• Latest
Δικαστήριο δικη

Η δίκη της «δασκάλας με τα μήλα»: Η πρώτη εικονική δίκη με δικαστές παιδιά νηπιαγωγείου

26 Απριλίου 2026
Σπάρτακος:  Κάλεσμα σε 3ωρη στάση εργασίας

Σπάρτακος: Κάλεσμα σε 3ωρη στάση εργασίας

8 Οκτωβρίου 2026
 34η συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

 59η συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

8 Οκτωβρίου 2026
ΕΣΠΑ 

1 εκατ. ευρώ για ηλεκτροκίνητα οχήματα στον Δήμο Αμυνταίου

8 Οκτωβρίου 2026
Δήμος Κοζάνης: Ραντεβού στη Βιβλιοθήκη – Η πρώτη πόρτα άνοιξε! 

Δήμος Κοζάνης: Ραντεβού στη Βιβλιοθήκη – Η πρώτη πόρτα άνοιξε! 

8 Οκτωβρίου 2026
Κοζάνη: Συνελήφθη από το Τμήμα Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων 22χρονος για διακίνηση ναρκωτικών

Κοζάνη: Συνελήφθη από το Τμήμα Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων 22χρονος για διακίνηση ναρκωτικών

8 Οκτωβρίου 2026
Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην Καρδιολογία στο επίκεντρο επιστημονικής ημερίδας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην Καρδιολογία στο επίκεντρο επιστημονικής ημερίδας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

8 Οκτωβρίου 2026
Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για το «Gigabit Voucher» – Σούπερ γρήγορο ίντερνετ σε 400.000 συνδρομητές

Κοζάνη: Απάτη- Έδωσε 5.000 για επενδύσεις

8 Οκτωβρίου 2026
Καλλιόπη Βέττα: «Καλή επιτυχία στις νέες και τους νέους της Π.Ε. Κοζάνης που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις»

Καλλιόπη Βέττα: Να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας στο Ενεργειακό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας

8 Οκτωβρίου 2026
Π. Κουκουλόπουλος: «Τρεις δεσμεύσεις για τη Δυτική Μακεδονία στις 100 πρώτες μέρες διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ»

Έμφυλη βία στη Δυτική Μακεδονία: Αναλυτικά τα επίσημα στοιχεία στον Π. Κουκουλόπουλο από την αρμόδια Υφυπουργό για την Ισότητα των Φύλων

8 Οκτωβρίου 2026
Συνδυασμός «ΕΛΠΙΔΑ»: “Η Καστοριά σε αδιέξοδο : Αναζητώντας Όραμα και Στρατηγική Ανάπτυξης”

Ζεμπιλιάδου: Ψηφιακός Μετασχηματισμός Δυτικής Μακεδονίας 2030: Θεσμικά εκτεθειμένη η Περιφερειακή Αρχή

8 Οκτωβρίου 2026
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Ημερίδα της Διεύθυνσης Αστυνομίας Κοζάνης, για την προστασία των ζώων, με θέμα «Μαζί για τα Ζώα» 

8 Οκτωβρίου 2026
Τα δρομολόγια του Καραβιού «ΟΛΥΜΠΙΑ»  για το διάστημα 9-11 Αυγούστου 2024

Τα δρομολόγια του Καραβιού «ΟΛΥΜΠΙΑ»  για το διάστημα 9-11 Οκτωβρίου 2026

8 Οκτωβρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Η δίκη της «δασκάλας με τα μήλα»: Η πρώτη εικονική δίκη με δικαστές παιδιά νηπιαγωγείου

sierafm by sierafm
26 Απριλίου 2026
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
Δικαστήριο δικη
0
SHARES
17
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Μια πρωτότυπη εκπαιδευτική εικονική δίκη στο Συμβούλιο της Επικρατείας με «δικαστές» παιδιά νηπιαγωγείου και στόχο την καλλιέργεια των αρχών του κράτους δικαίου από μικρή ηλικία.

Με κύριους άξονες τη φιλική προς τα παιδιά Δικαιοσύνη και την εμπέδωση των βασικών αρχών του κράτους Δικαίου από την προσχολική ακόμα ηλικία, έτσι ώστε να καταγραφεί στη συνείδηση των ανηλίκων και να αποτελέσει εφόδιο στη μελλοντική ζωή τους, το Συμβούλιο της Επικρατείας, σε συνεργασία με το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, απεικόνισαν για πρώτη φορά στη χώρα μας μια δίκη στην οποία δικαστές είναι μπόμπιρες νηπιαγωγείου και συντελεστές (πρόεδρος, εισαγγελέας, κατηγορούμενοι, μάρτυρες, κ.λπ.) οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας, που δοκίμασαν τις υποκριτικές τους ικανότητες, και μάλιστα, όπως αποδείχθηκε, με μεγάλη επιτυχία.

Εμπνευστής της εικονικής αυτής πρότυπης εκπαιδευτικής δίκης είναι ο επίτιμος αντιπρόεδρος του ΣτΕ Ιωάννης Γράβαρης, ο οποίος είναι ουσιαστικά και ο σκηνοθέτης της «Δασκάλας με τα μήλα».
Τα παιδιά από τον παιδικό σταθμό-νηπιαγωγείο «Ο Μικρός Αντώνης» της Παλλήνης στην εκπαιδευτική παράσταση «Η δασκάλα με τα μήλα», κλήθηκαν να δικάσουν την ίδια τη δασκάλα τους.

Από το Συμβούλιο της Επικρατείας έλαβαν μέρος: Έμπνευση και σκηνοθεσία: Ιωάννης Γράβαρης, αντιπρόεδρος, επίσης: Δημήτρης Πυργάκης, Βασίλης Γκρέτσος, Bούλη Λαμπροπούλου, Φωτεινή Μπαγέρη, Μαίρη Κολινιάτη, Σοφία Πλατανιά, Δημήτρης Τσαρούχας, Τόνια Μητροπούλου, Ελπίδα Σταφυλά, Αντώνης Φοβάκης, Κασσιανή Μαρίνου, Ευδοκία Κιλισμάνη και Χρήστος Τσιώμος.

Στην εικονική αυτή δίκη-παιχνίδι, τα παιδιά επέδειξαν άψογη συμπεριφορά και προσαρμοστικότητα μέσα στη μεγάλη αίθουσα της Ολομέλειας του ΣτΕ, εκεί ακριβώς που έχουν διεξαχθεί μεγάλες ιστορικές δίκες με τεράστιο κοινωνικό, οικονομικό, κ.λπ., ενδιαφέρον και έχουν προεδρεύσει, στα 79 χρόνια ζωής του δικαστηρίου, προσωπικότητες μεγάλου νομικού και ηθικού κύρους.

Θεωρήσαμε, επεσήμανε ο κ. Γράβαρης, ότι είναι σημαντικό βασικές αρχές του κράτους δικαίου, όπως είναι το τεκμήριο της αθωότητας, η αρχή της ακεραιότητας, κ.ά., να περνάνε στα παιδιά όσο είναι πολύ μικρά με πρόσφορο τρόπο, έτσι ώστε να αποτελέσουν αργότερα στη ζωή τους εφόδια για την καθημερινότητά τους, αλλά και στις μελλοντικές θέσεις όπου θα απασχοληθούν.

Όταν πλέον οι αρχές αυτές εμπεδωθούν στα παιδιά, το ζήτημα της διαφθοράς δεν θα λύνεται πια με νόμους μόνο, γιατί τότε θα είναι πολύ αργά, αλλά αντανακλαστικά από τους ανθρώπους, οι οποίοι θα μαθαίνουν από μικροί να είναι ακέραιοι άνθρωποι, τόνισε ο κ. Γράβαρης και προσέθεσε ότι αναδείχθηκε στα παιδιά τι είναι το τεκμήριο της αθωότητας και πόσο σημαντικό είναι να μην οικοδομείται προκατάληψη πριν ακούσουν και εξετάσουν όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν αν πράγματι συνέβη κάτι ή όχι. Την ίδια στιγμή, συνέχισε, συνειδητοποιούν τα παιδιά τον κανόνα της συλλογικής επίλυσης μιας διαφοράς, αλλά και τη φιλική στάση προς τη Δικαιοσύνη.

Ανέφερε ακόμη ο κ. Γράβαρης ότι με δικαστές παιδιά σε μια εικονική δίκη εκπληρώνεται και ένα πάγιο από χρόνια αίτημα, αυτό της διάδρασης του πολίτη με τους δικαστές και την Δικαιοσύνη, για να οικοδομηθεί για όλους η φιλικότητα προς την Δικαιοσύνη. Δεν πρέπει να παραλειφθεί ότι η διάδραση δεν είναι τίποτα άλλο από την αμφίδρομη μορφή της σχέσης επιρροής μεταξύ των διαδρώντων ατόμων.

Κλείνοντας, ο κ. Γράβαρης δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι «όλοι, με έναν τρόπο, παίζουμε έναν ρόλο» στη ζωή.
Μετά το τέλος της δίκης, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Μιχάλης Πικραμένος απένειμε στους μικρούς δικαστές ονομαστικά διπλώματα σε ανάμνηση της δίκης που συμμετείχαν στο ΣτΕ.

Πρόγραμμα

«Η δασκάλα με τα μήλα»
Τα παιδιά από τον παιδικό σταθμό-νηπιαγωγείο «Ο Μικρός Αντώνης» της Παλλήνης στην εκπαιδευτική παράσταση «Η δασκάλα με τα μήλα», κλήθηκαν να δικάσουν την ίδια τη δασκάλα τους, η οποία κατηγορήθηκε ότι κάθε πρωί πριν πάει σχολείο περνούσε από το μανάβικο του κυρ Αντώνη και έκλεβε ένα μήλο, χωρίς ποτέ ωστόσο να το πληρώνει.

Το καθημερινό αυτό περιστατικό της κλοπής των μήλων το επιβεβαίωσαν ενόρκως στο δικαστήριο η μητέρα ενός παιδιού, μία μαθήτρια, ο διευθυντής του σχολείου, κ.ά., ενώ καταπέλτης σε βάρος της δασκάλας ήταν και ο εισαγγελέας της έδρας.

Οι μικροί δικαστές βρέθηκαν σε τεράστιο δίλημμα για τις πράξεις της δασκάλας τους, αλλά κομβικό ρόλο στην αθώωση της κατηγορουμένης διαδραμάτισε η κατάθεση του κυρ Αντώνη, ο οποίος ήρθε καθυστερημένος μεν στη δίκη, αλλά η κατάθεσή του άλλαξε όλο το σκηνικό.

Η συνέχεια στις οθόνες σας…
Από το Συμβούλιο της Επικρατείας έλαβαν μέρος:
Έμπνευση και σκηνοθεσία: Ιωάννης Γράβαρης, αντιπρόεδρος,
Πρόεδρος: Δημήτρης Πυργάκης, πάρεδρος,
Εισαγγελέας: Βασίλης Γκρέτσος, πάρεδρος,
Κατηγορούμενη: Bούλη Λαμπροπούλου, πρώην σύμβουλος Επικρατείας,
Συνήγορος κατηγορουμένης: Φωτεινή Μπαγέρη, πάρεδρος,
Καταγγέλλουσα μητέρα: Μαίρη Κολινιάτη, πάρεδρος,
Μάρτυρας κόρη (πραγματική) της καταγγέλλουσας, μαθήτρια: Σοφία Πλατανιά,
Μάρτυρας διευθυντής του σχολείου: Δημήτρης Τσαρούχας, πάρεδρος,
Μάρτυρας υπεράσπισης και φίλη κατηγορουμένης: Τόνια Μητροπούλου, εισηγήτρια,
Μάρτυρας υπεράσπισης και φίλη κατηγορουμένης “κυρία Σουσουρίδου”: Ελπίδα Σταφυλά, πάρεδρος,
Μανάβης κυρ Αντώνης: Αντώνης Φοβάκης, πάρεδρος,
Σύζυγος Μανάβη: Κασσιανή Μαρίνου, σύμβουλος Επικρατείας,
Γραμματέας έδρας: Ευδοκία Κιλισμάνη και
Επιμελητής δικαστηρίου: Χρήστος Τσιώμος.

ΠΗΓΗ

 

Tags: ΑΝΗΛΙΚΑ ΠΑΙΔΙΑΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΔΙΚΗ
Previous Post

Ανήλικοι λήστευαν περίπτερα και βενζινάδικα – Συνελήφθησαν και οι γονείς τους

Next Post

Νεκρός άνδρας μετά από ανατροπή τρακτέρ

Next Post
Στο νοσοκομείο 12χρονη μετά από πτώση από ταράτσα

Νεκρός άνδρας μετά από ανατροπή τρακτέρ

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Σπάρτακος: Κάλεσμα σε 3ωρη στάση εργασίας
  •  59η συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας
  • 1 εκατ. ευρώ για ηλεκτροκίνητα οχήματα στον Δήμο Αμυνταίου
  • Δήμος Κοζάνης: Ραντεβού στη Βιβλιοθήκη – Η πρώτη πόρτα άνοιξε! 
  • Κοζάνη: Συνελήφθη από το Τμήμα Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων 22χρονος για διακίνηση ναρκωτικών

Πρόσφατα σχόλια

  1. Κωνσταντίνος Καραγιάννης στο Η 34η Εμποροβιοτεχνική & Γεωργική Έκθεση Δυτικής Μακεδονίας, σε δύο λεπτά και σαράντα πέντε δευτερόλεπτα ! (video)
  2. Ξεκίνησαν οι εργασίες καθαρισμού στο προφράγμα Πραμόριτσας, στο ύψος του Αυγερινού - TsotiliNews στο Ξεκίνησαν οι εργασίες καθαρισμού στο προφράγμα Πραμόριτσας, στο ύψος του Αυγερινού
  3. Νεκρή 55χρονη μετά από ανατροπή τρακτέρ στο Βόιο - Eordaia.org - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ στο Τσοτύλι: 55χρονη καταπλακώθηκε από τρακτέρ
  4. “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια - TsotiliNews στο “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια
  5. Ανακήρυξη ως Ευεργέτη του Παναγιώτη Ξενόπουλου από το Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου - TsotiliNews στο Ανακήρυξη ως Ευεργέτη του Παναγιώτη Ξενόπουλου από το Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr