• Latest
«Καλλιστώ»: Αποτρόπαιο έγκλημα στην Καστοριά: Νεκρό αρκουδάκι από πυροβόλο όπλο

«Καλλιστώ»: Αποτρόπαιο έγκλημα στην Καστοριά: Νεκρό αρκουδάκι από πυροβόλο όπλο

11 Ιουλίου 2025
Έγκυος στον 7ο μήνα έχασε τη ζωή της από ανεύρυσμα – Σε θερμοκοιτίδα μεταφέρθηκε το νεογνό

Πόσα παιδιά γεννήθηκαν στη Δυτική Μακεδονία το α’ εξάμηνο του 2026

27 Σεπτεμβρίου 2026
Οι ΑΗΣ και τα Ορυχεία είναι περιουσία του λαού,  εμπεριέχουν ιδρώτα και αίμα εργατών

Οι ΑΗΣ και τα Ορυχεία είναι περιουσία του λαού, εμπεριέχουν ιδρώτα και αίμα εργατών

27 Σεπτεμβρίου 2026
Με επίσημη τελετή εγκαινίων άνοιξε τις πύλες της η 34η Έκθεση Κοίλων. Βίντεο και φωτογραφίες

34η Εμποροβιοτεχνική και Γεωργική Έκθεση Δυτικής Μακεδονίας | Το πρόγραμμα της τελευταίας ημέρας – Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου

26 Σεπτεμβρίου 2026
Μιχάλης Παπαδόπουλος: Συνάντηση εργασίας για τη στήριξη των εκτροφέων γουνοφόρων ζώων

Μιχάλης Παπαδόπουλος: Συνάντηση εργασίας για τη στήριξη των εκτροφέων γουνοφόρων ζώων

26 Σεπτεμβρίου 2026
Έναρξη προετοιμασίας για την ομάδα της ΚΟΖΑΝΗΣ και Αγιασμός την Πέμπτη 8 Αυγούστου

Φ.Σ. Κοζάνη: Απάντηση της διοίκησης στις τελευταίες αντιδράσεις – «Η ομάδα θα κατέβει στο γήπεδο και θα παλέψει»

26 Σεπτεμβρίου 2026
Έναρξη Χορευτικής Χρονιάς 2026-2027 από τον Μορφωτικό & Πολιτιστικό Σύλλογο Σιάτιστας «Μαρκίδες Πούλιου»

Έναρξη Χορευτικής Χρονιάς 2026-2027 από τον Μορφωτικό & Πολιτιστικό Σύλλογο Σιάτιστας «Μαρκίδες Πούλιου»

26 Σεπτεμβρίου 2026
Τιμητική εκδήλωση για τους χορηγούς του Ευρωπαϊκού Έργου ProLight

Τιμητική εκδήλωση για τους χορηγούς του Ευρωπαϊκού Έργου ProLight

26 Σεπτεμβρίου 2026
Πένθος

Συλλυπητήριο μήνυμα του συνδυασμού «Μαζί για την Κοζάνη» για την απώλεια του Αντώνη Παπαϊωάννου

26 Σεπτεμβρίου 2026
Το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου η συναυλία της Κωνσταντίνας Τούνη στην 34η Εμποροβιοτεχνική & Γεωργική Έκθεση Δυτικής Μακεδονίας

34η Εμποροβιοτεχνική και Γεωργική Έκθεση Δυτικής Μακεδονίας: Το πρόγραμμα του Σαββάτου 26 Σεπτέμβρη

26 Σεπτεμβρίου 2026
Καστανογιορτή στη Δαμασκηνιά Βοϊου

Καστανογιορτή στη Δαμασκηνιά Βοϊου

26 Σεπτεμβρίου 2026
Η αγροδιατροφή στο επίκεντρο της 34ης Έκθεσης Δυτικής Μακεδονίας (video φωτογραφίες)

Η αγροδιατροφή στο επίκεντρο της 34ης Έκθεσης Δυτικής Μακεδονίας (video φωτογραφίες)

26 Σεπτεμβρίου 2026
Ο Δήμαρχος Γρεβενών στις εκδηλώσεις μνήμης του Εθνοϊερομάρτυρα Μητροπολίτη Γρεβενών Αιμιλιανού Λαζαρίδη

Ο Δήμαρχος Γρεβενών στις εκδηλώσεις μνήμης του Εθνοϊερομάρτυρα Μητροπολίτη Γρεβενών Αιμιλιανού Λαζαρίδη

26 Σεπτεμβρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

«Καλλιστώ»: Αποτρόπαιο έγκλημα στην Καστοριά: Νεκρό αρκουδάκι από πυροβόλο όπλο

sierafm by sierafm
11 Ιουλίου 2025
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
«Καλλιστώ»: Αποτρόπαιο έγκλημα στην Καστοριά: Νεκρό αρκουδάκι από πυροβόλο όπλο
0
SHARES
128
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Σε μια αποτρόπαια και παράνομη πράξη προχώρησε άγνωστος στο χωριό Ποριά της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς.

Κάτοικος της περιοχής εντόπισε το πρωί της Παρασκευής 11 Ιουλίου 2025 ένα χτυπημένο αρκουδάκι, σε άσχημη κατάσταση. Άμεσα ειδοποιήθηκε το Δασαρχείο Καστοριάς και κτηνίατρος της περιοχής. Κατά την προσέγγιση του μικρού ζώου από τον κτηνίατρο και τα στελέχη του Δασαρχείου διαπιστώθηκε πως το ζώο έφερε τραύμα από πυροβόλο όπλο στην δεξιά του ωμοπλάτη. Παρά τις προσπάθειες του κτηνιάτρου να περιθάλψει το άτυχο ζώο, λίγη ώρα αφότου μεταφέρθηκε στο κτηνιατρείο, κατέληξε.

Επρόκειτο για αρσενικό αρκουδάκι έξι περίπου μηνών και 10,5 κιλών. Από την νεκροτομή που ακολούθησε διαπιστώθηκε πως έφερε και τραύμα εξόδου της σφαίρας στην αριστερή του ωμοπλάτη, κάτι που δείχνει πως δέχθηκε ευθεία βολή από πολύ κοντινή απόσταση. Πρόκειται για την τρίτη αρκούδα που εντοπίζεται νεκρή τους τελευταίους τρεις μήνες στην Π.Ε. Καστοριάς.

Η θανάτωση ή ο τραυματισμός αρκούδας είναι μια παράνομη πράξη, η οποία διώκεται ποινικά. Η λαθροθηρία εξακολουθεί να αποτελεί μείζον πρόβλημα και απειλεί, διαχρονικά, προστατευόμενα από τη νομοθεσία είδη, όπως η αρκούδα. Η αρκούδα στην Ελλάδα είναι ένα απόλυτα προστατευόμενο είδος, σύμφωνα με την ελληνική και τη διεθνή νομοθεσία. Το είδος, καθώς και ο βιότοπός του, προστατεύονται από το Δασικό Κώδικα, αλλά και από την Οδηγία για τους Οικοτόπους (92/43/ΕΕ), τη συνθήκη της Βέρνης και τη συνθήκη της Ουάσινγκτον (CITES). Σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των απειλούμενων ζώων της Ελλάδας (2009), η αρκούδα ταξινομείται στα Κινδυνεύοντα Είδη.

Τα αυξημένα περιστατικά προσέγγισης αρκούδων σε κατοικημένες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς τους τελευταίους μήνες απαιτούν συντονισμένη δράση από τις αρμόδιες Αρχές. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την παράνομη και απάνθρωπη πράξη της θανάτωσης αρκούδων.

Οι πολίτες που διαπιστώνουν την παρουσία αρκούδας κοντά σε κατοικημένες περιοχές ή σε ανθρώπινη δραστηριότητα καλούνται να ενημερώσουν τις αρμόδιες Αρχές, όπως το Δασαρχείο ή την Αστυνομία, και εφόσον απαιτείται θα ενεργοποιηθεί το πρωτόκολλο που προβλέπεται για τις Ομάδες Άμεσης Επέμβασης.

Υπενθυμίζεται πως η Περιβαλλοντική Οργάνωση Καλλιστώ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τις προσεγγίσεις αρκούδων σε κατοικημένες περιοχές της Π.Ε. Καστοριάς, ενώ έχει συμμετάσχει σε πρόσφατη σύσκεψη των αρμόδιων φορέων της περιοχής, όπου μεταξύ άλλων επισημάνθηκε η ανάγκη υλοποίησης ενός ολοκληρωμένου προγράμματος διαχειριστικών δράσεων και παρεμβάσεων, εξειδικεύοντας στην περιοχή τα διαχειριστικά μέτρα που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Καφέ Αρκούδα. Οι διαχειριστικές δράσεις και παρεμβάσεις πρέπει να χρηματοδοτηθούν από εθνικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους, που μπορεί και πρέπει να εξασφαλίσει το ΥΠΕΝ.

Με αφορμή το τραγικό αυτό περιστατικό θανάτωσης μιας μικρής αρκούδας μόλις έξι μηνών τονίζουμε την ανάγκη άμεσης και συνεπούς εφαρμογής από την Πολιτεία ενός συγκροτημένου σχεδίου δράσης στην Π.Ε. Καστοριάς, για την προστασία τόσο της ανθρώπινης ζωής και δραστηριότητας, όσο και του αυστηρά προστατευόμενου είδους της αρκούδας.

Για το σκοπό αυτό, επείγουσας και ζωτικής σημασίας είναι να βρεθεί τρόπος στελέχωσης περισσότερης της μίας Ομάδων Άμεσης Επέμβασης, πρωτίστως με προσωπικό της Δασικής Υπηρεσίας, ώστε να γίνει εφικτή η αποτελεσματική διαχείριση ανεπιθύμητων αλληλεπιδράσεων αρκούδας-ανθρώπου στην περιοχή. Το προσωπικό αυτό, πρέπει να απασχολείται αποκλειστικά με τις παρεμβάσεις των Ομάδων Άμεσης Επέμβασης, τουλάχιστον κατά τη διάρκεια των εποχιακών εξάρσεων του φαινομένου. Σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξει και ο ΟΦΥΠΕΚΑ, που μπορεί να συμμετέχει με εξειδικευμένο προσωπικό και εξοπλισμό στις Ομάδες Άμεσης Επέμβασης.

Πιθανή αποτυχία της Πολιτείας στην άμεση ικανοποίηση αυτών των αναγκών, θέτει σε κίνδυνο ζωές ζώων, αλλά και ανθρώπων!

Από το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας

«Καλλιστώ»

Tags: ΑΡΚΟΥΔΑΚΙΚΑΣΤΟΡΙΑ
Previous Post

Επιστολή του Βουλευτή ΠΕ Κοζάνης Στάθη Κωνσταντινίδη στον Υπουργό Δικαιοσύνης για την επαναλειτουργία της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Δυτικής Μακεδονίας

Next Post

Κοζάνη: Υψηλό πρόστιμο και ποινή φυλάκισης 10 μηνών με αναστολή στον 75χρονο για την φωτιά στο Δρέπανο

Next Post
Κοζάνη: Σύλληψη 75χρονου για τη φωτιά στο Δρέπανο

Κοζάνη: Υψηλό πρόστιμο και ποινή φυλάκισης 10 μηνών με αναστολή στον 75χρονο για την φωτιά στο Δρέπανο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Πόσα παιδιά γεννήθηκαν στη Δυτική Μακεδονία το α’ εξάμηνο του 2026
  • Οι ΑΗΣ και τα Ορυχεία είναι περιουσία του λαού, εμπεριέχουν ιδρώτα και αίμα εργατών
  • 34η Εμποροβιοτεχνική και Γεωργική Έκθεση Δυτικής Μακεδονίας | Το πρόγραμμα της τελευταίας ημέρας – Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου
  • Μιχάλης Παπαδόπουλος: Συνάντηση εργασίας για τη στήριξη των εκτροφέων γουνοφόρων ζώων
  • Φ.Σ. Κοζάνη: Απάντηση της διοίκησης στις τελευταίες αντιδράσεις – «Η ομάδα θα κατέβει στο γήπεδο και θα παλέψει»

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ξεκίνησαν οι εργασίες καθαρισμού στο προφράγμα Πραμόριτσας, στο ύψος του Αυγερινού - TsotiliNews στο Ξεκίνησαν οι εργασίες καθαρισμού στο προφράγμα Πραμόριτσας, στο ύψος του Αυγερινού
  2. Νεκρή 55χρονη μετά από ανατροπή τρακτέρ στο Βόιο - Eordaia.org - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ στο Τσοτύλι: 55χρονη καταπλακώθηκε από τρακτέρ
  3. “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια - TsotiliNews στο “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια
  4. Ανακήρυξη ως Ευεργέτη του Παναγιώτη Ξενόπουλου από το Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου - TsotiliNews στο Ανακήρυξη ως Ευεργέτη του Παναγιώτη Ξενόπουλου από το Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου
  5. Vangelis Tzelepis στο Σιάτιστα- Δεκαπενταύγουστος: Η παρέα ” Τα Λεβεντόπαιδα”. Βίντεο και φωτογραφίες
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr