• Latest
πονος αυτι

Ημικρανία: Το απλό «φάρμακο» που μειώνει την συχνότητα των κρίσεων

25 Φεβρουαρίου 2021
Δυτική Μακεδονία: Στο «φουλ» οι μηχανές της Περιφέρειας για την ανάπτυξη δικτύου επιχειρήσεων αμυντικού εξοπλισμού

Δυτική Μακεδονία: Στο «φουλ» οι μηχανές της Περιφέρειας για την ανάπτυξη δικτύου επιχειρήσεων αμυντικού εξοπλισμού

18 Νοεμβρίου 2025
Δήμος Γρεβενών: Συντονισμός φορέων για ασφαλή χειμερινή περίοδο.

Δήμος Γρεβενών: Συντονισμός φορέων για ασφαλή χειμερινή περίοδο.

18 Νοεμβρίου 2025
μουσικο σχολειο σιατιστας

Σιάτιστα: Κατάληψη στο Μουσικό Σχολείο

18 Νοεμβρίου 2025
Πέμπτη 8-8, διακοπή υδροδότησης στο κάτω τμήμα της Τ.Κ.  Πετρανών, 10.00 με 13.00, λόγω εργασιών στο δίκτυο ύδρευσης

Π. Ματιάκης (Πρόεδρος Δ.Ε.Υ.Α Κοζάνης): Τηρούμε το λόγο μας και εξασφαλίζουμε τη θέρμανση του Δρεπάνου.

18 Νοεμβρίου 2025
Σύσκεψη του ΥΜΑΘ με τους τρεις Περιφερειάρχες της Μακεδονίας και της Θράκης

Σύσκεψη του ΥΜΑΘ με τους τρεις Περιφερειάρχες της Μακεδονίας και της Θράκης

18 Νοεμβρίου 2025
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Σύσκεψη για το θέμα της οικιακής θέρμανσης του Δρεπάνου  

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Σύσκεψη για το θέμα της οικιακής θέρμανσης του Δρεπάνου  

18 Νοεμβρίου 2025
ΑΛΑΤΙ

4 απλοί τρόποι για να μειώσετε το αλάτι και γιατί αυτό είναι πολύ σημαντικό

18 Νοεμβρίου 2025
Κοζάνη: Σύλληψη 32χρονης για κλοπή

80χρονος έβαλε εμπρηστικό μηχανισμό στο σπίτι του γιου του!

18 Νοεμβρίου 2025
Με μεγάλη επιτυχία η ημερίδα για την Ηλεκτρονική Απογραφή Δραστηριοτήτων μέσω της πλατφόρμας “Open Business” 

Με μεγάλη επιτυχία η ημερίδα για την Ηλεκτρονική Απογραφή Δραστηριοτήτων μέσω της πλατφόρμας “Open Business” 

18 Νοεμβρίου 2025
Επίδομα στέγασης: Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν την πληρωμή Ιανουαρίου -Τι αλλάζει από το 2025

Επιστροφή Ενοικίου: Αλλαγή στην ημερομηνία πληρωμής

18 Νοεμβρίου 2025
Κτηματολόγιο

Σπίτι μου 2: Ανακοινώθηκαν αλλαγές στα κριτήρια

18 Νοεμβρίου 2025
Διπλή δολοφονία στη Φοινικούντα: Στο «μικροσκόπιο» οι επικοινωνίες του ανιψιού – Τα ερωτήματα και το μυστήριο με το λευκό αυτοκίνητο

Εξελίξεις για το φονικό στη Φοινικούντα – To «ντου» σε επιχείρηση, η έρευνα στο σπίτι του ανιψιού και η νέα κατάθεση της φίλης

18 Νοεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τρίτη, 18 Νοεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ημικρανία: Το απλό «φάρμακο» που μειώνει την συχνότητα των κρίσεων

sierafm by sierafm
25 Φεβρουαρίου 2021
in ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
πονος αυτι
0
SHARES
1
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Καθοριστικός ο ρόλος της άσκησης στον έλεγχο των παραγόντων που πυροδοτούν κρίσεις ημικρανίας. Δείτε τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία.

Η άσκηση έχει αναδειχθεί εδώ και χρόνια σε πιθανό τρόπο μείωσης των παραγόντων που πυροδοτούν κρίσεις ημικρανίας, μια νέα μελέτη, όμως, υποδεικνύει ότι θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική απέναντι και σε σημαντικούς «πυροδότες» της ημικρανικης κρίσης όπως είναι το στρες, η κατάθλιψη και τα προβλήματα ύπνου.

«Είναι μια πολύπλοκη σχέση, αλλά γνωρίζουμε ότι η άσκηση, σε γενικές γραμμές, βοηθά στην αύξηση των επιπέδων των καλών νευροδιαβιβαστών, όπως η ντοπαμίνη, η νορεπινεφρίνη και η σεροτονίνη, που συμβάλλουν όχι μόνο σε λιγότερους πονοκεφάλους, αλλά και σε καλύτερη διάθεση και συνολική ψυχική και σωματική κατάσταση», εξηγεί ο Δρ. Mason Dyess από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Washington.

Επιπλέον, η άσκηση βελτιώνει την καρδιακή υγεία, πράγμα που με τη σειρά του βοηθά στη διαχείριση του βάρους, που σχετίζεται εξίσου με τον καλύτερο έλεγχο της ημικρανίας.

Η μελέτη αυτή, που θα παρουσιαστεί στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας τον Απρίλιο, περιελάμβανε περισσότερους από 4.600 ανθρώπους που είχαν διαγνωσθεί με ημικρανία, εκ των οποίων το 75% βίωνε περισσότερες από 15 κρίσεις τον μήνα, ενώ το υπόλοιπο 25% βίωνε λιγότερες από 14.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ολοκλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τα χαρακτηριστικά της ημικρανίας τους, τον ύπνο, την κατάθλιψη, το στρες και το άγχος. Απάντησαν, επίσης, σε ερωτήσεις σχετικά με το κατά πόσο επιδίδονταν σε κάποια μέτριας ή αυξημένης έντασης άσκηση κάθε εβδομάδα, όπως το τζόκινγκ, το πολύ γρήγορο περπάτημα, κάποιο άθλημα, οι βαριές δουλειές του σπιτιού και το ποδήλατο.

Οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε πέντε ομάδες ανάλογα με τη συχνότητα της άσκησης, από το καθόλου έως τα 150 λεπτά εβδομαδιαίως, που είναι και το ελάχιστο που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Από το σύνολο των ατόμων, μόλις το 27% ασκούνταν στο ελάχιστο αυτό όριο ή περισσότερο.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι άνθρωποι που ασκούνταν λιγότερο από το συνιστώμενο είχαν αυξημένα ποσοστά κατάθλιψης, άγχους και προβλημάτων στον ύπνο. Συγκεκριμένα, το 47% όσων δεν ασκούνταν είχε κατάθλιψη, το 39% είχε άγχος και το 77% είχε προβλήματα ύπνου. Αντίθετα, το 25% της πιο δραστήριας ομάδας είχε κατάθλιψη, το 28% είχε άγχος και το 61% είχε προβλήματα ύπνου.

Η μελέτη βρήκε, επίσης, μια σύνδεση ανάμεσα στην άσκηση και τη συχνότητα του πονοκεφάλου. Στην ομάδα που δεν ασκούταν καθόλου, το 5% των συμμετεχόντων είχε από 0 έως 4 πονοκεφάλους τον μήνα, ενώ πολλοί περισσότεροι -25%- είχαν περισσότερες από 25 ημέρες πονοκεφάλου κάθε μήνα. Στην ομάδα αυξημένης άσκησης, το 10% είχε χαμηλή συχνότητα πονοκεφάλων και το 28% είχε υψηλή.

Σε γενικές γραμμές, οι επιστήμονες καλούν τους πάσχοντες από ημικρανία να είναι πολύ προσεκτικοί στη ρουτίνα της άσκησής τους. «Η συνέπεια είναι το κλειδί, είτε πρόκειται για την άσκηση είτε για άλλες δραστηριότητες, όπως ο έλεγχος της καφεΐνης, οι ώρες του ύπνου και της αφύπνισης, το φαγητό και η ενυδάτωση», τονίζουν χαρακτηριστικά.

Σημειώνουν, τέλος, πως η προκαταρκτική αυτή μελέτη δείχνει μόνο μια σύνδεση ανάμεσα στην άσκηση και τους παράγοντες που πυροδοτούν την ημικρανία, χωρίς να αποδεικνύει σχέση αιτίου-αποτελέσματος.

Πηγή:ygeiamou.gr

Tags: ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ
Previous Post

Μαθαίνουμε στο παιδί να κάνει το σωστό

Next Post

Τα πρόσθετα τροφίμων: Πώς επηρεάζουν το σώμα σας

Next Post
ΦΑΓΗΤΟ

Τα πρόσθετα τροφίμων: Πώς επηρεάζουν το σώμα σας

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Πρόσφατα άρθρα

  • Δυτική Μακεδονία: Στο «φουλ» οι μηχανές της Περιφέρειας για την ανάπτυξη δικτύου επιχειρήσεων αμυντικού εξοπλισμού
  • Δήμος Γρεβενών: Συντονισμός φορέων για ασφαλή χειμερινή περίοδο.
  • Σιάτιστα: Κατάληψη στο Μουσικό Σχολείο
  • Π. Ματιάκης (Πρόεδρος Δ.Ε.Υ.Α Κοζάνης): Τηρούμε το λόγο μας και εξασφαλίζουμε τη θέρμανση του Δρεπάνου.
  • Σύσκεψη του ΥΜΑΘ με τους τρεις Περιφερειάρχες της Μακεδονίας και της Θράκης

Πρόσφατα σχόλια

  1. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  2. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  3. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  5. Νεάπολη Βοΐου: Τελετή τιμής για τους ήρωες του Α’ Βαλκανικού Πολέμου - TsotiliNews στο Νεάπολη: Τίμησαν τους νεκρούς μαχητές Α΄ Βαλκανικού Πολέμου
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Plinko.gr

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr