• Latest
ΕΦΚΑ

ΕΦΚΑ: Ποιοι θα λάβουν «ραβασάκια» για απλήρωτες εισφορές

31 Αυγούστου 2022
Σεεν, ΣΕΕΕΝ σωματείο εργαζομένων στην ενεργεια

3ωρη στάση εργασίας την Παρασκευή 15 Μάη από 7πμ ως και 10πμ μπροστά στο σχεδιασμό κυβέρνησης -ΔΕΗ ΑΕ για κλείσιμο μονάδων και ορυχείων

11 Μαΐου 2026
Εκδήλωση : «Τεχνικά Επαγγέλματα, Μηχανικοί & Νέες Αγορές στη Δυτική Μακεδονία – Δικτύωση, Δεξιότητες & Ευκαιρίες στην Εποχή της Μετάβασης»

Workshop Δικτύωσης: Τεχνικά Επαγγέλματα, Μηχανικοί & Νέες Αγορές στη Δυτική Μακεδονία. Βίντεο

11 Μαΐου 2026
Συνάντηση Γεωπάρκων στον Πεντάλοφο Βοΐου, 15-17 Μαΐου

Συνάντηση Γεωπάρκων στον Πεντάλοφο Βοΐου, 15-17 Μαΐου

11 Μαΐου 2026
ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ

Δήμος Κοζάνης: Ξεκινούν οι αιτήσεις για εγγραφές βρεφών και προ-νηπίων για τη σχολική χρονιά 2026-2027 (Βίντεο)

11 Μαΐου 2026
Συνεχίζεται η ενίσχυση των κτηνοτρόφων με νέες ποτίστρες στον Δήμο Γρεβενών.

Στήριξη των κτηνοτροφικών μονάδων του Δήμου Βοΐου – Αναμονή υπογραφής της προγραμματικής σύμβασης με τη ΔΕΥΑ Βοΐου

11 Μαΐου 2026
Πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις Τιμής και Μνήμης «Παπαρρόδεια» στο Δισπηλιό Καστοριάς

Πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις Τιμής και Μνήμης «Παπαρρόδεια» στο Δισπηλιό Καστοριάς

11 Μαΐου 2026
απατη ηλικιωμενοι

Κοζάνη: Εξιχνιάστηκε τηλεφωνική απάτη – Της άρπαξαν 26 λίρες; και χιλιάδες δολάρια και ευρώ!!

11 Μαΐου 2026
Ζωντανή μετάδοση της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βοΐου

Δήμος Βοΐου: Συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή την Παρασκευή 15 Μαΐου 2026

11 Μαΐου 2026
Σε Πρέβεζα και Λευκάδα ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΟΤΑ Κοζάνης

Σε Πρέβεζα και Λευκάδα ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΟΤΑ Κοζάνης

11 Μαΐου 2026
Υπογραφή Σύμβασης του έργου: «Συντήρηση Επαρχιακής Οδού Κοζάνης – Αιανής»

2η Συνεδρίαση της Επιτροπής Ένταξης και Απένταξης Έργων ΕΑΠ ( τοπικός πόρος) Δυτικής Μακεδονίας

11 Μαΐου 2026
Παιδί

Κέντρο Υγείας Σιάτιστας: Λειτουργεί και πάλι το παιδιατρικό

11 Μαΐου 2026
ΔΕΥΑΚ

ΔΕΥΑΚ:  Αρρυθμία και πιθανή διακοπή υδροδότησης στην Τ.Κ. Σπάρτου, λόγω εργασιών, την Τρίτη 12/5

11 Μαΐου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Δευτέρα, 11 Μαΐου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

ΕΦΚΑ: Ποιοι θα λάβουν «ραβασάκια» για απλήρωτες εισφορές

sierafm by sierafm
31 Αυγούστου 2022
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΕΦΚΑ
0
SHARES
5
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Σε περισσότερες από 12 δόσεις θα ξεκινήσουν να αποπληρώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές των περιστασιακά απασχολούμενων για τα έτη 2020-2021 χιλιάδες επιχειρήσεις από το τέλος Σεπτεμβρίου με μέσα Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews το λογισμικό για τις εισφορές των 15.000 περιστασιακά εργαζομένων που τα προηγούμενα χρόνια αμείβονταν μέσω παραστατικών παρεχόμενων υπηρεσιών, των γνωστών με την ονομασία «τίτλων κτήσης», βρίσκεται στη διάθεση του e-ΕΦΚΑ. Η διοίκηση του Οργανισμού περιμένει ενημέρωση από τη διεύθυνση εισφορών για το πότε θα ξεκινήσει η εκκαθάριση.
Ύστερα από μεγάλη καθυστέρηση, πραγματοποιούνται οι απαιτούμενες δοκιμές από την ανάδοχο εταιρεία με στόχο να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή τον Σεπτέμβριο και να εκδοθούν τα πρώτα παραστατικά.

Πρόκειται για εισφορές οι οποίες θα αναζητηθούν από τις επιχειρήσεις που απασχόλησαν περιστασιακά κάποιον και τον αντάμειψαν με το συγκεκριμένο παραστατικό. Σύμφωνα με πληροφορίες από τον e-ΕΦΚΑ, η αποπληρωμή των παρελθόντων ετών θα γίνει σε αρκετές δόσεις, οι οποίες δεν αποκλείεται να ξεπεράσουν και τις 12.

Μετά τον υπολογισμό για τα έτη 2020-2021, θα πρέπει να ξεκινήσει η έκδοση των παραστατικών για την καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και των τουλάχιστον 9 μηνών του 2022. Από τις αρμόδιες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ, θα ακολουθήσει η εκκαθάριση και των εισφορών από παραστατικά που έχουν εκδοθεί το διάστημα από 01.02.2019 έως 31.12.2019 με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο.

Η παρακρατούμενη εισφορά υπέρ κύριας ασφάλισης δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό της πρώτης ασφαλιστικής κατηγορίας για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ήτοι 155 ευρώ τον μήνα, ενώ η παρακρατούμενη εισφορά υπέρ υγειονομικής περίθαλψης δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 55 ευρώ τον μήνα. Συνολικά, δηλαδή, η παρακρατούμενη εισφορά δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 210 ευρώ τον μήνα.

Η ρύθμιση για επιβολή της χαμηλότερης δυνατής εισφοράς στοχεύει στον περιορισμό της υπέρμετρης παρακράτησης εισφορών από ΠΠΥ, ενώ ταυτόχρονα διευκολύνει πρόσωπα με παραστατικά χαμηλής αξίας να δημιουργήσουν χρόνο ασφάλισης. Ένας εργαζόμενος μπορεί να έχει αμοιβές μέσω των ΠΠΥ έως 10.000 ευρώ μεικτά ετησίως.

Υπενθυμίζεται ότι η διάταξη περιλαμβανόταν στο νομοσχέδιο «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά», το οποίο ψηφίστηκε το Σεπτέμβριο του 2021, αλλά το σχετικό λογισμικό δεν έχει ενεργοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Οι επιχειρήσεις που απασχόλησαν εργαζόμενους περιστασιακά με ΠΠΥ θα κληθούν να καταβάλουν αναδρομικά τις εισφορές για τα έτη 2020 και 2021, καθώς η εφαρμογή της διάταξης εκκρεμεί εδώ και δύο χρόνια, από το νόμο Βρούτση. Σύμφωνα με τη διάταξη, το ποσοστό των καταβαλλόμενων εισφορών υπέρ e-ΕΦΚΑ για τα πρόσωπα που αμείβονται με Παραστατικά Παρεχομένων Υπηρεσιών (ΠΠΥ) καθορίζεται για την κύρια σύνταξη στα 13,33% και για υγειονομική περίθαλψη στο 6,95%.

Με την έναρξη καταβολής εισφορών και για όσους αμείβονται με ΠΠΥ θα επέλθει ισορροπία στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, όπως αναφέρουν νομικοί ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση, επισημαίνοντας ότι οι τίτλοι κτήσης έκρυβαν στις περισσότερες των περιπτώσεων υποκρυπτόμενη σχέση εξαρτημένης (μισθωτής) εργασίας.

Μάλιστααποτελεί ισχυρή πεποίθηση στις τάξεις των λογιστών και των εργατολόγων ότι οι αμοιβές για παροχή εργασίας μέσω ΠΠΥ για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα από το 2016 έως το 2020 είχαν υποκαταστήσει τα δελτία παροχής υπηρεσιών (που έτσι και αλλιώς βαρύνονταν με εισφορά αλληλεγγύης και τέλος επιτηδεύματος) ειδικά στις περιπτώσεις της ευκαιριακής απασχόλησης.

Τι ισχύει για όσους αμείβονται με ΠΠΥ

-Ο χρόνος ασφάλισης για τους εν λόγω απασχολούμενους -επαγγελματίες προκύπτει από τις καταβληθείσες εισφορές και προβλέπεται ότι ο χρόνος αυτός δεν μπορεί να ξεπερνάει τον ένα μήνα ανά παραστατικό, αποσυνδέοντας στην ουσία το ύψος του παραστατικού από τον ασφαλιστικό χρόνο με τον οποίο αντιστοιχίζεται. Σε συνδυασμό με την αντίστοιχη νομοθεσία του υπουργείου Οικονομικών, προκύπτει ότι ο συνολικός χρόνος ασφάλισης από ΠΠΥ δεν μπορεί να υπερβαίνει τους τρεις μήνες ανά έτος.

-Η χρήση των Παραστατικών Παρεχόμενων Υπηρεσιών δεν μπορεί να γίνει για προφανείς μισθωτές υπηρεσίες. Παραδείγματος χάρη, εάν κάποιος παρέχει εξαρτημένη εργασία σε μαγαζί λιανικής, οφείλει να ασφαλιστεί ως μισθωτός με βάση τις διατάξεις του π. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, και όχι με τίτλο κτήσης, για την απασχόλησή του αυτή.

-Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν ανοικτό δελτίο παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκι) δεν μπορούν να έχουν εισόδημα μέσω Παραστατικών Παρεχόμενων Υπηρεσιών.

– To ανώτατο όριο στο ποσό της παρακρατούμενης εισφοράς είναι ίσο με την πρώτη μηνιαία ασφαλιστική κατηγορία των μη-μισθωτών, δηλαδή ίσο με 155 ευρώ για κύρια ασφάλισης και 55 ευρώ για υγειονομική περίθαλψη ανά ΠΠΥ.

Για παράδειγμα, έστω φυσικό πρόσωπο που παρέχει υπηρεσίες ευκαιριακά και ως παρεπόμενη απασχόληση, το οποίο αμείβεται με το συμφωνηθέν ποσό των 200 ευρώ. Στο ποσό αυτό θα διενεργηθεί παρακράτηση για ασφαλιστικές εισφορές ποσού ίσο με 40,56 ευρώ (200 ευρώ x 20,28%). Εάν για την αμοιβή συμφωνηθεί ένα ποσό της τάξης των 1.200 ευρώ, οι ασφαλιστικές εισφορές θα περιοριστούν στο ποσό των 210 ευρώ (155 + 55 ευρώ) καθώς δεν επιτρέπεται να υπερβούν τα ανωτέρω τιθέμενα όρια.

-Από την υποχρέωση ασφάλισης και καταβολής εισφορών εξαιρούνται τα πρόσωπα, υπέρ των οποίων εκδίδεται Π.Π.Υ. για τα κάτωθι:

• Έσοδα από πνευματικά ή συγγενικά δικαιώματα επί έργων.
• Έσοδα από παραχώρηση δικαιώματος εκμετάλλευσης διπλώματος ευρεσιτεχνίας.
• Αμοιβές από συμπτωματική πώληση προσωπικών περιουσιακών στοιχείων που δεν συνιστούν εμπορική δραστηριότητα.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Tags: ΕΦΚΑ
Previous Post

Οι γιατροί ειδικοτήτων για τον Σεπτέμβριο στο κέντρο υγείας Τσοτυλίου

Next Post

Σχολεία: Τι προβλέπει η ΚΥΑ για το άνοιγμα -Τα μέτρα που τελικά αποφασίστηκαν

Next Post
σχολειο

Σχολεία: Τι προβλέπει η ΚΥΑ για το άνοιγμα -Τα μέτρα που τελικά αποφασίστηκαν

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • 3ωρη στάση εργασίας την Παρασκευή 15 Μάη από 7πμ ως και 10πμ μπροστά στο σχεδιασμό κυβέρνησης -ΔΕΗ ΑΕ για κλείσιμο μονάδων και ορυχείων
  • Workshop Δικτύωσης: Τεχνικά Επαγγέλματα, Μηχανικοί & Νέες Αγορές στη Δυτική Μακεδονία. Βίντεο
  • Συνάντηση Γεωπάρκων στον Πεντάλοφο Βοΐου, 15-17 Μαΐου
  • Δήμος Κοζάνης: Ξεκινούν οι αιτήσεις για εγγραφές βρεφών και προ-νηπίων για τη σχολική χρονιά 2026-2027 (Βίντεο)
  • Στήριξη των κτηνοτροφικών μονάδων του Δήμου Βοΐου – Αναμονή υπογραφής της προγραμματικής σύμβασης με τη ΔΕΥΑ Βοΐου

Πρόσφατα σχόλια

  1. Η Εμπειρία Διακοπών που Συνεχίζεται στο Σπίτι - SieraFM στο Παρουσίαση των Βιβλίων του Δημήτρη Χριστόπουλο, “Ταξίδι στο Κράτος” και “Χρόνια Δοκιμασίας”
  2. Νεότερες πληροφορίες για την 59χρονη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή σε ακάλυπτο οικοδομής στην Πτολεμαΐδα - SieraFM στο Σοκ στην Πτολεμαΐδα: Νεκρή βρέθηκε γυναίκα σε ακάλυπτο οικοδομής
  3. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
  4. Εκδήλωση για τη Μάχη της Οσνίτσανης - GreekHumans στο Δήμος Βοΐου: Η Εκδήλωση για τον εορτασμό της Μάχης της Οσνίτσανης στη Δαμασκηνιά. Φωτογραφίες
  5. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr