• Latest
σημανδρακος

Ευάγγελος Σημανδράκος: Πατριωτισμός, θρησκευτική και εθνική συνείδηση

26 Μαρτίου 2018
Γαλατινιώτικα 2026 – Το πρόγραμμα

Γαλατινιώτικα 2026 – Το πρόγραμμα

22 Ιουλίου 2026
Η ΕΥΔΑΜ στη Δυτική Μακεδονία: Νέος κύκλος δράσεων επιχειρηματικότητας 140 εκατ. ευρώ με πρώτους σταθμούς τα Γρεβενά και την Καστοριά

Η ΕΥΔΑΜ στη Δυτική Μακεδονία: Νέος κύκλος δράσεων επιχειρηματικότητας 140 εκατ. ευρώ με πρώτους σταθμούς τα Γρεβενά και την Καστοριά

22 Ιουλίου 2026
Επίσκεψη του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Αμανατίδη στο Γενικό Νοσοκομείο Φλώρινας. Βίντεο

Επίσκεψη του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Αμανατίδη στο Γενικό Νοσοκομείο Φλώρινας. Βίντεο

22 Ιουλίου 2026
Νέο μηχάνημα Bobcat στη μάχη της καθημερινότητας για τον Δήμο Σερβίων

Νέο μηχάνημα Bobcat στη μάχη της καθημερινότητας για τον Δήμο Σερβίων

22 Ιουλίου 2026
Συνδυασμός «ΕΛΠΙΔΑ»: “Η Καστοριά σε αδιέξοδο : Αναζητώντας Όραμα και Στρατηγική Ανάπτυξης”

Γ. Ζεμπιλιάδου: Η Δυτική Μακεδονία δεν μπορεί να γίνει ο αποτεφρωτήρας της χώρας

22 Ιουλίου 2026
Δήμος Γρεβενών: Συντονισμένες παρεμβάσεις στην Αθήνα για τον πρωτογενή τομέα και την αναπτυξιακή προοπτική των Γρεβενών

Δήμος Γρεβενών: Συντονισμένες παρεμβάσεις στην Αθήνα για τον πρωτογενή τομέα και την αναπτυξιακή προοπτική των Γρεβενών

22 Ιουλίου 2026
κινητο, τηλεφωνο, ιντερνετ

Σύλλογος Λογιστών – Φοροτεχνικών Βοΐου: Προσοχή στα παραπλανητικά ηλεκτρονικά μηνύματα (emails)

22 Ιουλίου 2026
Δήμος Βοΐου: Προπώληση εισιτηρίων Fiesta Voio για τους Δημότες του Δήμου Βοΐου σε προνομιακή τιμή

Το Fiesta Voio 2026 ανοίγει τις πύλες του – Όλα έτοιμα για το μεγαλύτερο μουσικό ραντεβού του καλοκαιριού

22 Ιουλίου 2026
Δήμος Κοζάνης: 44α Λασσάνεια/Τροχιά 26 – Σινεμά στη Βιβλιοθήκη «Η Λογοτεχνία στον Κινηματογράφο»

Δήμος Κοζάνης: 44α Λασσάνεια/Τροχιά 26 – Σινεμά στη Βιβλιοθήκη «Η Λογοτεχνία στον Κινηματογράφο»

22 Ιουλίου 2026
Αναδιαμορφώνοντας τον κόσμο με την βοήθεια του AI

Πρόσκληση για συμμετοχή στο ‘7ο Θερινό Σχολείο Επιστήμης και Τεχνολογίας’ στην Εράτυρα Κοζάνης, 28/7-19/8/2026

22 Ιουλίου 2026
Δήμος Κοζάνης: Αναγκαία η δημιουργία ζωνών με άροση από τους καλλιεργητές σε αγροτεμάχια που συνορεύουν με δασικές εκτάσεις

Δήμος Κοζάνης: Αναγκαία η δημιουργία ζωνών με άροση από τους καλλιεργητές σε αγροτεμάχια που συνορεύουν με δασικές εκτάσεις

22 Ιουλίου 2026
Δήμος Κοζάνης: Κλειστή η πισίνα του Λιάπειου λόγω έκτακτης τεχνικής βλάβης

Δήμος Κοζάνης: Ολοκληρώνεται το Σάββατο 25 Ιουλίου η φετινή κολυμβητική σεζόν για το Λιάπειο Κολυμβητήριο

22 Ιουλίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Πέμπτη, 23 Ιουλίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ευάγγελος Σημανδράκος: Πατριωτισμός, θρησκευτική και εθνική συνείδηση

sierafm by sierafm
26 Μαρτίου 2018
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
σημανδρακος
0
SHARES
11
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Τα τελευταία χρόνια η λέξη πατρίδα έχει λάβει επικίνδυνες διαστάσεις στο πολιτικό λεξιλόγιο.

Για τους περισσότερους υποκρύπτει «εθνικισμό» ή κάθε είδους τραμπουκισμό.

Η λέξη κράτος, αντιπροσωπεύει πια έναν μηχανισμό διαφθοράς και ανικανότητας. Το δημόσιο, ιδίως, είναι χαραγμένο κι αυτό στη συνείδηση των πολιτών σαν μια αρένα αναξιοκρατίας, βολέματος και κομματικών παρασίτων, ενώ η Ελληνική Εκκλησία αντιμετωπίζεται σαν ένας οικονομικός οργανισμός στον οποίο η θρησκευτική συνείδηση δεν έχει παρά περιορισμένο ρόλο, αλλοτριώνοντας το εκκλησιαστικό γεγονός.

Σε μια Ελλάδα που οι παραπάνω έννοιες έχουν αλλοτριωθεί, πως μπορεί κανείς να μιλά για πατρίδα ή εθνική συνείδηση δίχως να κινδυνεύει να χαρακτηριστεί απ’ τη μια ως «εθνικιστής» ή απ’ την άλλη ως υποκριτής; Από πού προκύπτει τόσο αντιθρησκευτικό μένος;

Σήμερα καλούμαστε να ξαναβρούμε την Ελληνικότητα. Όχι επειδή πρέπει, αλλά επειδή μ’ αυτή θα αποκηρύξουμε τους φόβους του εθνικισμού. Ναι, είναι αρρώστια ο εθνικισμός, γι’ αυτό και το πρώτο πράγμα που οφείλουμε να κάνουμε είναι να διαγνώσουμε τις αιτίες του. Είναι η αλλοτρίωση του πατριωτισμού σε ιδεολογία.

Ο πατριωτισμός όμως είναι ένα φυσιολογικό ακόλουθο της φύσης του ανθρώπου. Είναι από τα χαρακτηριστικά του γνωρίσματα αφού τον συνδέει με τη γη που κατοικεί. Ο άνθρωπος, δένεται με την πάτρια γη όσο και με τους συμπατριώτες του. Το δέσιμο αυτό το υπεράσπιζε ο άνθρωπος με τη θυσία της ζωής του.

Τούτο λοιπόν είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από την ιδεολογία του εθνικισμού, την οποία έζησε η Ευρώπη και της οποίας την επανεμφάνιση δικαιολογημένα φοβάται. Τα καινούρια συμπτώματα του εθνικισμού που έκαναν την εμφάνισή τους με τη μορφή των Νεοναζί, των οπαδών της Λεπέν, των κλειστών συνόρων, του πολιτικού τραμπουκισμού εντός των ναών της δημοκρατίας, όπως είναι το Κοινοβούλιο, έχουν όλα κοινή αφετηρία την εξάλειψη του πατριωτισμού.

Το 1821 ήταν η εποχή του πατριωτισμού. Και η Ευρώπη παρακολουθούσε τους Έλληνες, που τους ήξερε από τα αγάλματα και τα βιβλία, να βγαίνουν από τους ναούς και να ξαναζωντανεύουν. Ήταν ένα ιστορικό θαύμα που το κυοφορούσε η φαντασία του Ευρωπαϊκού πολιτισμού, του Διαφωτισμού. Άλλωστε πως μπορεί να αρνηθεί κανείς την πραγματικότητα ότι στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα έγινε η «ανακάλυψη» του Βυζαντίου. Δηλαδή του Ελληνισμού στα χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, του ελληνορωμαϊκού κόσμου όπως ονομάζεται σήμερα. Αυτή η πραγματικότητα ήταν που συνένωνε τους Έλληνες στην αγάπη για την πατρίδα. Αυτή η πραγματικότητα ήταν όμως που έδινε αφορμή και για την ανάπτυξη μιας άλλης πραγματικότητας η οποία είχε τις μικρότητές της, τις ματαιοδοξίες της, τις αφέλειές της, τις δολοφονίες του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος.

Είναι άλλο πράγμα λοιπόν ο εθνικισμός, ο οποίος είναι διαστροφή, και άλλο ο πατριωτισμός και η εθνική συνείδηση. Ο Πλάτωνας όριζε την εθνική συνείδηση ως τη γνώση και το βίωμα της ιδιαίτερης φύσης του έθνους στο οποίο ανήκουμε, η συνείδηση όλων των χαρακτηριστικών του γνωρισμάτων. Ο Πλάτωνας θεωρούσε τους Έλληνες ως το λαό του λόγου και το ουσιώδες γνώρισμά του το φιλομαθές και το φιλόσοφο.

Τι γιορτάζουμε λοιπόν σήμερα; Γιορτάζουμε τη συγκρότηση ενός έθνους σε υποκείμενο της ιστορίας του. Ο ξεσηκωμός του 1821 έφερε το Ελληνικό έθνος στην ομήγυρη του Ευρωπαϊκού πολιτισμού, από τον οποίο είχε αποκοπεί. Το έθνος έγινε κράτος και το κράτος βρήκε τη θέση του στην Ευρωπαϊκή κοινότητα των κρατών. Κι αν έχει κάποιο νόημα να μιλάμε σήμερα για εθνική συνείδηση, είναι γιατί μόνο κατ’ αυτόν τον τρόπο μπορούμε να ξεπεράσουμε την αλλοτρίωση που υφίστανται οι δημοκρατικοί θεσμοί. Πολλοί είναι επίσης εκείνοι, που αμφισβήτησαν και αμφισβητούν την ελληνικότητα της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Όμως αγνοούν πως σε όλο το φάσμα της ιστορίας η έκφραση της εκκλησιαστικής πίστης ήταν αυτή που ξεχώριζε τον ορθόδοξο Έλληνα από τον ετερόδοξο «Φράγκο». Ήταν η νηστεία, η γιορτή, ο χορός στο πανηγύρι, το αναμμένο καντήλι στο οικογενειακό εικονοστάσι, το ζύμωμα του πρόσφορου, ο αγιασμός κάθε μήνα, που έσωσε την Ελληνική ιδιαιτερότητα. Άλλωστε τον δεύτερο χρόνο της εξέγερσης, κατά την πρώτη ιδρυτική πράξη σύστασης του Ελληνικού κράτους, στην Εθνική Συνέλευση της Επιδαύρου, ο τρόπος με τον οποίο ορίστηκε η ιδιότητα του Έλληνα ήταν η θρησκευτική του πίστη, όπως διαβάζουμε στο Τμήμα Β παρ. β του Συντάγματος της Επιδαύρου: «Όσοι αυτόχθονες κάτοικοι της επικρατείας της Ελλάδος πιστεύουσιν εις Χριστόν, εισίν Έλληνες, και απολαμβάνουσιν άνευ τινος διαφοράς όλων των πολιτικών δικαιωμάτων».

Η ταυτότητα της Ευρώπης είναι η δυναμική πολυμορφία των λαών της. Κι αν οι μοναρχίες έδωσαν τη θέση τους στη δημοκρατία, αυτό έγινε εξαιτίας των εθνικών συνειδήσεων και της αγάπης για την πατρίδα, που είναι ασυμβίβαστη με τις κοινωνικές κατασκευές ή τον ιδεολογικό και ηθικιστικό «Ορθοδοξισμό» από την εκάστοτε ελίτ.

Ο Ελληνισμός και η Ελληνικότητα σώθηκε στα 400 χρόνια σκλαβιάς όχι επειδή κάναμε κατήχηση, αλλά επειδή οι αξίες της κλασσικής και της Βυζαντινής Ελλάδας δεν αλλοτριώθηκαν από την επέλαση του Οθωμανισμού. Αυτές τις αξίες πρέπει να αναβιώσουμε σήμερα προκειμένου να επαναπροσδιορίσουμε τους όρους του πατριωτισμού και της εθνικής συνείδησης. Διότι όπως είπε και ο εθνικός μας ποιητής, «Το έθνος πρέπει να θεωρεί εθνικό ό,τι είναι αληθές».

Ευάγγελος Σημανδράκος
Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Γρεβενών

Tags: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΗΜΑΝΔΡΑΚΟΣ
Previous Post

Οι Ρώσοι επέστρεψαν στην έκθεση γούνας!

Next Post

Γκουντιός Ιωάννης: Το όνομα μας είναι η ψυχή μας και η γιορτή μας διπλή

Next Post
ΓΚΟΥΝΤΙΟΣ ΑΝΕΛ

Γκουντιός Ιωάννης: Το όνομα μας είναι η ψυχή μας και η γιορτή μας διπλή

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Γαλατινιώτικα 2026 – Το πρόγραμμα
  • Η ΕΥΔΑΜ στη Δυτική Μακεδονία: Νέος κύκλος δράσεων επιχειρηματικότητας 140 εκατ. ευρώ με πρώτους σταθμούς τα Γρεβενά και την Καστοριά
  • Επίσκεψη του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Αμανατίδη στο Γενικό Νοσοκομείο Φλώρινας. Βίντεο
  • Νέο μηχάνημα Bobcat στη μάχη της καθημερινότητας για τον Δήμο Σερβίων
  • Γ. Ζεμπιλιάδου: Η Δυτική Μακεδονία δεν μπορεί να γίνει ο αποτεφρωτήρας της χώρας

Πρόσφατα σχόλια

  1. Το Μυστικό μιας Ποιοτικής Καθημερινότητας - SieraFM στο Αγχος και καθημερινότητα -Οι 12 αλλαγές που πρέπει να κάνετε στον τρόπο ζωής σας για να το μειώσετε
  2. Οι Καλύτερες Επενδύσεις Ξεκινούν από τις Σωστές Αποφάσεις - SieraFM στο Επένδυση στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Κοζάνη?
  3. Τι Αυξάνει Πραγματικά την Αξία ενός Σπιτιού; - SieraFM στο Μια παράσταση «Θεάτρου Forum» για το έμφυλο χάσμα στη φροντίδα!
  4. Self Care για Εσένα και το Κατοικίδιό σου - SieraFM στο Κοζάνη: Ολοκληρώθηκε η διημερίδα «Μακροχρόνια Φροντίδα Υγείας: Χτίζοντας Συνεργασίες»
  5. Το Σπίτι, το Σώμα και οι Στιγμές Ξεκούρασης - SieraFM στο Γ. Κασαπίδης: Βάλαμε σε τροχιά υλοποίησης έργα που προστατεύουν το περιβάλλον και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των Δυτικομακεδόνων
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr