• Latest
κινημα αλλαγης, κιναλ

Ερώτηση βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον εμπαιγμό της κυβέρνησης στο ζήτημα της μετεγκατάστασης της Ακρινής

5 Αυγούστου 2021
16ος Πανελλήνιος Αγώνας Δρόμου “Μνήμες Λιγνίτη”

Πληροφορίες που αφορούν στην ταυτοποίηση των δρομέων του Πανελληνίου Αγώνα Δρόμου ¨Μνήμες Λίγνίτη¨

1 Οκτωβρίου 2026
Ολοκληρώνεται το έργο στον Περιφερειακό Οδικό Άξονα του Κρόκου Κοζάνης. Βίντεο

Ολοκληρώνεται το έργο στον Περιφερειακό Οδικό Άξονα του Κρόκου Κοζάνης. Βίντεο

1 Οκτωβρίου 2026
Στην τελική ευθεία για την έναρξη του «Νιάημερου» – Στον χώρο της εμποροπανήγυρης ο Δήμαρχος Κοζάνης Γιάννης Κοκκαλιάρης – Έφτασαν οι πρώτοι εκθέτες (Βίντεο+Φωτογραφίες)

Στην τελική ευθεία για την έναρξη του «Νιάημερου» – Στον χώρο της εμποροπανήγυρης ο Δήμαρχος Κοζάνης Γιάννης Κοκκαλιάρης – Έφτασαν οι πρώτοι εκθέτες (Βίντεο+Φωτογραφίες)

1 Οκτωβρίου 2026
ΕΠΣ Κοζάνης: Η αγωνιστική δράση του Σαββατοκύριακου

Γ Εθνική: Επόμενη στάση στην Καστοριά για τον Μακεδονικό Σιάτιστας. Το πρόγραμμα

1 Οκτωβρίου 2026
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Σε δύο φάσεις οι εργασίες για τη Γέφυρα Πολυφύτου

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Σε δύο φάσεις οι εργασίες για τη Γέφυρα Πολυφύτου

1 Οκτωβρίου 2026
Καλλιόπη Βέττα: «Η τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία των ανθρώπων κι όχι εργαλείο για την όξυνση των ανισοτήτων»

Καλλιόπη Βέττα: Να σταματήσουν οι εξαιρέσεις και η άνιση μεταχείριση – Επιτακτική η θέσπιση ενιαίων και αντικειμενικών γεωγραφικών κριτηρίων για το επίδομα παραμεθορίου στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων

1 Οκτωβρίου 2026
Πραγματοποιήθηκε  στο Γυμνάσιο Τρανοβάλτου η επιστημονική ημερίδα με τίτλο «Άγνωστα μνημεία, ζωντανή μνήμη: οι αρχαιότητες των Καμβουνίων αποκαλύπτονται»

Πραγματοποιήθηκε στο Γυμνάσιο Τρανοβάλτου η επιστημονική ημερίδα με τίτλο «Άγνωστα μνημεία, ζωντανή μνήμη: οι αρχαιότητες των Καμβουνίων αποκαλύπτονται»

1 Οκτωβρίου 2026
Ο Πάρις Κουκουλόπουλος για τις συνεργασίες διακυβέρνησης

Π. Κουκουλόπουλος: Τι ζήτησε και τι πήρε η Δυτική Μακεδονία από τις 20.870 προσλήψεις που ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο για το 2027

1 Οκτωβρίου 2026
Το Συμβούλιο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας έκανε αποδεκτή την παραίτηση του Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Διασφάλισης Ποιότητας

Εννέα ερευνητικά έργα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας εγκρίθηκαν στη Δράση «Ερευνώ – Καινοτομώ»

1 Οκτωβρίου 2026
Δήμος Βοΐου: Παιδικό θεατρικό εργαστήρι

Δήμος Βοΐου: Παιδικό θεατρικό εργαστήρι

1 Οκτωβρίου 2026
Δήμος Καστοριάς: Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις για την αναβάθμιση του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού

Δήμος Καστοριάς: Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις για την αναβάθμιση του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού

1 Οκτωβρίου 2026
ΑΙΜΟΔΟΣΊΑ

Εθελοντική Αιμοδοσία από τον ¨ΣΠΑΡΤΑΚΟ¨

1 Οκτωβρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Παρασκευή, 2 Οκτωβρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ερώτηση βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον εμπαιγμό της κυβέρνησης στο ζήτημα της μετεγκατάστασης της Ακρινής

sierafm by sierafm
5 Αυγούστου 2021
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
κινημα αλλαγης, κιναλ
0
SHARES
7
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κατέθεσαν την Τετάρτη 4 Αυγούστου οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου (Ηρακλείου – γραμματέας Κ.Ο.) και Γιώργος Αρβανιτίδης (Β’ Θεσσαλονίκης) για τον συνεχιζόμενο εμπαιγμό της Κυβέρνησης εις βάρος των κατοίκων της Ακρινής σε ό,τι αφορά το ζήτημα της μετεγκατάστασης της κοινότητας.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστα Σκρέκα

Θέμα: Εμπαιγμός για την μετεγκατάσταση του οικισμού Ακρινής Κοζάνης.

Κύριε Υπουργέ,

με το άρθρο 28 του Ν. 3937/2011(Αρ. ΦΕΚ 60 Τεύχος Πρώτο 31/3/2011) θεσμοθετήθηκε η μετεγκατάσταση των οικισμών Ακρινής και Αναργύρων «… για λόγους δημόσιας ωφέλειας που συνίσταται στην παραγωγή του δημόσιου αγαθού της ηλεκτρικής ενέργειας και προς προστασία της ποιότητας ζωής…». Η δαπάνη της μετεγκατάστασης, σύμφωνα με το νόμο, βαρύνει κατά το ήμισυ τη ΔΕΗ Α.Ε. και κατά το άλλο ήμισυ το Ελληνικό Δημόσιο και έπρεπε να ολοκληρωθεί το αργότερο εντός 10 ετών λόγω του κατεπείγοντος.

Στην περίπτωση των Αναργύρων η μεγάλη κατολίσθηση στο ορυχείο Αμυνταίου, εξανάγκασε κυριολεκτικά την προηγούμενη κυβέρνηση να κηρύξει την αναγκαστική απαλλοτρίωση του οικισμού

με ευθύνη και δαπάνη του Ελληνικού Δημοσίου (Ν.4495/2017). Αυτό το κατολισθητικό φαινόμενο δικαίωσε με τραγικό τρόπο τη νομοθετική πρωτοβουλία του 2011.

Στην περίπτωση της Ακρινής τα πράγματα εξελίχθηκαν εντελώς διαφορετικά και πιο συγκεκριμένα, συνεχίζεται ένας διαρκής εμπαιγμός από δυο διαδοχικές κυβερνήσεις, τη σημερινή όπως και την προηγούμενη, που αρνούνται να εφαρμόσουν το νόμο.

Πολύ συνοπτικά παρατίθενται τα πιο κάτω στοιχεία που τεκμηριώνουν τον εμπαιγμό των κατοίκων

της Ακρινής:

31.03.2011. Η μετεγκατάσταση Ακρινής και Αναργύρων γίνεται νόμος του Κράτους.

28.09.2011. Συγκροτείται από τη ΔΕΗ η Επιτροπή που προβλέπεται στο ως άνω άρθρο 28.

09.12.2011. Πραγματοποιείται η πρώτη Συνεδρίαση της Επιτροπής, η οποία ολοκληρώνει το σχέδιο μετεγκατάστασης που γίνεται αποδεκτό στις αρχές του από όλους τους εμπλεκόμενους.

16.09.2013. Το σχέδιο υποβάλλεται στη Διοίκηση της ΔΕΗ που έχει την υποχρέωση από το νόμο να το επεξεργαστεί σε μορφή ΠΔ. Εκεί διαπιστώνονται συγκεκριμένα κενά και προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν νομοθετικά.

11.07.2014. Με το Ν.4273/2014 για τη Μικρή ΔΕΗ επιλύονται τα πιο πάνω ουσιαστικά προβλήματα με τα άρθρα 13 (κυρίως) και 15.

30.09.2014. Η ΔΕΗ ενσωματώνει τις νέες ρυθμίσεις και υποβάλλει το σχέδιο ΠΔ στο ΥΠΕΚΑ.

Η επεξεργασία από τις νομικές υπηρεσίες του Υπουργείου θέτει το ζήτημα πιθανού διαχωρισμού των δυο οικισμών με διαφοροποιημένες προβλέψεις στον επιμερισμό των δαπανών, δεδομένου ότι οι Ανάργυροι βρίσκονται στην περιοχή που επρόκειτο να εγκατασταθεί ο επενδυτής της Μικρής ΔΕΗ.

Κάπου εδώ σταματάει το ρολόι του χρόνου για την υπόθεση της Ακρινής.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (2015-2019) παρά το γεγονός ότι κατάργησε το νόμο της Μικρής ΔΕΗ και κατά συνέπεια δεν υπήρχε ζήτημα πιθανού διαχωρισμού των δυο οικισμών, δεν προχώρησε στην υπογραφή του ΠΔ που βρήκε έτοιμο στο Υπουργείο εμπαίζοντας τους κατοίκους. Όταν το 2017, όπως ήδη σημειώθηκε, αναγκάστηκε να κηρύξει την απαλλοτρίωση των Αναργύρων νομοθέτησε εκ νέου(!) την υποχρέωση της ΔΕΗ να συντάξει σχέδιο μετεγκατάστασης της Ακρινής μέχρι 30/4/2018 το οποίο μέχρι σήμερα αγνοείται.

Από τον Ιούλιο 2019 η στάση της Κυβέρνησης της ΝΔ στο συγκεκριμένο ζήτημα αποδεικνύεται πιστό

αντίγραφο της προηγούμενης. Συστηματική αγνόηση των θεσμοθετημένων υποχρεώσεων της Πολιτείας χωρίς την παραμικρή επίσημη ενημέρωση των κατοίκων της Ακρινής που αντιμετωπίζονται ως να μην υπάρχουν. Η φθίνουσα πορεία του οικισμού τα τελευταία χρόνια υπήρξε μεγάλη ως αποτέλεσμα αφενός των δυσμενών περιβαλλοντικών συνθηκών και αφετέρου της προσμονής μετεγκατάστασης που περιόρισε κάθε ενέργεια στον τομέα της ανάπτυξης.

Επειδή η δεκαετής προθεσμία που τέθηκε με το Ν.3937/2011 είναι ενδεικτική, επικαλούμενη μάλιστα τη δημόσια ωφέλεια και κατά συνέπεια δεσμεύει τη διοίκηση.

Επειδή ακόμα και αν ήθελε θεωρηθεί η ως άνω προθεσμία ως αποκλειστική είναι δεδομένο ότι εύλογα μπορεί να παραταθεί λόγω των έκτακτων συνθηκών που επικράτησαν με την πανδημία.

Επειδή η άρνηση εφαρμογής των νόμων από τα θεσμοθετημένα όργανα της πολιτείας παραβιάζει θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας.

Επειδή ο εμπαιγμός των κατοίκων της Ακρινής είναι πρωτοφανής καθώς ξεπέρασε ήδη τα έξη χρόνια με συνέπειες ιδιαίτερα δυσμενείς για τη βιωσιμότητα του οικισμού.

Επειδή υπάρχουν βάσιμες ανησυχίες ότι η βίαιη απολιγνιτοποίηση που αποφάσισε η κυβέρνηση σηματοδοτεί παράλληλα και την αθέτηση ειλημμένων δεσμεύσεων της πολιτείας στην περιοχή.

Επειδή καμία επίσημη ενημέρωση δεν υπάρχει από το αρμόδιο υπουργείο παρά μόνο φήμες και ενώ η κυβέρνηση διανύει ήδη τον τρίτο χρόνο της θητείας της.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Ποιες είναι οι οριστικές αποφάσεις της κυβέρνησης για τη μετεγκατάσταση της Ακρινής, με ποια δεδομένα έχουν ληφθεί αυτές και πότε θα υπάρξει επίσημη ενημέρωση των κατοίκων;

Αθήνα, 4 Αυγούστου 2021

Οι ερωτώντες βουλευτές

Γιώργος Αρβανιτίδης

Βασίλειος Κεγκέρογλου

Tags: ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ
Previous Post

Δήμος Κοζάνης: Οδηγίες για την προστασία από τις δασικές πυρκαγιές

Next Post

Φλώρινα: Συνελήφθη 23χρονος για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Next Post
ΣΥΛΛΗΨΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Φλώρινα: Συνελήφθη 23χρονος για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Πληροφορίες που αφορούν στην ταυτοποίηση των δρομέων του Πανελληνίου Αγώνα Δρόμου ¨Μνήμες Λίγνίτη¨
  • Ολοκληρώνεται το έργο στον Περιφερειακό Οδικό Άξονα του Κρόκου Κοζάνης. Βίντεο
  • Στην τελική ευθεία για την έναρξη του «Νιάημερου» – Στον χώρο της εμποροπανήγυρης ο Δήμαρχος Κοζάνης Γιάννης Κοκκαλιάρης – Έφτασαν οι πρώτοι εκθέτες (Βίντεο+Φωτογραφίες)
  • Γ Εθνική: Επόμενη στάση στην Καστοριά για τον Μακεδονικό Σιάτιστας. Το πρόγραμμα
  • Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Σε δύο φάσεις οι εργασίες για τη Γέφυρα Πολυφύτου

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ξεκίνησαν οι εργασίες καθαρισμού στο προφράγμα Πραμόριτσας, στο ύψος του Αυγερινού - TsotiliNews στο Ξεκίνησαν οι εργασίες καθαρισμού στο προφράγμα Πραμόριτσας, στο ύψος του Αυγερινού
  2. Νεκρή 55χρονη μετά από ανατροπή τρακτέρ στο Βόιο - Eordaia.org - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ στο Τσοτύλι: 55χρονη καταπλακώθηκε από τρακτέρ
  3. “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια - TsotiliNews στο “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια
  4. Ανακήρυξη ως Ευεργέτη του Παναγιώτη Ξενόπουλου από το Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου - TsotiliNews στο Ανακήρυξη ως Ευεργέτη του Παναγιώτη Ξενόπουλου από το Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου
  5. Vangelis Tzelepis στο Σιάτιστα- Δεκαπενταύγουστος: Η παρέα ” Τα Λεβεντόπαιδα”. Βίντεο και φωτογραφίες
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr