ΕΠΙΒΟΛΗ ΥΨΗΛΩΝ ΔΑΣΜΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ ΚΑΙ Η ΑΠΟ-ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ «ΕΥΚΑΙΡΙΑ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ;
Του κ. Ιωάννη Ρόνα
Φοροσυμβούλου
Αρθρογράφου
Σε μεγάλο οικονομικό πρόβλημα, διεθνώς, εξελίσσεται η αύξηση των δασμών που επιβάλλει ο κ. Τράμπ στα εισαγόμενα προϊόντα και εμπορεύματα στις ΗΠΑ. Με την ανακοίνωση του μέτρου πολλοί πλούτηναν περισσότερο σε μια μέρα και πολλοί έχασαν. Κρίνεται όμως στη συνέχεια για τα πολλά είπα- ξείπα του.
Η Ε.Ε προετοιμάζεται να προβάλλει και αυτή προτάσεις, επί του θέματος, και συμφωνίες για καλύτερο αποτέλεσμα. Ανάλογα αντίμετρα, θα λέγαμε.
Η αύξηση αυτών των δασμών των ΗΠΑ για την Ελλάδα είναι κακό ή καλό ;
Η Ελλάδα έχει εμπορικό πλεόνασμα, με τις ΗΠΑ, της τάξης των 268 εκατομμυρίων, λένε . Οι εξαγωγές στις ΗΠΑ ανήλθαν κοντά στα 2,3 δις εκατομμύρια. Τα περισσότερα από αυτά που εξάγουμε είναι ποτά, τρόφιμα, πλαστικά, αλουμίνιο, κρασιά, λάδι, ελιές, ψάρια, σταφίδα κ.ά.
Εκ πρώτοις όψεως αυτό είναι κακό για τη χώρα μας, αφού εισάγει περισσότερα των εξαγωγών της που πολλά εξ αυτών προέρχονται από τις ΗΠΑ , μέσω της Ε.Ε που αυξάνει και αυτή το ποσοστό των δασμών επί εισαγομένων. Ύστερα, και τα της Ε.Ε που αποκτούμε εμείς θα έχουν βέβαια υψηλότερη αξία. Έτσι μεγαλύτερη ακρίβεια για τον καταναλωτή.
Εκ δευτέρας όψεως όμως, για μένα προσωπικά, μπορεί η εξέλιξη να είναι ανάποδα και αυτό θα εξαρτηθεί από την πολιτική που πρέπει να ασκήσουμε, ως χώρα πλέον, με λιγότερη εξάρτηση από τους αποικιοκράτες μας, λόγω μνημονίων .
Και εξηγούμαι :
Στόχος των κρατών της Δύσης, με επικεφαλή τις ΗΠΑ, προ της ανάληψης των καθηκόντων του κ. Τράμπ, τον Ιανουάριο του 2025, ήταν η καθιέρωση σταθερά και δυνατά, της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης. Από αυτήν είδαμε ακρίβεια μετά τον covit 19 . Ένθερμος οπαδός αυτής και η Ελλάδα. Αυτό είναι γνωστό. Η Κίνα, η Ρωσία όμως ήταν και είναι αντίθετες.
Με την ανάληψη των καθηκόντων του ο κ. Τράμπ γκρέμισε σύντομα ό,τι είχε επιτευχθεί ως τότε, περί της παγκοσμιοποίησης , αλλά και τα σχέδια που είχαν καταρτισθεί στην περίπτωση επανεκλογής του Δημοκρατικού κόμματος στις ΗΠΑ, τον περασμένο Νοέμβριο.
Η αύξηση των δασμών, λοιπόν, στα εισαγόμενα από τις ΗΠΑ, επέφερε αναμφισβήτητα ένα μεγάλο σοκ της από-παγκοσμιοποίησης που άρχισε αυτή να γίνεται πραγματικότητα και θα διαρκέσει αρκετά με πολλές ανακατατάξεις στο παγκόσμιο γεωπολιτικό γίγνεσθαι.
(Οι οπαδοί της παγκοσμιοποίησης ισχυρίζονται ότι αυτή δεν ολοκληρώθηκε). Όμως το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω.
Εμείς οι Έλληνες, με τις πολλές εισαγωγές προϊόντων και μάλιστα αυτά του πρωτογενούς τομέα , μπορούμε, εξ αιτίας αυτής της κατάστασης που διαμορφώθηκε, να δημιουργήσουμε μια νέα βιώσιμη και υγιή ανάπτυξη. Δηλαδή, είναι «ευκαιρία», θα έλεγα, να μειώσουμε δυναμικά και νομότυπα τις εξαρτήσεις μας, και από τα παράνομα μνημόνια που δεν καταγγέλλουμε, αποβλέποντας στον εγκαταλελειμμένο , σχεδόν, πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, ιδρύοντας και Εθνικές βιομηχανίες, εξασφαλίζοντας σχετική επάρκεια , με μείωση των εισαγωγών, μείωση της φορολογίας, της ξενιτειάς, ανάκτηση της Εθνικής μας κυριαρχίας, μείωση της ακρίβειας, της απομάκρυνση από την απειλούμενη φτώχεια (880 ευρώ ο ακαθάριστος κατώτερος μισθός ακόμα), την μείωση της εκμετάλλευσης των ολιγαρχών και των εμπλεκομένων με αυτούς.
Και αυτά κόντρα σε κάποιες συμφωνίες των μνημονίων, ανεχόμενοι ακόμα και τις τυχούσες ποινές ανυπακοής, για τις παραπάνω ενέργειές μας.
Και όμως μπορούν αυτά να γίνουν, αρκεί να συλλάβουμε καλώς την ευκαιρία(!) και να θελήσει ο ίδιος ο λαός .
Αλλιώς, ας συνεχίσουμε την μέχρι τώρα πορεία της υποταγής, αφήνοντας τα όλα στην τύχη τους (!), σ αυτούς που ξέρουν και μπορούν την εκμετάλλευση του λαού!!!
Εμείς, καναπέ, φραπέ, ακριβό κινητό, τσιγάρα, ποτά, επιδόματα. Όλα ωραία και «μη μου τους κύκλους τάραττε…!».
Λέω τώρα εγώ τα δικά μου. ( Εσείς ξέρετε! ).