Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, αγαπητοί συνάδελφοι, μιας και είναι πρώτη φορά που συνεδριάζει η Επιτροπή μας θα ήθελα να ευχηθώ καλή πορεία στις εργασίες της και καλά αποτελέσματα.
Το θέμα της υγείας είναι ένα θέμα ιδιαίτερα σημαντικό και βαρύ τα τελευταία χρόνια, που έχουμε τη μεγάλη κρίση διότι τα δημόσια νοσοκομεία, είναι αναγκαία και οι πολίτες προστρέχουν σε αυτά όλο και περισσότερο. Είναι πραγματικά πάρα πολύ τραγικό, να μην μπορεί ο Έλληνας να βρει διέξοδο στην ασθένειά του, να μη βρει περίθαλψη στην υγεία του, να μη βρει φάρμακα και να κινδυνεύει ακόμα και η ζωή του. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να δοθεί μια ιδιαίτερη μέριμνα και αυτό βέβαια είναι δουλειά όλων μας. Είναι δουλειά του Υπουργείου που θα δώσει τις κατευθύνσεις για την καλύτερη οργάνωση των δημόσιων νοσοκομείων, είναι δουλειά των Διοικητών των Υ.ΠΕ. που σήμερα είμαστε εδώ για να συζητήσουμε τον διορισμό τους. Και είναι δουλειά και όλων όσων εργάζονται στις θέσεις δημόσιας υγείας.
Προέρχομαι από το Νομό Κοζάνης, (και γνωρίζω σχεδόν όλα τα θέματα της Δυτικής Μακεδονίας γύρω από αυτό το χώρο, γιατί είναι παραπλήσια), και από περιοχές οι οποίες έχουν μεγάλο αριθμό εργατοτεχνικού προσωπικού, ο οποίος δουλεύει σε λιγνιτωρυχεία. Ως εκ τούτου υπάρχουν τακτικά εργατικά ατυχήματα και είναι αναγκαία η οργάνωση των δημόσιων νοσοκομείων. Πρέπει λοιπόν να δοθεί μια έμφαση, και ζητούμε βέβαια εδώ στην Επιτροπή μιας και συζητιέται αυτό το συγκεκριμένο θέμα και από τον αρμόδιο Διοικητή, με την στήριξη του Υπουργείου να υπάρξει η στελέχωση και η οργάνωση των νοσοκομείων έτσι ώστε να υπάρχει ο αναγκαίος αριθμός γιατρών, γιατί στο παρελθόν είχαμε δει κλινικές να μην μπορούν να λειτουργήσουν, είτε γιατί δεν είχαν γιατρό, είτε γιατί καθυστερούσαν οι τοποθετήσεις των επικουρικών γιατρών.
Υπάρχουν επίσης πολλά κενά σε νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς επίσης και ελλείψεις σε υλικά και εξοπλισμό, και καλό είναι να προχωρήσουν οι διαδικασίες προμήθειας του κατάλληλου εξοπλισμού, για τους ελέγχους που γίνονται, έτσι ώστε να μην ξοδεύονται πάρα πολλά χρήματα, να μην υπάρχει μεγάλο κόστος για την έρευνα, αλλά και γιατί, κάποιοι πολίτες θα αναγκαστούν να πάνε σε ιδιωτικά κέντρα τα οποία κοστίζουν ιδιαίτερα.
Επίσης, έχουμε τεράστιο πρόβλημα στις περιοχές που δεν είναι κοντά στα νοσοκομεία, όπως η περιοχή Βοΐου του Νομού Κοζάνης και άλλες περιοχές, όπου δεν υπάρχει οργανωμένη Πρωτοβάθμια περίθαλψη, δηλαδή, τα αγροτικά ιατρεία είναι και δεν είναι στελεχωμένα, οι γιατροί δεν πηγαίνουν τις ημέρες που απαιτείται, γιατί δεν επαρκούν, και έτσι δεν μπορούν στο σύνολο να εξυπηρετήσουν τους πολίτες. Και βέβαια, το θέμα της υγείας δεν μπορεί να περιμένει και να είναι άλλοτε μια φορά τη εβδομάδα και άλλοτε μια φορά στις 15 μέρες. Πρέπει να υπάρχει μια τακτικότητα, για να μπορέσουμε και να βοηθήσουμε τους πολίτες και να υπάρχει ασφάλεια ευρύτερα στις περιοχές.
Για να μπορέσουν λοιπόν να γίνουν αυτά τα βήματα, στα οποία πιστεύω, ότι δεν είναι εύκολο να καλυφθούν τα κενά, να δουλέψουν τα νοσοκομεία μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να υπάρχει επάρκεια και ασφάλεια. Αλλά πρέπει να γίνουν πολλές προσπάθειες και βήματα, έτσι ώστε, να υπάρχει μια ασφάλεια, να νιώσουν οι πολίτες ότι μερικώς μπορούν να εξυπηρετηθούν. Και βέβαια ο στόχος είναι να φτάσουμε στα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.
Όσον αφορά τους Διοικητές των Υ.ΠΕ., θεωρώ ότι σήμερα εδώ σε αυτή τη συνάντηση, κληθήκαμε για να συστρατευθούμε όλες οι δυνάμεις, προκειμένου να δώσουμε ο καθένας, ό,τι μπορεί από την πλευρά του, για να γίνουν βήματα και να βοηθήσουμε τον Έλληνα πολίτη, στο μεγάλο και κορυφαίο θέμα της υγείας. Πραγματικά λυπήθηκα για τις τοποθετήσεις των στελεχών, των Βουλευτών των άλλων κομμάτων και κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί λειτουργούσαν λίγο πριν, άρα είναι γνώστες όλων των θεμάτων και δεν έχουν λογική οι τοποθετήσεις τους, λες και για πρώτη φορά έρχονται εδώ για να κρίνουν Διοικητές. Ούτε επίσης νομίζω ότι βοηθάει η κριτική με τον τρόπο που έγινε.
Έχουμε 7 Διοικητές που πραγματικά νομίζω ότι τα βιογραφικά τους είναι πληρέστατα και πάρα πολύ αξιόλογα. Θα μπορούσαν να είναι κάποια άλλα 7 άτομα, αλλά με αντίστοιχα βιογραφικά. Η κριτική με τον τρόπο που έγινε νομίζω ότι υποβαθμίζει την όλη διαδικασία, δεν βοηθάει για να γίνουν βήματα. Και βέβαια, ακούστηκε και η διαδικασία της προκήρυξης. Η προκήρυξη έχει έννοια όταν βάζει αυστηρά κριτήρια συγκεκριμένα με βαθμολογία. Είναι δυνατόν, οι Διοικητές να γίνουν με διαδικασία ΑΣΕΠ; Και ποια κριτήρια διασφαλίζουν κάποιον να είναι καλύτερος από άλλον; Τι θα βάζαμε; Βαθμό στα μεταπτυχιακά, τα διδακτορικά, στα πτυχία ή να καλούσαμε όλο τον κόσμο να κατέθετε τα βιογραφικά και εφόσον η επιλογή γίνεται με συγκεκριμένο τρόπο, να επιλεγόταν κάποια άτομα τα οποία κρίνονταν από τον Υπουργείο και την Κυβέρνηση σαν καταλληλότερα; Νομίζω ότι θα ταλαιπωρούνταν πολύς κόσμος, με έναν βαθμό υποκρισίας που αυτό δεν είναι καθόλου σωστό.
Από την άλλη, είμαστε εδώ για να ασκήσουμε κριτική και αν δούμε κάτι το οποίο δεν είναι σωστό να το επισημάνουμε. Όταν όμως η κριτική γίνεται, όχι σε όλα, τότε αυτό δείχνει ότι μεγαλύτερη βαρύτητα έχει η πολιτική σκοπιμότητα, από ό,τι το ενδιαφέρον μας για την δημόσια υγεία, από ό,τι το ενδιαφέρον μας για να βοηθήσουμε την υγεία και να σώσουμε τις ανθρώπινες ζωές.
Εγώ νομίζω ότι θα πρέπει, έστω και λίγο πριν την ψηφοφορία να το ξανασκεφτούμε και επειδή η υγεία και η ανθρώπινη ζωή είναι ό,τι σημαντικότερο υπάρχει, να συστρατευτούμε με κοινή γραμμή, έτσι ώστε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε τους πολίτες μας και τη χώρα μας.
Ευχαριστώ.