• Latest
ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ

Ιερά Σύνοδος για νέα μέτρα: Η Εκκλησία δε μπορεί να ελέγξει τη συμμόρφωση των πιστών

22 Νοεμβρίου 2021
Δήμος Βοΐου: Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η τρίτη ημέρα των εκδηλώσεων «ΠΕΛΕΚΟΝ 2026» στη Σιάτιστα – Τιμήθηκε ο Παύλος Γερουλάνος ως απόγονος της οικογένειας Μανούση

Δήμος Βοΐου: Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η τρίτη ημέρα των εκδηλώσεων «ΠΕΛΕΚΟΝ 2026» στη Σιάτιστα – Τιμήθηκε ο Παύλος Γερουλάνος ως απόγονος της οικογένειας Μανούση

29 Μαΐου 2026
Αρτηριακή Αγγειοπλαστική και Ενδοπρόθεση. Γράφει ο  Γ. Ζιμπιλίδης

Τσοτύλι: Την Τρίτη 9/6/2026 ο ειδικός γαστρεντερολόγος Ελευθεριαδης Νικόλαος, θα δέχεται στο ιατρείο του Γ. Ζιμπιλίδη

29 Μαΐου 2026
Όλες οι αλλαγές σε επίδομα παιδιού, επίδομα ενοικίου, ελάχιστο εγγυημένο και ανεργίας

Ποιοι και πότε θα λάβουν τα 150 ευρώ για το έκτακτο επίδομα παιδιού

29 Μαΐου 2026
Chios και Kythira Pass 2026: Ξεκινούν σήμερα οι αιτήσεις για voucher διακοπών έως 300 ευρώ

Ύποπτα «παιχνίδια» με κρατήσεις δωματίων Κοινωνικού Τουρισμού -Τι συμβαίνει

29 Μαΐου 2026
πονος

Καρκίνος θυρεοειδούς: Τα συμπτώματα και τι πρέπει να γνωρίζετε

29 Μαΐου 2026
απατη

Έκλεινε Airbnb, νοίκιαζε το σπίτι και γινόταν καπνός με το ενοίκιο – 21 απάτες σε δύο μέρες

29 Μαΐου 2026
Άγιο Όρος: Δόκιμος μοναχός δέχτηκε επίθεση στο Αντιπροσωπείο της Μονής Εσφιγμένου

Υποψήφιος μοναχός άφησε το Άγιο Όρος για να παντρευτεί καθηγήτρια από το Κίεβο

29 Μαΐου 2026

Εορτάζει και πανηγυρίζει η ιστορική Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Βυθού Boΐου

29 Μαΐου 2026
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και ΔΕΔΔΗΕ: Αποφοίτηση για τον πρώτο κύκλο του προγράμματος «Σύγχρονα Ηλεκτρικά Δίκτυα Διανομής»

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και ΔΕΔΔΗΕ: Αποφοίτηση για τον πρώτο κύκλο του προγράμματος «Σύγχρονα Ηλεκτρικά Δίκτυα Διανομής»

29 Μαΐου 2026
Βέττα Καλλιόπη

Καλλιόπη Βέττα: «Οι αγρότες της Π.Ε. Κοζάνης πληρώνουν τα σφάλματα του monitoring και της κυβερνητικής ολιγωρίας και ανεπάρκειας

29 Μαΐου 2026
ΑΡΣΙΣ Κοζάνης: Κυκλοφόρησε το 1ο τεύχος του εφηβικού εντύπου “Παιδιά” στην Πρίζα

ΑΡΣΙΣ Κοζάνης: Κυκλοφόρησε το 1ο τεύχος του εφηβικού εντύπου “Παιδιά” στην Πρίζα

29 Μαΐου 2026
Δήμος Κοζάνης: Ξεκινούν τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024 οι εγγραφές σε Ωδείο, Πανδώρα, Εικαστικό και Φωτογραφικό Εργαστήρι

Δήμος Κοζάνης: Δωρεάν ξενάγηση στην έκθεση «Βάσω Κατράκη-Χαρακτική» στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης, το Σάββατο 30 Μαΐου

29 Μαΐου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Σάββατο, 30 Μαΐου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ιερά Σύνοδος για νέα μέτρα: Η Εκκλησία δε μπορεί να ελέγξει τη συμμόρφωση των πιστών

sierafm by sierafm
22 Νοεμβρίου 2021
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ
0
SHARES
4
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Συ­νήλθε, σή­μερα, Δευ­τέρα 22 Νοεμβρίου 2021, μέσω τηλεδιάσκεψης, η Δι­αρ­κής Ιερά Σύ­νο­δος (ΔΙΣ) της Εκ­κλη­σίας της Ελλά­δος, υπό την Προ­ε­δρία του Μα­κα­ρι­ω­τά­του Αρ­χι­ε­πι­σκό­που Α­θη­νών και πά­σης Ελ­λά­δος κ. Ι­ε­ρω­νύ­μου, προκειμένου να εξετάσει «τα δε­δο­μένα που διαμορφώνονται με τα νέα μέτρα που ισχύουν από σήμερα στους χώρους λατρείας κατά την τέλεση θρησκευτικών ακολουθιών».

Μεταξύ άλλων, η ΔΙΣ διατυπώνει την πεποίθηση πως δε το προσωπικό των ναών της, εργατικό ή εθελοντικό, δε μπορεί να ελέγξει τη συμμόρφωση των πιστών στα εν λόγω μέτρα. Από την άλλη, τονίζεται πως «η επιλογή του εμβολιασμού δεν αποτελεί ζήτημα ορθής πίστεως ή ομολογίας, αλλά αντικείμενο της ιατρικής επιστήμης» και ζητείται από κλήρο και πιστούς «να ακολουθούν απαρεγκλίτως τις οδηγίες των ειδικών για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού».

Ανακοίνωση της ΔΙΣ

Αναλυτικότερα, όπως ανακοινώθηκε, και σε συνέχεια της εισήγησης «του Μακαριωτάτου Προέδρου και την τοποθέτηση όλων των Σεβασμιωτάτων Ιεραρχών» ομοφώνως αποφασίστηκαν τα εξής:

«Η Δι­αρ­κής Ι­ερά Σύ­νο­δος συμπαρίσταται ολόθυμα στην μεγάλη προσπάθεια της Ελληνικής Κυβερνήσεως για την μη περαιτέρω εξάπλωση της πανδημίας. Υπενθυμίζει δε ότι η Εκκλησία από την πρώτη στιγμή στάθηκε αρωγός της Πολιτείας στην προσπάθεια αυτή με λόγο συναινετικό και λόγο ευθύνης.

Ομοίως συμμερίζεται την μεγάλη προσπάθεια από μέρους των ιατρών και των νοσηλευτών μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας και συμπαρίσταται τόσο πρακτικά, όσο και ηθικά προτρέποντας όλους να εμβολιαστούν σύμφωνα με τις υποδείξεις της ιατρικής κοινότητας, ελεύθερα και αβίαστα.

Σταθερή θέση της Εκκλησίας μας είναι ότι η επιλογή του εμβολιασμού δεν αποτελεί ζήτημα ορθής πίστεως ή ομολογίας, αλλά αντικείμενο της ιατρικής επιστήμης και πράξη ατομικής και κοινωνικής ευθύνης. Κάθε δε αντίθετη άποψη, ακόμα και Κληρικών, δεν εκπροσωπεί την Εκκλησία της Ελλάδος, η οποία διοικείται και εκφράζεται επισήμως μόνο από την Ιερά Σύνοδο.

Αναφορικά προς την Κοινή Υπουργική Απόφαση 72486/19.11.2021 (Β’ 5401), σύμφωνα με την οποία οι πιστοί, όταν εισέρχονται στους Ιερούς Ναούς για να μετάσχουν σε Ιερές Ακολουθίες και να λατρεύσουν τον Αληθινό Θεό, οφείλουν να έχουν τα προβλεπόμενα πιστοποιητικά, θεωρεί ότι η συμμόρφωση των πιστών προς την Κ.Υ.Α. δεν είναι δυνατόν να ελεγθεί από το εργατικό (νεωκόροι) ή εθελοντικό προσωπικό των Ιερών Ναών, καθώς αυτό δεν έχει ούτε δυνατότητες, ούτε αρμοδιότητες φύλαξης, ούτε δημόσιες (π.χ. αστυνομικές) εξουσίες.

Παραμένει σταθερή στο υπ’ αριθμ. 4766/2205/4.11.2021 Εγκύκλιο Σημείωμά Της, με το οποίο απευθύνει και πάλι έκκληση στον ιερό Κλήρο και τον ευσεβή Λαό να τηρούν επακριβώς άπαντα τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή εξάπλωσης του κορωνοϊού και προτρέπει πατρικώς για την πραγματοποίηση του υποδεδειγμένου από την ιατρική κοινότητα εμβολιασμού, ως ουσιαστικού μέτρου προστασίας κατά της πανδημίας, ιδίως κατά την τρέχουσα συγκυρία για όσους είναι μεγαλύτεροι των 65 ετών, καθώς και την διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων από όσους δεν έχουν εμβολιασθεί».

Ακολουθείτε «απαρεγκλίτως» τις οδηγίες των ειδικών

Τέλος, η ΔΙΣ δηλώνει πως «απευθύνεται στην αίσθηση ευθύνης και το φιλότιμο του ιερού Κλήρου και του πιστού Λαού και προτρέπει:

  • να παραμένουν άρρηκτα ενωμένοι υπό την σκέπη της Μητέρας Εκκλησίας με υπακοή στην Ιερά Σύνοδο και στους Σεβασμιωτάτους Ποιμενάρχες, αποφεύγοντας κάθε είδους διάσπαση και διχόνοια, την οποία επιδιώκουν “προφάσει ευσεβείας” πρόσωπα τα οποία απεργάζονται σκοπούς ξένους προς την φύση της Εκκλησίας.
  • να ακολουθούν απαρεγκλίτως τις οδηγίες των ειδικών για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού, φορώντας απαραιτήτως την μάσκα προστασίας καθ’ όλη την διάρκεια της παραμονής τους στον Ιερό Ναό και τηρώντας τις προβλεπόμενες αποστάσεις.
  • να αναπέμπουν δεήσεις και παρακλήσεις προς τον πανοικτίρμονα Θεό να αποστρέψει, να διασκεδάσει και να απομακρύνει την νόσο του κορωνοϊού, διότι για εμάς τους Χριστιανούς ισχύει ο αληθής και αδιάψευστος λόγος του ιερού Ψαλμωδού Δαβίδ (Ψαλμ. 126,1):, “ἐὰν μὴ Κύριος φυλάξῃ πόλιν, εἰς μάτην ἠγρύπνησεν ὁ φυλάσσων” (εάν ο ίδιος ο Κύριος δεν φυλάξει μια πόλη, μάταια αγρυπνεί ο φρουρός της)».

Πηγή: Newsbeast.gr

Tags: ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ
Previous Post

Νέο Εξοικονομώ: Υψηλότερες επιδοτήσεις για τους δικαιούχους

Next Post

Ένταξη e-ΕΦΚΑ στο support.gov.gr – Πώς λειτουργεί

Next Post
ΕΦΚΑ

Ένταξη e-ΕΦΚΑ στο support.gov.gr - Πώς λειτουργεί

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Δήμος Βοΐου: Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η τρίτη ημέρα των εκδηλώσεων «ΠΕΛΕΚΟΝ 2026» στη Σιάτιστα – Τιμήθηκε ο Παύλος Γερουλάνος ως απόγονος της οικογένειας Μανούση
  • Τσοτύλι: Την Τρίτη 9/6/2026 ο ειδικός γαστρεντερολόγος Ελευθεριαδης Νικόλαος, θα δέχεται στο ιατρείο του Γ. Ζιμπιλίδη
  • Ποιοι και πότε θα λάβουν τα 150 ευρώ για το έκτακτο επίδομα παιδιού
  • Ύποπτα «παιχνίδια» με κρατήσεις δωματίων Κοινωνικού Τουρισμού -Τι συμβαίνει
  • Καρκίνος θυρεοειδούς: Τα συμπτώματα και τι πρέπει να γνωρίζετε

Πρόσφατα σχόλια

  1. Self Care για Εσένα και το Κατοικίδιό σου - SieraFM στο Κοζάνη: Ολοκληρώθηκε η διημερίδα «Μακροχρόνια Φροντίδα Υγείας: Χτίζοντας Συνεργασίες»
  2. Το Σπίτι, το Σώμα και οι Στιγμές Ξεκούρασης - SieraFM στο Γ. Κασαπίδης: Βάλαμε σε τροχιά υλοποίησης έργα που προστατεύουν το περιβάλλον και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των Δυτικομακεδόνων
  3. Η Εμπειρία Διακοπών που Συνεχίζεται στο Σπίτι - SieraFM στο Παρουσίαση των Βιβλίων του Δημήτρη Χριστόπουλο, “Ταξίδι στο Κράτος” και “Χρόνια Δοκιμασίας”
  4. Νεότερες πληροφορίες για την 59χρονη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή σε ακάλυπτο οικοδομής στην Πτολεμαΐδα - SieraFM στο Σοκ στην Πτολεμαΐδα: Νεκρή βρέθηκε γυναίκα σε ακάλυπτο οικοδομής
  5. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr