Βελτίωση θα παρουσιάσει ο καιρός από το απόγευμα στην Αττική, με την κακοκαιρία Διδώ να απομακρύνεται και τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 11 έως 16 βαθμούς.
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού:
ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και τις πρωινές ώρες σποραδικές καταιγίδες. Βελτίωση από το απόγευμα.Ανεμοι: Βόρειοι 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία μεταβλητοί 3 με 4 με την ίδια ένταση.Θερμοκρασία: Από 11 έως 16 βαθμούς Κελσίου.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές μέχρι το μεσημέρι.Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και νωρίς το πρωί στο Θερμαϊκό 6 μποφόρ.Θερμοκρασία: Από 07 έως 13 βαθμούς Κελσίου.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη δυτική Μακεδονία νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς βροχές τις πρωινές ώρες. Στα υπόλοιπα νεφώσεις με βροχές και στη Χαλκιδική σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές τις πρώτες πρωινές ώρες. Βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα .
Άνεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5, στα δυτικά βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση, πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.
ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ,ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που από το απόγευμα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Τη νύχτα στο βόρειο Ιόνιο θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ που από το μεσημέρι θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο από -2 (μείον 2) έως 10 βαθμούς Κελσίου.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και στα θαλάσσια-παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και το βράδυ πρόσκαιρα ο καιρός θα βελτιωθεί.
Άνεμοι: Στα βόρεια βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και το πρωί μέχρι 6 μποφόρ. Στα νότια από νότιες διευθύνσεις 4 με 6, στρεφόμενοι γρήγορα σε βόρειους 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανόν πρόσκαιρα ισχυρές τις πρώτες πρωινές ώρες και βαθμιαία εξασθένηση .
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 5, από το απόγευμα θα στραφούν σε δυτικών διευθύνσεων 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου.
ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα που είναι πιθανόν να είναι πρόσκαιρα ισχυρά τις πρώτες πρωινές ώρες θα παρουσιάσουν σταδιακή εξασθένηση.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ, πρόσκαιρα το πρωί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Πού έπεσε η περισσότερη βροχή
Επαληθεύτηκαν οι προγνώσεις για την κακοκαιρία Διδώ σύμφωνα με τις οποίες ισχυρές και παρατεταμένες βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα έπλητταν την Ανατολική Θεσσαλία και τα νοτιότερα τμήματα της Κεντρικής Μακεδονίας την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου.
Στο χάρτη που ακολουθεί αποτυπώνονται τα ημερήσια ύψη βροχόπτωσης (έως τις 23:20 της Τετάρτης) όπως αυτά καταγράφηκαν από 343 μετεωρολογικούς σταθμούς του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr ενώ επισημαίνονται τα ύψη βροχόπτωσης σε επιλεγμένες περιοχές.
Όπως φαίνεται στον πίνακα που ακολουθεί και παρουσιάζει τους 8 σταθμούς του δικτύου μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr που κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη υετού έως το απόγευμα της Τετάρτης 11/12, τα ύψη αυτά ξεπέρασαν σε κάποιες περιπτώσεις τα 100 χιλιοστά σε διάστημα μικρότερο του εικοσιτετραώρου.
Πιο συγκεκριμένα, και ενώ οι βροχοπτώσεις συνεχίζονται, στη Ζαγορά Πηλίου το ύψος βροχής έφτασε τα 158 χιλιοστά βροχής, στην Αγιά Λάρισας τα 134 χιλιοστά και στη Μακρινίτσα τα 126 χιλιοστά.
Σημαντική παράμετρος στη σωστή και έγκαιρη αντιμετώπιση ισχυρών και πιθανώς επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, πέρα από την επιτυχημένη πρόγνωση, αποτελεί η παρακολούθηση των φαινομένων.
Αυτή απαιτεί, μεταξύ άλλων, ένα πυκνό δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών καθώς και συστήματα παρακολούθησης των φαινομένων στη ατμόσφαιρα, όπως το σύστημα καταγραφής κεραυνών «ΖΕΥΣ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Ο χάρτης που ακολουθεί παρουσιάζει την πυκνότητα των κεραυνικών χτυπημάτων και ανανεώνεται σε σχεδόν πραγματικό χρόνο.