• Latest
ΠΟΝΟΣ ΚΑΡΔΙΑ

Η «αθώα» πρωτεΐνη που υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό

25 Αυγούστου 2019
κινητο τηλεφωνο ιντερνετ wifi

Πώς θα εντοπίσετε αν ένα ηλεκτρονικό κατάστημα είναι απάτη

12 Ιουνίου 2026
Χόρτα καθαρισμός

Ακαθάριστα οικόπεδα: Πότε λήγει η προθεσμία και πόσο είναι τα πρόστιμα

12 Ιουνίου 2026
Συνελήφθη διακινητής αναβολικών σε αθλητές: Χρυσές μπίζνες με παράνομα σκευάσματα

Φαρμακοποιός έστησε «αυτοκρατορία» παράνομων χαπιών αδυνατίσματος – Οι εξαγωγές σε 90 χώρες και τα «χρυσά» κέρδη

12 Ιουνίου 2026
Δήμος Γρεβενών: «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2026» ­- Ξεκινά ένα πλούσιο καλοκαίρι πολιτισμού, δημιουργίας και συμμετοχής

«Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2026»: Άνοιξε τις πύλες του το 2ο Φεστιβάλ Γλυπτικής στο Πάρκο των Μανιταριών

11 Ιουνίου 2026
Συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Κοζάνης την Τρίτη 13 Αυγούστου 2024

Δήμος Κοζάνης: Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ για αργίες και νυχτερινά

11 Ιουνίου 2026
Ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Γρεβενών για τη στήριξη των εργαζομένων και τη βιωσιμότητα των κοινωνικών δομών.

Δήμος Γρεβενών: Διατηρούνται σταθερά τα ανταποδοτικά τέλη για το 2026

11 Ιουνίου 2026
Γιώργος Αμανατίδης: Εγκρίθηκαν 110εκ. € για 18 έργα του Πυλώνα ΙΙΙ στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Δύο εντάξεις έργων για την Τ.Κ. Ακρινή

11 Ιουνίου 2026
Fiesta voio 2026: Το Αναλυτικό Πρόγραμμα

FIESTA VOIO 2026: Το μεγαλύτερο μουσικό και κατασκηνωτικό φεστιβάλ της βορείου Ελλάδος επιστρέφει για 5η συνεχόμενη χρονιά

11 Ιουνίου 2026
Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη – Γιορτή Προσφοράς από τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Κοζάνης «Γέφυρα Ζωής»

Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη – Γιορτή Προσφοράς από τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Κοζάνης «Γέφυρα Ζωής»

11 Ιουνίου 2026
Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος την Τετάρτη 07-08-2024

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος την Κυριακή 14-06-2026

11 Ιουνίου 2026
1ο ΓΕΛ Κοζάνης. Εμπειρίες μάθησης και συνεργασίας μέσω Erasmus+

1ο ΓΕΛ Κοζάνης. Εμπειρίες μάθησης και συνεργασίας μέσω Erasmus+

11 Ιουνίου 2026
Χάρης Κάτανας: Επιλέγω τα επιχειρήματα, όχι τις προσβολές

Χάρης Κάτανας: Επιλέγω τα επιχειρήματα, όχι τις προσβολές

11 Ιουνίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Παρασκευή, 12 Ιουνίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η «αθώα» πρωτεΐνη που υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό

sierafm by sierafm
25 Αυγούστου 2019
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
ΠΟΝΟΣ ΚΑΡΔΙΑ
9
SHARES
3
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Τα υψηλά επίπεδα μιας πρωτεΐνης που εκκρίνεται μετά από προπόνηση υψηλής έντασης ενδέχεται να αποτελούν δείκτη πρόβλεψης του κινδύνου εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου εντός των επόμενων ετών σύμφωνα με νέα έρευνα.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν Ευρωπαίοι ερευνητές σε δημοσίευση της μελέτης τους στο Circulation. Στη μελέτη οι επιστήμονες εξέτασαν 725 ηλικιωμένους ανθρώπους που συμμετείχαν σε ένα περίπατο διάρκειας οκτώ ωρών στην Ολλανδία. Οι περιπατητές έδωσαν δείγματα αίματος πριν και αμέσως μετά τη διαδρομή όπου είχαν καλύψει αποστάσεις από 29 έως 55 χιλιόμετρα. Οι ερευνητές συνέχισαν να παρακολουθούν τους εθελοντές ηλικίας 54-69 ετών κατά μ.ο. για τρία έως τέσσερα χρόνια.

Μετά την ολοκλήρωση της περιπατητικής διαδρομής περίπου το 9% των εθελοντών είχαν υψηλά επίπεδα τροπονίνης, μίας πρωτεΐνης που απελευθερώνεται στο αίμα όταν υπάρχει βλάβη στην καρδιά. Το 27% αυτής της ομάδας ανθρώπων είτε πέθανε είτε υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο, έμφραγμα ή κάποιο σοβαρό καρδιαγγειακό επεισόδιο κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης συγκριτικά με το 7% των περιπατητών που δεν είχαν υψηλά επίπεδα τροπονίνης.

Τα υψηλότερα επίπεδα τροπονίνης αύξαναν κατά 2,5 φορές τον κίνδυνο συγκριτικά με εκείνους που είχαν χαμηλότερα επίπεδα τροπονίνης ακόμα και μετά την προσαρμογή άλλων παραγόντων κινδύνου όπως η ηλικία, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση και το ιστορικό εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

«Η αύξηση στα επίπεδα τροπονίνης που προκαλείται από την άσκηση ίσως δεν είναι μια φυσιολογική απόκριση του οργανισμού, αλλά ένας πρώιμος δείκτη μελλοντικής θνησιμότητας και καρδιαγγειακών επεισοδίων», δήλωσαν οι ερευνητές.

Οι γιατροί κοίταξαν για τροπονίνη σε ανθρώπους που πίστευαν ότι θα πάθουν έμφραγμα, αλλά αρκετές μελέτες έδειξαν ότι η έντονη ή μεσαίας έντασης άσκηση μπορεί επίσης να πυροδοτήσει την απελευθέρωση τροπονίνης.

«Η ιδέα της έκκρισης τροπονίνης μετά από την άσκηση έχει τεκμηριωθεί, αλλά τώρα πρέπει να εξεταστεί το ζήτημα του αν υπάρχουν επιπλοκές υγείας από την εν λόγω έκκριση και αυτό διερευνά η τρέχουσα έρευνα», εξηγεί ο Δρ. Amit Khera συγγραφέας στο Circulation που δεν συμμετείχε στην έρευνα.

«Πρόκειται για μία από τις πρώτες μελέτες που δείχνουν ότι η έκκριση τροπονίνης μετά από άσκηση μεγάλης έντασης αποτελεί δείκτη καρδιακής βλάβης, αλλά αυτό το συμπέρασμα δεν είναι οριστικό γιατί το δείγμα της μελέτης ήταν μικρό», πρόσθεσε ο Δρ. Khera.

Ο Thijs Eijsvogels, πρώτος συγγραφέας της μελέτης δήλωσε πως «τα επόμενα βήματα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την εξέταση της απελευθέρωσης της τροπονίνης μετά από άλλες δραστηριότητες υψηλής έντασης ή αντοχής πέρα από το περπάτημα. Τώρα πρέπει να πραγματοποιήσουμε αρκετές μελέτες για να δουν αν αυτό είναι εφαρμόσιμο και σε άλλους ανθρώπους όπως οι δρομείς μαραθωνίου ή οι ποδηλάτες, ή σε διαφορετικές εντάσεις ή όγκους άσκησης».

«Tα ευρήματα δεν θα έπρεπε να αποθαρρύνουν τους ανθρώπους από την άσκηση, ακόμα και υψηλής έντασης, καθώς η σωματική άσκηση είναι γνωστό πως επιμηκύνει τη ζωή και μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, έτσι αυτό δεν θα έπρεπε να είναι μία δικαιολογία ελλιπούς εκγύμνασης», δήλωσε ο Δρ. Eijsvogels.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Vincent Aengevaeren, δήλωσε πως «οι περισσότεροι άνθρωποι που συμμετείχαν στη μελέτη είχαν μεν καλύτερη φυσική κατάσταση από τον μέσο άνθρωπο αλλά δεν είχαν τη φυσική κατάσταση αθλητών».

Ορισμένοι περιπατητές είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση, ήταν υπέρβαροι και είχαν διάφορους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, άλλοι είχαν ιστορικό εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου. «Έμοιαζαν περισσότερο με το μέσο άνθρωπο παρά με πολύ προπονημένους αθλητές», κατέληξε ο Δρ. Aengevaeren.

Πηγή:aftodioikisi.gr

Tags: ΚΑΡΔΙΑ
Previous Post

Συνελήφθη 32χρονος που απειλούσε μέσω Facebook να σκοτώσει τους γείτονές του

Next Post

Αυτά τα 7 προϊόντα μην τα βάζετε ποτέ στην κατάψυξη

Next Post
ΨΥΓΕΙΟ

Αυτά τα 7 προϊόντα μην τα βάζετε ποτέ στην κατάψυξη

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Πώς θα εντοπίσετε αν ένα ηλεκτρονικό κατάστημα είναι απάτη
  • Ακαθάριστα οικόπεδα: Πότε λήγει η προθεσμία και πόσο είναι τα πρόστιμα
  • Φαρμακοποιός έστησε «αυτοκρατορία» παράνομων χαπιών αδυνατίσματος – Οι εξαγωγές σε 90 χώρες και τα «χρυσά» κέρδη
  • «Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2026»: Άνοιξε τις πύλες του το 2ο Φεστιβάλ Γλυπτικής στο Πάρκο των Μανιταριών
  • Δήμος Κοζάνης: Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ για αργίες και νυχτερινά

Πρόσφατα σχόλια

  1. Self Care για Εσένα και το Κατοικίδιό σου - SieraFM στο Κοζάνη: Ολοκληρώθηκε η διημερίδα «Μακροχρόνια Φροντίδα Υγείας: Χτίζοντας Συνεργασίες»
  2. Το Σπίτι, το Σώμα και οι Στιγμές Ξεκούρασης - SieraFM στο Γ. Κασαπίδης: Βάλαμε σε τροχιά υλοποίησης έργα που προστατεύουν το περιβάλλον και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των Δυτικομακεδόνων
  3. Η Εμπειρία Διακοπών που Συνεχίζεται στο Σπίτι - SieraFM στο Παρουσίαση των Βιβλίων του Δημήτρη Χριστόπουλο, “Ταξίδι στο Κράτος” και “Χρόνια Δοκιμασίας”
  4. Νεότερες πληροφορίες για την 59χρονη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή σε ακάλυπτο οικοδομής στην Πτολεμαΐδα - SieraFM στο Σοκ στην Πτολεμαΐδα: Νεκρή βρέθηκε γυναίκα σε ακάλυπτο οικοδομής
  5. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr