• Latest
γριπη βηχας

Η κατάλληλη διατροφή για ανθρώπους με ΧΑΠ

23 Νοεμβρίου 2020
Χειρουργήθηκε ο παίκτης του Μακεδονικού Σιάτιστας Δημήτρης Τζημολάκας.

Χειρουργήθηκε ο παίκτης του Μακεδονικού Σιάτιστας Δημήτρης Τζημολάκας.

17 Οκτωβρίου 2026
Σούπερ μάρκετ, super market

Market Pass: Voucher σίτισης 60 ευρώ πριν από τα Χριστούγεννα – Παραδείγματα με ποσά

17 Οκτωβρίου 2026
χρημα

Συνελήφθη άνδρας με δεκάδες πλαστά χαρτονομίσματα των 50 ευρώ

17 Οκτωβρίου 2026
αστυνομια, συλληψη

Έπιασαν 37χρονο αλλοδαπό στη Φλώρινα, για ληστεία στην Ιταλία

17 Οκτωβρίου 2026
Καστοριά: Νέα σύλληψη μεθυσμένου οδηγού – Πέντε φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο έδειξε το αλκοτέστ

Γρεβενά: Τα ήπιε και οδηγούσε – Του πήραν το δίπλωμα

17 Οκτωβρίου 2026
Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος την Τετάρτη 07-08-2024

Διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος σε Βόιο και Κοζάνη από Τρίτη έως Παρασκευή

17 Οκτωβρίου 2026
Ντιναμό Ζάγκρεμπ – Βίκινγκ: «Φουριόζοι» οι Κροάτες

Μπάγερν Μονάχου – Λειψία: Το κοντέρ έγραψε… 12-1!

17 Οκτωβρίου 2026
Συναυλία Αγάπης στην Κοζάνη: Μια αγκαλιά για 7 παιδιά της περιοχής μας!

Συναυλία Αγάπης στην Κοζάνη: Μια αγκαλιά για 7 παιδιά της περιοχής μας!

17 Οκτωβρίου 2026
Έπεσαν τα πρώτα χιόνια σε Καστοριά και Γρεβενά (Εικόνες και Βίντεο)

Έπεσαν τα πρώτα χιόνια σε Καστοριά και Γρεβενά (Εικόνες και Βίντεο)

16 Οκτωβρίου 2026
Δρόμος φώτα

Δήμος Κοζάνης: Πράσινο φως” από τη Δημοτική Επιτροπή για την αναβάθμιση του φωτισμού πάρκων

16 Οκτωβρίου 2026
Νεάπολη: Ξεκίνησαν οι εργασίες ανάπλασης της Κεντρικής πλατείας συντριβανίου

Νεάπολη: Ξεκίνησαν οι εργασίες ανάπλασης της Κεντρικής πλατείας συντριβανίου

16 Οκτωβρίου 2026
Από την έρευνα στην κλινική πράξη: Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και Μαμάτσειο Νοσοκομείο σε κοινή ημερίδα για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Καρδιολογία

Από την έρευνα στην κλινική πράξη: Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και Μαμάτσειο Νοσοκομείο σε κοινή ημερίδα για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Καρδιολογία

16 Οκτωβρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Σάββατο, 17 Οκτωβρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η κατάλληλη διατροφή για ανθρώπους με ΧΑΠ

sierafm by sierafm
23 Νοεμβρίου 2020
in ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
γριπη βηχας
0
SHARES
11
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Αν χάνετε πολύ βάρος λόγω Χρόνιας Αναπνευστικής Ανεπάρκειας, ίσως ήρθε η ώρα να επανεντάξετε μερικά «παχυντικά» τρόφιμα στη διατροφή σας. Η αναπνοή των ανθρώπων με ΧΑΠ, καίει 10 φορές περισσότερες θερμίδες συγκριτικά με των ανθρώπων που δεν πάσχουν από την ασθένεια, επομένως πρέπει να προσαρμόσετε και ανάλογα τη διατροφή σας.

Αν παρακολουθείτε σχολαστικά το βάρος σας και φροντίζετε να μένει σταθερός ο δείκτης της ζυγαριάς, οι μικρές μερίδες, πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την πρόσληψη θερμίδων υπό έλεγχο και ταυτόχρονα να διατηρείτε τα αποθέματα ενέργειάς σας γεμάτα.

Τρώτε πιο συχνά

Εάν νιώσετε κούραση ενώ τρώτε ή ότι δεν μπορείτε να αναπνεύσετε επειδή νιώθετε υπερβολικά χορτασμένος, προσπαθήστε να κάνετε μικρότερα γεύματα, αλλά πιο συχνά. Τα τέσσερα με έξι μικρά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, αντί για τρία μεγάλα γεύματα, είναι η καλύτερη επιλογή. Επίσης, χαλαρώστε και ξεκουραστείτε πριν φάτε.

Το πρωινό

Το πρωινό για εσάς είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Πολλοί άνθρωποι με ΧΑΠ νιώθουν πολύ κουρασμένοι μέσα στη μέρα με αποτέλεσμα να μην τρώνε καλά. Εάν το κάνετε και εσείς αυτό, προσπαθήστε να τρώτε μεγαλύτερα γεύματα νωρίς στην ημέρα, τότε που έχετε την περισσότερη ενέργεια.

Πλιγούρι βρώμης με γάλα

Ένα ιδανικό φαγητό για ξεκινήσετε την ημέρα σας, είναι το ζεστό πλιγούρι βρώμης. Είναι εύκολο στην παρασκευή και πλούσιο σε φυτικές ίνες, ασβέστιο, σίδηρο και βιταμίνη Α. Αν το συνδυάσετε με γάλα αμυγδάλου αντί για νερό, είναι ακόμα πιο θρεπτικό. Και αν προσπαθείτε να χάσετε λίγα κιλά, η βρώμη αξίζει μια θέση στη διατροφή σας. Η υψηλή περιεκτικότητά της σε ίνες σας βοηθά να αισθάνεστε χορτάτοι, με λιγότερες θερμίδες.

Τρώτε περισσότερα θρεπτικά τρόφιμα

Αν η κόπωση, σας αποτρέπει από το να ολοκληρώσετε το γεύμα σας πριν πάρετε τις θερμίδες και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε, φάτε πρώτα τα προϊόντα υψηλής θερμιδικής αξίας. Αλλά μην παίρνετε “κενές θερμίδες” από πατάτες, ψωμιά και γλυκά. Φάτε κοτόπουλο, άπαχο βόειο κρέας, ψημένο ψάρι ή tofu, ώστε να πάρετε πρωτεΐνη.

Τυρί, πολύ τυρί

Η προσθήκη τυριού σε πιάτα με υδατάνθρακες, θα αυξήσει τόσο την θρεπτική αξία όσο και την θερμιδική αξία κάθε γεύματος. Επιπλέον, έτσι παίρνετε περισσότερο ασβέστιο για να προστατεύσετε τα οστά σας, τα οποία μπορεί να γίνουν εύθραυστα από ορισμένα φάρμακα που συνταγογραφούνται για τη ΧΑΠ.

Πίνετε πολλά υγρά

Η κατανάλωση πολλών υγρών (χωρίς καφεΐνη) θα βοηθήσει να διατηρηθεί η βλέννα στους αεραγωγούς σας λεπτή και θα συμβάλει στον καθαρισμό των πνευμόνων. Κατά τις ώρες φαγητού, τρώτε στην αρχή και πίνετε νερό αργότερα. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα αισθανθείτε κορεσμό και θα έχετε την ευκαιρία να αποκτήσετε ένα στερεό, θρεπτικό γεύμα.

Αποφύγετε την καφεΐνη

Η καφεΐνη δεν είναι καλή επιλογή για κάποιον με ΧΑΠ. Μπορεί να αλληλεπιδρά με ορισμένα φάρμακα και να προκαλέσει νευρικότητα και ανησυχία, γεγονός που ίσως επιδεινώσει τα συμπτώματά σας. Αποφύγετε ή περιορίστε τον καφέ, το τσάι και τα αναψυκτικά με καφεΐνη. Και ναι, δυστυχώς, η καφεΐνη ακόμη και στη σοκολάτα είναι καλό να αποφεύγεται.

Πάρτε φυτικές ίνες

Επειδή είναι απίθανο να πάρετε όλα τα 25 έως 30 γραμμάρια ινών που χρειάζεστε κάθε μέρα από το πρωινό και μόνο, συμπεριλάβετε τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε ίνες σε άλλα γεύματα. Φάτε φακές σε σούπα. Άλλες καλές πηγές φυτικής ίνας είναι τα ξηρά φασόλια, το πίτουρο, το καστανό ρύζι, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα ψωμιά, καθώς και τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

Smoothies

Τα τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνη D είναι απαραίτητα για τη διατήρηση υγιών οστών. Για αυτό τα milkshakes και smoothies είναι τα τέλεια σνακ για τους ανθρώπους με ΧΑΠ. Χρησιμοποιήστε γάλα ή γιαούρτι – επιλέξτε προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά εάν επιθυμείτε τον έλεγχο του βάρους – και φρέσκα φρούτα.

Πολλή πρωτεΐνη

Η πρωτεΐνη είναι ένα βασικό στοιχείο στη διατροφή όλων, αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντική όταν πάσχετε από ΧΑΠ. Προσθέστε μη λιπαρό γάλα, πρωτεΐνη σε σκόνη ή σκόνη πρωτεΐνης σόγιας σε πιάτα όπως ο πουρές πατάτες, στην κατσαρόλα, στις σούπες, ακόμη και στα ζεστά δημητριακά.

Προσοχή

Ενώ τα τρόφιμα όπως το burrito φασολιών παρέχουν πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, πρέπει να είστε προσεκτικοί. Τα τρόφιμα που προκαλούν φούσκωμα μπορούν να σας κάνουν να μην αναπνέετε τόσο καλά. Άλλα προϊόντα που προκαλούν φούσκωμα είναι: ανθρακούχα ποτά, λιπαρά τηγανητά τρόφιμα, πικάντικα τρόφιμα, φασόλια και λαχανικά όπως το λάχανο και το μπρόκολο. Αλλά κάθε έντερο αντιδρά διαφορετικά, εσείς ξέρετε καλύτερα τι σας ενοχλεί.

Πηγή: iatronet.gr

Previous Post

Περιποίηση δέρματος: Πώς θα καταπολεμήσετε την έντονη ξηρότητα

Next Post

Οι πιο συχνές αλλεργίες σε τρόφιμα

Next Post
ΦΑΓΗΤΟ

Οι πιο συχνές αλλεργίες σε τρόφιμα

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Χειρουργήθηκε ο παίκτης του Μακεδονικού Σιάτιστας Δημήτρης Τζημολάκας.
  • Market Pass: Voucher σίτισης 60 ευρώ πριν από τα Χριστούγεννα – Παραδείγματα με ποσά
  • Συνελήφθη άνδρας με δεκάδες πλαστά χαρτονομίσματα των 50 ευρώ
  • Έπιασαν 37χρονο αλλοδαπό στη Φλώρινα, για ληστεία στην Ιταλία
  • Γρεβενά: Τα ήπιε και οδηγούσε – Του πήραν το δίπλωμα

Πρόσφατα σχόλια

  1. Βασίλης Στρέμπας στο Με καταγωγή από την Εράτυρα ο 62χρονος που έχασε τη ζωή του στη Ρόδο εξαιτίας της κακοκαιρίας
  2. Κωνσταντίνος Καραγιάννης στο Η 34η Εμποροβιοτεχνική & Γεωργική Έκθεση Δυτικής Μακεδονίας, σε δύο λεπτά και σαράντα πέντε δευτερόλεπτα ! (video)
  3. Ξεκίνησαν οι εργασίες καθαρισμού στο προφράγμα Πραμόριτσας, στο ύψος του Αυγερινού - TsotiliNews στο Ξεκίνησαν οι εργασίες καθαρισμού στο προφράγμα Πραμόριτσας, στο ύψος του Αυγερινού
  4. Νεκρή 55χρονη μετά από ανατροπή τρακτέρ στο Βόιο - Eordaia.org - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ στο Τσοτύλι: 55χρονη καταπλακώθηκε από τρακτέρ
  5. “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια - TsotiliNews στο “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr