Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενέκρινε πρόσφατα το τροποποιημένο χρονοδιάγραμμα για την αξιολόγηση και την αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ, δίνοντας παράταση μέχρι τις 13.4.23 για την ολοκλήρωσή του. Σε συνδυασμό με τις αναγκαίες τροποποιήσεις και την κύρωσή του με Κ.Υ.Α., δεν προβλέπεται να οριστικοποιηθεί και να παραδοθεί πριν το τέλος του 2023.
Δεν περιμέναμε τίποτε διαφορετικό από μια κυβέρνηση που στα λόγια είναι επιτελική και φιλοπεριβαλλοντική, αλλά στην πράξη αποδεικνύεται περιβαλλοντοκτόνα και ανίκανη να υλοποιήσει ένα έργο απολύτως αναγκαίο για την ασφάλεια δικαίου, την παραγωγική ανασυγκρότηση, την προστασία του οικοσυστήματος και την κοινωνική και οικονομική ευρυθμία.
Από το καλοκαίρι του 2019 εξαγγέλλει, διαρρέει και υπόσχεται τακτοποίηση του πεδίου για τις Α.Π.Ε., ωστόσο η πραγματικότητα διαψεύδει συνεχώς τις επανειλημμένες προβλέψεις για την περάτωση του έργου.
Μόλις στα τέλη Φεβρουαρίου, υπήρχαν διαρροές από την πολιτική ηγεσία του Υ.Π.ΕΝ. ότι θα τηρούνταν αυστηρό χρονοδιάγραμμα έως τις 30 Απριλίου για παράδοση του έργου, ενώ οι απαιτούμενες διορθώσεις θα διαρκούσαν έναν μήνα, ώστε το πολυπόθητο χωροταξικό να υπογραφόταν περί τα τέλη Ιουνίου, όπως ανέφεραν τα δημοσιεύματα. Στην πράξη, μια ακόμη καθυστέρηση, μια ακόμη αποτυχία. Η κυβέρνηση είτε φοβάται την κατακραυγή γιατί εξυπηρετεί συμφέροντα, είτε είναι οκνηρή, είτε και τα δύο.
Όμως, στη Δυτική Μακεδονία, γνωρίζουμε καλά ότι αυτή η ανικανότητα έχει οδηγήσει σε τερατογενέσεις, αρρύθμιστο πεδίο με άναρχη και άτακτη ανάπτυξη των Α.Π.Ε., χωροθέτηση ακόμα και σε γη υψηλής παραγωγικότητας, διχογνωμίες και αντιπαλότητες στις τοπικές κοινωνίες, ενώ δεν λείπουν οι κατηγορίες και οι μομφές για προνομιακή πρόσβαση στην πληροφόρηση, την αδειοδότηση και την επίσπευση των επενδυτικών προτάσεων στις οποίες εμπλέκονται θεσμικά πρόσωπα της περιοχής.
Ο μόνος τρόπος για να αλλάξει αυτό το αρρωστημένο καθεστώς, θα ήταν να επισπευστεί το νέο Ειδικό Χωροταξικό για την χωροθέτηση των Α.Π.Ε.. Το ζητούν οι φορείς της περιοχής, εδώ και καιρό: με ψηφίσματα, επιστολές, αναφορές και δηλώσεις, ομοθυμαδόν η κοινωνία της Π.Ε. Κοζάνης -πλην ευάριθμων που ευνοούνται από το ασαφές και παρωχημένο πλαίσιο- δηλώνει υπέρμαχη μιας εύτακτης ρύθμισης του τοπίου σε όλα τα στάδιά του.
Η διάψευση είναι τεράστια, όπως και η απογοήτευση, ενώ οι συνθήκες έπειτα κι από την εξαγγελλόμενη απλοποίηση των διαδικασιών για την αδειοδότηση των Α.Π.Ε., προοικονομούν μια ακόμη μεγαλύτερη αναρχία στο πεδίο των ανανεώσιμων πηγών.
Τέλος, για να βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους, πρέπει να αναφερθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προκηρύξει μελέτη για την αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου ήδη από τον Φεβρουάριο του 2019 με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης 18 μηνών, δέσμευση που δεν υλοποίησε η κυβέρνηση της ΝΔ.
Μια κυβέρνηση που κατέθεσε τον αντιπεριβαλλοντικό νόμο Ν.4685/2020 που οδήγησε σε υπερθέρμανση των αδειών, χρεωκόπησε τον Ειδικό Λογαριασμό για τις Α.Π.Ε. καθυστερώντας απαραίτητα έργα δικτύων και υποδομών, ελαχιστοποίησε το ποσοστό που απέδιδε το Πράσινο Ταμείο στις λιγνιτικές περιοχές, ξεπούλησε τον ΔΕΔΔΗΕ, αδιαφορεί για τις ενεργειακές κοινότητες και τις μικρές επενδύσεις Α.Π.Ε., ιδιωτικοποίησε πλήρως την ΔΕΗ με τα αποτελέσματα να είναι ήδη ορατά σε καταναλωτές και επιχειρήσεις, ενώ τέλος καθυστερεί απαράδεκτα στην ρύθμιση του πλαισίου για τις μονάδες αποθήκευσης εντείνοντας το αδιέξοδο για τους παραγωγούς.
Η κυβέρνηση είτε αδυνατεί να ρυθμίσει το πεδίο, είτε με μεθοδευμένο τρόπο καθυστερεί τεχνηέντως ώστε, λειτουργώντας πελατειακά, να αντλήσει οφέλη από τους παραγωγούς και επενδυτές ΑΠΕ, τους οποίους κρατά όμηρους λόγω της ανεπάρκειάς της.
Ότι κι αν ισχύει, η πραγματικότητα θα την υπερβεί: η επερχόμενη πολιτική αλλαγή, με την έλευση του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. στην κυβέρνηση και την απομάκρυνση της αποτυχημένης και εξαρτώμενης από συμφέροντα Ν.Δ., θα οδηγήσει σύντομα σε μια ρύθμιση του πεδίου των Α.Π.Ε. που θα εξασφαλίζει την ενεργειακή ασφάλεια, τις επενδύσεις, την παραγωγική ισορροπία και το περιβάλλον.