Με αρκετά προβλήματα, όπως άρχισε, τελείωσε ο αλωνισμός σιτηρών στο νομό μας, κυρίως λόγω των βροχοπτώσεων που ήταν μεγάλης έντασης και είχαν πολύ όγκο νερού.
Η παραγωγή ήταν τελικά ΜΕΙΩΜΕΝΗ κατά 20% περίπου σε σχέση με πέρυσι, ενώ σε κάποιες περιοχές, όπως π.χ. η Εορδαία, το ποσοστό της μείωσης ήταν ακόμη μεγαλύτερο. Η ποσότητα του σκληρού σιταριού μετρήθηκε, πριν τη μεγάλη βροχή, ΑΡΙΣΤΗ, με ειδικό βάρος > 80, υαλώδη > 80 και πρωτεΐνες > 13. Ακόμα και μετά τη βροχή που έπεσε η ποιότητα κρατήθηκε σε ΥΨΗΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ, τουλάχιστον στη συντριπτική πλειοψηφία των ποικιλιών σκληρού σιταριού.
Η πραγματικότητα είναι ότι το σιτάρι του Νομού Κοζάνης ΑΥΞΑΝΕΙ τα χαρακτηριστικά ποιότητας των αποθηκών των εμπόρων και αποδίδει σ’ αυτούς σημαντικά περισσότερα κέρδη κατά την πώληση του, τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό.
Οι τιμές του ΑΒΡΕΧΟΥ σιταριού κρατήθηκαν ΧΑΜΗΛΑ στα 260 ευρώ/τόνο ενώ υποδεέστερα ποιοτικά σιτάρια αγοράστηκαν ακριβότερα στο Θεσσαλικό κάμπο (270-280 ευρώ/τόνο).
Η σκανδαλώδης μείωση της τιμής (για τα βρεγμένα σιτάρια 230-240 ευρώ/τόνο) ήταν αποτέλεσμα του ΤΡΑΣΤ των εμπόρων που κόστισε στους αγρότες μας και αναγκάστηκαν να πουλήσουν, είτε γιατί αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας, είτε γιατί υπάρχει έλλειψη υποδομών ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ. Σε κάθε περίπτωση και τη ΦΕΤΕΙΝΗ χρονιά, η έλλειψη οργάνωσης (Συνεταιρισμοί, ομάδες αγροτών) έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης από την πλευρά των εμπόρων.
Όπως σημειώσαμε, η παραγωγή ήταν μειωμένη εξαιτίας δύο κατά τη γνώμη μας λόγων:
1) Την ανομβρία του ΜΑΪΟΥ, όπως παρατηρήσαμε όλοι μας και κυρίως
2) Την εμφάνιση ενός νέου στην περιοχή ΜΥΚΗΤΑ, του λεγόμενου μύκητα του ΑΣΠΡΟΥ σταχιού, που είχε ως αποτέλεσμα να μη γεμίσει το στάχυ.
Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι οι γεωπόνοι του ΤΟΠΙΚΟΥ ΕΛΓΑ έχουν εντοπίσει το πρόβλημα:
– στην Εορδαία·
– στη δυτική πλευρά της παραλίμνιας περιοχής· και
– στον κάμπο Μπουτζακίων.
Μετά από αυτά αναμένουμε την ενεργοποίηση της υπηρεσίας του ΕΛΓΑ Κοζάνης, προκειμένου η ζημιά να καταχωρηθεί, αν όχι στον κανονισμό αποζημιώσεων, τουλάχιστον στο ΠΛΑΙΣΙΟ του ΠΣΕΑ, σε συνεργασία με την κεντρική Διοίκηση και τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Ο Τομέας Αγροτών της Ν.Ε. του Κινήματος Αλλαγής Ν. Κοζάνης παρακολουθεί τις προσπάθειες του υποκαταστήματος Κοζάνης, ελπίζοντας και πιέζοντας, χωρίς βέβαια να υπεισέρχεται στα της εσωτερικής λειτουργίας του, στη δικαίωση των προσβεβλημένων από τον μύκητα σιτοπαραγωγών του Νομού, έστω και αν αυτή καθυστερήσει.