Ο Δήμος Βοίου, ενημερώνει τους κτηνοτρόφους ότι σύμφωνα με τα έγγραφα με αριθμ. πρωτ. οικ.108691/04-08-2020 και οικ.109570/05-08-2020 του Τμήματος Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε. Κοζάνης, ορίστηκαν Ζώνες Ελέγχου για τον καταρροϊκό πυρετό στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι ακόλουθες Τοπικές Κοινότητες: Εράτυρας, Ναμάτων, Πελεκάνου και Σισανίου, Αγιάσματος, Ανθούσας, Απιδέας, Ασπρούλας, Αυγερινού, Βελανιδιάς, Βουχωρίνας, Βροντής, Βυθού, Γλυκοκερασιάς, Δαμασκηνιάς, Δάφνης, Διχείμαρρου, Δραγασιάς, Ζώνης, Καλλιστρατίου, Κλεισώρειας, Κοιλαδίου, Κρυονερίου, Λευκαδίου, Λεύκης, Λευκοθέας, Λικνάδων, Λούβρης, Λουκομίου, Μελιδονίου, Μεσολόγγου, Μολόχας, Μορφής, Νεάπολης, Ομαλής, Περιστέρας, Πλατανιάς, Πολυκάστανου, Σήμαντρου, Σκαλοχωρίου, Σταυροδρομίου, Στέρνας, Τριάδας, Τσοτυλίου, Χειμερινού και Χορηγού.
Επιπλέον, σύμφωνα με την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε. Κοζάνης, οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η νόσος (που οφείλεται σε ιό) προσβάλλει κυρίως τα πρόβατα, που νοσούν και βαρύτερα, τις αίγες με ελαφρότερη εικόνα αλλά και τα βοοειδή που πολύ σπάνια όμως εμφανίζουν συμπτώματα και μεταδίδεται με κουνούπια, τα οποία μολύνονται τσιμπώντας άρρωστα ζώα και στη συνέχεια μεταδίδουν τον ιό σε υγιή ζώα.
Τα κυριότερα κλινικά συμπτώματα είναι:
Υψηλός πυρετός, ανορεξία, κατάπτωση, έντονη σιελόρροια, άφθονο ρινικό έκκριμα, φλεγμονή του στόματος, πρήξιμο της κεφαλής, οίδημα των χειλιών και της γλώσσας (χαρακτηριστικό σύμπτωμα της νόσου είναι η μπλε γλώσσα που όμως εμφανίζεται σε μικρό αριθμό περιπτώσεων), θάνατοι και μείωση της παραγωγής.
Θεραπεία της ασθένειας δεν υπάρχει.
Ο τρόπος αντιμετώπισής της περιλαμβάνει προληπτικά μέτρα όπως: μέτρα εντομοπροστασίας κατά των κουνουπιών με χρήση κατάλληλων και εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών στα ζώα και τους σταύλους, αποφυγή παραμονής των ζώων στην ύπαιθρο κατά τις απογευματινές-βραδινές ώρες που δραστηριοποιούνται τα κουνούπια και αυξημένη επιτήρηση των μετακινήσεων των ζώων.
Σε περίπτωση επιβεβαίωσης της ασθένειας λαμβάνονται αυστηρά υγειονομικά μέτρα που περιλαμβάνουν σοβαρούς περιορισμούς των μετακινήσεων των ζώων (αγοραπωλησίες, σφαγές) σε όλες τις γύρω εκμεταλλεύσεις σε ακτίνα που καθορίζεται από την Αρμόδια Κτηνιατρική Αρχή.
Επειδή η ασθένεια ήδη προσέβαλε ποίμνιο της Περιφερειακής μας Ενότητας και οι καιρικές συνθήκες λόγω καλοκαιριού ευνοούν την εξάπλωση των κρουσμάτων επισημαίνεται ότι απαιτείται η εγρήγορση και πλήρης συνεργασία όλων των κτηνοτρόφων (ιδίως κατόχων προβάτων) με τα κατά τόπους Κτηνιατρικά Γραφεία, οι οποίοι σε κάθε περίπτωση που διαπιστώσουν ζώα με ύποπτα κλινικά συμπτώματα παρόμοια με αυτά που προαναφέρθηκαν, οφείλουν να ενημερώσουν άμεσα την Κτηνιατρική Αρχή προκειμένου να διερευνηθεί το περιστατικό, ενώ ακόμα για κάθε είσοδο ή έξοδο ζώων απ’ την εκτροφή τους θα πρέπει πρώτα να παίρνουν την σχετική άδεια από την Κτηνιατρική Υπηρεσία.
Τέλος, επισημαίνεται ότι η ασθένεια του Καταρροϊκού Πυρετού προσβάλλει μόνο τα ευαίσθητα είδη ζώων (αιγοπρόβατα και βοοειδή ), δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, είτε με άμεση επαφή με άρρωστα ζώα, είτε με την κατανάλωση κρέατος ή γαλακτοκομικών ειδών, συνεπώς δεν αποτελεί απειλή για τη Δημόσια Υγεία.