Θέμης Mουμουλίδης: «Δεν διεκδικούμε το αλάθητο, αλλά την διαφάνεια, το δικαίωμα σε δικαιότερη κοινωνία, το διαφορετικό των προθέσεων και των προτάσεών μας. Κυρίως όμως αντιπαλεύουμε το επικίνδυνο κατασκεύασμα «όλοι είναι ίδιοι»
Συνέντευξη του Θέμη Μουμουλίδη στην ΕΡΑ Κοζάνης και τον δημοσιογράφο Κώστα Δαβάνη
-H 21η Αυγούστου είναι ημέρα εορτασμού, είναι ημέρα χαράς, πως χαρακτηρίζετε εσείς αυτή τη μέρα;
«Είναι η μέρα που δικαιώνεται η πολιτική αυτής της κυβέρνησης, κυρίως όμως είναι μια μέρα που δικαιώνονται οι θυσίες ενός ολόκληρου λαού, που για περισσότερα από 8 χρόνια έχει «γονατίσει» κοινωνικά και οικονομικά. Ταυτόχρονα είναι ημέρα αισιοδοξίας, αλλά και ημέρα περισυλλογής και ευθύνης για το μέλλον. Τίποτε λιγότερο, τίποτε περισσότερο. Οφείλουμε όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να οδηγήσουμε τη χώρα σε ένα καλύτερο και δικαιότερο μέλλον, απαλλαγμένο από δεσμεύσεις και υποχρεώσεις, που επέβαλαν τα μνημόνια. Αυτό δεσμεύτηκε να κάνει και αυτό υλοποιεί μεθοδικά η κυβέρνησή μας».
-Τι μπορεί να σημαίνει αλήθεια η έξοδος από τα μνημόνια, από αυτή την ασφυκτική επιτήρηση για την περιοχή μας;
«Συνεχίζω να πιστεύω, όσα πίστευα και έλεγα και πριν από 4 χρόνια για την περιοχή μας. Επιμένω πως απουσιάζει διαχρονικά ένα συνολικό σχέδιο ανάπτυξης, ικανό να οδηγήσει την περιοχή σε ένα σαφές μέλλον.
Αποσπασματικά, υπάρχουν εξαιρετικές προτάσεις, εξαιρετικές κινήσεις, δεν βλέπω όμως ένα σχέδιο συνολικής ανάπτυξης. Για περισσότερα από δέκα χρόνια δεν απαντάμε στο καθοριστικό για το μέλλον της περιοχής κεφάλαιο της μεταλιγνιτικής εποχής, ίσως γιατί κάποιοι πίστεψαν πως δεν θα έρθει ποτέ. Δεν μας είναι σαφές τι σημαίνει η ΔΕΗ για το μέλλον της περιοχής και πως επιλέγουμε να συνυπάρξουμε με τη ΔΕΗ.
Το κεφάλαιο που αφορά στην ανάπτυξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν φαίνεται να απασχολεί την πλειοψηφία των αρμοδίων. Επομένως οφείλουμε επειγόντως να επαναπροσδιορίσουμε τους όρους «πολιτικά αντανακλαστικά» και «σκοπιμότητες».
Υποθέτω πως το 2019 ως χρονιά αυτοδιοικητικών εκλογών θα είναι μια χρονιά εγκαινίων, δηλώσεων, δεσμεύσεων και «εξαιρετικών» υποψηφιοτήτων, αλλά έτσι δεν προχωράμε.
Με παλιά υλικά δεν χτίζεις το μέλλον!
Αν θέλουμε να χτίσουμε ένα αισιόδοξο μέλλον και με προοπτικές για την περιοχή μας, οφείλουμε να αλλάξουμε πολλά ξεκινώντας καθένας από τον εαυτό του.
Και στην ερώτηση που θα έθετε κάποιος, «μα εσείς είστε σήμερα κυβέρνηση γιατί δεν τα αλλάζετε», θα απαντούσα πως ναι μεν είμαστε κυβέρνηση, παλεύουμε όμως με ένα σύστημα και με αντιλήψεις βαθειά ριζωμένες που συχνά καταφέρνουν να καθηλώνουν την πραγματικότητα στο χθες, παλεύουμε με ένα σύστημα που υπηρετεί το «εφήμερο» και που, τολμώ να πω, σε κάποιες περιπτώσεις έχει «εξαγοράσει» συνειδήσεις.
-Ξέρετε μπορεί να ακούγεται απλοϊκό, μα με προλάβατε στην επόμενη ερώτηση, είστε Κυβέρνηση, γιατί δεν μπορείτε να τσακίσετε όλη αυτή την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή;
«Το κράτος είναι ένας μηχανισμός, ένα σύστημα αξιών, συμπεριφορών και, δυστυχώς, «εγκατεστημένων» αντιλήψεων. Χρειάζεται χρόνος, πόσο μάλλον, για ένα κόμμα το οποίο βρίσκεται στην διακυβέρνηση της χώρας μόλις τα τελευταία 3,5 χρόνια.
Απαιτούνται θεσμικές αλλαγές. Εκτιμώ πως ένα από τα κεφάλαια που θα σταθεί ιδιαίτερα ο Αλέξης Τσίπρας στην ΔΕΘ, θα είναι αυτό των θεσμικών αλλαγών και της συνταγματικής αναθεώρησης.
Η Ελλάδα δεν μπορει να προχωρήσει χωρίς βαθειές τομές! Παράλληλα είναι σημαντικό να αντιληφθούμε ως κοινωνία ότι η εποχή του ενός, η εποχή του εγώ πρέπει να παρέλθει αμετάκλητα. Ως χώρα και ως κοινωνία βρισκόμαστε μπροστά στην πρόκληση να αναμετρηθούμε με την πραγματικότητά μας. Η συλλογική λειτουργία, η συναπόφαση παραμένουν ζητούμενα.
Για ελάχιστα πράγματα έχουμε συνομιλήσει, έχουμε ανταλλάξει ή καταθέσει απόψεις.
Τι μας εμποδίζει να συμφωνήσουμε όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις σε πέντε σημεία, πέντε έργα ομπρέλες για την περιοχή, και να δεσμευτούμε και να αγωνιστούμε για την υλοποίησή τους; Από κει και πέρα καθένας μπορεί να καταθέσει σε άλλους τομείς συμπληρωματικά ή και αντιπαραθετικά την δική του πρόταση.
Θέτω το ρητορικό ερώτημα: «Το μέλλον της Δυτικής Μακεδονίας είναι υπόθεση μόνο της σημερινής περιφερειακής διοίκησης»;
Είναι μονόδρομος η συλλογική λειτουργία. Έρχονται αυτοδιοικητικές και εθνικές εκλογές, κάποτε θα πρέπει να καταλάβουμε ότι εμείς είμαστε υπεύθυνοι και για τις επιλογές μας, αλλά εμείς είμαστε υπεύθυνοι και για την απουσία συμμετοχής.
-Τι μπορεί να γίνει άμεσα στην περιοχή;
«Θα μπορούσαν να έχουν γίνει πολλά . Αν είχε προηγηθεί διάλογος.
Θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε την παρουσία της ΔΕΗ, σε πολλούς τομείς και εννοώ αξιοποίηση κτηριακών εγκαταστάσεων και δομών της ΔΕΗ με την παρουσία και συμμετοχή της ΔΕΗ. Σχεδιασμός νέων αναπτυξιακών δραστηριοτήτων με ατμομηχανή την ΔΕΗ. Όμως αυτός ο διάλογος δεν έγινε. Ίσως δεν βοήθησε ο κοινωνικός αυτοματισμός αλλά και οι αντιλήψεις διαφόρων παραγόντων για τον ρόλο της ΔΕΗ που επί δεκαετίες την χρησιμοποίησαν ως ένα «πολιτικό εργαλείο» για την οικοδόμηση του «δικού τους κράτους» στην περιοχή! Όμως σε όλα τα πράγματα υπάρχει η άνοδος και η πτώση. Η περιοχή βίωσε την άνοδο…
Μπορούμε να αξιοποίησουμε το κεφάλαιο Πανεπιστήμιο. Έχει αλλάξει σχεδόν πανελλαδικά, ο χάρτης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τον Σεπτέμβριο νομοθετείται και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Απομένει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, όπου παρατηρείται στασιμότητα στον διάλογο. Γνωρίζω πως κάποιοι δυσαρεστούνται με τις τοποθετήσεις μου. Αλλά πιστέψτε με δεν είναι προσωπικό θέμα.
Παρατηρούμε το παράδοξο, μια κυβέρνηση να ενθαρρύνει μεταρρυθμίσεις, να παίρνει πρωτοβουλίες που οδηγούν σε θεαματική βελτίωση και ανάπτυξη στα πανεπιστήμια της χώρας και τα δικά μας αντανακλαστικά να «κωφεύουν»!
Σε κάθε περίπτωση ο Σεπτέμβριος εκτιμώ πως θα είναι μήνας θετικών εξελίξεων και για την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
-Πρακτικά θα αλλάξει κάτι για τον Έλληνα πολίτη με την έξοδο από τα μνημόνια;
«Εκτιμώ πως θα αλλάζει αισθητά η καθημερινότητα. Η κυβέρνηση ανακοινώνει σημαντικές αλλαγές με στόχο να ανακουφιστούν και να βοηθηθούν ακόμη περισσότερο οι ασθενείς κοινωνικά ομάδες. Η δικαιότερη κοινωνία παρμένει στόχος. Προχωράμε συγκροτημένα, σε ρύθμιση της αγοράς εργασίας. Η ανεργία μειώνεται με θεαματικούς ρυθμούς. Μείωση 8% σε τρία χρόνια διακυβέρνησης είναι κάτι πολύ σημαντικό. Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ θα εγκαινιάζουν την καινούργια εποχή.
Ωστόσο η μεγάλη αλλαγή πρέπει να είναι εκείνη των αντιλήψεων. Αυτά που όλοι ομολογούμε σε ιδιωτικές συζητήσεις πως αποτελούν παθογένειες και πρέπει να αλλάξουν, πρέπει να γίνουν δημόσιες ομολογίες και δεσμεύσεις».
-Υπάρχει ένα ποστ του κ. Αντώναρου. Αναφέρει ότι αυτή η μέρα δεν είναι ιστορική, εκφράζει την συγκρατημένη αισιοδοξία του, από την άλλη όμως τονίζει ότι όλο αυτό που πάει να γίνει εξαρτάται λίγο ή πολύ και από την διάθεση των πολιτών να αντιληφθούν ότι η επιστροφή στην προηγούμενη κατάσταση είναι λάθος. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με αυτήν την παραδοχή;
«Σε πρόσφατο κείμενό μου, με αφορμή την πυρκαγιά και την εθνική τραγωδία στο Μάτι, λέω αυτό ακριβώς. Αποτελεί μονόδρομο, η συμμετοχή της κοινωνίας και η ανάληψη πρωτοβουλιών από την κοινωνία. Η μεγάλη επανάσταση είναι η δημιουργία κινημάτων ανάπτυξης, κινημάτων διεκδίκησης, κινημάτων που θα οραματίζονται και θα διεκδικούν την υλοποίηση.
Στην πολιτική δεν υπάρχουν μάγοι. Υπάρχει η κυρίαρχη δημοκρατική σχέση πολιτών και πολιτικής.
Ο Αλέξης Τσίπρας αποτελεί αναμφίβολα ένα εθνικό πολιτικό κεφάλαιο, από τα ελάχιστα στην σύγχρονη Ευρώπη. Όμως όσο εμπνευσμένη κι αν είναι η ηγεσία σήμερα της κυβέρνησης, δεν μπορεί να φτάσει εύκολα στην υλοποίηση των επιλογών της αν δεν έχει την καθολική στήριξη της κοινωνίας. Και αυτή η κυβέρνηση σ’ αυτή την ιστορική στιγμή χρειάζεται αυτό ακριβώς, την στήριξη της κοινωνίας».
-Τώρα πάμε στην τοπική αναπτυξιακή διαδικασία. Τι χρειάζεται αυτός ο τόπος για να μπορέσει να ορθοποδήσει επιτέλους; Μπορούν να δημιουργηθούν προοπτικές και σε ποιους τομείς;
«Χωρίς να θέλω να μονοπωλήσω την υπεράσπιση της κυβέρνησης και του κυβερνητικού έργου, η κυβέρνηση αυτή απέδειξε στην πράξη ότι όπου υπάρχει συγκροτημένο σχέδιο, έχει την πολιτική βούληση ανεξαρτήτως κομματικών κριτηρίων να βοηθάει ουσιαστικά και γεναιόδωρα παρά τις οικονομικές δυσκολίες. Μένει λοιπόν στη δική μας κοινωνία, στην δική μας επικράτεια, στην επικράτεια της Δυτικής Μακεδονίας να αποδείξει ότι μπορεί να εκμεταλλευτεί την επιλογή της κυβέρνησης να βρίσκεται δίπλα στην υλοποίηση προτάσεων. Υπάρχουν δήμοι στην Δυτική Μακεδονία που έχουν βοηθηθεί όσο ποτέ στο παρελθόν από την σημερινή κυβέρνηση. Μπορούμε να αξιοποίησουμε την κυβέρνηση προτείνοντας ολοκληρωμένα προγράμματα. Και βέβαια αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς την διαφορά μεταξύ ολοκληρωμένης αναπτυξιακής πρότασης και πυροτεχνήματος.
-Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η οικοδόμηση της μεταλιγνιτικής εποχής που δυστυχώς καθυστερεί επικίνδυνα.
-Ο αναπτυξιακός σχεδιασμός και η αναβάθμιση του Πανεπιστημίου.
-Η αναβάθμιση της λειτουργίας του πρωτογενούς τομέα.
-Η αξιοποίηση του ιστορικού και βιομηχανικού αποτυπώματος της περιοχής.
-Η ανάπτυξη και εκμετάλευση της λίμνης Πολυφύτου, η οποία συναντά δυστυχώς σημαντικά προσκώματα.
– Η συνεργασία και συμβολή της ΔΕΗ στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της περιοχής.
-Κάποιοι καλοθελητές, θα θελήσουν τώρα να σας κριτικάρουν ότι όλα αυτά τα λέτε γιατί έρχεται προεκλογική περίοδος.
«Η κριτική είναι ευπρόσδεκτη. Άλλωστε δεν διεκδικούμε το αλάθητο, αλλά την διαφάνεια, το δικαίωμα σε δικαιότερη κοινωνία, το διαφορετικό των προθέσεων και των προτάσεών μας. Κυρίως όμως αντιπαλεύουμε το επικίνδυνο κατασκεύασμα «όλοι είναι ίδιοι»
Σε ό,τι με αφορά, δεν λέω κάτι διαφορετικό από αυτά που λέω τα τελευταία 5 χρόνια στον δημόσιο λόγο μου.
Μιλώ και διεκδικώ για την περιοχή μου, εκείνα για τα οποία δεσμεύομαι δημόσια. Διεκδικούμε Πανεπιστήμιο, διεκδικούμε μία δημιουργική συνύπαρξη με τη ΔΕΗ, διεκδικούμε ανάπτυξη περιοχών και ανάπτυξη τομέων.
Υπάρχουν απίστευτα αναξιοποίητες δυνατότητες στην περιοχή.
Η περιοχή έχει ένα εξαιρετικό αποτύπωμα: ιστορικό, αρχαιολογικό, κτιριακό, μια διαδρομή πολύ σημαντική μέσα στο χρόνο. Είναι η περιοχή που έχει ένα μοναδικό βιομηχανικό αποτύπωμα. Μπορούμε να δημιουργήσουμε αναπτυξιακές δομές για την επόμενη μέρα που δεν φανταζόμαστε.
Στις αδρανείς και αναξιοποίητες κτηριακές εγκαταστάσεις της ΔΕΗ μπορούν να δημιουργηθούν δραστηριότητες που δεν τις φανταστήκαμε. Όπως για παράδειγμα ένα από τα μεγαλύτερα κινηματογραφικά στούντιο στην Ευρώπη και άλλα πολλά, δημιουργώντας μια διαφορετική εικόνα και βέβαια σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας.
Οι προκλήσεις αλλά και οι δυνατότητες είναι πολλές.
Οι πρωτοβουλίες μας στο επόμενο διάστημα πρέπει να επικεντρωθούν αυστηρά στην συμφωνία πέντε εμβληματικών αναπτυξιακών έργων για την περιοχή και όχι σε προεκλογικά πυροτεχνήματα.
Είναι αυτονόητο σε ότι αφορά την κυβέρνηση και το σύνολο των κυβερνητικών βουλευτών, ότι πλέον προχωράμε με συγκρούσεις και συνθέσεις για να διεκδικήσουμε μια καλύτερη επόμενη μέρα για την κοινωνία μας. Συγκρούσεις και συνθέσεις και σε τοπικό επίπεδο.
Οι μετά την ΔΕΘ ημέρες είναι απολύτως κρίσιμες για την κατάκτηση διεκδικήσεων της περιοχής.
Και βέβαια θα πρέπει να κατανοήσουμε πως είναι παράδοξο να υπάρχει μια κυβέρνηση που έχει τη διάθεση να συμβάλλει οικονομικά με την χρηματοδότηση αναπτυξιακών σχεδίων κι εμείς να μην το εκμεταλευόμαστε».
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμη Μουμουλίδη
Σκηνοθέτη – Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Π.Ε.Κοζάνης
Μέλους Διαρκών Επιτροπών Μορφωτικών, Ευρωπαϊκών και Οικονομικών Υποθέσεων