• Latest
ΠΑΙΔΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Η ευθύνη των γονιών στην αναπτυξιακή πορεία του παιδιού

1 Απριλίου 2018
καιρος

Σε κόκκινο συναγερμό Μακεδονία, Θεσσαλία και Πελοπόνησος λόγω της επερχόμενης κακοκαιρίας

31 Ιανουαρίου 2026
Όλες οι αλλαγές σε επίδομα παιδιού, επίδομα ενοικίου, ελάχιστο εγγυημένο και ανεργίας

Επίδομα παιδιού: Όλες οι αλλαγές που έρχονται

31 Ιανουαρίου 2026
σχολειο

Ψυχολογικά τεστ θα περνούν οι εκπαιδευτικοί

31 Ιανουαρίου 2026
Π. Κουκουλόπουλος: «Τρεις δεσμεύσεις για τη Δυτική Μακεδονία στις 100 πρώτες μέρες διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ»

Ερώτηση Π. Κουκουλόπουλου στη Βουλή για την κάλυψη της αγροτικής γης από φωτοβολταϊκά

31 Ιανουαρίου 2026
Αδράνεια καταλογίζει στην Περιφερειακή Αρχή ο Γιώργος Κασαπίδης

Κασαπίδης: Απώλεια πόρων, καθυστέρηση υλοποίησης έργων, στασιμότητα μελετών και αιφνιδιασμός από τις εξελίξεις, τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα δύο χρόνων θητείας της Περιφερειακής αρχής

31 Ιανουαρίου 2026
Κοζάνη: Αισιόδοξα τα μηνύματα για τον 55χρονο που δηλητηριάστηκε από μονοξείδιο του άνθρακα(βίντεο)

ΚΚΕ: Καταθεση αναφοράς για την πλήρη στελεχωση της Μονάδας Τεχνητού Νεφρου στο Μαματσειο

31 Ιανουαρίου 2026
Εκδήλωση Κατηχητικών Συνάξεων Ενορίας Αγίου Δημητρίου για την εορτή της Μητέρας

Εκδήλωση Κατηχητικών Συνάξεων Ενορίας Αγίου Δημητρίου για την εορτή της Μητέρας

31 Ιανουαρίου 2026
Έναρξη σεζόν για την χορωδία δωματίου Κοζάνης

Η Χορωδία Δωματίου Κοζάνης εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για την απώλεια του Πηλέα Γκουζγκούνη

31 Ιανουαρίου 2026
Η κοπή της βασιλόπιτας του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Βίντεο

Η κοπή της βασιλόπιτας του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Βίντεο

30 Ιανουαρίου 2026
Η Σχολή Πυροσβεστών Τσοτυλίου έκοψε την Βασιλόπιτα. Βίντεο και φωτογραφίες

Η Σχολή Πυροσβεστών Τσοτυλίου έκοψε την Βασιλόπιτα. Βίντεο και φωτογραφίες

30 Ιανουαρίου 2026
Πραγματοποιήθηκε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Εμπορικού Συλλόγου Γρεβενών

Πραγματοποιήθηκε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Εμπορικού Συλλόγου Γρεβενών

30 Ιανουαρίου 2026
Σιάτιστα: Τα Εκπαιδευτήρια γιόρτασαν τη μνήμη των Τριών Ιεραρχών. Βίντεο και φωτογραφίες

Σιάτιστα: Τα Εκπαιδευτήρια γιόρτασαν τη μνήμη των Τριών Ιεραρχών. Βίντεο και φωτογραφίες

30 Ιανουαρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Σάββατο, 31 Ιανουαρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η ευθύνη των γονιών στην αναπτυξιακή πορεία του παιδιού

sierafm by sierafm
1 Απριλίου 2018
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
ΠΑΙΔΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

«Κάθετι που κάνουν οι γονείς, καθώς και η σχέση που δημιουργούν σταδιακά με το παιδί τους έχει αντίκτυπο στο παιδί- στη συμπεριφορά του, στη μαθησιακή του πορεία στην εικόνα που έχει για τον κόσμο».

Το παιδί πολλές φορές παρομοιάζεται με ένα σπόρο. Το παιδί όπως και ο σπόρος χρειάζονται το κατάλληλο περιβάλλον για να αναπτυχθούν σωστά. Αν για παράδειγμα ποτίσεις υπερβολικά τον σπόρο ή τον  παραμελήσεις  για μέρες θα διαπιστώσεις ότι η αναπτυξιακή  του πορεία θα είναι άκρως απογοητευτική, αν όμως το φροντίσεις όπως του αναλογεί θα δεις εντυπωσιακά αποτελέσματα. Έτσι, και το παιδί χρειάζεται την κατάλληλη φροντίδα και το ιδανικό περιβάλλον για να έχει μια ποιοτική πορεία ανάπτυξης, αλλιώς μια λάθος αντιμετώπιση ίσως επιφέρει πολλά προβλήματα στο παρόν αλλά και το μέλλον του παιδιού. Οι γονείς, λοιπόν, με τις ενέργειες τους συμβάλλουν αποφασιστικά στην ανάπτυξη και στην εκπαίδευση των παιδιών τους.

Η επίγνωση ωστόσο της μεγάλης αυτής προσωπικής ευθύνης, σύμφωνα με τον καθηγητή Φθενάκη, καθώς και κάποιες απαιτήσεις που ενδέχεται να προβάλλουν ορισμένοι εξωγενείς παράγοντες, μπορούν να δημιουργήσουν ανασφάλεια στους γονείς. Σήμερα οι νέοι γονείς, ακόμα και για παιδιά πολύ μικρής ηλικίας, έχουν πληθώρα επιλογών στη διάθεση τους ώστε να «δρομολογήσουν το μέλλον» των παιδιών τους μέσω κάποιων εξωτερικών δραστηριοτήτων. Οι επιλογές αυτές αυξάνονται όταν το σχολείο ξεκινά κτλ κτλ. Στο βιβλίο «Η οικογένεια ως χώρος μάθησης», ο καθηγητής Φθενάκης, τονίζει πως δεν είναι όλες τους χρήσιμες, ούτε κι έχουν όλες νόημα- κάθε παιδί έχει διαφορετικά ενδιαφέροντα και ταλέντα, αλλά και διαφορετικές ανάγκες. Αυτό που έχει σημασία είναι η σχέση και η επαφή που οικοδομείται με το παιδί από τα πρώτα χρόνια της ζωής του.

Η σχέση μεταξύ των γονέων και του παιδιού είναι πολύ σημαντική γιατί όταν το παιδί νιώθει ότι περιβάλλεται από ασφάλεια, κατανόηση, αγάπη, αποδοχή και εκτίμηση  μπορεί να ανακαλύψει τον κόσμο γύρω του και η εκπαιδευτική διαδικασία να γίνει ευκολότερη. Αξιοσημείωτο δε είναι το γεγονός ότι η  μάθηση προκύπτει και από την καθημερινότητα μιας οικογένειας, από ποια στάση επιλέγουν οι ενήλικες να κρατήσουν απέναντι στα παιδιά τους, ποια άποψη έχουν για αυτά, πως την εκφράζουν αλλά και ποια παιδαγωγική διαδικασία ακολουθούν. Η ποιότητα της σχέσης αυτής λοιπόν, δεν είναι αμελητέα γιατί οι επιπτώσεις της επιδρούν στη συνολική ανάπτυξη του παιδιού και δεν πρέπει να την προσπερνάμε σε καμιά περίπτωση.

Ποιος όμως φέρει την ευθύνη για αυτήν τη σχέση ασφάλειας και εμπιστοσύνης μεταξύ γονέων και παιδιού; «Ο οικογενειακός θεραπευτής Γεσπέρ Γιουλ θεωρεί καθήκον των γονέων να αναλάβουν την ευθύνη της οικοδόμησης και της διατήρησης μιας σχέσης ασφάλειας και εμπιστοσύνης μεταξύ των ιδίων και του παιδιού. Σε σχέσεις στις οποίες η εξουσία είναι άνισα κατανεμημένη, το άτομο που διαθέτει περισσότερη δύναμη φέρει πάντοτε και τη μεγαλύτερη ευθύνη για την ποιότητα της σχέσης. Τα παιδιά είναι ασφαλώς σε θέση να εκφράσουν τη γνώμη τους, καθώς και τυχόν προτάσεις κι επιθυμίες για τη διαμόρφωση των σχέσεων, και πρέπει κιόλας να το κάνουν. Η ευθύνη όμως, εξαιτίας της υφιστάμενης  κατανομής εξουσίας, της προχωρημένης εμπειρίας και της καλύτερης εποπτείας, ανήκει στους γονείς». (παράθεμα από το βιβλίο «Η οικογένεια ως χώρος παιδείας» από τις εκδόσεις Πατάκη)

Μέσω της καθημερινής επαφής και αλληλεπίδρασης, συνειδητά ή ασυνείδητα τα παιδιά μπορούν να αναπτύξουν ικανότητες και να εφοδιαστούν με αξίες, οι οποίες είναι σημαντικές όχι μόνο στο οικογενειακό πλαίσιο αλλά μετέπειτα στο σχολείο και στη ζωή. Γι’ αυτό αν η μάθηση συσχετιστεί με θετικά συναισθήματα, τα παιδιά θα αποκτήσουν κίνητρο να αντιμετωπίζουν νέες προκλήσεις, με αυτοπεποίθηση και προσήλωση στο στόχο τους. Η επικοινωνία, η συνεργασία και η αμοιβαία εκτίμηση λειτουργούν ως φάροι σε μια σχέση καθοριστικής σημασίας  για τον άνθρωπο.

Πηγή:xronos.gr

Tags: ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
Previous Post

Επιδιώξτε να τρώτε μαζί με το παιδί σας όσο συχνότερα γίνεται

Next Post

Εντός των ημερών στη Βουλή το νομοσχέδιο για πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ

Next Post
ΔΕΗ

Εντός των ημερών στη Βουλή το νομοσχέδιο για πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Σε κόκκινο συναγερμό Μακεδονία, Θεσσαλία και Πελοπόνησος λόγω της επερχόμενης κακοκαιρίας
  • Επίδομα παιδιού: Όλες οι αλλαγές που έρχονται
  • Ψυχολογικά τεστ θα περνούν οι εκπαιδευτικοί
  • Ερώτηση Π. Κουκουλόπουλου στη Βουλή για την κάλυψη της αγροτικής γης από φωτοβολταϊκά
  • Κασαπίδης: Απώλεια πόρων, καθυστέρηση υλοποίησης έργων, στασιμότητα μελετών και αιφνιδιασμός από τις εξελίξεις, τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα δύο χρόνων θητείας της Περιφερειακής αρχής

Πρόσφατα σχόλια

  1. Εκδήλωση για τη Μάχη της Οσνίτσανης - GreekHumans στο Δήμος Βοΐου: Η Εκδήλωση για τον εορτασμό της Μάχης της Οσνίτσανης στη Δαμασκηνιά. Φωτογραφίες
  2. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  3. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
  4. Γιατί η online ψυχαγωγία έχει γίνει μια μικρή απόδραση για τους εργαζόμενους - SieraFM στο Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Ψυχαγωγίας στην Ελλάδα: Πέρα από τα Παραδοσιακά Όρια
  5. Αντώνης Φωτόπουλος στο Ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρέδωσε στη Σχολή Πυροσβεστών Τσοτυλίου ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

νεα casino για ελληνες παικτες

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr