικής κατοικίας λαμβάνεται επιπλέον ποσό έως 800 ευρώ ανά φοιτητική κατοικία.

Πλήρης διασταύρωση στοιχείων

Οι δηλώσεις των μισθωτών διασταυρώνονται:

  • με το ηλεκτρονικό μισθωτήριο, και
  • με τη φορολογική δήλωση του εκμισθωτή.

Σε περίπτωση που στη δήλωση Ε1 του μισθωτή το ποσό είναι μεγαλύτερο και από αυτό που υπάρχει στο ηλεκτρονικό μισθωτήριο και από αυτό που υπάρχει στη δήλωση του εκμισθωτή, λαμβάνεται υπόψη το μεγαλύτερο μεταξύ του ηλεκτρονικού μισθωτηρίου και της δήλωσης του εκμισθωτή, δηλαδή η πιο ευνοϊκή λύση για τον ενοικιαστή.

Σε κάθε περίπτωση το ποσό της ενίσχυσης δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1/12 του ποσού που έχει δηλώσει ο ενοικιαστής στη φορολογική δήλωση Ε1. Σημειώνονται ότι στο Ε1 δηλώνονται οι ετήσιες δαπάνες που κατέβαλε ο μισθωτής.

Μικρό ποσοστό ενοικιαστών έλαβαν χαμηλά ποσά (20–30 ευρώ)

Με βάση τα δεδομένα των πληρωμών, η πλειονότητα των δικαιούχων (78,5%) έλαβε ενίσχυση άνω των 100 ευρώ και έφτασε έως και 1.500 ευρώ. Ωστόσο, υπήρχε ένα ποσοστό 3,9% των ενοικιαστών που έλαβε μικρή ενίσχυση έως 30 ευρώ και 17,6% που έλαβε ενίσχυση μεταξύ 30 και 100 ευρώ.

Σημαντικός αριθμός από αυτούς που έλαβε μικρή ενίσχυση είτε μοιραζόταν το ενοίκιο με άλλους αντισυμβαλλόμενους στο μισθωτήριο, είτε είχε ενοικιάσει κατοικία μόνο για λίγους μήνες το 2024, άρα το 1/12 της ετήσιας δαπάνης αντιστοιχούσε στο ποσό αυτό.

Για παράδειγμα, φορολογούμενος νοίκιασε διαμέρισμα από την 1η Σεπτεμβρίου 2024, με μηνιαίο μίσθωμα 200 ευρώ. Συνεπώς, η ετήσια δαπάνη του ήταν για 4 μόνο μήνες, δηλαδή 800 ευρώ και η ενίσχυση που αναλογεί ως το 1/12 της ετήσιας δαπάνης ανέρχεται σε 67 ευρώ.

Πού απευθύνονται οι πολίτες

Από την Τρίτη 2 Δεκεμβρίου, οι δικαιούχοι μπορούν να καλούν στο 1521 της ΑΑΔΕ για διευκρινίσεις.

Όσοι πολίτες θεωρούν ότι έχουν υποβάλλει λανθασμένα στοιχεία στη δήλωση Ε1 μπορούν να υποβάλουν τροποποιητική άμεσα ώστε να συμπεριληφθούν στις επόμενες καταβολές.

Η επιστροφή καταβάλλεται αυτόματα στον ΙΒΑΝ που έχει δηλωθεί στην ΑΑΔΕ, χωρίς να απαιτείται αίτηση.

Επιπλέον όσοι δικαιούχοι δεν είχαν δηλώσει ΙΒΑΝ μπορούν να το πράξουν άμεσα ώστε να πραγματοποιηθούν συμπληρωματικές καταβολές.

Ειδικές περιπτώσεις – Υποβολή δικαιολογητικών έως 31 Δεκεμβρίου: Επιπροσθέτως όπως προβλέπει το άρθρο 8 της Α 1132/2025, σε ειδικές περιπτώσεις επιτρέπεται η υποβολή δικαιολογητικών μέσω της εφαρμογής «Τα Αιτήματά μου» στην πλατφόρμα myAADE, έως την 31η Δεκεμβρίου του έτους καταβολής, ώστε να ολοκληρωθεί η ενίσχυση».

ΠΗΓΗ

Tags: ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΕΝΟΙΚΙΟΥ
Previous Post

Ασθενής πέθανε από λύσσα μετά από μεταμόσχευση μολυσμένου νεφρού

Next Post

Αλλαγή ημερομηνίας στις λαϊκές αγορές Σιάτιστας, Νεάπολης και Εράτυρας λόγω γιορτών

Next Post
Λαϊκή

Αλλαγή ημερομηνίας στις λαϊκές αγορές Σιάτιστας, Νεάπολης και Εράτυρας λόγω γιορτών

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Τσοτύλι: Πρωταθλήτρια Ελλάδος και πάλι η Καρπόζηλου Δήμητρα στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Πυγμαχίας
  • Έρχεται το φεστιβάλ «Ανάσα του Δάσους 2026 – Summer Edition» στο Δασάκι Μεσοποταμίας (Καστοριά) με δωρεάν κάμπινγκ και πολλή μουσική!
  • Μακεδονικός Σιάτιστας: Ανανέωση συνεργασίας με τον προπονητή τερματοφυλάκων Θεόφιλο Φώτη
  • Δήμος Βοΐου: Με απόλυτη επιτυχία και πλήθος κόσμου η κεντρική παράσταση του 4ου Διεθνούς Φολκλορικού Φεστιβάλ στη Σιάτιστα. Φωτογραφίες
  • Πώς να μειώσετε με ασφάλεια τη θερμοκρασία του σώματός σας σε ακραία ζέστη

Πρόσφατα σχόλια

  1. Το Μυστικό μιας Ποιοτικής Καθημερινότητας - SieraFM στο Αγχος και καθημερινότητα -Οι 12 αλλαγές που πρέπει να κάνετε στον τρόπο ζωής σας για να το μειώσετε
  2. Οι Καλύτερες Επενδύσεις Ξεκινούν από τις Σωστές Αποφάσεις - SieraFM στο Επένδυση στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Κοζάνη?
  3. Τι Αυξάνει Πραγματικά την Αξία ενός Σπιτιού; - SieraFM στο Μια παράσταση «Θεάτρου Forum» για το έμφυλο χάσμα στη φροντίδα!
  4. Self Care για Εσένα και το Κατοικίδιό σου - SieraFM στο Κοζάνη: Ολοκληρώθηκε η διημερίδα «Μακροχρόνια Φροντίδα Υγείας: Χτίζοντας Συνεργασίες»
  5. Το Σπίτι, το Σώμα και οι Στιγμές Ξεκούρασης - SieraFM στο Γ. Κασαπίδης: Βάλαμε σε τροχιά υλοποίησης έργα που προστατεύουν το περιβάλλον και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των Δυτικομακεδόνων
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr