• Latest
Επιτυχημένη η διήμερη εκδήλωση για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Natura 2000 στη Δυτική Μακεδονία

Επιτυχημένη η διήμερη εκδήλωση για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Natura 2000 στη Δυτική Μακεδονία

26 Μαΐου 2026
Δήμος Κοζάνης: Υπεγράφη η σύμβαση για την κατασκευή του καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς

Δήμος Κοζάνης: Υπεγράφη η σύμβαση για την κατασκευή του καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς

17 Ιουνίου 2026
Δήμος Κοζάνης: Το έργο μας, μιλά από μόνο του! – Ο απολογισμός των κυριότερων δράσεων του πρώτου 15νθημέρου του Ιουνίου 2026

Δήμος Κοζάνης: Το έργο μας, μιλά από μόνο του! – Ο απολογισμός των κυριότερων δράσεων του πρώτου 15νθημέρου του Ιουνίου 2026

17 Ιουνίου 2026
ΑΜΕΑ ΕΟΡΔΑΙΑ

Σύλλογος ΑΜΕΑ Εορδαίας: Κατασκηνωτικό Πρόγραμμα 2026

17 Ιουνίου 2026
Κοζάνη: Σύλληψη 32χρονης για κλοπή

Γρεβενά: Χειροπέδες σε 54χρονο για πώληση αλκοολούχου ποτού σε ανήλικο

17 Ιουνίου 2026
Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2026: Το Food Truck Festival 2026 έρχεται για πρώτη φορά στα Γρεβενά.

Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2026: Το Food Truck Festival 2026 έρχεται για πρώτη φορά στα Γρεβενά.

17 Ιουνίου 2026
Δήμος Γρεβενών: «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2026» ­- Ξεκινά ένα πλούσιο καλοκαίρι πολιτισμού, δημιουργίας και συμμετοχής

Αλλαγή χώρου διεξαγωγής της εκδήλωσης «Όλοι οι Χοροί, Μια Παρέα», που διοργανώνει το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών Δήμου Γρεβενών.

17 Ιουνίου 2026
ΔΕΥΑΚ

ΔΕΥΑΚ: Διακοπή υδροδότησης στην περιοχή Κασλά της Κοζάνης, την Τετάρτη 17/6, για την αποκατάσταση διαρροής.  

17 Ιουνίου 2026
Δήμος Βοΐου: Θεατρική παράσταση «Μύθοι του Αισώπου»

Δήμος Βοΐου: Θεατρική παράσταση «Μύθοι του Αισώπου»

17 Ιουνίου 2026
Αδράνεια καταλογίζει στην Περιφερειακή Αρχή ο Γιώργος Κασαπίδης

Οι θέσεις Κασαπίδη για το νέο χωροταξικό πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

17 Ιουνίου 2026
καιρός

Ηλιοφάνεια με τοπικές βροχές σήμερα – Πέφτει λίγο η θερμοκρασία

17 Ιουνίου 2026
Μπλόκο αγροτών στα διόδια Μαλγάρων – Κλειστά και τα δύο ρεύματα

Αγρότες: Ξεκινούν νέο… χορό κινητοποιήσεων – Ορατό το ενδεχόμενο για «θερμό» καλοκαίρι

17 Ιουνίου 2026
Ψαράς έπιασε τροπικό «μετανάστη» από τον Ινδικό

Ψαράς έπιασε τροπικό «μετανάστη» από τον Ινδικό

17 Ιουνίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τετάρτη, 17 Ιουνίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Επιτυχημένη η διήμερη εκδήλωση για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Natura 2000 στη Δυτική Μακεδονία

sierafm by sierafm
26 Μαΐου 2026
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
Επιτυχημένη η διήμερη εκδήλωση για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Natura 2000 στη Δυτική Μακεδονία
0
SHARES
37
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το διήμερο εκδηλώσεων που διοργάνωσε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Natura 2000, με τίτλο «LIFE-IP 4 NATURA: Προστασία, Διαχείριση και Ανάδειξη των Λιμναίων Οικοσυστημάτων στη Δυτική Μακεδονία».

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στις 21 και 22 Μαΐου 2026, με στόχο την παρουσίαση του έργου LIFE-IP 4 NATURA, την ενημέρωση, την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ εμπλεκόμενων φορέων για την προστασία και τη βέλτιστη βιώσιμη διαχείριση των περιοχών Natura 2000 και ειδικότερα των λιμναίων οικοσυστημάτων της Δυτικής Μακεδονίας.

Η πρώτη ημέρα της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο ΖΕΠ Κοζάνης, στην αίθουσα «Κωνσταντίνος Καραμανλής». Των ομιλιών προηγήθηκαν χαιρετισμοί από την κ. Βάια Κισσά, μετακλητή υπάλληλο, εκ μέρους του Γραμματέα της Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, ενώ την Περιφέρεια Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, εκπροσώπησε η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, Δρ. Πολυτίμη Φαρμάκη.

Πραγματοποιήθηκαν εισηγήσεις σχετικά με το ρόλο του δικτύου Natura 2000 στην προστασία των οικοσυστημάτων υπό τις νέες συνθήκες της κλιματικής κρίσης, με ειδική αναφορά στην περίπτωση της Πρέσπας, καθώς και στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα λιμναία οικοσυστήματα. Παράλληλα, παρουσιάστηκε το έργο LIFE-IP4NATURA, ως το πρώτο έργο με ολοκληρωμένες δράσεις για τη φύση στην Ελλάδα, οι στόχοι και η πορεία υλοποίησής του, καθώς και οι πιλοτικές δράσεις που δρομολογούνται στην περιοχή της Λίμνης Πετρών.

Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάστηκαν πρακτικές από συναφή έργα, εστιάζοντας σε ζητήματα σχεδιασμού παρατηρητηρίων πουλιών, στην εμπειρία διαχείρισης του υγροτόπου της Μικρής Πρέσπας μέσω του θυροφράγματος, καθώς και στη διαχείριση του καλαμιώνα της λίμνης Χειμαδίτιδας με βουβάλια. Οι παρουσιάσεις ανέδειξαν πρακτικές λύσεις και χρήσιμα συμπεράσματα για τη διαχείριση προστατευόμενων υγροτοπικών οικοσυστημάτων.

Στις 22 Μαΐου, οι άμεσα εμπλεκόμενοι συναντήθηκαν στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αμυνταίου και η συζήτηση επικεντρώθηκε στη Λίμνη Πετρών, στις φυσικές αξίες της περιοχής και στις προοπτικές προστασίας και ανάδειξής της.

Η ημέρα ξεκίνησε με χαιρετισμούς από τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, Δρ. Δημήτριο Γαζή, τον Προϊστάμενο της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Φλώρινας, Στέφανο Ιωαννίδη και ομιλία του Δημάρχου Αμυνταίου, Ιωάννη Λιάση. Στη συνέχεια η υπεύθυνη του Γραφείου Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της ΑΔΗ-ΔΜ παρουσίασε το έργο LIFE-IP 4 NATURA. Ακολούθησε εκτεταμένη συζήτηση και συνάντηση εργασίας εμπλεκόμενων φορέων για τις πιλοτικές δράσεις του έργου στη Λίμνη Πετρών, με αντικείμενο τις δράσεις, τις πρωτοβουλίες και τις συνεργασίες που μπορούν να συμβάλουν στην προστασία, τη διαχείριση και την ανάδειξη της περιοχής. Η συνάντηση αποτέλεσε σημαντική ευκαιρία για ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ διοίκησης, αυτοδιοίκησης, επιστημονικών φορέων και τοπικών εμπλεκομένων.

Η διήμερη εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ξενάγηση εμπλεκόμενων φορέων σε σημεία παρατήρησης πουλιών της Λίμνης Πετρών, και συγκεκριμένα στο Πλωτό Λιμανάκι και στο Παλιό Ιχθυοτροφείο, σε συνδιοργάνωση με τη Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτ. Μακεδονίας. Μέσα από τις παρουσιάσεις, τη συζήτηση και την επίσκεψη πεδίου, συμφωνήθηκε ότι οι περιοχές Natura 2000 είναι τόσο πολύτιμες για την βιοποικιλότητας όσο και ως σημαντικό αναπτυξιακό, εκπαιδευτικό και κοινωνικό πλούτο για τις τοπικές κοινωνίες.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας ευχαριστεί θερμά όλους τους ομιλητές, τους συμμετέχοντες και τους φορείς που συνέβαλαν στην επιτυχή υλοποίηση της εκδήλωσης.

Σχετικά με το LIFE IP 4 NATURA:

Το LIFE-IP4NATURA (LIFE16 IPE/GR/000002) είναι το πρώτο ολοκληρωμένο έργο LIFE που εγκρίθηκε για την Ελλάδα και αποτελεί το βασικό θεσμικό και οικονομικό εργαλείο για την εφαρμογή της νέας εθνικής στρατηγικής για τις προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura 2000. Δώδεκα εταίροι υπό τον συντονισμό του ΥΠΕΝ, ενώνουν τις δυνάμεις τους σχεδιάζοντας νέα εργαλεία προστασίας και διαχείρισης και αναδεικνύοντας τις ευκαιρίες που προσφέρει η αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον. Το Έργο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Πράσινο Ταμείο.

Το έργο έχει διάρκεια 11,5 έτη (2017-2029 με παράταση 3,5 έτη) και προϋπολογισμό €17 εκατ. (με συγχρηματοδότηση €10,2 εκατ. από την ΕΕ, €4 εκατ. από το Πράσινο Ταμείο και 2,8 εκατ. από τη συμμετοχή των εταίρων. Πρόσθετη συμμετοχή Πράσινου Ταμείου για τις ανάγκες τις παράτασης 1,5 εκατ.)

 

Tags: ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΗΠΕΙΡΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Previous Post

Σε πλήρη ετοιμότητα ο Δήμος Σερβίων για την αξιοποίηση του νέου LEADER

Next Post

Παρουσιάστηκαν οι δράσεις και τα συμπεράσματα του έργου «Μετά-Τοπίο» για τον ρόλο του πολιτισμού στη μεταλιγνιτική Δυτική Μακεδονία

Next Post
Παρουσιάστηκαν οι δράσεις και τα συμπεράσματα του έργου «Μετά-Τοπίο» για τον ρόλο του πολιτισμού στη μεταλιγνιτική Δυτική Μακεδονία

Παρουσιάστηκαν οι δράσεις και τα συμπεράσματα του έργου «Μετά-Τοπίο» για τον ρόλο του πολιτισμού στη μεταλιγνιτική Δυτική Μακεδονία

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Δήμος Κοζάνης: Υπεγράφη η σύμβαση για την κατασκευή του καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς
  • Δήμος Κοζάνης: Το έργο μας, μιλά από μόνο του! – Ο απολογισμός των κυριότερων δράσεων του πρώτου 15νθημέρου του Ιουνίου 2026
  • Σύλλογος ΑΜΕΑ Εορδαίας: Κατασκηνωτικό Πρόγραμμα 2026
  • Γρεβενά: Χειροπέδες σε 54χρονο για πώληση αλκοολούχου ποτού σε ανήλικο
  • Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2026: Το Food Truck Festival 2026 έρχεται για πρώτη φορά στα Γρεβενά.

Πρόσφατα σχόλια

  1. Self Care για Εσένα και το Κατοικίδιό σου - SieraFM στο Κοζάνη: Ολοκληρώθηκε η διημερίδα «Μακροχρόνια Φροντίδα Υγείας: Χτίζοντας Συνεργασίες»
  2. Το Σπίτι, το Σώμα και οι Στιγμές Ξεκούρασης - SieraFM στο Γ. Κασαπίδης: Βάλαμε σε τροχιά υλοποίησης έργα που προστατεύουν το περιβάλλον και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των Δυτικομακεδόνων
  3. Η Εμπειρία Διακοπών που Συνεχίζεται στο Σπίτι - SieraFM στο Παρουσίαση των Βιβλίων του Δημήτρη Χριστόπουλο, “Ταξίδι στο Κράτος” και “Χρόνια Δοκιμασίας”
  4. Νεότερες πληροφορίες για την 59χρονη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή σε ακάλυπτο οικοδομής στην Πτολεμαΐδα - SieraFM στο Σοκ στην Πτολεμαΐδα: Νεκρή βρέθηκε γυναίκα σε ακάλυπτο οικοδομής
  5. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr