• Latest
Επίδομα στέγασης: Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν την πληρωμή Ιανουαρίου -Τι αλλάζει από το 2025

Επιστροφή ενοικίου: Τι πρέπει να κάνουν όσοι δεν θα λάβουν την ενίσχυση

23 Σεπτεμβρίου 2025
Το Σύνολο Παραδοσιακής Ορχήστρας του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας στην 8η Εκπαίδευση και Λαογραφία

Το Σύνολο Παραδοσιακής Ορχήστρας του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας στην 8η Εκπαίδευση και Λαογραφία

8 Απριλίου 2026
Το μήνυμα του Δημάρχου Κοζάνης Γιάννη Κοκκαλιάρη για την πρεμιέρα του έργου «Η αγάπη άργησε μια μέρα» που ανεβαίνει την Παρασκευή 15/11

Γιάννης Κοκκαλιάρης: «Αλλάζουμε τον Δήμο μας στην πράξη!» – “Πράσινο φως” του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων, συνολικού ποσού 4,6 εκατομμυρίων ευρώ

8 Απριλίου 2026
Φυσικό Αέριο Δυτικής Μακεδονίας»  Με απόλυτη επιτυχία και πλήθος κόσμου το grand opening του νέου καταστήματος στην Καστοριά

Φυσικό Αέριο Δυτικής Μακεδονίας»  Με απόλυτη επιτυχία και πλήθος κόσμου το grand opening του νέου καταστήματος στην Καστοριά

8 Απριλίου 2026
ΕΠΣ Κοζάνης: Η αγωνιστική δράση του Σαββατοκύριακου

Γ Εθνική: Έμεινε ο Εορδαϊκός, υποβιβάστηκε η Κοζάνη

8 Απριλίου 2026
Με τεσσάρα πέρασε ο Μακεδονικός Σιάτιστας, από τον Ατρόμητο

Ανατροπή και πρόκριση για τον Μακεδονικό Σιάτιστας στον τελικό Κυπέλλου ΕΠΣ Κοζάνης

8 Απριλίου 2026
Δωρεά ενός αναπηρικού αμαξιδίου προς το Τιάλειο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο Κοζάνης _ Από Την Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης

Δωρεά ενός αναπηρικού αμαξιδίου προς το Τιάλειο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο Κοζάνης _ Από Την Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης

8 Απριλίου 2026
Κολυμβητική Ένωση Κοζάνης: Πρώτη θέση για την Προαγωνιστική στα «Φιλίππεια» της Κάβαλας, με 38 μετάλλια και ρεκόρ αγώνων!

Κολυμβητική Ένωση Κοζάνης: Πρώτη θέση για την Προαγωνιστική στα «Φιλίππεια» της Κάβαλας, με 38 μετάλλια και ρεκόρ αγώνων!

8 Απριλίου 2026
Ο Δήμαρχος Γιάννης Κοκκαλιάρης σε Δρέπανο, Κοιλάδα, Τετράλοφο, Ρυάκιο και Ακρινή – Αυτοψία στα έργα και τις παρεμβάσεις του Δήμου Κοζάνης (Φωτογραφίες)

Ο Δήμαρχος Γιάννης Κοκκαλιάρης σε Δρέπανο, Κοιλάδα, Τετράλοφο, Ρυάκιο και Ακρινή – Αυτοψία στα έργα και τις παρεμβάσεις του Δήμου Κοζάνης (Φωτογραφίες)

8 Απριλίου 2026
Δήμος Κοζάνης: Μία σπουδαία δωρεά από την κα Αλεξάνδρα Ζιάμπα – Άντερσον (Φωτογραφίες)

Δήμος Κοζάνης: Μία σπουδαία δωρεά από την κα Αλεξάνδρα Ζιάμπα – Άντερσον (Φωτογραφίες)

8 Απριλίου 2026
Φίλοι της Παράδοσης: Ευχαριστήρια επιστολή

Δήμος Κοζάνης: Ευχαριστήριο μήνυμα προς τον κ. Στέφανο Κυρατσού

8 Απριλίου 2026
Τα ΚΕΠ του Δήμου Βοΐου εκσυχρονίζονται

Δήμος Κοζάνης: Έως τις 13:00 η λειτουργία των ΚΕΠ τη Μεγάλη Πέμπτη 9 Απριλίου 2026

8 Απριλίου 2026
Εσπερινός και Ακολουθία των Χαιρετισμών του Αγίου Δημητρίου την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024

Σιάτιστα: Το πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών στον Άγιο Δημήτριο

8 Απριλίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Πέμπτη, 9 Απριλίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Επιστροφή ενοικίου: Τι πρέπει να κάνουν όσοι δεν θα λάβουν την ενίσχυση

sierafm by sierafm
23 Σεπτεμβρίου 2025
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
Επίδομα στέγασης: Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν την πληρωμή Ιανουαρίου -Τι αλλάζει από το 2025
0
SHARES
31
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Με τον χρόνο να μετράει αντίστροφα για την επιστροφή ενός ενοικίου σε πάνω από 1 εκατ. φορολογούμενους που διαμένουν σε μισθωμένη κύρια ή και φοιτητική κατοικία, το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ καθορίζουν τη διαδικασία, διευκρινίζοντας ότι η ενίσχυση χορηγείται αυτόματα μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, χωρίς να απαιτείται η υποβολή αίτησης, με βάση τα στοιχεία της φορολογικής δήλωσης του δικαιούχου, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Σεπτεμβρίου (30/9).

H νέα υπουργική απόφαση που υπογράφουν οι Γιώργος Κώτσηρας και Θάνος Πετραλιάς κατόπιν εισήγησης του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, δίνονται απαντήσεις και οδηγίες για ειδικές περιπτώσεις ενοικιαστών καθώς και για όσους δικαιούχους δεν θα δουν στο τραπεζικό τους λογαριασμό την επιστροφή του ενοικίου.

Ειδικότερα:

1. Στις περιπτώσεις που ο εκμισθωτής δεν υποχρεούται να υποβάλει δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας (Δημόσιο) ή υποβάλει χειρόγραφα δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας (π.χ. ανήλικοι) οι δικαιούχοι μισθωτές πρέπει να υποβάλουν έως τις 20/10/2025, τα απαιτούμενα, κατά περίπτωση, δικαιολογητικά (μισθωτήριο, αποδεικτικά καταβολής του μισθώματος, βεβαίωση σπουδών) στην αρμόδια για την παραλαβή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματός τους υπηρεσία της ΑΑΔΕ. Η υποβολή των δικαιολογητικών γίνεται ψηφιακά μέσω της εφαρμογής «Τα Αιτήματά μου» στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr), και είναι απαραίτητη προκειμένου να καταβληθεί η ενίσχυση έως το τέλος Νοεμβρίου 2025. Εάν τα παραπάνω δικαιολογητικά υποβληθούν μετά τις 20/10/2025 και το αργότερο έως τις 31/12/2025, η καταβολή της ενίσχυσης θα γίνει σε επόμενο χρόνο.

2. Σε ειδικές περιπτώσεις μη καταβολής της ενίσχυσης και συγκεκριμένα λόγω:

  • εσφαλμένης εφαρμογής περιουσιακού κριτηρίου για φοιτητική κατοικία,
  • μη καταβολής της ενίσχυσης για το σύνολο των φοιτητικών κατοικιών μιας οικογένειας και
  • καταβολής μεγαλύτερου ποσού, εφόσον το ποσό αυτό έχει περιληφθεί στο έντυπο Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του μισθωτή, και προκύπτει από τα συμβατικώς συμφωνηθέντα,

οι δικαιούχοι μισθωτές μπορούν να υποβάλουν έως τις 31/12/2025 ψηφιακά μέσω της εφαρμογής «Τα Αιτήματά μου» στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr), τα σχετικά δικαιολογητικά (μισθωτήριο, βεβαιώσεις σπουδών, αποδεικτικά τραπέζης για την καταβολή του μισθώματος) στην αρμόδια για την παραλαβή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματός τους υπηρεσία της ΑΑΔΕ, προκειμένου να γίνει η καταβολή της ενίσχυσης σε επόμενο χρόνο.

Η ενίσχυση

Για τη φετινή χρονιά, η επιστροφή ενοικίου αφορά μισθώσεις για το φορολογικό έτος 2024 και η καταβολή του ποσού θα γίνει εφάπαξ έως το τέλος Νοεμβρίου 2025.

Η οικονομική ενίσχυση χορηγείται αυτόματα, χωρίς να απαιτείται η υποβολή αίτησης, με βάση τα στοιχεία της φορολογικής δήλωσης του δικαιούχου (όπως αυτή έχει διαμορφωθεί έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Σεπτεμβρίου).

Ποσά Ενίσχυσης

  • Κύρια κατοικία: Έως 800 ευρώ ετησίως. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.
  • Φοιτητική κατοικία: Έως 800 ευρώ ετησίως για κάθε φοιτητή.

Ειδικότερα, το ποσό της επιστροφής είναι ίσο με το ένα δωδέκατο (1/12) του συνολικού ετήσιου ενοικίου που καταβλήθηκε το 2024. Αν υπήρξαν περισσότερες από μία διαδοχικές μισθώσεις, το ποσό υπολογίζεται με βάση το άθροισμα των καταβληθέντων μισθωμάτων.

Δικαιούχοι

Για τη λήψη της ενίσχυσης, πρέπει να πληρούνται συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ανάλογα με το είδος της κατοικίας (κύρια ή φοιτητική).

1. Για μίσθωση κύριας κατοικίας, πρέπει να πληρούνται σωρευτικά τα ακόλουθα κριτήρια:

Εισοδηματικά κριτήρια (ετήσιο οικογενειακό εισόδημα):

  • Άγαμοι: έως 20.000 ευρώ.
  • Έγγαμοι ή Μέλη Συμφώνου Συμβίωσης: έως 28.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 4.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.
  • Μονογονεϊκές Οικογένειες: έως 31.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο, πέραν του πρώτου.

2. Περιουσιακά κριτήρια: Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας (με βάση τα στοιχεία ΕΝΦΙΑ του έτους καταβολής της ενίσχυσης) δεν πρέπει να υπερβαίνει τις:

  • 120.000 ευρώ για τους άγαμους.
  • 120.000 ευρώ, προσαυξημένη κατά 20.000 ευρώ για τον/την σύζυγο ή μέρος συμφώνου συμβίωσης και κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο.

Για μίσθωση φοιτητικής κατοικίας:

Εξετάζονται μόνο τα εισοδηματικά κριτήρια που αναφέρονται παραπάνω, ανεξάρτητα από το αν η φοιτητική κατοικία δηλώνεται στη φορολογική δήλωση των γονέων ή ως κύρια κατοικία στη φορολογική δήλωση του ίδιου του φοιτητή.

Προϋποθέσεις

Για να γίνει η επιστροφή του ενοικίου, θα πρέπει:

  • Να έχει υποβληθεί στην ΑΑΔΕ η Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης («Μισθωτήριο») για το ακίνητο, έως τις 15 Ιουλίου 2025.
  • Να έχει δηλωθεί ο αριθμός της δήλωσης αυτής στη φορολογική δήλωση φορολογικού έτους 2024 (έντυπο Ε1, Πίνακας 6). Ο αριθμός της δήλωσης μπορεί να περιληφθεί και σε εκπρόθεσμη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, στην οποία δεν επιβάλλονται κυρώσεις, έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Σεπτεμβρίου. Σε περίπτωση τροποποίησης της μίσθωσης, αρκεί να έχει δηλωθεί ο αριθμός της τελευταίας δήλωσης μίσθωσης.

Εάν δεν έχει δηλωθεί ο αριθμός του μισθωτηρίου στο Ε1, η ΑΑΔΕ θα διενεργήσει διασταυρωτικό έλεγχο και εφόσον από τα στοιχεία της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του μισθωτή και την ενεργή δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης που έχει υποβληθεί στην ΑΑΔΕ, τα στοιχεία μίσθωσης ταυτοποιούνται μέσω του δηλωθέντος αριθμού παροχής ρεύματος, η ενίσχυση θα καταβάλλεται κανονικά. καταβολή της ενίσχυσης θα γίνει με βάση το μέγιστο ποσό μεταξύ αυτού που έχει συμφωνηθεί συμβατικά (βάσει της ενεργούς δήλωσης πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης που έχει υποβληθεί στην ΑΑΔΕ) και του ποσού που έχει δηλωθεί από τους εκμισθωτές στη δήλωση φορολογίας εισοδήματός τους.

ΙΒΑΝ

Η πληρωμή της ενίσχυσης θα γίνει εφάπαξ στον λογαριασμό (IBAN) που έχει γνωστοποιηθεί στην ΑΑΔΕ, στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr), στη διαδρομή Μητρώο & Επικοινωνία > Δήλωση Λογαριασμού IBAN ή μέσω του myAADEapp στην επιλογή Στοιχεία Επικοινωνίας > IBAN.

ΠΗΓΗ

Previous Post

Στο νοσοκομείο αγοράκι τριών ετών – Το παρέσυρε ο πατέρας του με το αυτοκίνητο

Next Post

Πώς θα γίνεται η περιφρούρηση των καταυλισμών Ρομά από τις νέες ομάδες αστυνόμευσης του «ελληνικού FBI»

Next Post
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Πώς θα γίνεται η περιφρούρηση των καταυλισμών Ρομά από τις νέες ομάδες αστυνόμευσης του «ελληνικού FBI»

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Το Σύνολο Παραδοσιακής Ορχήστρας του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας στην 8η Εκπαίδευση και Λαογραφία
  • Γιάννης Κοκκαλιάρης: «Αλλάζουμε τον Δήμο μας στην πράξη!» – “Πράσινο φως” του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων, συνολικού ποσού 4,6 εκατομμυρίων ευρώ
  • Φυσικό Αέριο Δυτικής Μακεδονίας»  Με απόλυτη επιτυχία και πλήθος κόσμου το grand opening του νέου καταστήματος στην Καστοριά
  • Γ Εθνική: Έμεινε ο Εορδαϊκός, υποβιβάστηκε η Κοζάνη
  • Ανατροπή και πρόκριση για τον Μακεδονικό Σιάτιστας στον τελικό Κυπέλλου ΕΠΣ Κοζάνης

Πρόσφατα σχόλια

  1. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
  2. Εκδήλωση για τη Μάχη της Οσνίτσανης - GreekHumans στο Δήμος Βοΐου: Η Εκδήλωση για τον εορτασμό της Μάχης της Οσνίτσανης στη Δαμασκηνιά. Φωτογραφίες
  3. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  4. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
  5. Γιατί η online ψυχαγωγία έχει γίνει μια μικρή απόδραση για τους εργαζόμενους - SieraFM στο Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Ψυχαγωγίας στην Ελλάδα: Πέρα από τα Παραδοσιακά Όρια
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr