• Latest
ΣΥΝΤΑΞΗ

Ευκαιρία για σύνταξη ακόμα και από τα 53, ανοιχτά πολλά «παράθυρα»

8 Μαρτίου 2024
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Ανάδειξη των Θρησκευτικών μνημείων  της Ι.Μ. Γρεβενών

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Ανάδειξη των Θρησκευτικών μνημείων της Ι.Μ. Γρεβενών

24 Ιουλίου 2026
Δήμος Βοΐου: Κανονικά θα πραγματοποιηθούν οι συναυλίες του Fiesta Voio σήμερα, Παρασκευή 24 Ιουλίου 2026

Δήμος Βοΐου: Κανονικά θα πραγματοποιηθούν οι συναυλίες του Fiesta Voio σήμερα, Παρασκευή 24 Ιουλίου 2026

24 Ιουλίου 2026
Αρτηριακή Αγγειοπλαστική και Ενδοπρόθεση. Γράφει ο  Γ. Ζιμπιλίδης

Τσοτύλι: Επισκέπτες ιατροί στο ιατρείο Υπερήχων Γ. Ζιμπιλίδη στις 30 και 31 Ιουλίου

24 Ιουλίου 2026
ΚΤΕΛ

ΚΤΕΛ Κοζάνης: Αλλαγές σε δρομολόγια – Μέσω Ε65 τα δρομολόγια προς Αθήνα και νέες ρυθμίσεις σε Λάρισα, Τρίκαλα, Σέρβια και Πτολεμαΐδα

24 Ιουλίου 2026
Σέρβια: Βροχή και χαλάζι σε Νεράϊδα και Μεταξά.  Εικόνες

Έντονη χαλαζόπτωση, το μεσημέρι της Παρασκευής 24/7, στον Πεντάλοφο Βοΐου (Βίντεο)

24 Ιουλίου 2026
Πανήγυρις Ἱστορικοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ Ἁγίας Παρασκευῆς Σιάτιστας

Πανήγυρις Ἱστορικοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ Ἁγίας Παρασκευῆς Σιάτιστας

24 Ιουλίου 2026
Κινητή μονάδα ψυχικής Υγείας

Δύο νέα Κέντρα Ημέρας Ολικής Φροντίδας Ψυχικής Υγείας με Κινητά Κλιμάκια για άτομα με Αυτισμό σε Κοζάνη και Γρεβενά

24 Ιουλίου 2026
«Γυμναζόμαστε Παίζοντας» – Μια όμορφη πρώτη εβδομάδα ολοκληρώθηκε!

«Γυμναζόμαστε Παίζοντας» – Μια όμορφη πρώτη εβδομάδα ολοκληρώθηκε!

24 Ιουλίου 2026
Π. Κουκουλόπουλος: «Εντάσσεται και η Δυτική Μακεδονία στο Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας»

Τρομερό χαλάζι σαν…κορόμηλο έξω από τα Γρεβενά-Δείτε βίντεο μέσω από αυτοκίνητο στην Εγνατία Οδό

24 Ιουλίου 2026
Ο Στάθης Κωνσταντινίδης για την εξαίρεση του sable από το 21ο πακέτο κυρώσεων

Ο Στάθης Κωνσταντινίδης για την εξαίρεση του sable από το 21ο πακέτο κυρώσεων

24 Ιουλίου 2026
ΔΙΑΔΥΜΑ – 10 χρόνια εκπαιδευτικές δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στη Δυτική Μακεδονία

ΔΙΑΔΥΜΑ – 10 χρόνια εκπαιδευτικές δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στη Δυτική Μακεδονία

24 Ιουλίου 2026
UoWM Welcome Points: Η πρώτη στάση για κάθε νέο φοιτητή και νέα φοιτήτρια

UoWM Welcome Points: Η πρώτη στάση για κάθε νέο φοιτητή και νέα φοιτήτρια

24 Ιουλίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Παρασκευή, 24 Ιουλίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ευκαιρία για σύνταξη ακόμα και από τα 53, ανοιχτά πολλά «παράθυρα»

sierafm by sierafm
8 Μαρτίου 2024
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΣΥΝΤΑΞΗ
0
SHARES
57
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι του Δημοσίου με θεμελιωμένα και κατοχυρωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα μπορούν να βγουν στη σύνταξη εντός του 2024, χωρίς να έχουν συμπληρώσει το γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των 62 ετών.

Οι συγκεκριμένοι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να ανοίξουν την πόρτα εξόδου έως και 7 χρόνια νωρίτερα κάνοντας χρήση των μεταβατικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Η νομοθεσία δίνει στους συγκεκριμένους ασφαλισμένους και μελλοντικούς συνταξιούχους τη δυνατότητα να μπορούν μετά τη συνταξιοδότησης τους ή και παράλληλα με αυτήν να απασχολούνται χωρίς καμία ποινή στη σύνταξή τους.

Εντός της χρονιάς αναμένεται άλλο ένα μαζικό κύμα συνταξιοδοτήσεων, καθώς οι 40.000 ασφαλισμένοι μπορούν να συνταξιοδοτηθούν βασισμένοι σε όρια ηλικίας που ήδη έχουν κατοχυρώσει, ενώ πλέον μπορούν να αξιοποιήσουν στο έπακρο τη διάταξη που επιτρέπει την παράλληλη παραμονή στην εργασία και τη συνταξιοδότηση χωρίς να κόβεται η σύνταξη τους κατά 30%. Υπενθυμίζεται ότι ο γενικός κανόνας προβλέπει ότι η συνταξιοδότηση με πλήρη σύνταξη γίνεται στο 62ο έτος ηλικίας έπειτα από συνολικά 40 έτη ασφάλισης, καθώς και στο 67ο με τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης.

Περίπου 40.000 δημόσιοι υπάλληλοι, στις περισσότερες περιπτώσεις, επιβαρύνθηκαν με την έλευση της νέας χρονιάς κατά ένα εξάμηνο στα μεταβατικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης πριν την συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας τους. Σύμφωνα με το δικηγόρο Διονύση Ρίζο οι κατηγορίες των «τυχερών» δημοσίων υπαλλήλων που μπορούν να συνταξιοδοτηθούν εντός του 2024 είναι οι εξής:

– Ασφαλισμένοι που επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν με 35ετία και έχουν συμπληρώσει μέχρι την 31 Δεκεμβρίου του 2021 τόσο τα 35 ή 36 ή 37 έτη ασφάλισης αλλά και τα 58 ή τα 59. Έτσι θα μπορούν να αποχωρήσουν με όριο ηλικίας που ανάλογα με την περίπτωση φτάνει μέχρι τα 61 και 9 μήνες.

– Ασφαλισμένοι που έχουν συμπληρώσει 37ετία ακόμη και με εξαγορά πλασματικών ετών έως την 31/12/2021. Έτσι ο ασφαλισμένος μπορεί να συνταξιοδοτηθεί ως τα 61 και 2 μήνες.

– Ασφαλισμένοι που έχουν συμπληρώσει 25ετία μετά την 31/12/2013. Έτσι ο ασφαλισμένος μπορεί να συνταξιοδοτηθεί στα 62 με 40 έτη ασφάλισης και με εξαγορά πλασματικών ετών.

Με μειωμένη σύνταξη μπορούν να αποχωρήσουν ασφαλισμένοι άνδρες και γυναίκες του Δημοσίου που έχουν συμπληρώσει 25 έτη ασφάλισης έως την 31/12/2012 και το όριο ηλικίας ως την 31/12/2022, αλλά και εκείνοι που συμπλήρωσαν την 25ετία μετά την 1/1/2013, εφόσον συμπληρώνουν το 2024 τα 62. Οι κατηγορίες είναι οι εξής:

– Οι γυναίκες που συμπλήρωσαν 25ετία το 2010 μπορούν να συνταξιοδοτηθούν από τα 55 εάν έχουν συμπληρώσει το εν λόγω όριο ως την 31/12/2022.

– Οι γυναίκες και οι άνδρες που συμπλήρωσαν 25ετία το 2011 μπορούν να συνταξιοδοτηθούν από τα 56 εάν έχουν συμπληρώσει το εν λόγω όριο ως την 31/12/2022.

– Οι γυναίκες και οι άνδρες που συμπλήρωσαν 25ετία το 2012 μπορούν να συνταξιοδοτηθούν από τα 58 εάν έχουν συμπληρώσει το εν λόγω όριο ως την 31/12/2022.

– Οι γυναίκες και οι άνδρες που συμπλήρωσαν 25ετία μετά την 1/1/2013 μπορούν να συνταξιοδοτηθούν από τα 62 εφόσον συμπληρώνουν τα 62 τους το 2024.

Γονείς

Οι γονείς ανηλίκων (άνδρες και γυναίκες) και οι τρίτεκνοι και άνω ασφαλισμένοι του Δημοσίου που είχαν κατοχυρωμένο δικαίωμα συνταξιοδότησης και επιθυμούσαν να συνταξιοδοτηθούν ανάλογα με το έτος θεμελίωσης στα 50 ή τα 52 ή τα 55 μπορούν να συνταξιοδοτηθούν εντός του 2024 ανάλογα με το όριο ηλικίας όπως αυτό ρυθμίστηκε με βάση το ν. 4336/2015. Στις κατηγορίες αυτές ανήκουν :

-Μητέρες δημόσιοι υπάλληλοι (ακόμη και με εξαγορά πλασματικών ετών από τα τέκνα) που είχαν συμπληρώσει το 2010 την απαραίτητη 25ετία και υπήρχε παράλληλα ανηλικότητα τέκνου που έχουν γεννηθεί ως το 1966 μπορούν να αποχωρήσουν εντός του 2024.

-Γονείς (άνδρες – γυναίκες) δημόσιοι υπάλληλοι που είχαν συμπληρώσει το 2011 την απαραίτητη 25ετία ακόμη και με εξαγορά πλασματικών ετών και υπήρχε παράλληλα ανηλικότητα τέκνου που έχουν γεννηθεί ως το 1966 μπορούν να αποχωρήσουν εντός του 2024.

-Γονείς (άνδρες – γυναίκες) δημόσιοι υπάλληλοι και μητέρες υπάλληλοι ΔΕΚΟ – Τραπεζών που είχαν συμπληρώσει το 2012 την απαραίτητη 25ετία ακόμη και με εξαγορά πλασματικών ετών και υπήρχε παράλληλα ανηλικότητα τέκνου που έχουν γεννηθεί ως το 1963 μπορούν να αποχωρήσουν εντός του 2024.

-Τρίτεκνοι και άνω (άνδρες – γυναίκες) δημόσιοι υπάλληλοι (ακόμη και με εξαγορά πλασματικών ετών από τα τέκνα) που είχαν συμπληρώσει το 2011 την απαραίτητη 20ετίαπου έχουν γεννηθεί ως το 1966 μπορούν να αποχωρήσουν εντός του 2024.

-Τρίτεκνοι και άνω (άνδρες – γυναίκες) δημόσιοι υπάλληλοι που είχαν συμπληρώσει το 2012 ακόμη και με εξαγορά πλασματικών ετών την απαραίτητη 20ετία που έχουν γεννηθεί ως το 1963 μπορούν να αποχωρήσουν εντός του 2024.

Βαρέα ΟΤΑ

Στην κατηγορία των βαρέων των ΟΤΑ ανήκουν οι υπάλληλοι των δήμων που υπηρετούν στην καθαριότητα, στην αποκομιδή σκουπιδιών, χείριστες μηχανημάτων, στα κοιμητήρια και άλλες κατηγορίες. Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι μπορούν να αποχωρήσουν με ειδικά όρια ηλικίας, εφόσον έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης, εκ των οποίων 12 έτη στην ασφάλιση βαρέων ΟΤΑ και από αυτά 3 έτη στα βαρέα τα τελευταία 13 έτη πριν από την αίτηση συνταξιοδότησης. Αναλυτικότερα:

– Άνδρες που συμπλήρωσαν την ως άνω προϋπόθεση ως την 31/12/2012 μπορούν να συνταξιοδοτηθούν, εφόσον συμπληρώνουν το 58ο έτος της ηλικίας τους.

– Άνδρες που συμπλήρωσαν την ως άνω προϋπόθεση μετά την 1/1/2013 μπορούν να συνταξιοδοτηθούν, στο 60ο έτος της ηλικίας τους.

– Γυναίκες που συμπλήρωσαν την ως άνω προϋπόθεση ως την 31/12/2010 μπορούν να συνταξιοδοτηθούν στο 53ο έτος της ηλικίας τους.

– Γυναίκες που συμπλήρωσαν την ως άνω προϋπόθεση ως την 31/12/2011 μπορούν να συνταξιοδοτηθούν στο 54ο έτος της ηλικίας τους.

– Γυναίκες που συμπλήρωσαν την ως άνω προϋπόθεση ως την 31/12/2012 μπορούν να συνταξιοδοτηθούν στο 56ο έτος της ηλικίας τους.

– Γυναίκες που συμπλήρωσαν την ως άνω προϋπόθεση μετά την 1/1/2013 μπορούν να συνταξιοδοτηθούν στο 60ο έτος της ηλικίας τους.

Προϋποθέσεις

Τα πλασματικά χρόνια που αναγνωρίζει κάποιος είτε για θεμελίωση, είτε για προσαύξηση των συντάξιμων ετών, υπολογίζονται στις συντάξιμες αποδοχές και προσαυξάνουν την σύνταξη. Οι προϋποθέσεις θεμελίωσης δικαιώματος , χρόνος ασφάλισης και νέα ηλικία συνταξιοδότησης πρέπει να συμπληρώνονται μέχρι τις 31.8.2024, όχι κατά την ημερομηνία υποβολής της παραίτησης. Για τους γονείς ανηλίκων που βγαίνουν με αυτόν τον τρόπο στην σύνταξη, το παιδί πρέπει να ήταν ανήλικο κατά την συμπλήρωση της 25ετίας.

Παράλληλα για τους τρίτεκνους, τα τρία τέκνα πρέπει να είχαν γεννηθεί κατά την συμπλήρωση του θεμελιωτικού κατά περίπτωση χρόνου. Η μεγαλύτερη ανταπόδοση στις συντάξιμες αποδοχές συναντάται στα ποσοστά αναπλήρωσης που αντιστοιχούν από 35 σε έως 40 συντάξιμα έτη. Μετά ο συντελεστής ανταπόδοσης βαίνει μειούμενος.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Tags: ΣΥΝΤΑΞΗ
Previous Post

Σχολεία: Χωρίς Εθνικό Απολυτήριο όσοι δεν ξέρουν ξένες γλώσσες με… πιστοποίηση

Next Post

Άγρια επίθεση σκύλου σε 33χρονο – Ακρωτηριάστηκε το κάτω χείλος του

Next Post
Σκύλος

Άγρια επίθεση σκύλου σε 33χρονο – Ακρωτηριάστηκε το κάτω χείλος του

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Ανάδειξη των Θρησκευτικών μνημείων της Ι.Μ. Γρεβενών
  • Δήμος Βοΐου: Κανονικά θα πραγματοποιηθούν οι συναυλίες του Fiesta Voio σήμερα, Παρασκευή 24 Ιουλίου 2026
  • Τσοτύλι: Επισκέπτες ιατροί στο ιατρείο Υπερήχων Γ. Ζιμπιλίδη στις 30 και 31 Ιουλίου
  • ΚΤΕΛ Κοζάνης: Αλλαγές σε δρομολόγια – Μέσω Ε65 τα δρομολόγια προς Αθήνα και νέες ρυθμίσεις σε Λάρισα, Τρίκαλα, Σέρβια και Πτολεμαΐδα
  • Έντονη χαλαζόπτωση, το μεσημέρι της Παρασκευής 24/7, στον Πεντάλοφο Βοΐου (Βίντεο)

Πρόσφατα σχόλια

  1. Το Μυστικό μιας Ποιοτικής Καθημερινότητας - SieraFM στο Αγχος και καθημερινότητα -Οι 12 αλλαγές που πρέπει να κάνετε στον τρόπο ζωής σας για να το μειώσετε
  2. Οι Καλύτερες Επενδύσεις Ξεκινούν από τις Σωστές Αποφάσεις - SieraFM στο Επένδυση στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Κοζάνη?
  3. Τι Αυξάνει Πραγματικά την Αξία ενός Σπιτιού; - SieraFM στο Μια παράσταση «Θεάτρου Forum» για το έμφυλο χάσμα στη φροντίδα!
  4. Self Care για Εσένα και το Κατοικίδιό σου - SieraFM στο Κοζάνη: Ολοκληρώθηκε η διημερίδα «Μακροχρόνια Φροντίδα Υγείας: Χτίζοντας Συνεργασίες»
  5. Το Σπίτι, το Σώμα και οι Στιγμές Ξεκούρασης - SieraFM στο Γ. Κασαπίδης: Βάλαμε σε τροχιά υλοποίησης έργα που προστατεύουν το περιβάλλον και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των Δυτικομακεδόνων
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr