Aπό την Αμαλία Γιωτοπούλου, κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο, MSc, διευθύντρια Mediterranean Diet Center Χαλανδρίου www.meddietcenter.gr
Τι αλλάζει στη διατροφή στην προεμμηνόπαυση; Πολλά, αφού οι ανάγκες του οργανισμού είναι διαφορετικές και χρειάζεται περισσότερη προσοχή ώστε να τις καλύπτεις.
Διατροφή στην προεμμηνόπαυση: Τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά
Κάποια από τα θρεπτικά συστατικά της διατροφής στην προεμμηνόπαυση που πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή είναι το ασβέστιο και η βιταμίνη D. Ειδικά για το ασβέστιο, οι ανάγκες πια είναι πολύ μεγαλύτερες καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος για ανάπτυξη οστεοπόρωσης. Η επαρκής πρόσληψη αυτού του πολύτιμου για την εμμηνόπαυση μετάλλου συμβάλλει στην μείωση του ρυθμού απώλειας ασβεστίου από τα οστά και να μειώνει τις επιπτώσεις.
Η βιταμίνη D είναι εξίσου σημαντική καθώς ενισχύει την απορρόφηση του ασβεστίου άρα και την υγεία των οστών, συμβάλλει στον υγιή μεταβολισμό αλλά και στην καλή ψυχική υγεία. Σήμερα είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία καθώς λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής έχουν αυξηθεί πολύ τα ποσοστά των ατόμων που έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D. Συμβουλέψου τον γιατρό σου αν αν πρέπει να κάνεις εξετάσεις και να πάρεις κάποιο συμπλήρωμα διατροφής στην προεμμηνόπαυση.
Καλές πηγές ασβεστίου
Οι διατροφικές πηγές ασβεστίου είναι το γάλα, το γιαούρτι, το τυρί, τα ψάρια που καταναλώνουμε με το κόκκαλο, τα εμπλουτισμένα φυτικά γάλατα εμπορίου και σε μικρότερο βαθμό τα σκουρόχρωμα πράσινα λαχανικά.
Καλές πηγές βιταμίνης D
Καλές πηγές βιταμίνης D αποτελούν τα λιπαρά ψάρια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα προσοχή όμως όχι τα 0%, καθώς θέλει λίπος για να απορροφηθεί, ο κρόκος του αυγού
Σελήνιο και βιταμίνη Ε στην προεμμηνόπαυση
Σε μια πρόσφατη έρευνα όπου συμμετείχαν πάνω από 8.000 Αμερικανοί διαπιστώθηκε ότι το σελήνιο, γνωστό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην καταπολέμηση του καρκίνου, φάνηκε ότι βοηθά και στο να παραμένει χαμηλό το ποσοστό του κοιλιακού λίπους. Στην ίδια έρευνα αναφέρεται επίσης ότι τα άτομα με χαμηλά επίπεδα σεληνίου είχαν μεγαλύτερη περίμετρο μέσης. Πολλές τροφές περιέχουν σελήνιο, όμως είναι δύσκολο να γνωρίζουμε εάν προσλαμβάνουμε τη συνιστώμενη ποσότητα (55 mcg) ανά ημέρα.
Καλές πηγές για σελήνιο και βιταμίνη Ε
Οι καλύτερες πηγές σεληνίου είναι ξηροί καρποί (κυρίως καρύδια), δημητριακά ολικής αλέσεως, τα πουλερικά, το κόκκινο κρέας και τα θαλασσινά. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε, όπως ξηροί καρποί, θα αυξήσουν την αποτελεσματικότητα του σεληνίου στον οργανισμό. Ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλίσουμε επαρκή πρόσληψη σεληνίου είναι να έχουμε ποικιλία και ισορροπία στη διατροφή μας.
Πηγή: Shape.gr