• Latest
Επίδομα στέγασης: Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν την πληρωμή Ιανουαρίου -Τι αλλάζει από το 2025

Επιστροφή ενοικίου: Τι πρέπει να κάνουν όσοι δεν θα λάβουν την ενίσχυση

23 Σεπτεμβρίου 2025
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στη Σιάτιστα στο κέντρο

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στη Σιάτιστα στο κέντρο

6 Ιουλίου 2026
Καλλιόπη Βέττα: «Καλή επιτυχία στις νέες και τους νέους της Π.Ε. Κοζάνης που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις»

Καλλιόπη Βέττα: Η κυβέρνηση, δειλή, μοιραία και άβουλη αντάμα, κρύβεται πίσω από την Δ.Ε.Η., όσον αφορά τις καταστροφές των υποδομών της Δυτικής Μακεδονίας

6 Ιουλίου 2026
Σειρά δωρεάν καλοκαιρινών αθλητικών δράσεων από τον Δήμο Καστοριάς: «Γυμναζόμαστε παίζοντας»

Σειρά δωρεάν καλοκαιρινών αθλητικών δράσεων από τον Δήμο Καστοριάς: «Γυμναζόμαστε παίζοντας»

6 Ιουλίου 2026
Με απόλυτη επιτυχία η δράση κυκλοφοριακής αγωγής  του Τμήματος Τροχαίας Καστοριάς

Με απόλυτη επιτυχία η δράση κυκλοφοριακής αγωγής  του Τμήματος Τροχαίας Καστοριάς

6 Ιουλίου 2026
Εργατικό Κέντρο Κοζάνης

Εργατικό Κέντρο Κοζάνης: Συμμετέχουμε ΟΛΟΙ δυναμικά στο συλλαλητήριο της 9ης Ιουλίου

6 Ιουλίου 2026
Στάθης Κωνσταντινίδης: Η δημιουργία 2 Ωνάσειων Σχολείων στην περιοχή μας αποτελεί μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη

Η τοποθέτηση του Βουλευτή ΠΕ Κοζάνης Στάθη Κωνσταντινίδη για την αναθεώρηση άρθρων 97, 99 και 100 του Συντάγματος

6 Ιουλίου 2026
Φίλοι της Παράδοσης: Ευχαριστήρια επιστολή

Ευχαριστήριο του Δήμου Καστοριάς

6 Ιουλίου 2026
Φλώρινα: Πειραματικά γεωθερμικά θερμοκήπια από το Τμήμα Γεωπονίας

Η ανάπτυξη της υδροπονίας περνά στην πράξη: Το οικοσύστημα της επόμενης ημέρας ξεκινά από τη Δυτική Μακεδονία

6 Ιουλίου 2026
Με κοινή επιστολή προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, τα Επιστημονικά Επιμελητήρια Δυτικής Μακεδονίας ζητούν αξιολόγηση της Δίκαιης Μετάβασης με βάση τα πραγματικά αποτελέσματα και προτείνουν την αναθεώρηση του σχεδιασμού

Με κοινή επιστολή προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, τα Επιστημονικά Επιμελητήρια Δυτικής Μακεδονίας ζητούν αξιολόγηση της Δίκαιης Μετάβασης με βάση τα πραγματικά αποτελέσματα και προτείνουν την αναθεώρηση του σχεδιασμού

6 Ιουλίου 2026
Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε στα Γρεβενά το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Πυγμαχίας

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε στα Γρεβενά το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Πυγμαχίας

6 Ιουλίου 2026
Κοζάνη: Πανδυτικομακεδονικό Συλλαλητήριο την Πέμπτη 9 Ιουλίου 2026. Συμμετοχή και από το Δήμο Καστοριάς

Δήμος Γρεβενών: Κάλεσμα συμμετοχής στο Πανδυτικομακεδονικό Συλλαλητήριο για το μέλλον της Δυτικής Μακεδονίας

6 Ιουλίου 2026
Κοζάνη: Πανδυτικομακεδονικό Συλλαλητήριο την Πέμπτη 9 Ιουλίου 2026. Συμμετοχή και από το Δήμο Καστοριάς

Κοζάνη: Κάλεσμα σε ευρεία σύσκεψη φορέων για το Πανδυτικομακεδονικό Συλλαλητήριο της 9ης Ιουλίου 2026

6 Ιουλίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Δευτέρα, 6 Ιουλίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Επιστροφή ενοικίου: Τι πρέπει να κάνουν όσοι δεν θα λάβουν την ενίσχυση

sierafm by sierafm
23 Σεπτεμβρίου 2025
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
Επίδομα στέγασης: Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν την πληρωμή Ιανουαρίου -Τι αλλάζει από το 2025
0
SHARES
31
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Με τον χρόνο να μετράει αντίστροφα για την επιστροφή ενός ενοικίου σε πάνω από 1 εκατ. φορολογούμενους που διαμένουν σε μισθωμένη κύρια ή και φοιτητική κατοικία, το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ καθορίζουν τη διαδικασία, διευκρινίζοντας ότι η ενίσχυση χορηγείται αυτόματα μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, χωρίς να απαιτείται η υποβολή αίτησης, με βάση τα στοιχεία της φορολογικής δήλωσης του δικαιούχου, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Σεπτεμβρίου (30/9).

H νέα υπουργική απόφαση που υπογράφουν οι Γιώργος Κώτσηρας και Θάνος Πετραλιάς κατόπιν εισήγησης του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, δίνονται απαντήσεις και οδηγίες για ειδικές περιπτώσεις ενοικιαστών καθώς και για όσους δικαιούχους δεν θα δουν στο τραπεζικό τους λογαριασμό την επιστροφή του ενοικίου.

Ειδικότερα:

1. Στις περιπτώσεις που ο εκμισθωτής δεν υποχρεούται να υποβάλει δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας (Δημόσιο) ή υποβάλει χειρόγραφα δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας (π.χ. ανήλικοι) οι δικαιούχοι μισθωτές πρέπει να υποβάλουν έως τις 20/10/2025, τα απαιτούμενα, κατά περίπτωση, δικαιολογητικά (μισθωτήριο, αποδεικτικά καταβολής του μισθώματος, βεβαίωση σπουδών) στην αρμόδια για την παραλαβή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματός τους υπηρεσία της ΑΑΔΕ. Η υποβολή των δικαιολογητικών γίνεται ψηφιακά μέσω της εφαρμογής «Τα Αιτήματά μου» στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr), και είναι απαραίτητη προκειμένου να καταβληθεί η ενίσχυση έως το τέλος Νοεμβρίου 2025. Εάν τα παραπάνω δικαιολογητικά υποβληθούν μετά τις 20/10/2025 και το αργότερο έως τις 31/12/2025, η καταβολή της ενίσχυσης θα γίνει σε επόμενο χρόνο.

2. Σε ειδικές περιπτώσεις μη καταβολής της ενίσχυσης και συγκεκριμένα λόγω:

  • εσφαλμένης εφαρμογής περιουσιακού κριτηρίου για φοιτητική κατοικία,
  • μη καταβολής της ενίσχυσης για το σύνολο των φοιτητικών κατοικιών μιας οικογένειας και
  • καταβολής μεγαλύτερου ποσού, εφόσον το ποσό αυτό έχει περιληφθεί στο έντυπο Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του μισθωτή, και προκύπτει από τα συμβατικώς συμφωνηθέντα,

οι δικαιούχοι μισθωτές μπορούν να υποβάλουν έως τις 31/12/2025 ψηφιακά μέσω της εφαρμογής «Τα Αιτήματά μου» στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr), τα σχετικά δικαιολογητικά (μισθωτήριο, βεβαιώσεις σπουδών, αποδεικτικά τραπέζης για την καταβολή του μισθώματος) στην αρμόδια για την παραλαβή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματός τους υπηρεσία της ΑΑΔΕ, προκειμένου να γίνει η καταβολή της ενίσχυσης σε επόμενο χρόνο.

Η ενίσχυση

Για τη φετινή χρονιά, η επιστροφή ενοικίου αφορά μισθώσεις για το φορολογικό έτος 2024 και η καταβολή του ποσού θα γίνει εφάπαξ έως το τέλος Νοεμβρίου 2025.

Η οικονομική ενίσχυση χορηγείται αυτόματα, χωρίς να απαιτείται η υποβολή αίτησης, με βάση τα στοιχεία της φορολογικής δήλωσης του δικαιούχου (όπως αυτή έχει διαμορφωθεί έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Σεπτεμβρίου).

Ποσά Ενίσχυσης

  • Κύρια κατοικία: Έως 800 ευρώ ετησίως. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.
  • Φοιτητική κατοικία: Έως 800 ευρώ ετησίως για κάθε φοιτητή.

Ειδικότερα, το ποσό της επιστροφής είναι ίσο με το ένα δωδέκατο (1/12) του συνολικού ετήσιου ενοικίου που καταβλήθηκε το 2024. Αν υπήρξαν περισσότερες από μία διαδοχικές μισθώσεις, το ποσό υπολογίζεται με βάση το άθροισμα των καταβληθέντων μισθωμάτων.

Δικαιούχοι

Για τη λήψη της ενίσχυσης, πρέπει να πληρούνται συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ανάλογα με το είδος της κατοικίας (κύρια ή φοιτητική).

1. Για μίσθωση κύριας κατοικίας, πρέπει να πληρούνται σωρευτικά τα ακόλουθα κριτήρια:

Εισοδηματικά κριτήρια (ετήσιο οικογενειακό εισόδημα):

  • Άγαμοι: έως 20.000 ευρώ.
  • Έγγαμοι ή Μέλη Συμφώνου Συμβίωσης: έως 28.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 4.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.
  • Μονογονεϊκές Οικογένειες: έως 31.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο, πέραν του πρώτου.

2. Περιουσιακά κριτήρια: Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας (με βάση τα στοιχεία ΕΝΦΙΑ του έτους καταβολής της ενίσχυσης) δεν πρέπει να υπερβαίνει τις:

  • 120.000 ευρώ για τους άγαμους.
  • 120.000 ευρώ, προσαυξημένη κατά 20.000 ευρώ για τον/την σύζυγο ή μέρος συμφώνου συμβίωσης και κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο.

Για μίσθωση φοιτητικής κατοικίας:

Εξετάζονται μόνο τα εισοδηματικά κριτήρια που αναφέρονται παραπάνω, ανεξάρτητα από το αν η φοιτητική κατοικία δηλώνεται στη φορολογική δήλωση των γονέων ή ως κύρια κατοικία στη φορολογική δήλωση του ίδιου του φοιτητή.

Προϋποθέσεις

Για να γίνει η επιστροφή του ενοικίου, θα πρέπει:

  • Να έχει υποβληθεί στην ΑΑΔΕ η Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης («Μισθωτήριο») για το ακίνητο, έως τις 15 Ιουλίου 2025.
  • Να έχει δηλωθεί ο αριθμός της δήλωσης αυτής στη φορολογική δήλωση φορολογικού έτους 2024 (έντυπο Ε1, Πίνακας 6). Ο αριθμός της δήλωσης μπορεί να περιληφθεί και σε εκπρόθεσμη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, στην οποία δεν επιβάλλονται κυρώσεις, έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Σεπτεμβρίου. Σε περίπτωση τροποποίησης της μίσθωσης, αρκεί να έχει δηλωθεί ο αριθμός της τελευταίας δήλωσης μίσθωσης.

Εάν δεν έχει δηλωθεί ο αριθμός του μισθωτηρίου στο Ε1, η ΑΑΔΕ θα διενεργήσει διασταυρωτικό έλεγχο και εφόσον από τα στοιχεία της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του μισθωτή και την ενεργή δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης που έχει υποβληθεί στην ΑΑΔΕ, τα στοιχεία μίσθωσης ταυτοποιούνται μέσω του δηλωθέντος αριθμού παροχής ρεύματος, η ενίσχυση θα καταβάλλεται κανονικά. καταβολή της ενίσχυσης θα γίνει με βάση το μέγιστο ποσό μεταξύ αυτού που έχει συμφωνηθεί συμβατικά (βάσει της ενεργούς δήλωσης πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης που έχει υποβληθεί στην ΑΑΔΕ) και του ποσού που έχει δηλωθεί από τους εκμισθωτές στη δήλωση φορολογίας εισοδήματός τους.

ΙΒΑΝ

Η πληρωμή της ενίσχυσης θα γίνει εφάπαξ στον λογαριασμό (IBAN) που έχει γνωστοποιηθεί στην ΑΑΔΕ, στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr), στη διαδρομή Μητρώο & Επικοινωνία > Δήλωση Λογαριασμού IBAN ή μέσω του myAADEapp στην επιλογή Στοιχεία Επικοινωνίας > IBAN.

ΠΗΓΗ

Previous Post

Στο νοσοκομείο αγοράκι τριών ετών – Το παρέσυρε ο πατέρας του με το αυτοκίνητο

Next Post

Πώς θα γίνεται η περιφρούρηση των καταυλισμών Ρομά από τις νέες ομάδες αστυνόμευσης του «ελληνικού FBI»

Next Post
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Πώς θα γίνεται η περιφρούρηση των καταυλισμών Ρομά από τις νέες ομάδες αστυνόμευσης του «ελληνικού FBI»

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στη Σιάτιστα στο κέντρο
  • Καλλιόπη Βέττα: Η κυβέρνηση, δειλή, μοιραία και άβουλη αντάμα, κρύβεται πίσω από την Δ.Ε.Η., όσον αφορά τις καταστροφές των υποδομών της Δυτικής Μακεδονίας
  • Σειρά δωρεάν καλοκαιρινών αθλητικών δράσεων από τον Δήμο Καστοριάς: «Γυμναζόμαστε παίζοντας»
  • Με απόλυτη επιτυχία η δράση κυκλοφοριακής αγωγής  του Τμήματος Τροχαίας Καστοριάς
  • Εργατικό Κέντρο Κοζάνης: Συμμετέχουμε ΟΛΟΙ δυναμικά στο συλλαλητήριο της 9ης Ιουλίου

Πρόσφατα σχόλια

  1. Το Μυστικό μιας Ποιοτικής Καθημερινότητας - SieraFM στο Αγχος και καθημερινότητα -Οι 12 αλλαγές που πρέπει να κάνετε στον τρόπο ζωής σας για να το μειώσετε
  2. Οι Καλύτερες Επενδύσεις Ξεκινούν από τις Σωστές Αποφάσεις - SieraFM στο Επένδυση στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Κοζάνη?
  3. Τι Αυξάνει Πραγματικά την Αξία ενός Σπιτιού; - SieraFM στο Μια παράσταση «Θεάτρου Forum» για το έμφυλο χάσμα στη φροντίδα!
  4. Self Care για Εσένα και το Κατοικίδιό σου - SieraFM στο Κοζάνη: Ολοκληρώθηκε η διημερίδα «Μακροχρόνια Φροντίδα Υγείας: Χτίζοντας Συνεργασίες»
  5. Το Σπίτι, το Σώμα και οι Στιγμές Ξεκούρασης - SieraFM στο Γ. Κασαπίδης: Βάλαμε σε τροχιά υλοποίησης έργα που προστατεύουν το περιβάλλον και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των Δυτικομακεδόνων
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr