Το Σκοπιανό θα απασχολήσει σήμερα και την ηγεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία παγίως διάκειται αρνητικά στη χρήση του όρου «Μακεδονία». Χθες ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος, κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ), ανέφερε ότι «το ζήτημα είναι ένα εθνικό θέμα που δεν μπορεί να αφήσει αδιάφορη την Εκκλησία της Ελλάδος», προσδιορίζοντας τη σχετική συζήτηση για σήμερα. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι η 12μελής ΔΙΣ θα κινηθεί στους άξονες των παλαιότερων αποφάσεων της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος (αποτελείται από όλους –σχεδόν 80– τους μητροπολίτες της χώρας) για την ορθόδοξη «Μακεδονική Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας», όπως αυτοονομάζεται. Συγκεκριμένα, οι ιεράρχες θα υποστηρίξουν τη μη χρήση του όρου «Μακεδονία» εστιάζοντας τόσο σε εθνολογικά όσο και εκκλησιαστικά ζητήματα ταυτότητας της εν λόγω Αρχιεπισκοπής και κατ’ επέκταση του γειτονικού κράτους. Υπενθυμίζεται ότι προηγούμενη ιεραρχία είχε αναφέρει ότι η ΠΓΔΜ «σφετερίζεται και διεκδικεί εκείνο το οποίον δεν του ανήκει, δηλαδή το ελληνικό όνομα της Μακεδονίας, και τοιουτοτρόπως τραυματίζει την ελληνική αξιοπρέπεια και την ιστορική πραγματικότητα».
Στην τρέχουσα σύνθεση της 12μελούς ΔΙΣ μετέχουν τέσσερις μητροπολίτες από τη Μακεδονία –ο Σισανίου και Σιατίστης, ο Δράμας, ο Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης και ο Πολυανής και Κιλκισίου–, οι οποίοι και θα σηκώσουν το βάρος της «εκπροσώπησης» της εικόνας της Εκκλησίας της Ελλάδος υπέρ των θέσεων που έχουν οι κάτοικοι της Μακεδονίας. Από την άλλη, κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα της τακτικής ΔΙΣ, μητροπολίτες έκαναν λόγο για μη επαρκή ενημέρωσή τους και, ευρύτερα, της κοινής γνώμης για την πορεία του θέματος. Αλλωστε, όπως ανέφερε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος, «υπάρχει μια ασάφεια και μια έλλειψη ενημέρωσης για το θέμα. Είναι κάτι που το παρακολουθούν όλοι, για το ποια θα είναι η έκβασή του και ανησυχούν».
Στο μεταξύ «να μην υπάρξει υποχώρηση από την πάγια εθνική θέση, που καθιστά απαγορευτική τη χρήση του ονόματος Μακεδονία από τα Σκόπια», ζητεί και η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Η θέση αυτή, που διατυπώθηκε διά του προέδρου της Γ. Πατούλη κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ενωσης, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. Στο κείμενο επισημαίνεται ότι οριστική απόφαση θα εκδοθεί μετά και τις θέσεις που θα διατυπώσουν οι περιφερειακές ενώσεις δήμων.
Πηγή:kathimerini.gr