Συνέχεια στην προσπάθεια να υπάρξει πλήρης διαφάνεια στην ανάπτυξη έργων ΑΠΕ στη Δυτική Μακεδονία, έδωσε ο Πάρις Κουκουλόπουλος στη Βουλή.
Έπειτα από την Ερώτηση που είχε καταθέσει στις 21 Ιανουαρίου , με την οποία ζήτησε πλήρη ενημέρωση με εξειδικευμένα στοιχεία για το σύνολο των έργων ΑΠΕ, τώρα επανήλθε καταθέτοντας νέα Ερώτηση & Α.Κ.Ε. (Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων) που θεματικά αφορά αποκλειστικά την κάλυψη της αγροτικής γης με φωτοβολταϊκά, ανά νομό Κοζάνης, Γρεβενών, Καστοριάς και Φλώρινας.
Κατ’ αρχάς, ο Βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής εστιάζει στην τήρηση του μέγιστου ορίου Α.Π.Ε. στην αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, ζητώντας επιπλέον στοιχεία από αυτά που βάσει του νόμου υποχρεούνται να δημοσιεύουν οι ΔΕΔΔΗΕ – ΑΔΜΗΕ, ευρύτερα για τις καλλιεργούμενες εκτάσεις (καλλιεργούμενη γεωργική γη και αγρανάπαυση).
Δεν περιορίζεται, όμως, μόνο σε αυτά. Καλεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις για το πόσα στρέμματα αγροτικής γης έχουν καλυφθεί με φωτοβολταϊκά βάσει των εξαιρέσεων που προβλέπει η νομοθεσία, οι οποίες εξαιρέσεις δεν αθροίζονται στον υπολογισμό του μέγιστου ορίου.
Ρωτά, δηλαδή, για τα φωτοβολταϊκά σε χορτολιβαδικές εκτάσεις (1η εξαίρεση της παρ.2 του αρ.2 της Κ.Υ.Α.), σε πρώην εκτάσεις εξόρυξης και εκμετάλλευσης λιγνίτη (2η εξαίρεση παρ.2 του αρ.2 της Κ.Υ.Α.), αλλά και για την αγροτική γη που έχει καλυφθεί από φωτοβολταϊκούς σταθμούς που υπάγονται σε καθεστώς “Στρατηγικών Επενδύσεων” (εξαίρεση περ. α΄ της παρ.6 του αρ.56 του ν. 2637/1998 ως ισχύει).
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ & Α.Κ.Ε.
Προς: Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Στ. Παπασταύρου
Η πάροδος σχεδόν δύο ετών από την αριθμ. 3598/169/5.3.2024 Ερώτηση & ΑΚΕ «Δεδομένα ανά Περιφερειακή Ενότητα για την τήρηση του μέγιστου ορίου Α.Π.Ε. στην αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητα», καθιστά αναγκαία την επικαιροποίηση για τη Δυτική Μακεδονία των στοιχείων που περιλαμβάνονταν στα απαντητικά έγγραφα των ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ, τα οποία είχε διαβιβάσει η τέως Υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας με την αριθμ. ΥΠΕΝ/ΥΠΣΥΝ/33943/862/29.3.2024 απάντησή της.
Αποφεύγοντας χάριν συντομίας να επαναλάβω την τεκμηρίωση και το θεσμικό πλαίσιο που αναλυτικά έχει αποτυπωθεί στην Ερώτηση του 2024, δηλαδή αφενός την παρ.6 του αρ.56 του ν. 2637/1998 (η οποία εν τω μεταξύ τροποποιήθηκε ξανά με το αρ.38 του ν.5184/2025), αφετέρου την ΥΠΕΝ/ΔΑΠΕΕΚ/104605/4389/2022 Κοινή Υπουργική Απόφαση, θέτω εκ νέου απευθείας τα ερωτήματα, προκειμένου από την απάντησή σας να αποτυπωθεί η υφιστάμενη κατάσταση.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Ανά νομό Κοζάνης, Γρεβενών, Καστοριάς και Φλώρινας:
1) Πόση είναι αυτή τη στιγμή η χαρακτηρισθείσα ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας (βάσει αποφάσεων αρμοδίων Δ/νσεων των Περιφερειών, ΓΠΣ, ΣΧΟΟΑΠ, ΖΟΕ, Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων);
2) Σε τι ποσοστό έχει κορεστεί η αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς (που έχουν ήδη τεθεί σε λειτουργία ή έχουν οριστικές προσφορές σύνδεσης) ισχύος μικρότερης ή ίσης του ενός μεγαβάτ;
3) Σε τι ποσοστό έχουν κορεστεί οι καλλιεργούμενες εκτάσεις (καλλιεργούμενη γεωργική γη και αγρανάπαυση) από φωτοβολταϊκούς σταθμούς (που έχουν ήδη τεθεί σε λειτουργία ή έχουν οριστικές προσφορές σύνδεσης) ισχύος μικρότερης ή ίσης του ενός μεγαβάτ;
4) Πόσα στρέμματα χορτολιβαδικών εκτάσεων έχουν καλυφθεί από φωτοβολταϊκούς σταθμούς (που έχουν ήδη τεθεί σε λειτουργία ή έχουν οριστικές προσφορές σύνδεσης) ισχύος μικρότερης ή ίσης του ενός μεγαβάτ, σύμφωνα με την 1η ισχύουσα εξαίρεση του μέγιστου ορίου της παρ.2 του αρ.2 της Κ.Υ.Α.;
5) Πόσα στρέμματα έκτασης που έχει χαρακτηριστεί πριν από την έναρξη ισχύος του ν. 4643/2019 ως έκταση για εξόρυξη και εκμετάλλευση λιγνίτη ακόμα και αν αυτή ήθελε χαρακτηριστεί αγροτική γη, έχουν καλυφθεί από φωτοβολταϊκούς σταθμούς (που έχουν ήδη τεθεί σε λειτουργία ή έχουν οριστικές προσφορές σύνδεσης) ισχύος μικρότερης ή ίσης του ενός μεγαβάτ, σύμφωνα με τη 2η ισχύουσα εξαίρεση του μέγιστου ορίου της παρ.2 του αρ.2 της Κ.Υ.Α.;
6) Πόσα στρέμματα αγροτικής γης έχουν καλυφθεί από φωτοβολταϊκούς σταθμούς που υπάγονται σε καθεστώς Στρατηγικών Επενδύσεων και δεν προσμετρώνται στον υπολογισμό της συνολικής ισχύος σε αγροτική γη για την κάλυψη του μέγιστου ορίου, σύμφωνα με τη σχετική εξαίρεση στην περ. α΄ της παρ.6 του αρ.56;
7) Πόσες αιτήσεις για εγκατάσταση και λειτουργία Α.Π.Ε. έχουν απορριφθεί με αιτιολογία απόρριψης την υπέρβαση των μέγιστων ορίων που έχουν τεθεί με την ανωτέρω Κ.Υ.Α.;
Επιπλέον, παρακαλούνται οι κ.κ. Υπουργοί όπως καταθέσουν τα σχετικά στοιχεία που έχουν δημοσιεύσει στους δικτυακούς τους τόπους ανά δύο μήνες οι Διαχειριστές (ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. και Α.Δ.ΜΗ.Ε. Α.Ε.) – κατ’ εφαρμογή της υποχρέωσης της παρ.3 του άρθρου 3 της Κ.Υ.Α. – κατά τα έτη 2024 και 2025.
Ο Ερωτών Βουλευτής
Κουκουλόπουλος Παρασκευάς (Πάρις)



























