• Latest
καιρος βροχη

Καιρός: Γιατί βρέχει τόσο πολύ το καλοκαίρι

23 Ιουνίου 2019
Μορφωτικός Όμιλος Βελβεντού: «Ταξίδι στο όνειρο» με το trio Anima

Μορφωτικός Όμιλος Βελβεντού: «Ταξίδι στο όνειρο» με το trio Anima

4 Αυγούστου 2026
Άρθρο του βουλευτή Ν Κοζάνης Στάθη Κωνσταντινίδη για την 88η ΔΕΘ

Ειδικό Ασφαλιστικό Καθεστώς στη Δυτική Μακεδονία ζήτησε ο Βουλευτής Στάθης Κωνσταντινίδης. Βίντεο

4 Αυγούστου 2026
Το Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας «Κωνσταντίνος και Ελένη Παπανικολάου» με χαρά ανακοινώνει την έγκριση του νέου προγράμματος Erasmus+

Συλλυπητήριο Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας

4 Αυγούστου 2026
Ιερές Ακολουθίες στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Σιάτιστας για την εορτή του Οσίου Στυλιανού

Πανήγυρις εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Σιάτιστας 5 & 6 Αυγούστου 2026

4 Αυγούστου 2026
Μακεδονικός Σιάτιστας: Έναρξη προετοιμασίας

Μακεδονικός Σιάτιστας: Έναρξη προετοιμασίας

4 Αυγούστου 2026
Συλλυπητήρια από το σωματείου “ΦΙΛΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ – ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ” για τον Πενταλοφίτη μάστορα Κώστα Ταρνανά

Συλλυπητήρια του Συνδέσμου Γουνοποιών – Γουνεμπόρων Σιάτιστας για τον Παναγιώτη Τσιάλτα

4 Αυγούστου 2026
Επίσκεψη του Κ.Φ.Α.Α. Πενταλόφου Δήμου Βοΐου στους οργανισμούς CARE4ALL ΑΜΚΕ και INGENIA IKE στη Θεσσαλονίκη

Επίσκεψη του Κ.Φ.Α.Α. Πενταλόφου Δήμου Βοΐου στους οργανισμούς CARE4ALL ΑΜΚΕ και INGENIA IKE στη Θεσσαλονίκη

4 Αυγούστου 2026
Καστοριά: Οδοιπορικό της υπουργού Πολιτισμού σε μνημεία της πόλης

Καστοριά: Οδοιπορικό της υπουργού Πολιτισμού σε μνημεία της πόλης

4 Αυγούστου 2026
Συλλήψεις για ναρκωτικά σε Κοζάνη, Γρεβενά και Καστοριά

Συλλήψεις για ναρκωτικά σε Κοζάνη, Γρεβενά και Καστοριά

4 Αυγούστου 2026
Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως Δρυοβούνου.  Το πρόγραμμα εορτασμού

Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως Δρυοβούνου. Το πρόγραμμα εορτασμού

4 Αυγούστου 2026
Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Έκθεσης Ζωγραφικής, της “Ομάδας Τέχνης Τσοτυλίου”‘. Φωτογραφίες

Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Έκθεσης Ζωγραφικής, της “Ομάδας Τέχνης Τσοτυλίου”‘. Φωτογραφίες

4 Αυγούστου 2026
MeatManagers: H νέα ψηφιακή πλατφόρμα της SAGGEL για την αγορά κρέατος και ζωικού κεφαλαίου

MeatManagers: H νέα ψηφιακή πλατφόρμα της SAGGEL για την αγορά κρέατος και ζωικού κεφαλαίου

4 Αυγούστου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τετάρτη, 5 Αυγούστου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Καιρός: Γιατί βρέχει τόσο πολύ το καλοκαίρι

sierafm by sierafm
23 Ιουνίου 2019
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
καιρος βροχη
1
SHARES
5
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Θερμότερος από τις κανονικές για την εποχή τιμές και πολύ βροχερός είναι τα τελευταία χρόνια ο Ιούνιος, ο οποίος θεωρείται από τους μετεωρολόγους ως ο πιο άστατος μήνας του χρόνου.

Ωστόσο, η αύξηση της θερμοκρασίας λόγω της κλιματικής αλλαγής, εντείνει τα καιρικά φαινόμενα με αύξηση των ισχυρών βροχοπτώσεων, των καταιγίδων και των χαλαζοπτώσεων.

Τις διαπιστώσεις αυτές κάνει, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δρ Μετεωρολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Σιούτας, ξεκαθαρίζοντας ότι η αστάθεια του καιρού είναι φυσιολογικό γεγονός για την εποχή αυτή που είναι μεταβατική προς το καλοκαίρι και το μόνο που κάνει τη διαφορά είναι η ένταση των φαινομένων.

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη:

-Είναι αλήθεια ότι ο Ιούνιος θεωρείται γενικά, ο πιο άστατος μήνας του χρόνου; Για ποιον λόγο γίνεται αυτό;

Ο Ιούνιος και ο Μάιος είναι οι μήνες της μεγαλύτερης ατμοσφαιρικής αστάθειας, κυρίως για το βορειοελλαδικό χώρο και τις ηπειρωτικές περιοχές της χώρας. Του μήνες αυτούς εκδηλώνονται φαινόμενα αστάθειας όπως, οι καταιγίδες, τα μπουρίνια, οι χαλαζοπτώσεις αλλά και μεγάλος αριθμός ηλεκτρικών εκκενώσεων, αστραπών και κεραυνών.

Πολλές φορές τα φαινόμενα αυτά είναι αρκετά έντονα, οι καταιγίδες προκαλούν σφοδρές βροχοπτώσεις με μεγάλη ραγδαιότητα και συχνά πλημμυρικά φαινόμενα καθώς πέφτουν πολύ μεγάλες ποσότητες βροχής σε μικρό χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η απορροή και να γίνεται γρήγορα μεγάλη συσσώρευση του νερού.

Επίσης δεν είναι ασυνήθιστες οι χαλαζοκαταιγίδες με χαλάζι μεγάλου μεγέθους, οι οποίες προκαλούν μεγάλες ζημιές στις γεωργικές καλλιέργειες οι οποίες την εποχή αυτή βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης ή ωρίμανσης ή και έτοιμες προς συγκομιδή, αλλά ζημιές και σε αυτοκίνητα, ή άλλες υποδομές.

Η αστάθεια είναι φυσιολογικό γεγονός την εποχή αυτή καθώς είναι οι μήνες Μάιος και Ιούνιος αποτελούν τη μεταβατική περίοδο προς το καλοκαίρι. Ο λόγος που εμφανίζεται η αστάθεια στη μεταβατική περίοδο είναι το γεγονός ότι επικρατεί μεγάλη ανομοιομορφία στη θερμοκρασία αλλά και στην υγρασία της ατμόσφαιρα, ενώ επέρχεται σταθεροποίηση καθώς προχωράμε στις θερμότερους μήνες του καλοκαιριού.

-Πώς είναι η κατάσταση τον φετινό Ιούνιο; Είναι ίδια τα φαινόμενα με τα τελευταία χρόνια;

Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι ο Ιούνιος τα τελευταία χρόνια είναι γενικά θερμότερος από τις κανονικές τιμές, αλλά πολύ βροχερός μήνας, με βροχοπτώσεις έως και τετραπλάσιες από τα κανονικά επίπεδα.

Τον μήνα αυτό είχαμε αρκετά επεισόδια πλημμυρών που προκάλεσαν μεγάλες ζημιές ενώ κινδύνευσαν και δεκάδες άνθρωποι σε διάφορες περιοχές της χώρας. Μόλις πέρυσι είχαμε το τραγικό γεγονός της μεγάλης καταστροφής στη Μάνδρα Αττικής στις 26-27/6/2018, με 49 χιλιοστά βροχόπτωσης στην Ελευσίνα, με το μεγαλύτερο ημερήσιο ύψος βροχής στις 26/6/2018 στο μετεωρολογικό σταθμό της Κασσάνδρειας Χαλκιδικής, 125 χιλιοστά.

-Πώς αλληλεπιδρά η κλιματική αλλαγή στην ένταση των φαινομένων;

Η κλιματική αλλαγή επιδρά κατ΄ αρχάς στη σταθερή αύξηση της θερμοκρασίας που παρατηρούμε τις τελευταίες δεκαετίες. Η αύξηση αυτή της θερμοκρασίας αναμφίβολα επιδρά στα διάφορα καιρικά φαινόμενα, και όπως δείχνουν οι περισσότερες έρευνες επιδρά στην αύξηση της συχνότητας των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Στο βορειοελλαδικό χώρο παρατηρούμε αύξηση των επεισοδίων των ισχυρών βροχοπτώσεων, και αύξηση των χαλαζοπτώσεων περισσότερο από 30% τις τελευταίες δεκαετίες. Επίσης αύξηση των ισχυρών καταιγίδων, καθώς και την εμφάνιση υπερκαταιγίδων, φαινόμενα με μεγάλη διάρκεια ζωής, μεγάλη ένταση, που πλήττουν αρκετές περιοχές με καταρρακτώδεις βροχές, χαλάζι μεγάλου μεγέθους, ανεμοθύελλες και μερικές φορές και ανεμοστρόβιλους.

Το φαινόμενα των ανεμοστρόβιλων ξηράς και θάλασσας που παρακολουθούμε και ερευνούμε συστηματικά στη χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες παρουσιάζει επίσης μεγάλη αύξηση, παρόλο που έχουμε ενδείξεις, ωστόσο δεν έχουμε ακόμα καταλήξει σε πλήρη συμπεράσματα αν η αυξητική τάση του φαινομένου αυτού οφείλεται στην κλιματική αλλαγή.

Πηγή:Newsbeast.gr

Tags: ΚΑΙΡΟΣ
Previous Post

Η πρώτη προεκλογική ομιλία του Γιώργου Αμανατίδη, από τη Μεσιανή : «Ότι είναι δύσκολο και χρειάζεται δουλειά έχει μεγαλύτερη αξία»

Next Post

Λάβα την Κυριακή -Τους 39 θα φτάσει το θερμόμετρο

Next Post
ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΚΑΙΡΟΣ

Λάβα την Κυριακή -Τους 39 θα φτάσει το θερμόμετρο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Μορφωτικός Όμιλος Βελβεντού: «Ταξίδι στο όνειρο» με το trio Anima
  • Ειδικό Ασφαλιστικό Καθεστώς στη Δυτική Μακεδονία ζήτησε ο Βουλευτής Στάθης Κωνσταντινίδης. Βίντεο
  • Συλλυπητήριο Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας
  • Πανήγυρις εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Σιάτιστας 5 & 6 Αυγούστου 2026
  • Μακεδονικός Σιάτιστας: Έναρξη προετοιμασίας

Πρόσφατα σχόλια

  1. Xris στο Δήμος Βοΐου: Τέσσερις νέες παιδικές χαρές σε Γαλατινή, Σιάτιστα, Εράτυρα και Τσοτύλι. Φωτογραφίες
  2. sierafm στο Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στη Σιάτιστα στο κέντρο
  3. Σιμος Μιμής στο Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στη Σιάτιστα στο κέντρο
  4. Το Μυστικό μιας Ποιοτικής Καθημερινότητας - SieraFM στο Αγχος και καθημερινότητα -Οι 12 αλλαγές που πρέπει να κάνετε στον τρόπο ζωής σας για να το μειώσετε
  5. Οι Καλύτερες Επενδύσεις Ξεκινούν από τις Σωστές Αποφάσεις - SieraFM στο Επένδυση στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Κοζάνη?
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr