• Latest
σπιτια αυθαιρετα

Ιδιοκτήτες ακινήτων: Ποιοι κερδίζουν 60 εκατ. ευρώ και ποιοι χάνουν 200 από τις αλλαγές

1 Δεκεμβρίου 2019
ΕΠΣ Κοζάνης: Κυπελλούχος η Κοζάνη στα πέναλτι. Βίντεο με τα πέναλτι

ΕΠΣ Κοζάνης: Κυπελλούχος η Κοζάνη στα πέναλτι. Βίντεο με τα πέναλτι

2 Μαΐου 2026
Γρεβενά: Συναντήσεις στο Υπουργείο Υποδομών για τον Ε65

Αντίστροφη μέτρηση για τον νέο αυτοκινητόδρομο που θα ενώσει την Αθήνα με τη Μακεδονία -Πότε θα παραδοθεί

2 Μαΐου 2026
μωβ μέδουσες

Επέστρεψαν οι μωβ μέδουσες στις ελληνικές θάλασσες: Τι να προσέχουμε

2 Μαΐου 2026
παιδι

Ώρες αγωνίας για βρέφος 19 μηνών

2 Μαΐου 2026
Βράβευση παλαιμάχων Μακεδονικού Σιάτιστας. Φωτογραφίες

Βράβευση παλαιμάχων Μακεδονικού Σιάτιστας. Φωτογραφίες

2 Μαΐου 2026
Κουτσοτόλιος και Σια: Εγκαίνια μονάδας ανακύκλωσης αδρανών υλικών στο Βόιο

Κουτσοτόλιος και Σια: Εγκαίνια μονάδας ανακύκλωσης αδρανών υλικών στο Βόιο

2 Μαΐου 2026
Ευχές δέχθηκε ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Αθανάσιος για την εορτή του

Ευχές δέχθηκε ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Αθανάσιος για την εορτή του

2 Μαΐου 2026
Βόιο: Η πρώτη κόντρα Ζευκλή – Μαγιάγκα με αφορμή το τεχνικό πρόγραμμα. Βίντεο

Πολιτική «Θύελλα» στο Δήμο Βοΐου: Κόντρα Μαγιάγκα – Ζευκλή για τις Επιδόσεις και τους Δείκτες του ΥΠΕΣ

2 Μαΐου 2026
Συγχαρητήριο Μήνυμα Δημάρχου Γρεβενών για την 18η Πανελλήνια Γιορτή Μανιταριού

Δήλωση του Δημάρχου Γρεβενών, Κυριάκου Ταταρίδη, για τη χρηματοδότηση του κόστους εσωτερικών μετασκευών που απαιτούνται για τη σύνδεση οικιών των Γρεβενών με το δίκτυο φυσικού αερίου

2 Μαΐου 2026
Π. Κουκουλόπουλος: «Τρεις δεσμεύσεις για τη Δυτική Μακεδονία στις 100 πρώτες μέρες διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ»

Π. Κουκουλόπουλος: Η άναρχη ανάπτυξη των ΑΠΕ, κληρονομιά της Κυβέρνησης στη Δυτική Μακεδονία

2 Μαΐου 2026
Βόιο: 37χρονος είχε ποικιλία από σφαίρες και συνελήφθη

Βόιο: 37χρονος είχε ποικιλία από σφαίρες και συνελήφθη

2 Μαΐου 2026
Βόιο: Η αναφορά σε αυτιστική συμπεριφορά της αντιπολίτευσης και η αντίδραση του Κώστα Ζήκου. Βίντεο

Ομόφωνο «ναι» από το Δήμο Βοΐου για τη δημιουργία Σωφρονιστικού Καταστήματος. Βίντεο

2 Μαΐου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Κυριακή, 3 Μαΐου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ιδιοκτήτες ακινήτων: Ποιοι κερδίζουν 60 εκατ. ευρώ και ποιοι χάνουν 200 από τις αλλαγές

sierafm by sierafm
1 Δεκεμβρίου 2019
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
σπιτια αυθαιρετα
1
SHARES
4
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Οι “φυλές” των ιδιοκτητών: άλλον ΕΝΦΙΑ θα δουν το 2020 οι εκτός σχεδίου, οι εκτός συστήματος, οι τύπου Airbnb και οι … “τακτοποιημένοι”

Το σχέδιο για να εντοπιστούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων εκείνοι που θα πληρώσουν «το μάρμαρο» για τις φοροελαφρύνσεις των υπολοίπων, αποκαλύπτει ο νέος κρατικός προϋπολογισμός που κατέθεσε η κυβέρνηση. Τι αλλαγές προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών χθες στη Βουλή, επιβεβαιώνοντας όσα προανήγγειλε το κυριακάτικο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ. Έτσι ως το τέλος του 2020, άλλοι ιδιοκτήτες ακινήτων θα έχουν πληρώσει 222 εκατομμύρια επιπλέον σε φόρους, ενώ άλλοι θα έχουνε γλιτώσει 58 εκατομμύρια ευρώ.

Οι στόχοι που επιλέχθηκαν για να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη είναι ξεκάθαροι:

1.      Όσοι έχουν ακίνητα σε περιοχές «εκτός συστήματος» αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών των ακινήτων. Αυτοί θα πληρώσουν 142 εκατομμύρια ευρώ παραπάνω. Τόσα ακριβώς αναφέρει ο Κρατικός Προϋπολογισμός.

Ποιους αφορά; Συνολικά υπάρχουν 7.000 «τυφλές» Ζώνες όπου η εφορία δεν δώσει Τιμές Ζώνης για να μπορεί να υπολογίσει τις αξίες και τους φόρους ακινήτων, όπως στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ο υπουργός Οικονομικών Σταϊκούρας επιβεβαίωσε ότι με το νέο φορολογικό που κατατέθηκε στη Βουλή, ανοίγει ο δρόμος να ενταχθούν 3.000 περιοχές στο σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού, μέσα στο 2020.

Ποιες είναι όμως οι μισές από τις σχεδόν  7.000 περιοχές που κινδυνεύουν και ποιες θα τη γλιτώσουν για φέτος; Δεν χρειάζεται ερώτημα, ούτε ιδιαίτερη φαντασία για να απαντήσει κανείς πως στο στόχαστρο βρίσκονται περιοχές και βίλλες στη Σαντορίνη, τη Μύκονο ή την Χαλκιδική και το Ιόνιο, που πληρώνουν ΕΝΦΙΑ σαν να ήταν διαμέρισμα 100 τμ στο Περιστέρι.

Και για όποιον δεν κατάλαβε, ιδού τι αναφέρει ο ίδιος ο Κρατικός Προϋπολογισμός:

«Αύξηση εσόδων από ακίνητη περιουσία: Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών με βάση τις πραγματικές αξίες, θα συμβάλει στην αύξηση του ύψους των εσόδων σε ιδιοκτησίες συγκεκριμένων περιοχών της χώρας που τώρα το επίπεδο των αντικειμενικών αξιών είναι αρκετά χαμηλότερο έναντι της εμπορικής αξίας, καθώς και σε περιοχές της χώρας με πολύ υψηλή αξία ακινήτων (πολυτελείς παραθεριστικές περιοχές), που ως τώρα δεν λαμβάνονταν υπόψη».

2.      Οι εκτός σχεδίου ιδιοκτήτες  θα συνεισφέρουν επίσης στα επιπλέον 142 εκατ. ευρώ: όπως εξηγούν στο υπουργείο Οικονομικών, το μέτρο θα αφορά όσους έχουν κτίσματα σε εκτός σχεδίου γήπεδα (αγροτεμάχια, γεωτεμάχια, δασικά κλπ) αλλά δεν τα έχουν δηλώσει ή πληρώνουν ελάχιστα. ΔΕΝ θα κάνουν αλλαγές στα απλά αγροτεμάχια -αν δεν υπάρχει κτίσμα- τα οποία τώρα πληρώνουν 1 ευρώ τα στρέμμα ή και ελαφρώς παραπάνω, ανάλογα και με την θέση ή τη χρήση του ακινήτου.  Για τον εντοπισμό και φορολόγηση των αδήλωτων κτισμάτων σε εκτός σχεδίου αγροτεμάχια κλπ θα αξιοποιηθούν ακόμα και λήψεις από αεροφωτογραφίες.

3.      Εκμισθωτές ακινήτων τύπου Airbnb: αυτοί θα πληρώσουν 60 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον, που δεν τα πλήρωναν ως τώρα. Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει βαρύτατα πρόστιμα έως 100.000 ευρώ, αλλά ακόμα και διακοπή της μετάδοσης στην χώρα μας μέσω διαδικτύου, για τις πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων που θα αρνηθούν να καταδίδουν τους πελάτες τους στην εφορία.

4.      Ιδιοκτήτες που έκαναν αίτηση τακτοποίησης αυθαιρέτων ή ημιυπαίθριων χώρων: αυτοί θα πληρώσουν 27 εκατ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με φέτος σαν βεβαίωση υψηλότερων τελών καθαριότητας/ηλεκτροφωτισμού, τέλους ακίνητης περιουσίας και φόρου ηλεκτροδοτούμενων χώρων που καταβάλλουν στους δήμους. Και αυτό επειδή, όπως αναφέρει πάλι ο Κρατικός Προϋπολογισμός, όλα θα γίνονται πια «με βάση τα πραγματικά στοιχεία των ακινήτων (επιφάνεια, παλαιότητα, αξία κ.λπ.), καθώς και από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων».

Τι σημαίνει αυτό; Η φορολογητέα αξία αλλάζει το 2020, είτε μαζικά εξαιτίας αλλαγής των αντικειμενικών, είτε ατομικά για όσους υπέβαλαν νέα Ε9 και δηλώσεις τακτοποίησης με τα πραγματικά τετραγωνικά, χρήση ή αξία των ακινήτων τους –και όχι με τα λιγότερα που φορολογούνταν ως τώρα. Η αποκάλυψη αυτή πάντως, αν και αποτιμάται στα 27 εκατ. ευρώ σαν έξτρα έσοδα  στους δήμους, δεν αναφέρεται πουθενά σαν έσοδο για το ίδιο το δημόσιο. Παραμένουν στο συρτάρι όμως οι εισηγήσεις για αναδρομικά πρόστιμα και φόρους, έστω και αργότερα στο μέλλον.

Οι κερδισμένοι ανήκουν σε δύο κατηγορίες

1.      Οι Εργολάβοι, οι κατασκευαστές και ιδιοκτήτες από αντιπαροχή, με την απαλλαγή από ΦΠΑ για 3 χρόνια στις νέες οικοδομές. Από μόνο του το μέτρο της αναστολής ΦΠΑ αποτιμάται σαν ωφέλεια 26 εκατομμυρίων ευρώ για το 2020.

2.      Ιδιοκτήτες που πληρώνουν συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ: τους «φωτογραφίζει» ο Κρατικός Προϋπολογισμός, τονίζοντας πως ο «εξορθολογισμός» με τα παραπάνω μέτρα «θα δώσει τη δυνατότητα για περαιτέρω μείωση των βαρών στους πολίτες που κατέβαλαν δυσανάλογα υψηλούς φόρους ακίνητης περιουσίας».

Συνεπώς, αν πληρώσουν κανονικό ΕΝΦΙΑ όσοι τον γλίτωναν, θα ωφεληθούν εκείνοι «που κατέβαλαν δυσανάλογα υψηλούς φόρους ακίνητης περιουσίας». Αυτό δεν είναι ξεκάθαρο ποιους εννοεί, περιλαμβάνει ασφαλώς όμως κάποιους τουλάχιστον από εκείνους που πληρώνουν Συμπληρωματικό Φόρο ΕΝΦΙΑ σαν να ήταν ιδιοκτήτες μεγάλης και πολύ μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, ενώ στην πραγματικότητα έχουν  1 ή 2 σπίτια.

Καθώς ο Προϋπολογισμός  προβλέπει 84 εκατ. ευρώ περισσότερα από φόρους ακινήτων και όχι 142 εκατ. ευρώ που θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες στις 3.000 νέες περιοχές, τα κέρδη όσων θα δουν ελάφρυνση υπολογίζονται σε 58 εκατ. ευρώ -εκ των οποίων τα 26 εκατ. ευρώ αφορούν στις απαλλαγές ΦΠΑ και τα 32 εκατ. τους υπολοίπους.

Tags: ΕΝΦΙΑ
Previous Post

Μουσική βραδιά από την εθελοντική δράση πολιτών Σιάτιστας το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου

Next Post

Τι αυξήσεις θα δουν από 1-1-2020 οι μισθωτοί και συνταξιούχοι στις αποδοχές τους

Next Post
χρημα

Τι αυξήσεις θα δουν από 1-1-2020 οι μισθωτοί και συνταξιούχοι στις αποδοχές τους

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • ΕΠΣ Κοζάνης: Κυπελλούχος η Κοζάνη στα πέναλτι. Βίντεο με τα πέναλτι
  • Αντίστροφη μέτρηση για τον νέο αυτοκινητόδρομο που θα ενώσει την Αθήνα με τη Μακεδονία -Πότε θα παραδοθεί
  • Επέστρεψαν οι μωβ μέδουσες στις ελληνικές θάλασσες: Τι να προσέχουμε
  • Ώρες αγωνίας για βρέφος 19 μηνών
  • Βράβευση παλαιμάχων Μακεδονικού Σιάτιστας. Φωτογραφίες

Πρόσφατα σχόλια

  1. Νεότερες πληροφορίες για την 59χρονη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή σε ακάλυπτο οικοδομής στην Πτολεμαΐδα - SieraFM στο Σοκ στην Πτολεμαΐδα: Νεκρή βρέθηκε γυναίκα σε ακάλυπτο οικοδομής
  2. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
  3. Εκδήλωση για τη Μάχη της Οσνίτσανης - GreekHumans στο Δήμος Βοΐου: Η Εκδήλωση για τον εορτασμό της Μάχης της Οσνίτσανης στη Δαμασκηνιά. Φωτογραφίες
  4. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  5. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr