Την Δευτέρα 24 Γενάρη 2022, πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη του Δ.Σ. ήταν η τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΚ.
Η συζήτηση είχε ενημερωτικό χαρακτήρα αφού το αντιδραστικό πλαίσιο που πέρασε η κυβέρνηση της Ν.Δ σε συνέχεια του Κλεισθένη του ΣΥΡΙΖΑ, επιτρέπει τέτοια σημαντικά ζητήματα για το λαό του Δήμου να μην περνάνε από το Δημοτικό Συμβούλιο και την απόφαση την παίρνει το Δ.Σ της ΔΕΥΑΚ και η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου.
Η συζήτηση ήταν αποκαλυπτική για τις θέσεις και τον ρόλο της Δημοτικής Αρχής καθώς και των άλλων παρατάξεων για δύο από τις βασικότερες λαϊκές ανάγκες, του νερού και της θέρμανσης. Σε μια περίοδο που η ακρίβεια στα τρόφιμα , τα καύσιμα, στο ρεύμα εξανεμίζουν το εργατικό –λαικό εισόδημα έρχονται οι αυξήσεις στο νερό και την τηλεθέρμανση που θα σπρώξουν τα εργατικά –λαικά νοικοκυριά πιο βαθιά στην εξαθλίωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι τελευταία στη χώρα μας χάθηκαν 20 άτομα από πυρκαγιές που οφείλονται στην χρήση μαγκαλιών και άλλων μέσων θέρμανσης, μια κατάσταση που θα επιδεινωθεί λόγω της αύξησης της ενεργειακής φτώχιας ως αποτέλεσμα της πολιτικής της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας – απολιγνιτοποίησης.
Αυτό επιβεβαιώνουν οι εξελίξεις στην ΔΕΥΑΚ με τις αυξήσεις, που είναι μια πρώτη δόση καθώς έπεται συνέχεια με ακόμα μεγαλύτερες το επόμενο διάστημα. Χαρακτηριστικό είναι όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης ότι στην ουσία η «κατάργηση» του 80% στο νερό αποτελεί νομική υποχρέωση αφού θα αντικατασταθεί από ένα νέο τέλος που θα ανταποκρίνεται στην ανταποδοτικότητα. Αυτό σημαίνει ότι το έλλειμα της ύδρευσης- αποχέτευσης ύψους περίπου 2.400.000 ευρώ για τον προηγούμενο χρόνο σταδιακά θα περάσει στις τσέπες των καταναλωτών.
Για την τηλεθέρμανση η πρόταση της υπηρεσίας για αύξηση κατά 42,35% αποτελεί εικόνα από το μέλλον άσχετα αν τελικά αποφασίστηκε να είναι μόνο 10% αφού όλα δείχνουν ότι οι εξελίξεις με την απολιγνιτοποίηση θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν τα χρηματοοικονομικά της επιχείρησης μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο ΣΥΘΗΑ που σαν αποτέλεσμα θα έχει την εκτόξευση της τιμής της.
Μέσα σε αυτά τα πλαίσια η Δημοτική Αρχή και οι υπόλοιπες παρατάξεις επιβεβαίωσαν την στήριξη τους στην πολιτική της ανταποδοτικότητας , της λειτουργίας της ΔΕΥΑΚ στην λογική κόστους –οφέλους, στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας – απολιγνιτοποίησης και αναζήτησαν λύσεις μέσα σε αυτά τα αντιλαικά πλαίσια στοχεύοντας τους καταναλωτές και τους εργαζόμενους της επιχείρησης.
Πιο συγκεκριμένα η Δημοτική Αρχή παρουσίασε την πολιτική της σαν μονόδρομο αναζητώντας και συγχαρητήρια γιατί δήθεν διασφαλίζει τον κοινωνικό χαρακτήρα της ΔΕΥΑΚ με αυτές τις «μικρές» αυξήσεις. Η αλήθεια είναι ότι προχωράει σε τέτοιες αυξήσεις για να αποφευχθούν οι λαϊκές αντιδράσεις από μεγαλύτερες αυξήσεις αλλά και να εξασφαλίστεί την εισπραξιμότητα της ΔΕΥΑΚ αφού μεγαλύτερες αυξήσεις θα την έβαζαν σε κίνδυνο. Αξιοποιούν ψεύτικά διλλήματα στη λογική «δέξου τις αυξήσεις αν θέλεις να μην χρεωκοπήσει η ΔΕΥΑΚ και έρθει ο ιδιώτης» λες και το κοινωνικό αγαθό του νερού και της θέρμανσης δεν καθορίζεται από το αν έχει κάποιος την ικανότητα να το πληρώσει άλλα από το ποιος το πουλάει. Επίσης μίλησαν για μικρές αυξήσεις σε αντιπαραβολή με τις μεγάλες αυξήσεις στο ρεύμα που όμως όλοι τις πληρώνουν, λές και αυτές τις ΔΕΥΑΚ δεν λειτουργούν σωρευτικά και βάζοντας το λαό στην λογική να επιλέξει ποια ανάγκη θα ικανοποιήσει.
Παράλληλα ο επικεφαλής της παράταξης «Κοζάνη μπροστά» που συγκυβερνά με την «Ενότητα» ανέδειξε σαν την λύση του προβλήματος τις περικοπές μισθών των εργαζόμενων στη ΔΕΥΑΚ καλλιεργώντας τον κοινωνικό αυτοματισμό. Μαζί με τον κ.Κεχαγία που του έδωσε συγχαρητήρια για το θάρρος που επέδειξε σε αυτό το ζήτημα.
Από την άλλη η παράταξη «Κοζάνη τόπος να ζείς» δήλωσε μέσω του επικεφαλή της ότι θα καταψηφίσει τις αυξήσεις γιατί δεν λύνουν το πρόβλημα (αφήνοντας να εννοηθεί ότι χρειαζόταν μεγαλύτερες)και ανέφερε ότι θα έπρεπε να είχαμε «πείσει τους Δημότες να τις αποδεχτούν» διαφημίζοντας την ικανότητα τους να χειραγωγούν καλύτερα τις λαϊκές αντιδράσεις. Ενώ ως αίτιο του προβλήματος ανέδειξε και σε μια λογική αυτοκριτικής, ότι δεν εφαρμόστηκε η ανταποδοτικότητα πιο νωρίς δηλαδή ότι αυτές οι αυξήσεις έπρεπε να επιβληθούν πιο νωρίς.
Στη συζήτηση μεταφέρθηκε από πολλούς προέδρους τοπικών κοινοτήτων η οργή και η αγανάκτηση των κατοίκων των χωρίων που δέχονται σημαντικό πλήγμα στο εισόδημα τους, που δεν μπορούν να σηκώσουν. Επιπλέον αναδείχτηκαν μια σειρά προβλήματα που απαιτούν άμεση λύση ( μην πληρωμή του νερού με εξασθενές χρώμιο στον Αγιο Δημήτριο – Ρυάκιο, το πεπαλαιωμένο δίκτυο π.χ Ακρινη, τα υπέρογκα ποσά για σύνδεση στην αποχέτευση σε Μαυροδενδρι Βατερό κ.α).
Η Λαική Συσπείρωση ανέδειξε τις αιτίες των προβλημάτων που δεν είναι αλλά από την εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών. Από την πολιτική της ανταποδοτικότητας, της λογική κόστους- οφέλους, την απελευθέρωση της αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Ανέδειξε την δυνατότητα σήμερα με την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας να έχει ο λαός πρόσβαση σε φθηνές και ποιοτικές υπηρεσίες, με εργαζόμενους με μόνιμη και σταθερή δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς. Κάλεσε το λαό να οργανώσει τον αγώνα του για να ανοίξει ο δρόμος ώστε να ζεί όπως του αρμόζει στο σήμερα.
Διατυπώσαμε συγκεκριμένα αιτήματα καλώντας τους εργαζόμενους και το λαό να παλέψει για την ικανοποίηση τους ώστε να πάρει ανάσες ανακούφισης από το κύμα τη ακρίβειας.
- Να συνεχίσει την λειτουργία του με τις απαραίτητες περιβαντολογικές αναβαθμίσεις ο ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου.
- Να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό της ΔΕΥΑΚ από το κράτος και να παρθούν πίσω οι αυξήσεις.
- Μείωση 50% της τιμής της τηλεθέρμανσης και του νερού. Ούτε μια μέρα χωρίς τηλεθέρμανση, καμιά διακοπή σε όσους αδυνατούν να πληρώσουν.
- Επέκταση του δικτύου και σε άλλους οικισμούς. Προσλήψεις προσωπικού με μόνιμη και σταθερή δουλειά.
- Να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζόμενων στην ΔΕΥΑΚ. Να καταργηθεί η Δημοτική Επιχείρηση και να ενταχθούν οι εργαζόμενοι στο οργανόγραμμα του Δήμου.
- Να καταργηθεί ο ΦΠΑ και οι φόροι στα καύσιμα.
Στο ερώτημα που θα βρεθούν τα λεφτά για να υλοποιηθούν όλα αυτά αρκεί να ανατρέξουμε στα δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης, στα δισεκατομμύρια που ξοδεύουμε για να εξοπλιστούμε για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ ανα γής. Επίσης μπορούν να βρεθούν εκεί που βρέθηκαν τα 74000 ευρω από την ΠΕΔ για ασπίδες, διηθητικά κάνιστρα προσωπίδων, προσωπίδες χημικών ουσιών, προστατευτικών θώρακων και κράνων, «για την εκπλήρωση της αποστολής της αστυνομίας, προς την κοινωνία και τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας.». Λεφτά για ενίσχυση της καταστολής υπάρχουν αλλά για φθηνό νερό και θέρμανση για το λαό, για τα πάγια ασφαλιστικά και μισθολογικά αιτήματα των αστυνομικών όχι. Ντροπή.