• Latest
κορονοιος

Κορωνοϊός: Λίγοι λίγοι σε καφέ, σούπερ μάρκετ, Δεκαπενταύγουστος με μάσκα και χωρίς πανηγύρια -Τα πιθανά μέτρα

31 Ιουλίου 2020

Εορτή Ανακομιδής των Λειψάνων του Αγίου Νεκταρίου 2 & 3 Σεπετεμβρίου 2026

1 Σεπτεμβρίου 2026
Διακοπή κυκλοφορίας στην Εγνατία στ διόδια Σιάτιστας. Εκρήξεις στο καμμένο αυτοκίνητο. Βίντεο και φωτογραφίες

Διακοπή κυκλοφορίας στην Εγνατία στ διόδια Σιάτιστας. Εκρήξεις στο καμμένο αυτοκίνητο. Βίντεο και φωτογραφίες

1 Σεπτεμβρίου 2026
Σιάτιστα: Λαμπάδιασε αυτοκίνητο στην Εγνατία

Σιάτιστα: Λαμπάδιασε αυτοκίνητο στην Εγνατία

1 Σεπτεμβρίου 2026
Τροχαίο ατύχημα με μηχανή πριν το Βαθύλακκο – Σοβαρός τραυματισμό 37χρονου

Τροχαίο ατύχημα με μηχανή πριν το Βαθύλακκο – Σοβαρός τραυματισμό 37χρονου

1 Σεπτεμβρίου 2026
Καλλιόπη Βέττα: «Η τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία των ανθρώπων κι όχι εργαλείο για την όξυνση των ανισοτήτων»

Καλλιόπη Βέττα: «Στήριξη του κλάδου της εστίασης και θέσπιση ειδικών μέτρων για τη Δυτική Μακεδονία»

1 Σεπτεμβρίου 2026
Επίσκεψη  του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου και  του Υφυπουργού Ανάπτυξης Σταύρου Καλαφάτη στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Επίσκεψη  του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου και  του Υφυπουργού Ανάπτυξης Σταύρου Καλαφάτη στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

1 Σεπτεμβρίου 2026
311.649 ευρώ για την αναβάθμιση της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μικροκάστρου

311.649 ευρώ για την αναβάθμιση της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μικροκάστρου

1 Σεπτεμβρίου 2026
Μικρόκαστρο: Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας η “Γιορτή Καπνού”»(Βίντεο & Φωτογραφίες)

Μικρόκαστρο: Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας η “Γιορτή Καπνού”»(Βίντεο & Φωτογραφίες)

1 Σεπτεμβρίου 2026
Αποστολή του Δήμου Κοζάνης στον Δήμο Λαυρεωτικής στο πλαίσιο της επικείμενης αδελφοποίησης της Αιανής με τον Άγιο Κωνσταντίνο

Αποστολή του Δήμου Κοζάνης στον Δήμο Λαυρεωτικής στο πλαίσιο της επικείμενης αδελφοποίησης της Αιανής με τον Άγιο Κωνσταντίνο

1 Σεπτεμβρίου 2026
Ο Πάρις Κουκουλόπουλος για τις συνεργασίες διακυβέρνησης

Π. Κουκουλόπουλος: «Αποκαλυπτική απάντηση του Υπουργού Υγείας – Δεν υπάρχει η έρευνα Πανεπιστημίου για τους καρκινοπαθείς στη Δυτική Μακεδονία»

1 Σεπτεμβρίου 2026
Έναρξη εγγραφών στο Δημοτικό Ωδείο Βοΐου «Χαρίλαος Περπέσας»- Διδακτικό Έτος 2026 – 2027

Έναρξη εγγραφών στο Δημοτικό Ωδείο Βοΐου «Χαρίλαος Περπέσας»- Διδακτικό Έτος 2026 – 2027

1 Σεπτεμβρίου 2026
Δήμος Βοΐου: Παιδικός αγώνας τρεξίματος στη Σιάτιστα

Δήμος Βοΐου: Παιδικός αγώνας τρεξίματος στη Σιάτιστα

1 Σεπτεμβρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τετάρτη, 2 Σεπτεμβρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Λίγοι λίγοι σε καφέ, σούπερ μάρκετ, Δεκαπενταύγουστος με μάσκα και χωρίς πανηγύρια -Τα πιθανά μέτρα

sierafm by sierafm
31 Ιουλίου 2020
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
κορονοιος
0
SHARES
6
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο λήψης περαιτέρω μέτρων για τον κορωνοϊό μετά την αύξηση των κρουσμάτων που έχει παρατηρηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιουλίου.

Το ζήτημα του κορωνοϊού, μάλιστα, απασχόλησε χθες τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, στην οποία συμμετείχε τόσο ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, όσο και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε προς τους επιστήμονες ότι «αν κρίνετε ότι πρέπει να σημάνετε συναγερμό για τη λήψη κάποιου μέτρου, μη διστάσετε να το κάνετε έγκαιρα».

Ανέφερε δε ότι οι τακτικές τηλεδιασκέψεις για την εξέλιξη της πανδημίας θα συνεχιστούν τρεις φορές την εβδομάδα και τον Αύγουστο.

Αρχές και επιστήμονες από την πλευρά τους, και μετά την απόφαση για υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, απευθύνουν διαρκώς προειδοποιήσεις για την τήρηση των μέτρων μετά την αύξηση των κρουσμάτων, καθώς τους προκαλούν έντονη ανησυχία τα φαινόμενα συνωστισμού που παρατηρούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, κυρίως σε κέντρα διασκέδασης. Μια ιδέα μάλιστα για πιθανά νέα μέτρα, προκειμένου να αποφευχθούν οι συνωστισμοί που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έξαρση κρουσμάτων, έδωσε χθες ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, αναφέροντας ότι υπάρχουν σκέψεις για πλαφόν στα κέντρα διασκέδασης.
Δεν αυξάνεται η πληρότητα στα πλοία

Στα περαιτέρω μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν για τον κορωνοϊό καθώς και στους λόγους για τους οποίους δεν αυξήθηκε η πληρότητα στα πλοία και δεν αποφασίστηκε η υποχρεωτική χρήση μάσκας στις εκκλησίες αναφέρθηκε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος.

Σχετικά με τον λόγο που η πληρότητα για τα πλοία παρέμεινε στο 65% και δεν αυξήθηκε, ο ίδιος εξήγησε πως «πρέπει να κρατηθούν αποστάσεις στα καθίσματα των πλοίων γιατί είναι μια μακρά διαδικασία, ο κάθε πλους κρατάει πάνω από 3 ώρες συνήθως στα νησιά, επομένως είναι μεγάλη χρονική διάρκεια έκθεσης σε ασυμπτωματικό φορέα. Φυσικά, όποτε το ένα κάθισμα είναι κενό, το 50% πρακτικά, για να τηρηθεί το 65% λαμβάνεις υπόψη και τους άλλους χώρους που η χωρητικότητα είναι πάνω από 70%-80%. Και εκεί υπάρχει συγχρωτισμός πάλι στις κοινόχρηστες αίθουσες, υπάρχει σημαντικός αριθμός κόσμου που έρχεται σε επαφή με τον άλλον, επομένως το 100% δεν είναι δυνατόν να συμβεί. Γι’ αυτό κρατήσαμε ένα 80%, ώστε ο μέσος όρος να είναι γύρω στο 60%».

«Η μάσκα, ειδικά όταν χρησιμοποιείται καλά, κρατάει πάνω από το 80% της μετάδοσης όταν χρησιμοποιείται από όλους. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό για το σπάσιμο της μετάδοσης, αλλά ποτέ δεν προηγείται του χώρου, της απόστασης δηλαδή ανάμεσα στους ανθρώπους», πρόσθεσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας.

Επίσης, ο κ. Γώγος ανέφερε πως τα περαιτέρω μέτρα που θα μπορούσαν να παρθούν είναι ο περιορισμός των ατόμων που θα μαζεύονται στους διάφορους χώρους, π.χ. να μην υπάρχει η ελεύθερη προσέλευση στον αριθμό των ανθρώπων σε ένα σούπερ μάρκετ ή σε μπαρ, καφετέριες, κέντρα διασκέδασης κ.λπ. «Αν δούμε ότι η επιδημία συνεχίζει να έχει τέτοιες αυξητικές τάσεις, θα μπούμε και σε τέτοιες διαδικασίες απαγόρευσης προσέλευσης, πάνω π.χ. από 50 ή 100 άτομα. Οι μάσκες είναι ένα είδος πρόληψης του lockdown, δηλαδή σταματούν τη μετάδοση, είναι σαν αυτό που κάνουμε όταν κλείνουμε κάτι», είπε ο κ. Γώγος.
Καμία ιχνηλάτηση δεν μπορεί να γίνει αν κάποιος είναι θετικός σε πάρτι

Παράλληλα, ο ίδιος επεσήμανε πως «έχουμε δει ότι κάποιοι κόλλησαν σε τέτοια πάρτι και ευτυχώς συνέβη σε χώρους που ήταν ελεγχόμενη κατάσταση, δηλαδή σε υπηρεσίες, σε εργοστάσια. Αν όμως έχουμε κρούσματα ορφανά όπως αυτά που είδαμε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η ιχνηλάτηση θα γίνει σε ανθρώπους του συγγενικού τους περιβάλλοντος, δεν ξέρουμε αν τα άτομα αυτά βρέθηκαν σε τέτοιους χώρους και αν βρέθηκαν δεν γίνεται ιχνηλάτηση προφανώς. Δεν μπορεί να γίνει ιχνηλάτηση σε ένα beach bar. To καταλαβαίνετε, είναι αδύνατο. Γι’ αυτό λέμε ότι δεν πρέπει να γίνονται τέτοιες εκδηλώσεις και αν γίνονται εκδηλώσεις τύπου διασκέδασης, να τηρούνται όσο γίνεται καλύτερα τα μέτρα».
«Κατά πάσα πιθανότατα δεν θα έχουμε πανηγύρια τον Αύγουστο»

Αναφορικά με τα πανηγύρια ο κ. Γώγος σημείωσε πως «κατά πάσα πιθανότατα δεν θα έχουμε πανηγύρια τον Αύγουστο. Αυτή θα είναι και η εισήγηση η δική μου αλλά και όλων νομίζω. Το πανηγύρι έχει πολύ κόσμο. Συνήθως εκατοντάδες και εκεί έχουμε ζητήσει να τηρούνται τα μέτρα και παραβιάζονται», ενώ εξήγησε πως από τον καιρό που έχει συσταθεί η επιτροπή τα μέτρα συστήνονται με βάση τους κοινωνικοικονομικούς παράγοντες και τα επιδημιολογικά δεδομένα που παρακολουθούνται συνεχώς.
Τι θα γίνει με τις εκκλησίες και γιατί δεν μπήκε υποχρεωτικά η χρήση μάσκας

Σχετικά με τις εκκλησίες ο καθηγητής υπογράμμισε πως «επιτηρούμε αυτή τη στιγμή τι θα γίνει με τις εκκλησίες. Ο λόγος που δεν μπήκε υποχρεωτικά η μάσκα -γιατί η σύσταση παραμένει- είναι γιατί έχουμε μια πάρα πολύ καλή συνεργασία και υπάρχει μια εγκύκλιος από την Εκκλησία που περιγράφει λεπτομερέστερα τι θα γίνεται στις εκκλησίες, π.χ. πως θα υπάρχει άνθρωπος που θα ελέγχει φορώντας τη μάσκα του και πως θα μπαίνει συγκεκριμένος αριθμός σε αποστάσεις μέσα στην εκκλησία. Άρα έχουμε εξασφαλίσει ότι θα τηρούνται οι αποστάσεις στην εκκλησία. Αν αυτό δεν συμβεί και αν η επιδημία επιδεινωθεί, φυσικά θα μπει και η εκκλησία στο ίδιο πλαίσιο. Απλά, επειδή είναι επιτηρούμενος χώρος, μπορούν να τηρηθούν τα μέτρα. Ενδεχομένως της Παναγίας να χρειαστεί μάσκα, αλλά θα το δούμε ξανά το θέμα αυτό».
Αύξηση των κρουσμάτων

Επιπλέον, ο κ. Γώγος σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων είπε πως «αυτή η εποχή είναι των νέων και δεν μπορούν να περιοριστούν, γι’ αυτό αυτοί οι νέοι είναι που έχουν την κοινωνική ευθύνη ώστε να συμμορφωθούν, γιατί είναι αυτοί που μπορούν να διασπείρουν τη νόσο», ενώ τόνισε πως «η ανάγκη της μάσκας έρχεται να καλύψει την αδυναμία τήρησης των αποστάσεων που είναι ο ιδανικός τρόπος προφύλαξης από τον κορωνοϊό».

Πηγή: iefimerida.gr

Tags: ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
Previous Post

Κοινωνικός Τουρισμός ΟΑΕΔ: Ανοιχτό για τουριστικά καταλύματα και ακτοπλοϊκές εταιρίες το Πρόγραμμα

Next Post

Κίνημα Αλλαγής: Ο αλωνισμός των σιτηρών (παραγωγή, ποιότητα, τιμές) και η υποχρέωση του ΕΛΓΑ Κοζάνης

Next Post
κινημα αλλαγης, κιναλ

Κίνημα Αλλαγής: Ο αλωνισμός των σιτηρών (παραγωγή, ποιότητα, τιμές) και η υποχρέωση του ΕΛΓΑ Κοζάνης

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Εορτή Ανακομιδής των Λειψάνων του Αγίου Νεκταρίου 2 & 3 Σεπετεμβρίου 2026
  • Διακοπή κυκλοφορίας στην Εγνατία στ διόδια Σιάτιστας. Εκρήξεις στο καμμένο αυτοκίνητο. Βίντεο και φωτογραφίες
  • Σιάτιστα: Λαμπάδιασε αυτοκίνητο στην Εγνατία
  • Τροχαίο ατύχημα με μηχανή πριν το Βαθύλακκο – Σοβαρός τραυματισμό 37χρονου
  • Καλλιόπη Βέττα: «Στήριξη του κλάδου της εστίασης και θέσπιση ειδικών μέτρων για τη Δυτική Μακεδονία»

Πρόσφατα σχόλια

  1. “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια - TsotiliNews στο “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια
  2. Ανακήρυξη ως Ευεργέτη του Παναγιώτη Ξενόπουλου από το Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου - TsotiliNews στο Ανακήρυξη ως Ευεργέτη του Παναγιώτη Ξενόπουλου από το Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου
  3. Vangelis Tzelepis στο Σιάτιστα- Δεκαπενταύγουστος: Η παρέα ” Τα Λεβεντόπαιδα”. Βίντεο και φωτογραφίες
  4. Xris στο Δήμος Βοΐου: Τέσσερις νέες παιδικές χαρές σε Γαλατινή, Σιάτιστα, Εράτυρα και Τσοτύλι. Φωτογραφίες
  5. sierafm στο Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στη Σιάτιστα στο κέντρο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr