• Latest
Η ΚΝΕ Παρουσίασε την έκδοση «Η νέα εποχή στην τεχνολογία απαιτεί και νέα εποχή στην κοινωνία»

Η ΚΝΕ Παρουσίασε την έκδοση «Η νέα εποχή στην τεχνολογία απαιτεί και νέα εποχή στην κοινωνία»

12 Δεκεμβρίου 2024
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Επανεκλογή Νίκου Σαμαρά  στην Προεδρία του Περιφερειακού Συμβουλίου  και ανάδειξη νέου Προεδρείου και Περιφερειακής Επιτροπής

Παρουσίαση του στρατηγικού επενδυτικού σχεδιασμού της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου

23 Οκτωβρίου 2026
Από τα Ηφαιστειακά Τοπία στον Χρυσό Ουρανό: Η Απόλυτη Εμπειρία στη Σαντορίνη

Από τα Ηφαιστειακά Τοπία στον Χρυσό Ουρανό: Η Απόλυτη Εμπειρία στη Σαντορίνη

23 Οκτωβρίου 2026
Δήμος Βοΐου: Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία το Fiesta Voio 2026 – Τέσσερις ημέρες μουσικής, κατασκήνωσης και δράσεων στον Αλιάκμονα

Fiesta Voio 2026: Στα 95.000 – 98.000 ευρώ το κόστος για τον Δήμο Βοΐου – Τι ειπώθηκε στη συνεδρίαση λογοδοσίας.  Βίντεο

23 Οκτωβρίου 2026
Μικρό Γραφείο, Μεγάλες Δυνατότητες: Πώς να Αξιοποιήσεις Κάθε Τετραγωνικό

Μικρό Γραφείο, Μεγάλες Δυνατότητες: Πώς να Αξιοποιήσεις Κάθε Τετραγωνικό

23 Οκτωβρίου 2026
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Πτολεμαΐδα: Εξιχνιάστηκαν κλοπές σε φωτοβολταϊκό πάρκο

23 Οκτωβρίου 2026
Δήμος Κοζάνης: 113 Χρόνια Ελευθερίας και Ανεξαρτησίας γιορτάζει η Κοζάνη (Φωτογραφίες)

Κοζάνη: Πρόγραμμα εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940

23 Οκτωβρίου 2026
Ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Γρεβενών για τη στήριξη των εργαζομένων και τη βιωσιμότητα των κοινωνικών δομών.

Η Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας Δημοτικής Αρχής Γρεβενών

23 Οκτωβρίου 2026
51χρονος έσφαξε τον ανιψιό του

Πτολεμαΐδα: Εξιχνίαση κλοπής χαλκού

23 Οκτωβρίου 2026
Ο Μακεδονικός Σιάτιστας βάζει λεωφορείο για το εκτός έδρας ματς με την Αναγέννηση Άρτας

Γ Εθνική: Στην Αρτα δοκιμάζεται ο Μακεδονικός Σιάτιστας

23 Οκτωβρίου 2026
ΕΠΣ Κοζάνης: Μοιράζονται την κορυφή Σιάτιστα και Εορδαϊκός

ΕΠΣ Κοζάνης: Η 4η αγωνιστική σε Α’ και Β’ Κατηγορία

23 Οκτωβρίου 2026
Πώς του άρπαξαν 100.000 ευρώ για δήθεν επενδύσεις!

Κοζάνη: Απάτη για δηθεν πώληση κλαρκ

23 Οκτωβρίου 2026
Δήμος Βοΐου: Υπογραφή πρωτοκόλλου παράδοσης–παραλαβής για το Σωφρονιστικό Κατάστημα στη Νεάπολη

Δήμος Βοΐου: Υπογραφή πρωτοκόλλου παράδοσης–παραλαβής για το Σωφρονιστικό Κατάστημα στη Νεάπολη

23 Οκτωβρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η ΚΝΕ Παρουσίασε την έκδοση «Η νέα εποχή στην τεχνολογία απαιτεί και νέα εποχή στην κοινωνία»

sierafm by sierafm
12 Δεκεμβρίου 2024
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
Η ΚΝΕ Παρουσίασε την έκδοση «Η νέα εποχή στην τεχνολογία απαιτεί και νέα εποχή στην κοινωνία»
0
SHARES
32
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Την έκδοση της Ιδεολογικής Επιτροπής του Κ.Σ. της ΚΝΕ με τίτλο: «Η νέα εποχή στην τεχνολογία απαιτεί και νέα εποχή στην κοινωνία» παρουσίασε σήμερα το μεσημέρι το Τομεακό Συμβούλιο Κοζάνης της ΚΝΕ, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο στη ΖΕΠ Κοζάνης, στο κτίριο των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών.

Στην εκδήλωση μίλησαν ο Νίκος Καραγιάννης, μέλος του Κ.Σ. της ΚΝΕ και υπεύθυνος της Ιδεολογικής Επιτροπής του Κ.Σ. της ΚΝΕ, ο Μάρκος Τσίπουρας, Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και Δήμος Τσούρος, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Λέβεν, στο Βέλγιο.

Την εκδήλωση «άνοιξε» η Φωτεινή Δημαράκη, μέλος του ΣΠ Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ αναφέροντας: «Η σύγχρονη εποχή μοιάζει με έναν κόσμο που αλλάζει με ραγδαίους ρυθμούς. Οι νέες δυνατότητες που διαμορφώνει η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας γεννούν ταυτόχρονα προβληματισμό και απορίες για το μέλλον, τις προεκτάσεις αυτών των αλλαγών στις ζωές μας και στην καθημερινότητά μας. Τα ερωτήματα πληθαίνουν.

Αυτή είναι η ουσία που θέλουμε και σήμερα να εξετάσουμε. Πώς αυτή η άνοδος της παραγωγικότητας, η πρόοδος επιδρά στις εργασιακές σχέσεις, στο εργατικό δυναμικό, στην κοινωνία και στον άνθρωπο συνολικά. Πώς θα αξιοποιηθεί αυτή η νέα φοβερή τεχνολογία στο σήμερα , πως την προσεγγίζουμε εμείς από το αντικείμενο των σπουδών μας, τι αποτέλεσμα μπορεί να έχει η αξιοποίηση αυτών των σύγχρονων επιτευγμάτων στην καθημερινή μας ζωή , στην εκπαίδευση και στην εργασία. Με ποιον σκοπό αναπτύσσονται σήμερα; Πως μπορούν να αξιοποιηθούν για να ζήσουμε καλύτερα, στο ύψος της εποχής μας».

Ο Νίκος Καραγιάννης που επιμελήθηκε τη παρουσίαση της έκδοσης, έδωσε μια σειρά χαρακτηριστικά παραδείγματα για το πως στον καπιταλισμό οι νέες τεχνολογίες αντί να μειώνουν τον εργάσιμο χρόνο και να αυξάνουν τη παραγωγικότητα με επίκεντρο της κοινωνικές ανάγκες, λειτουργούν με βάση το καπιταλιστικό κέρδος υποταγμένες στις καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής. «Σήμερα, η νέα εποχή στην τεχνολογία απαιτεί μια νέα εποχή στην κοινωνία, απαιτεί τον σοσιαλισμό (…) σημείωσε προσθέτοντας: «Τα δεσμά χρειάζεται να σπάσουν, η ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος είναι αναγκαία ώστε ο κοινωνικά εργαζόμενος άνθρωπος και τα επιτεύγματά του να τραβάνε μαζί προς τα μπρος και όχι να μετατρέπονται σε βάρη και δυνάστες του (…)

Σε αντίθεση με τον καπιταλισμό, θα αναβαθμιστεί η παραγωγή συνολικά και σε κάθε κλάδο για την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών. Τα κριτήρια, οι αλγόριθμοι με τους οποίους θα εφοδιάζονται, τα δεδομένα που θα καλούνται να επεξεργαστούν τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης, τα ρομπότ και γενικά οι λεγόμενες «έξυπνες μηχανές» θα έχουν ως στόχο την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών και τη θωράκιση της σοσιαλιστικής οικοδόμησης. Θα αξιοποιηθούν οι νέες μεγάλες δυνατότητες για τη βελτίωση της επάρκειας και της ποιότητας των αναγκαίων προϊόντων, για το σχεδιασμό και τον έλεγχο της παραγωγής, για την αυτόματη πρόβλεψη βλαβών και την παραγγελία ανταλλακτικών, για τον επανασχεδιασμό μηχανών και τεχνικών συστημάτων, για τη βελτίωση των υλικών κατεργασίας, για τη βελτιστοποίηση της ενεργειακής κατανάλωσης και των αναγκαίων αποθεμάτων.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η αξιοποίηση των τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης μπορεί να συμβάλει στη βέλτιστη κατανομή εργαζόμενων, μέσων παραγωγής και πρώτων υλών μεταξύ των διαφορετικών κλάδων, ώστε να διασφαλιστεί η αναγκαία αναλογική ανάπτυξη μεταξύ βασικών κλάδων της παραγωγής και μεταξύ των περιφερειών της χώρας, να μην υπάρχει ανεργία και μετανάστευση εργατικού δυναμικού όπως γίνεται σήμερα στην Δυτική Μακεδονία. Μπορεί να συμβάλει στην έγκαιρη πρόβλεψη κοινωνικών αναγκών και συγκεκριμένων αναγκών της παραγωγής, ώστε να προσδιοριστούν οι κατάλληλοι στόχοι στην παραγωγή και στην εκπαίδευση, ιδιαίτερα για τον τομέα παραγωγής μέσων παραγωγής και για την επιστημονική έρευνα που αποτελούν τις πρώτες προτεραιότητες. Σε αυτή την διαδικασία ανάπτυξης καταρτισμένου επιστημονικού δυναμικού σημαντικό ρόλο θα έπαιζε το πανεπιστήμιό σας με άμεση αξιοποίησή σας στην παραγωγή και σταθερή θέση απασχόλησης.

Σήμερα, δεν πρέπει να συμβιβαστούμε στον μονόδρομο της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Έχουμε όλες τις δυνατότητες και τα εφόδια για να αλλάξουμε πορεία. Μπορούν και πρέπει να γίνουν περισσότεροι αυτοί που παλεύουν για την ανατροπή του συστήματος της βαρβαρότητας, να δυναμώσει η ΚΝΕ σε κάθε χώρο νεολαίας, περισσότεροι να κάνουν το αποφασιστικό βήμα. Ο σοσιαλισμός-κομμουνισμός είναι το μέλλον της ανθρωπότητας, ας παλέψουμε μαζί για να γίνει πραγματικότητα».

Ο Μάρκος Τσίπουρας, στην παρέμβαση του ανέδειξε τους κινδύνους που προκύπτουν με την ανάπτυξη και αξιοποίηση των τεχνολογικών δυνατοτήτων της Τεχνητής Νοημοσύνης με παραδείγματα από ρομπότ, αλλά την εφαρμογή του Chat GPT, καταλήγοντας πως με βάση το ποιος κατέχει και αξιοποιεί τη συγκεκριμένη τεχνολογία «δύο δρόμοι ανοίγονται μπροστά μας, είτε αυτή θα αξιοποιηθεί για κάλυψη των ανθρώπινων αναγκών και την κοινωνική ευημερία ή θα οδηγηθούμε σε μια δυστοπία…»

Ο Δήμος Τσούρος, με τη σειρά του, παρουσίασε ένα ppt για την «αξιοποίηση και κατεύθυνση της έρευνας στην Τεχνητή Νοημοσύνη», συμπεραίνοντας ότι «Η τεχνητή νοημοσύνη και η ανάπτυξη της επιστήμης, δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα της σημερινής κοινωνίας, που εδράζονται ακριβώς στο καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής, αντιθέτως πολλές φορές προκαλεί δεινά στους λαούς.

Τα προβλήματα όμως δημιουργούνται ακριβώς λόγω της μεγάλης αντίθεσης του καπιταλισμού, ανάμεσα στην κοινωνικοποιημένη εργασία και την ατομική ιδιοποίηση των αποτελεσμάτων της, λόγω της ατομικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής.

Και για να λυθεί αυτή η βασική αντίθεση, χρειάζεται να αντιστοιχηθούν οι σχέσεις παραγωγής με το επίπεδο ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων σήμερα. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, με τον σοσιαλισμό-κομμουνισμό! Η ανωτερότητα του σοσιαλισμού στην ανάπτυξη και αξιοποίηση της επιστήμης, εδράζεται ακριβώς στην απελευθέρωση της δημιουργικής και αντικειμενικής εξέτασης των αποτελεσμάτων, στην όλο και βαθύτερη κοινωνικοποίηση της επιστημονικής εργασίας, την ελεύθερη διεπιστημονική συνεργασία, που θα διασφαλίζεται και θα σχεδιάζεται μέσα από τον ίδιο το κεντρικό σχεδιασμό, που θα ανεβάσει επίπεδο την αξιοποίηση και ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών και της ΤΝ, βάζοντας σε κίνηση την κοινωνική εργασία σε κατεύθυνση ικανοποίησης των διευρυνόμενων κοινωνικών αναγκών».

Τέλος, μετά τις ομιλίες παρέμβαση πραγματοποίησε και ο Θάνος Χτενελής φοιτητής στο τμήμα Χημικών-Μηχανικών και πρόεδρος του αντίστοιχου ΦΣ, αναδεικνύοντας τον χαρακτήρα προγραμμάτων σπουδών και σε σχολές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, όπου η έρευνα και η επιστημονική γνώση αντιμετωπίζεται ως εργαλείο για την μεγιστοποίηση του κέρδους των επιχειρηματικών ομίλων, αντί να είναι στραμμένη στην κατεύθυνση της ικανοποίησης της διευρυνόμενης κοινωνικής ευημερίας

Tags: ΚΝΕΚΟΖΑΝΗ
Previous Post

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου

Next Post

Πτολεμαΐδα: Τρεις μητέρες Ρομά, καταγγέλλουν οδηγό ταξί για κακομεταχείριση των παιδιών τους

Next Post
Πτολεμαΐδα: Τρεις μητέρες Ρομά, καταγγέλλουν οδηγό ταξί για κακομεταχείριση των παιδιών τους

Πτολεμαΐδα: Τρεις μητέρες Ρομά, καταγγέλλουν οδηγό ταξί για κακομεταχείριση των παιδιών τους

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Παρουσίαση του στρατηγικού επενδυτικού σχεδιασμού της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου
  • Από τα Ηφαιστειακά Τοπία στον Χρυσό Ουρανό: Η Απόλυτη Εμπειρία στη Σαντορίνη
  • Fiesta Voio 2026: Στα 95.000 – 98.000 ευρώ το κόστος για τον Δήμο Βοΐου – Τι ειπώθηκε στη συνεδρίαση λογοδοσίας.  Βίντεο
  • Μικρό Γραφείο, Μεγάλες Δυνατότητες: Πώς να Αξιοποιήσεις Κάθε Τετραγωνικό
  • Πτολεμαΐδα: Εξιχνιάστηκαν κλοπές σε φωτοβολταϊκό πάρκο

Πρόσφατα σχόλια

  1. LYROGIANNIMARINA στο ΔΥΠΑ -Πρόγραμμα 55+: Ανοιχτές 8.000 θέσεις -Τι πρέπει να κάνουν οι άνεργοι
  2. Βασίλης Στρέμπας στο Με καταγωγή από την Εράτυρα ο 62χρονος που έχασε τη ζωή του στη Ρόδο εξαιτίας της κακοκαιρίας
  3. Κωνσταντίνος Καραγιάννης στο Η 34η Εμποροβιοτεχνική & Γεωργική Έκθεση Δυτικής Μακεδονίας, σε δύο λεπτά και σαράντα πέντε δευτερόλεπτα ! (video)
  4. Ξεκίνησαν οι εργασίες καθαρισμού στο προφράγμα Πραμόριτσας, στο ύψος του Αυγερινού - TsotiliNews στο Ξεκίνησαν οι εργασίες καθαρισμού στο προφράγμα Πραμόριτσας, στο ύψος του Αυγερινού
  5. Νεκρή 55χρονη μετά από ανατροπή τρακτέρ στο Βόιο - Eordaia.org - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ στο Τσοτύλι: 55χρονη καταπλακώθηκε από τρακτέρ
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr